• 2020-01-14, 09:30
  • 12

Nu är vi hemma i Sverige efter en härligt solig vecka i alperna! Hade glömt hur mörkt det är här hemma, så tacksam över ljuset och snön vi fått en hel vecka, behövde det verkligen. Men vi går ju mot ljusare tider, eller hur! Snart kör jag igång min utmaning också, är taggad, hoppas ni också.

Idag lagar jag laxsida i ugn med en riktigt god saffransås till, har ni saffran över sen jul? Jag hittade massor i skåpet, saffran är gott året om och blir både fin färg och god smak.

Detta är riktigt gott, detta blir dagens middag här hemma.

Ta gärna mer av både apelsin och tabasco, hur gott som helst! Idag hade jag kokt potatis och broccoli till också.

 

 

Gratinerad lax med saffransås och tomat i ugn

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Jag köper gärna färsk laxsida, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Funkar förstås med fryst lax portionsbitar också. Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolöken i bitar, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den i bitar, inte för smått. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn, det vita på apelsinen ska inte med. Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljongtärningen, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör så det tjocknar något. Räcker koka några minuter. Häll allt över fisken och gratinera i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller pressad potatis, eller varför inte blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt.

500 g

Färsk lax

1 stor näve

Färsk spenat

1/2 st

Purjolök

12 st

Babytomater

1 st

Apelsin, rivet skal

3 dl

Grädde

1 dl

Creme fraiche

1-2 paket

Saffran

0,5 dl

Vitt matlagningsvin eller vanligt vitt vin

1/2

Fiskbuljong

Några droppar

Tabasco

Nypa

Salt och peppar

Kommentarer

Anette Johansson 10 månader sen

W O W ! ! 😋😋 Vad gott detta var, 5/5 i betyg! ⭐️ Nu får jag börja att kolla in dina mattips ordentligt 👍….jag som knappt använder sociala medier. 😉😀

Karin Johansson 10 månader sen

Jättegott ! Så tacksam för din blogg , bra kombo av livets goda 💕

Jenny 11 månader sen

Hej Johanna!
Tack för alla fantastiskt goda recept du bjussar på!
Jag älskar också lax och gör precis som du i recepten att jag byter ut till lite magrare varianter av grädde
på vardagarna och går ”all in” om jag lagar samma recept när det är helg:)
Här kommer ett supergott recept på ugnsbakad lax med hummersås för 4 pers:
4 laxfiléer
4-5 msk hummerfond
1 dl vatten
2,5 dl creme fraiche
5 dl grädde
4 tsk dijonsenap
1 burk röd rom
1-2 knippor finklippt dill

Lägg laxfiléerna i smord ugnsfast form, peppra lagom med svartpeppar.
(Salt behövs inte eftersom såsen blir lagom salt av hummerfonden)
Blanda övriga ingredienser och häll över filéerna.
200 grader i ca : 30 minuter.
Servera med pressad potatis och en god sallad till.
(Just nu kör jag med små kokta delikatesspotatisar till denna rätt. Såå gott!
Ha det så bra!
Kram
Jenny

Maria 11 månader sen

Ser verkligen så himla gott ut.

Maria 11 månader sen

Jag är nyfiken på din utmaning.. jag behöver verkligen någonting att sträva mot och få göra någonting bara för mig själv mitt i allt livskaos. Älskar din blogg för övrigt, ärlig, inspirerande och mogen. Kram på dig!

Nina 11 månader sen

Testade detta recept ikväll och det var sååå gott , verkligen! Tack för det

Jenny 11 månader sen

1/2 fiskbuljong , är det en halv buljongtärning ?
Låter gott.

Svar på kommentaren:
Jenny 11 månader sen

Ursäkta, jag måste läsa lite bättre ;) . Står ju i receptet buljongtärning haha.

Ulrika Hultberg 11 månader sen

Hej!
Det kommer bli spännade på din utmaning. Jag är med på din utmaning.
Ulrika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Vad kul! Jag är så taggad, tror den blir bra faktiskt:)

Ha en skön vecka, kramar

Lena M 11 månader sen

Det ser så himla gott ut. Blir väldigt sugen och hungrig. Jag älskar att laga mat och slukar alla härliga recept och provar. Fint porslin också.
Jag önskar dig en fin vecka. Här blir det till att hälsa på sonen och ha med mig lite goda matlådor.
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Vad roligt, jag älskar detta recept, så gott med saffran!

Åh vad mysigt hälsa på sonen, han blir nog glad över matlådor! :)

Ha en skön vecka du också, kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Idag fyller vår fina vän Hélen 50 år! Stort grattis älskade vän på din dag! Hon skulle haft en fest med middag och allt med sina vänner, men fick ju ställa in……

Idag fyller hon år! Älskade Lisa-Marie! Grattis på din 23-årsdag. Hon föddes en vacker vinterdag 3 december 1997, så efterlängtad! Tiden ser ni på pepparkakorna ;) Grattis vår målmedvetna, envisa härliga tjej…