ANNONS
Integritet på Tailsweep

Italiensk kycklinggratäng med örter och parmesan

/


Kycklinggratäng med örter, spenat och soltorkade tomater. Den här gratängen toppar mina recept just nu ihop med min fläskfilegryta som även är med i min bok. Otroligt kul att det är så många som köpt min bok, tack för alla fina kommentarer och så roligt att jag kan ge er matglädje utan krångel.
Den här ska jag laga i helgen, enkel att förbereda och italienska smaker! Parmesansåsen är riktigt god.


Hade den förresten när Lisa-Marie fyllde år, då var vi 18 personer och jag gjorde på en hel stor plåt. Perfekt till kalasmiddag också.




Italiensk kycklinggratäng med örter och parmesan 6 portioner

6 kycklingfiléer, dela på mitten om de är stora
8-10 soltorkade tomater i olja
2 stora vitlöksklyftor
1/2 färsk chili
1,5 dl riven stark parmesanost
1 tsk oreganokrydda
1 tsk timjankrydda
1 näve färsk bladspenat
10 babytomater
2 msk pinjenötter
2 msk kycklingfond
4 dl grädde eller valfri vätska
1 dl creme fraiche
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingen i en stekpanna på högre värme så den får färg, salta och peppra. Ta upp kycklingen och lägg i en ugnsäker form. Hacka vitlöken i små bitar och skrapa ur fröna ur chilifrukten, skär chilin och skär ner även soltorkade tomater i mindre bitar, fräs vitlök, chili och soltorkade tomater i lite olivolja i en stekpappa så det mjuknar. Några minuter.

Häll i vätskan och creme fraiche i tomatblandningen, sänk plattan. Häll i oregano och timjan, riv parmesan på rivjärn och häll i såsen med kycklingfonden. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka ihop några minuter. Kanske mer oregano eller timjan.

Sist en näve färsk spenat och babytomaterna. Dela dem på mitten.

Häll såsen du rört ihop över kycklingen i formen. Det blir fantastiska färger! Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter så kycklingen är helt klart och gratängen fått fin färg. Det är mycket parmesan i såsen men vill du ha ett osttäcke tar du en stark gratängost och river över.

Serveringstips: Krispiga klyftpotatis, ris eller varför inte risoni! Italienskt och gott.

24
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00