• 2020-01-09, 10:00
  • 3

Om du inte vet vad du ska laga för mat idag – gör en paj på mandelbotten, ädelost och valnötter! God som vardagslunch men även festlig på buffen. Jag älskar paj och i min bok finns det flera tips på goda pajer.

Ädelost ger så mycket smak, jag älskar det i mat.

Ta vanlig grädde eller späd ut med mjölk, ta de grönsakerna du har hemma, men broccoli mättar och är gott ihop med ädelosten och tomater. Jag strör inte ost över hela fyllningen så allt blir täckt, jag strör alltid osten runt om så man ser tomaterna och de är så goda när de blir lite grillade.

Och förstås en god sallad till är ett måste.

Hej från backen i Österrike just nu! Solen steker och klarblå himmel, vilken dag!

Ädelostpaj med valnötter

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
6 portioner

Pajdegen

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen, har du mixer- mixa gärna mandelmjöl och sesamfrön. Tryck ut i en pajform och nagga i botten lite. Ställ in pajdegen mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Akta så den inte bränns. Ta ut pajdegen och lägg i fyllningen och äggstanningen

Fyllning och äggstanning

Höj upp ugnen till 220 grader efter du tagit ut det förgräddade pajskalet. Skär purjolöken i bitar, dela broccoli i mindre små buketter, jag kör ganska små i pajen så de inte sticker upp för mycket ovanför. Dela tomaterna i tunna skivor. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet utom tomaterna. Vispa ihop äggen till äggstanningen i en bunke med grädde och creme fraiche, salta och peppra, häll i italiensk salladskrydda, riv ädelosten på grövsta rivjärnet och häll i stanningen. Häll äggstanningen över fyllningen i pajen, lägg tomaterna över och oregano. Grovhacka valnötterna något, strö över hela pajen. Lägg på osten, men jag täcker inte tomaterna, gott när de får mer färg och vackert om de syns. Gratinera längre ner i ugnen ca 20-30 minuter så den höjs upp och får färg.

Fyllningen

125 gram

ädelost

1/2 st

purjolök

1/2

broccolihuvud

1-2 st

tomater

1-2 dl

riven ost

3 st

ägg

2 dl

grädde eller valfri vätska

1 dl

creme fraiche

1/2 tsk

oregano

1/2 tsk

italiensk salladskrydda

1-2 msk

valnötter

nypa

salt och peppar

Pajdeg glutenfri

3 dl

mandelmjöl

1/2 dl

sesamfrön

1 msk

fiberhusk

40 gram

smör

1

ägg

2 tsk

olivolja

2020-01-09 Recept

Kommentarer

Madde 1 år sen

Så gott det såg ut. Måste helt klart testas. Är så dålig på att laga vegetarisk, men vill få in mer av det i vardagen,

Camilla 1 år sen

Hur många ägg i fyllningen? Hittar ej d när d står äggstanning.. ser så gott ut

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tre, fattar inte vart de tog vägen, måste raderat av misstag, haha.
Sorry!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…