• 2020-01-02, 11:00
  • 31

Hemmagjorda köttbullar med gräddås, pressgurka och potatis. Färska lingon. Kan man bjuda på något godare? Nej jag tror inte det. Gräddsåsen är med extra mycket kärlek, har ni färska lingon, strö det på tallriken. (eller frysta) så blir det ännu godare.

Jag gör alltid dubbel sats men i recept är det enkelt. För 4 portioner så dubbla när du ändå håller på så har du lunchlådor.

Hyvla gurka med en osthyvel, jag skalar den inte innan. Lägg gurkorna på en tallrik, salta ur gurkskivorna, strö alltså lite salt och låt det ligga en stund. Lägg en tallrik över som på bilden och ställ en mortel över. Jag har ingen press men detta funkar jättebra.

Låt det ligga i press i ca 30 minuter.

Köttbullar med gräddsås, pressgurka och lingon 4 portioner 

Köttbullar
ca 500 gram blandfärs (eller kalvfärs)
3/4 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 gul lök, riv på rivjärn
2 msk kalvfond
salt och peppar
ev lite vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ägget i en skål, häll i grädden och ströbrödet och rör runt. Häll i dijonsenap, fonden, soja, riv lök på rivjärn, salt och peppar. Blanda ihop allt och lägg ner färsen, rör så det blir en jämt smet. Ev späd med lite vatten om det är för tjockt.

Rulla små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i mitten av ugnen ca 15 minuter. Det går fort. Stek dem gärna snabbt i stekpannan när du gör såsen så får du bra smak till sås.

Gräddsås
4 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk lingon
salt och peppar
några droppar kulörsoja
späd med ev lite vatten el mjölk

Gör så här:
Jag steker köttbullarna snabbt i stekpannan efter ugnen så det blir knaprig yta på dem och mer smak på såsen. Häll på grädden och resten av ingredienserna. Låt grädden koka ihop så den tjocknar på medelvärme, sänk plattan så det inte bränns men det ska puttra.

Pressgurka
2 gurkor
3 msk ättika 12%
1,5 dl vatten
3 msk socker
4 krm salt
1 krm vitpeppar
3 msk hackad färsk persilja

Gör så här: 

Skiva gurkorna med en osthyvel så de blir lite avlånga. Lägg på ett fat och strö salt över. Låt dra en stund. Krama ur gurkskivorna så vattnet försvinner. Lägg gurkskivorna på en tallrik som på bilden, lägg en tallrik över och en tyngd. Jag tar en mortel, går bra med något annat bara det pressas. Låt gurkorna pressas 30 minuter.
Häll vatten, ättika i en skål och tillsätt sockret, rör tills det smält. Häll i salt och vitpeppar. Hacka färsk persilja och häll i. Rör runt allt. Lägg ner gurkorna i skålen och låt stå en stund i lagen före servering.

Serveringstips Kokt potatis, men mos är ju också en riktig hit!

Strödde även färska lingon på tallriken, finns ju även frysta. Vackert och supergott för det blir lite syrligt.

 

2020-01-02 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Å 3 månader sen

Hej! Fantastiskt recept! Kinkig tonårsdotter som tidigare ratat alla hemlagade färsrecept – rensade stekpannan på överblivna köttbullar och skrapade upp sista såsdropparna med färskpotatis! Matlåda? Inte en chans. Allt blev supergott. Gjorde även pressgurka och tinade lingon från frysen istället för lingonsylt. Detta recept kommer lagas igen men dubbel sats för att få matlådor! 🌞

Anna 3 månader sen

Bästa att ha i lingon i såsen! Mums

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

OH yes!

