Trerätters med oxfile
Ni är många som frågade efter middagen jag bjöd mina vänner på i torsdags och klart ni ska få det!
Jag bjöd på en juldrink som även finns med i min bok, enkelt men syrligt gott med lingondricka och prosecco och vackert att ställa fram.
Gjorde en brieostårta som passar både som förrätt, dessert eller till fördrinken. Så gott med smält brieost, rostade nötter och ljummen honung.
Varmrätt: helstekt oxfile med vitlökssmör, rödvinsås och brysselkål och potatistårta
Dessert: Kanelparfait med cashewbrittle och kolasås
Juldrink 1 glas
4 cl koncentrerad lingondricka
1 tsk pressad lime
prosecco
frysta lingon
Blanda lingondricka med limejuice, fyll upp med kall prosecco. Lägg i några frysta lingon eller sätt på en kort drinkpinne som på bilden, jag hittade söta guldstjärnor. För alkoholfritt, byt ut till sprite.
Ljummen brieosttårta med rostade nötter ca 6-8 personer
Vill du ha med smördeg runt om har jag tips HÄR.Lägg på mer frukt, tex jordgubbar om du ska ha till dessert.
En hel brioest
50 gram hasselnötter
50 gram valnötter
50 gram pekannötter
0,5 dl honung
färska fikon
färsk rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta nötterna i en panna, jag grovhackade dem men väldigt lite. Fint med hela nötter på osten. Ta upp och lägg åt sidan. Gratinera osten i ugnen ca 15 minuter. Värm honungen i en stekpanna, lägg i rosmarinkvistarna en kort stund.
Ta ut brieosten och lägg på ett fat, ringla honungen över hela, strö nötterna och ringla lite honung till. Dela färsk fikon och lägg över och färsk rosmarinkvist. Servera med kex, så galet gott och väldigt fint att ställa fram.
Varmrätt gjorde jag den goda potatistårtan med västerbottenost, hade så dåligt med bilder från middagen i torsdags så visar en annan bild. Den är så galet god och festlig!
Recept HÄR!
Jag gjorde helstekt oxfile med vitlökssmör och rödvinsås, också riktigt gott!
Som sagt, svårt att fota när man har middag så ni får hålla till godo.
Helstekt oxfile med vitlökssmör och rödvinsås 6 portioner
1 kg oxfile
smör
salt och peppar
olivolja
Gör så här: Putsa filén från hinnor och låt köttet ligga framme i rumstemperatur en timma. Bryn köttet i smör och olja i en panna på hög värme, lägg köttet i en form och salta och peppra.
Sätt på ugnen på 175 grader. Stek med köttermometer tills den når upp till ca 55-60 grader. Tar ca 30 minuter.
Vitlökssmör
200 gram smör
4 vitlöksklyftor
3 msk persilja
1 msk worcestershire sås
salt och svartpeppar
Rör ihop rumsvarmt smör och hacka vitlöken smått, blanda ihop allt. När köttet är klart lägg på allt vitlökssmör över och lägg in i ugnen en minut så det smälter lite.
Blir riktigt gott!
Rödvinsås 6 portioner
3 dl rödvin eller matlagningsvin
5 dl vatten
4 klyftor vitlök
3 små schalottenlökar
2 msk kalvfond
1 hel chili
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad rosmarin
1/2 msk honung
1 msk olivolja
1 msk smör
salt och svartpeppar
Lite maizena
Gör så här:
Hacka löken, vitlöken och chilin och fräs i en gryta i lite olivolja. Häll i rödvin, vatten och kryddorna, honung, balsamvinäger och koka så det blir hälften kvar.
Sila såsen från löken och rosmarin så du har en slät fin sås. Lägg i 1 msk smör, strö lite brun maizena så du får den något tjockare.
Stek eller koka brysselkål som är gott till.
Sist men inte minst- världens godaste kanelparfait med knäckig cachewbrittle, så vansinnigt god och snygg att ställa fram. Allt går att förbereda vilket är tacksamt!
Recept HÄR.