ANNONS
Integritet på Tailsweep

Gratinerad lax med saffransås och tomat i ugn

/


Idag lagar jag laxsida i ugn med en riktigt god saffransås till, har ni saffran över sedan jul? Jag hittade massor i skåpet, saffran är gott året om och blir både fin färg och god smak.

Ta gärna mer av både apelsin och tabasco, hur gott som helst! Idag hade jag kokt potatis och broccoli till också.Lax i ugn med saffran och tomat 4 portioner
ca 800 gram färsk lax eller fryst lax
1/2 purjolök
1 stor näve färsk spenat
12 babytomater
1 paket saffran
1 rivet skal av en apelsin
1/2 dl vitt matlagningsvin el vanligt vin
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
några droppar tabasco
1 msk fiskfond eller buljong
salt och svartpeppar
olja eller smör till formen

Gör så här:

Jag köper gärna färsk laxsida, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Funkar även med fryst lax portionsbitar också.
Sätt ugnen på 220 grader.
Skär purjolöken tunt, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den lite. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn, det vita på apelsinen ska inte med.
Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljong eller fond, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör så det tjocknar något. Räcker koka några minuter. Häll allt över laxen och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.


Servera med ris eller kokt potatis, pressad potatis är också gott. Eller varför inte blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt med ris.

13
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00