Ulla Hillman 11 månader sen

Hej Johanna!
Är farmor till 2 flickor, 20 och 21 år. Jag gav båda din kokbok i julklapp och dom blev såå glada.
Själv älskar jag alla dina recept, har lagat många rätter och alltid är det lika gott. Du är verkligen superduktig.
Nu blir det köttbullar.
Må så gott! 🥰

M 11 månader sen

Husmanskost när den är som bäst ! Men du vet att löken faktiskt kan bli lite besk om man river på metall.
Jag skaffade mig ett bra i plast och löken smakar ”friskare” på nåt sätt.
Skär man löken måste man ju fräsa på den lite innan man blandar den i färsen. Att riva spar ju tid.

Sussi 11 månader sen

Gjorde din potatistårta på nyårsafton, vilken succe!! Riktigt god.
Dina recept gör att man får lust att laga mat igen, Tack!

Ann-sofie 11 månader sen

Hej Johanna.jag ska bjuda på kalkonmiddag på trettondagsafton.Måste göra 2 stora kalkoner då vi blir många.kan jag göra ena kalkonen dagen innan o bara värma dagen efter?Har läst att man kan göra det men är orolig att köttet ska bli torrt.hur hade du gjort?kram

Charlotte 11 månader sen

Hej, hur mycket soja i köttfärssmeten? Typ 1 msk till 500 gr?

Tack för en mycket trevlig blogg!

Madelene 11 månader sen

Vilken soja är det du har i köttbullarna och hur mycket? Står i texten men inte i receptet. Tack för massa inspiration ☺️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Inget speciellt märke, jag har soja för sältan, tar även i några droppar kolorit soja för färgen…

Det står resten av “ingredienserna”.

Tack snälla, vad roligt du får inspiration!

Anna Mountain 1 år sen

Ser gott ut

Sari Salonen 1 år sen

Ditt recept på köttbullarna har blivit en storfavorit här hemma,laga dom ett par gånger i månaden. Himmelskt goda!

Maria B 1 år sen

Åh måste testa detta..

Christine 1 år sen

Mmmmmm ser supergott ut , måste göras😊
Men en liten fråga🙄vad är kulörsoja?
Ha en härlig helg

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Soja med kulör, alltså bara för “färg”

Trevlig fredag! :)

Christine 1 år sen

Haha såklart 🤣tänkte att detta var något nytt , man lär sig något nytt varje dag Tack!

Karin 1 år sen

Visst är det gott med köttbullar finns nästan inget som slår det med pressgurka och sås.
VA du har nästan tagit mitt recept om i ugnen. Visst blir det så bra.(Skämtar bara.)
Finns så mycket husmans kost.

Trevlig helg

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

SÅ är det, väldigt gott ibland.

Ha en fin helg! :)

Eva 1 år sen

Husmanskost är det bästa😋 älskar också pressgurka till. Är sååå gott! Lätt och slänga ihop.
Jag köper alltid närproducerad nötfärs direkt från vårt slakteri. Så gott och allt kött är hängmörat minst 14 dagar. Bästa som finns.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Jag har slutat helt med blandfärs, tycker det luktar djur och klarar det inte alls längre.
Äter inte ofta kött…
men så är det, ju bättre desto bättre smak!

Ann-sofie 1 år sen

Så gott:)det ska jag testa har aldrig gjort pressgurka men du förklarar så bra så det ska jag testa kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tack vad bra! Meningen är ju att det ska vara enkelt. Gott med goda smaker är det ändå.

Trevlig helg! Kramar

Maria 1 år sen

blir så glad av dina recept! Lätta att göra och ändå så festliga. Tack för att du delar med dig, blir så inspirerad verkligen🌸💕

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tack snälla, vad roligt! Kramar

Tanja 1 år sen

Mums, det ser supergott ut! Blandar du Högrevsfärsen med Kalvfärs? Eller vilken Blandfärs menar du? Kram Tanja

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Nej jag tar antingen kalvfärs eller högrev för jag gillar det bättre.

Kramar

Ulrika Hultberg 1 år sen

Jag håller med dig Johanna. Det är den godaste maträtten jag vet . Köttbullar, gräddsås med pressgurka. Mums mums.
Ha det så bra.
Kram Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg