Hemmagjorda köttbullar med gräddås, pressgurka och potatis. Färska lingon. Kan man bjuda på något godare? Nej jag tror inte det. Gräddsåsen är med extra mycket kärlek, har ni färska lingon, strö det på tallriken. (eller frysta) så blir det ännu godare.
Ska du göra köttbullar till julbordet? Då ska du göra dessa!
Jag gör alltid dubbel sats men i recept är det enkelt. För 4 portioner så dubbla när du ändå håller på så har du lunchlådor.
Hyvla gurka med en osthyvel, jag skalar den inte innan. Lägg gurkorna på en tallrik, salta ur gurkskivorna, strö alltså lite salt och låt det ligga en stund. Lägg en tallrik över som på bilden och ställ en mortel över. Jag har ingen press men detta funkar jättebra.
Låt det ligga i press i ca 30 minuter.
Ska du göra till jul och vill ha mer krydda? Ta lite vitpeppar, även malen kryddpeppar ca 0,5 tsk. Godaste köttbullarna på julbordet!
Köttbullar med gräddsås, pressgurka och lingon 4 portioner (Jag brukar alltid dubbla när man ändå gör)
Köttbullar
ca 500 gram blandfärs eller nötfärs
3/4 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 gul lök, riv på rivjärn
2 msk oxfond
salt och peppar
2 msk smör att steka i
ev lite vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ägget i en skål, häll i grädden och ströbrödet och rör runt. Låt svälla något. Häll i dijonsenap, fonden, soja, riv lök på rivjärn, salt och peppar. Blanda ihop allt och lägg ner färsen, rör så det blir en jämt smet. Ev späd med lite vatten om det är för tjockt.
Rulla små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ta vatten på händerna då och då så går det lättare. Stek i ugnen ca 10-15 minuter, sedan ner i stekpannan i lite smör på högre värme så de får fin yta. Lägg åt sidan och stek klart alla köttbullar.
Gräddsås
4 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk lingon
salt och peppar
några droppar kulörsoja
späd med ev lite vatten el mjölk
Gör såsen i pannan där du stekte köttbullarna, har du riktig grädde (40%) så reder den sig själv och blir tjock snabbt. Häll i allt till såsen och koka ca 10 minuter så smakerna sätter sig, sedan späd med lite mer vätska, mjölk om den blir för tjock. Lägg i köttbullarna under tiden såsen kokar ihop.
Pressgurka 6 portioner
2 gurkor
3 msk ättika 12%
1,5 dl vatten
3 msk socker
4 krm salt
1 krm vitpeppar
3 msk hackad färsk persilja, går bra med fryst
Gör så här:
Skiva gurkorna med en osthyvel så de blir lite avlånga. Lägg på ett fat och strö salt över. Låt dra en stund. Krama ur gurkskivorna så vattnet försvinner. Lägg gurkskivorna på en tallrik som på bilden, lägg en tallrik över och en tyngd. Jag tar en mortel, går bra med något annat bara det pressas. Låt gurkorna pressas 30 minuter.
Häll vatten, ättika i en skål och tillsätt sockret, rör tills det smält. Häll i salt och vitpeppar. Hacka färsk persilja och häll i. Rör runt allt. Lägg ner gurkorna i skålen och låt stå en stund i lagen före servering.
Serveringstips Kokt potatis, men mos är ju också en riktig gott.
Gott potatismos 4 portioner
1kg potatis
2 dl mjölk
40 gram smör
nypa vitpeppar
nypa muskotnöt
Gör så här:
Koka potatisen ca 15 minuter, pressa med potatispress eller stampa. Häll mjölken och smöret i en gryta och värm, häll ner mjölken och smöret i potatisen i omgångar, vispa med elvisp.
Strödde även färska lingon på tallriken, finns ju även frysta. Vackert och supergott för det blir lite syrligt.
