• 2020-01-14, 09:30
  • 13

Nu är vi hemma i Sverige efter en härligt solig vecka i alperna!

Idag lagar jag laxsida i ugn med en riktigt god saffransås till, har ni saffran över sedan jul? Jag hittade massor i skåpet, saffran är gott året om och blir både fin färg och god smak.

Ta gärna mer av både apelsin och tabasco, hur gott som helst! Idag hade jag kokt potatis och broccoli till också.

Lax i ugn med saffran och tomat 4 portioner
ca 800 gram färsk lax
1/2 purjolök
1 stor näve färsk spenat
12 babytomater
1 paket saffran
1 rivet skal av en apelsin
1/2 dl vitt matlagningsvin el vanligt vin
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
några droppar tabasco
1 msk fiskfond eller buljong
salt och svartpeppar
olja eller smör till formen

Gör så här:

Jag köper gärna färsk laxsida, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Funkar även med fryst lax portionsbitar också.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär purjolöken tunt, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den lite. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn, det vita på apelsinen ska inte med.

Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljong eller fond, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör så det tjocknar något. Räcker koka några minuter. Häll allt över laxen och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Servera med ris eller kokt potatis, pressad potatis är också gott. Eller varför inte blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt med ris.

 

 

Gratinerad lax med saffransås och tomat i ugn

Skriv ut recept

Kommentarer

Anette Johansson 1 år sen

W O W ! ! 😋😋 Vad gott detta var, 5/5 i betyg! ⭐️ Nu får jag börja att kolla in dina mattips ordentligt 👍….jag som knappt använder sociala medier. 😉😀

Karin Johansson 1 år sen

Jättegott ! Så tacksam för din blogg , bra kombo av livets goda 💕

Jenny 1 år sen

Hej Johanna!
Tack för alla fantastiskt goda recept du bjussar på!
Jag älskar också lax och gör precis som du i recepten att jag byter ut till lite magrare varianter av grädde
på vardagarna och går ”all in” om jag lagar samma recept när det är helg:)
Här kommer ett supergott recept på ugnsbakad lax med hummersås för 4 pers:
4 laxfiléer
4-5 msk hummerfond
1 dl vatten
2,5 dl creme fraiche
5 dl grädde
4 tsk dijonsenap
1 burk röd rom
1-2 knippor finklippt dill

Lägg laxfiléerna i smord ugnsfast form, peppra lagom med svartpeppar.
(Salt behövs inte eftersom såsen blir lagom salt av hummerfonden)
Blanda övriga ingredienser och häll över filéerna.
200 grader i ca : 30 minuter.
Servera med pressad potatis och en god sallad till.
(Just nu kör jag med små kokta delikatesspotatisar till denna rätt. Såå gott!
Ha det så bra!
Kram
Jenny

Maria 1 år sen

Ser verkligen så himla gott ut.

Maria 1 år sen

Jag är nyfiken på din utmaning.. jag behöver verkligen någonting att sträva mot och få göra någonting bara för mig själv mitt i allt livskaos. Älskar din blogg för övrigt, ärlig, inspirerande och mogen. Kram på dig!

Nina 1 år sen

Testade detta recept ikväll och det var sååå gott , verkligen! Tack för det

Jenny 1 år sen

1/2 fiskbuljong , är det en halv buljongtärning ?
Låter gott.

Svar på kommentaren:
Jenny 1 år sen

Ursäkta, jag måste läsa lite bättre ;) . Står ju i receptet buljongtärning haha.

Ulrika Hultberg 1 år sen

Hej!
Det kommer bli spännade på din utmaning. Jag är med på din utmaning.
Ulrika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Vad kul! Jag är så taggad, tror den blir bra faktiskt:)

Ha en skön vecka, kramar

Lena M 1 år sen

Det ser så himla gott ut. Blir väldigt sugen och hungrig. Jag älskar att laga mat och slukar alla härliga recept och provar. Fint porslin också.
Jag önskar dig en fin vecka. Här blir det till att hälsa på sonen och ha med mig lite goda matlådor.
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Vad roligt, jag älskar detta recept, så gott med saffran!

Åh vad mysigt hälsa på sonen, han blir nog glad över matlådor! :)

Ha en skön vecka du också, kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.