• 2020-01-03, 09:00
  • 22

Kycklinggratäng med örter, spenat och soltorkade tomater. Den här gratängen toppar mina recept just nu ihop med min fläskfilegryta som även är med i min bok. Otroligt kul att det är så många som köpt min bok, tack för alla fina kommentarer och så roligt att jag kan ge er matglädje utan krångel.

Den här ska jag laga i helgen, enkel att förbereda och italienska smaker! Parmesansåsen är riktigt god.

Hade den förresten när Lisa-Marie fyllde år, då var vi 18 personer och jag gjorde på en hel stor plåt. Perfekt till kalasmiddag också.

Italiensk kycklinggratäng med örter och parmesan 6 portioner

6 kycklingfiléer, dela på mitten om de är stora
8-10 soltorkade tomater i olja
2 stora vitlöksklyftor
1/2 färsk chili
1,5 dl riven stark parmesanost
1 tsk oreganokrydda
1 tsk timjankrydda
1 näve färsk bladspenat
10 babytomater
2 msk pinjenötter
2 msk kycklingfond
4 dl grädde eller valfri vätska
1 dl creme fraiche
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingen i en stekpanna på högre värme så den får färg, salta och peppra. Ta upp kycklingen och lägg i en ugnsäker form. Hacka vitlöken i små bitar och skrapa ur fröna ur chilifrukten, skär chilin och skär ner även soltorkade tomater i mindre bitar, fräs vitlök, chili och soltorkade tomater i lite olivolja i en stekpappa så det mjuknar. Några minuter.

Häll i vätskan och creme fraiche i tomatblandningen, sänk plattan. Häll i oregano och timjan, riv parmesan på rivjärn och häll i såsen med kycklingfonden. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka ihop några minuter. Kanske mer oregano eller timjan.

Sist en näve färsk spenat och babytomaterna. Dela dem på mitten.

Häll såsen du rört ihop över kycklingen i formen. Det blir fantastiska färger! Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter så kycklingen är helt klart och gratängen fått fin färg. Det är mycket parmesan i såsen men vill du ha ett osttäcke tar du en stark gratängost och river över.

Serveringstips: Krispiga klyftpotatis, ris eller varför inte risoni! Italienskt och gott.

2020-01-03 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Annelie 3 veckor sen

Supergott.. Vi råkade bara ha lite för stark chili… Men de passade oss ändå.
Så många av dina recept är jättefina.. Så kul

Maud 2 månader sen

Så himla gott. Verkligen en kanonrätt 👌🏻

Margaretha 10 månader sen

Vilken underbart god gratäng….den kommer vi att göra flera gånger…vilka smaker 😋😋

Maria Wendt 11 månader sen

Åh, så gott detta va! Tusen tack för smaskigt recept <3
Sambons kommentar; godaste ever :-)

Anna Kängström 11 månader sen

Så god gratäng!! Gjorde den till min dotters födelsedagskalas (19 personer) och det blev succé!! Likadant med grönkålspizzan men ädelost och granatäpple till glöggen! Jag är så glad över att jag köpte din middagsbok!

Har du tips på någon bra restaurang i närheten av hotell kung Carl i Stockholm? Ska passa både barn och vuxna.

Mvh
Anna

Lena M 11 månader sen

God fortsättning på det nya året. Jag hoppas att det blir ett glädjefyllt nytt år, för både dig och mig och alla andra fina. Det är vi värda. Detta receptet ser verkligen smaskigt ut. Man är trött på julmaten nu. Igår åt jag grillade revben från affären och färdigköpt potatisgratäng, gjorde en god fräsch sallad till. Alltså det låter inget, men var så himla gott.
Kram

Anna Mountain 11 månader sen

Se gott ut 😋

Jenny 11 månader sen

Låter gott :). Hur stor form använder du till detta recept?
Allt gott o god fortsättning.

Lovisa 11 månader sen

Väldigt gott kommer lagas många gånger framöver….

Marika 12 månader sen

Suuuuuper gott. Nu vet vi vad vi ska bjuda gästerna på den 27 dec. Julmat var uteslutet 🤷🏼‍♀️😂

Anonym 12 månader sen

Så gott. Detta kommer vi att laga många gånger👍🙂

Sanna Ericson 1 år sen

Pinjenötterna? När skall de i?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Strö överst bara 😃
Alltså som på bilden!
Innan ugnen….

Ann 1 år sen

Gjorde receptet på maten idag till gubben och mig, så himla gott! Du är bäst på goda recept! ;-)

Maria 1 år sen

Så gott det blev! Ett nytt favorit recept😄

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Vad kul! Visst är det goda smaker!
Glad första advent!

Cecilia 1 år sen

Tack för ännu ett supergott recept!!❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Vad kul att du gillar det!

Trevlig första advent!

Elisa 1 år sen

Hej. När kommer London tipsen? Jag åker dit på måndag o skulle gärna vilja veta vad du har för något att berätta! 🙃

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Skrolla neråt så hittade du massor som jag bloggade under tiden när jag var i London, sedan kommer det fler inlägg i helgen men det finns redan massor!

Kramar

CHRISTEL 1 år sen

Oj vad gott det ser ut det blir lördagsmiddagen här Tack för en härlig blogg med goda recept och allt annat du delar med dig av Och tack för att du tar dig tid att svara ha en underbar första advent kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tack, det var riktigt gott!
Vad roligt att du trivs här inne, det är så roligt när ni berättar det.

Ha en trevlig första advent!
Kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag hoppas ni fick en fin advent, tänk att det redan är 1 december i morgon! Och nu är även julen invigd i Göteborg! Göteborg brukar kallas för julstaden, i år blir…