ANNONS
Integritet på Tailsweep

Köttbullar med pressgurka och godaste gräddsåsen

/

Hemmagjorda köttbullar med gräddås, pressgurka och potatis. Färska lingon. Kan man bjuda på något godare? Nej jag tror inte det. Gräddsåsen är med extra mycket kärlek, har ni färska lingon, strö det på tallriken. (eller frysta) så blir det ännu godare.
Ska du göra köttbullar till julbordet? Då ska du göra dessa!


Jag gör alltid dubbel sats men i recept är det enkelt. För 4 portioner så dubbla när du ändå håller på så har du lunchlådor.Hyvla gurka med en osthyvel, jag skalar den inte innan. Lägg gurkorna på en tallrik, salta ur gurkskivorna, strö alltså lite salt och låt det ligga en stund. Lägg en tallrik över som på bilden och ställ en mortel över. Jag har ingen press men detta funkar jättebra.Låt det ligga i press i ca 30 minuter.


Ska du göra till jul och vill ha mer krydda? Ta lite vitpeppar, även malen kryddpeppar ca 0,5 tsk. Godaste köttbullarna på julbordet! 


Köttbullar med gräddsås, pressgurka och lingon 4 portioner (Jag brukar alltid dubbla när man ändå gör) 
Köttbullar
ca 500 gram blandfärs eller nötfärs
3/4 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 gul lök, riv på rivjärn
2 msk oxfond
salt och peppar
2 msk smör att steka i
ev lite vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ägget i en skål, häll i grädden och ströbrödet och rör runt. Låt svälla något. Häll i dijonsenap, fonden, soja, riv lök på rivjärn, salt och peppar. Blanda ihop allt och lägg ner färsen, rör så det blir en jämt smet. Ev späd med lite vatten om det är för tjockt.
Rulla små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ta vatten på händerna då och då så går det lättare. Stek i ugnen ca 10-15 minuter, sedan ner i stekpannan i lite smör på högre värme så de får fin yta. Lägg åt sidan och stek klart alla köttbullar.


Gräddsås
4 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk lingon
salt och peppar
några droppar kulörsoja
späd med ev lite vatten el mjölk
Gör såsen i pannan där du stekte köttbullarna, har du riktig grädde (40%) så reder den sig själv och blir tjock snabbt. Häll i allt till såsen och koka ca 10 minuter så smakerna sätter sig, sedan späd med lite mer vätska, mjölk om den blir för tjock. Lägg i köttbullarna under tiden såsen kokar ihop.
Pressgurka 6 portioner
2 gurkor
3 msk ättika 12%
1,5 dl vatten
3 msk socker
4 krm salt
1 krm vitpeppar
3 msk hackad färsk persilja, går bra med fryst
Gör så här: 
Skiva gurkorna med en osthyvel så de blir lite avlånga. Lägg på ett fat och strö salt över. Låt dra en stund. Krama ur gurkskivorna så vattnet försvinner. Lägg gurkskivorna på en tallrik som på bilden, lägg en tallrik över och en tyngd. Jag tar en mortel, går bra med något annat bara det pressas. Låt gurkorna pressas 30 minuter.
Häll vatten, ättika i en skål och tillsätt sockret, rör tills det smält. Häll i salt och vitpeppar. Hacka färsk persilja och häll i. Rör runt allt. Lägg ner gurkorna i skålen och låt stå en stund i lagen före servering.
Serveringstips Kokt potatis, men mos är ju också en riktig gott.
Gott potatismos 4 portioner 
1kg potatis
2 dl mjölk
40 gram smör
nypa vitpeppar
nypa muskotnöt
Gör så här:
Koka potatisen ca 15 minuter, pressa med potatispress eller stampa. Häll mjölken och smöret i en gryta och värm,  häll ner mjölken och smöret i potatisen i omgångar, vispa med elvisp.
Strödde även färska lingon på tallriken, finns ju även frysta. Vackert och supergott för det blir lite syrligt.

32

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00