Hej! Fantastiskt recept! Kinkig tonårsdotter som tidigare ratat alla hemlagade färsrecept – rensade stekpannan på överblivna köttbullar och skrapade upp sista såsdropparna med färskpotatis! Matlåda? Inte en chans. Allt blev supergott. Gjorde även pressgurka och tinade lingon från frysen istället för lingonsylt. Detta recept kommer lagas igen men dubbel sats för att få matlådor! 🌞
Bästa att ha i lingon i såsen! Mums
OH yes!
Hej Johanna!
Är farmor till 2 flickor, 20 och 21 år. Jag gav båda din kokbok i julklapp och dom blev såå glada.
Själv älskar jag alla dina recept, har lagat många rätter och alltid är det lika gott. Du är verkligen superduktig.
Nu blir det köttbullar.
Må så gott! 🥰
Husmanskost när den är som bäst ! Men du vet att löken faktiskt kan bli lite besk om man river på metall.
Jag skaffade mig ett bra i plast och löken smakar ”friskare” på nåt sätt.
Skär man löken måste man ju fräsa på den lite innan man blandar den i färsen. Att riva spar ju tid.
Gjorde din potatistårta på nyårsafton, vilken succe!! Riktigt god.
Dina recept gör att man får lust att laga mat igen, Tack!
Hej Johanna.jag ska bjuda på kalkonmiddag på trettondagsafton.Måste göra 2 stora kalkoner då vi blir många.kan jag göra ena kalkonen dagen innan o bara värma dagen efter?Har läst att man kan göra det men är orolig att köttet ska bli torrt.hur hade du gjort?kram
Hej, hur mycket soja i köttfärssmeten? Typ 1 msk till 500 gr?
Tack för en mycket trevlig blogg!
Vilken soja är det du har i köttbullarna och hur mycket? Står i texten men inte i receptet. Tack för massa inspiration ☺️
Inget speciellt märke, jag har soja för sältan, tar även i några droppar kolorit soja för färgen…
Det står resten av “ingredienserna”.
Tack snälla, vad roligt du får inspiration!
Ser gott ut
Ditt recept på köttbullarna har blivit en storfavorit här hemma,laga dom ett par gånger i månaden. Himmelskt goda!
Åh måste testa detta..
Mmmmmm ser supergott ut , måste göras😊
Men en liten fråga🙄vad är kulörsoja?
Ha en härlig helg
Soja med kulör, alltså bara för “färg”
Trevlig fredag! :)
Haha såklart 🤣tänkte att detta var något nytt , man lär sig något nytt varje dag Tack!
Visst är det gott med köttbullar finns nästan inget som slår det med pressgurka och sås.
VA du har nästan tagit mitt recept om i ugnen. Visst blir det så bra.(Skämtar bara.)
Finns så mycket husmans kost.
Trevlig helg
SÅ är det, väldigt gott ibland.
Ha en fin helg! :)
Husmanskost är det bästa😋 älskar också pressgurka till. Är sååå gott! Lätt och slänga ihop.
Jag köper alltid närproducerad nötfärs direkt från vårt slakteri. Så gott och allt kött är hängmörat minst 14 dagar. Bästa som finns.
Jag har slutat helt med blandfärs, tycker det luktar djur och klarar det inte alls längre.
Äter inte ofta kött…
men så är det, ju bättre desto bättre smak!
Så gott:)det ska jag testa har aldrig gjort pressgurka men du förklarar så bra så det ska jag testa kram
Tack vad bra! Meningen är ju att det ska vara enkelt. Gott med goda smaker är det ändå.
Trevlig helg! Kramar
blir så glad av dina recept! Lätta att göra och ändå så festliga. Tack för att du delar med dig, blir så inspirerad verkligen🌸💕
Tack snälla, vad roligt! Kramar
Mums, det ser supergott ut! Blandar du Högrevsfärsen med Kalvfärs? Eller vilken Blandfärs menar du? Kram Tanja
Nej jag tar antingen kalvfärs eller högrev för jag gillar det bättre.
Kramar
Jag håller med dig Johanna. Det är den godaste maträtten jag vet . Köttbullar, gräddsås med pressgurka. Mums mums.
Ha det så bra.
Kram Ulrika