• 2020-01-15, 08:03
  • 17

Detta är ett samlat inlägg med massor med tips enligt mångas önskemål.

I går landade vi efter en fantastisk vecka nere i Serfaus-Fiss-Ladis och vilken vecka vi haft! Strålande sol med klarblå himmel varje dag, nästan overkligt väder med riktigt bra skidåkning och gott om snö i backarna. Det är fjärde gången vi är här och den här gången bodde vi i Fiss på hotell Das Marent. Många vill ha våra tips i ett och samma inlägg så här kommer allt vi gjort och våra favoriter!

Serfaus-Fiss-Ladis ligger i Österrike och är tre grannbyar som är sammanbundna med ett liftsystem. Orterna ligger nära St Anton och en timma från Innsbruck.

Det är enkelt att ta sig dit. Vi flög från Landvetter till Innsbruck, och tog taxi till Fiss. (En timmas bilfärd) Med mellanlandning i Frankfurt eller München tar det fem timmar från Landvetter till hotellet.

Boka flyget själv, Janne använder alltid Mr Jet. Sedan kollar du hotellen och bokar på Hotels.com eller någon annan tjänst. Om inte hotellet ligger vid pisten så kolla om de har shuttel till och från liften. Det är grymt bra, från vårt hotell längre ner i Fiss tog det bara några minuter till backen.

Das Marent bodde vi på, riktigt bra!

Byarna Serfaus-Fiss-Ladis ligger på mellan 1192 och 1436 meters höjd och i skidsystemet finns det över 100 pister på 214 kilometer med 68 liftar. Pisterna är mest röda, men det finns en hel del svarta och förstås blå backar. Liftarna är moderna, många kabiner och flera av stolsliftarna har värme i sitsarna. Samma liftkort gäller i hela systemet. 

 

Finns bra off pist också men lite hård snö så vi höll oss till pisten. Tur för dig darling, haha.

Denna hemska backe har jag åkt- GALET,  haha! Men jag tar mig ner iaf!

 

Skidsystemet är stort, men vi gillar området runt Kompardell. Jag tycker också det är mysigt att åka vid Lazid, även längst bort vid Maznerkopf. Missa inte Crystalcube som ligger uppe på toppen av Almbahn, 2600 meter, en snygg spegelkub lutad ut mot pisten som man kan hyra för bröllop eller en middag. 

Åker du inte utförsskidor så finns det massor att göra ändå i Alperna, man kan åka längdskidor eller vandra. Det är otroligt vackert med alla höga berg. För oss skidåkare så är den högsta åkhöjden på 2828 meter! Älskar längden på pisterna. 

Efter flera timmars skidåkning är det gott med ett lunchstopp mitt i backen med utsikten från bordet, vi älskar det! Vi brukar unna oss en timma med god mat och något att dricka innan vi kör vidare. Restauranger finns i alla prisklasser, det är charmigt med de små stugorna mitt i en backe. De har äkta tyrolerfeeling med timmerstugor och ompa ompa. Vi äter gärna gulaschsoppa, äkta schnitzel förstås, en god bolognese, pizza eller varför inte en Kaiserschmarrn som är en galet god österrikisk lunch, typ en tjockpannkaka med florsocker och sylt. Ett måste när ni är i Österrike!

Lassida är ett av våra favoritställen, det ligger så fint högt upp på toppen av berget Lazid. Får ni bord mot väggen utomhus så släppt det inte. Som vi älskar att sitta där!

Missa inte heller Monte Mare längst bort i systemet vid Masner. En riktigt snygg och häftig restaurang med enorma glasväggar och helt öppet mot backen. Skiner solen som den gjorde hela veckan vi var där är en lunch på Monte Mare oslagbart. Det är nästan dubbelt så dyrt som hütterna i backen men så värt det.

Ett annat coolt snyggt ställe är Skilounge vid Kompardell Mittelstation. Oj oj, så vackert! Där tog vi en långlunch när solen stekte rejält och utsikten var så fantastik. Jag åt den allra godaste äkta schnitzeln jag någonsin fått där, kalv förstås och stekt i smör, den smälte i munnen. Ta den om du är där. 

Här är vårt hotell Das Marent i Fiss och vi älskade det! Modernt, snyggt och lugnt. Inredningen var verkligen i min smak med snygga rum. Hotellet är barntillåtet men lämpar sig allra bäst för vuxna. För lite äldre barn och tonåringar funkar det också bra.

Maten är något extra och frukosten hade allt, vi åt så god omelett varje morgon, massor med grönsaker och nybakade frallor med pålägg. Servicen är lyxig så känner sig omhändertagen här. Frukosten serverades vid bordet, bara det liksom…. inget kaos alls vid några buffér. Sånna hotell är det bästa jag vet!

Ingen alpresa utan en härlig apres ski efter en dag i backen! I Fiss måste ni besöka Hexenalm precis nedanför backen. Alltid massor med folk, DJ som spelar ute och en härlig stämning. Men vi hittade även ett mysigt mindre ställe som blev min favorit, Cafe bar Marende. Har ni sett så mysigt? 

Skriv upp det! Ett litet, mysigt ställe, en underbar stuga med både bar och lite enklare mat. Inte massor med folk, men otroligt charmigt, bra musik och trevlig personal. Vi var där tre eftermiddagar på väg ill hotellet från skidåkningen. Ta en glüwein eller en aperol spritz och sitt i den mysiga baren och bara njut, eller varför inte på fällarna utomhus?

Ladis har också ett grymt apres ski-ställe som vi varit på många gånger, Geigaloch. Vi har tidigare bott i Ladis och då hade vi bara några minuter dit, men nu tog vi den sista liften ned precis innan den stängde 16.30 och bussen tillbaka. Där har vi dansat ompa ompa många gånger, oj oj så kul vi haft! DJ:en och ägaren Andy är helt underbar, han spelar så grym musik och även tuba och trombon ihop med den österrikiska härliga tyrolermusiken.

Serfaus är den enda orten vi inte bott i, men vi har åkt massor av skidor där. Ett bra apres ski-ställe i Serfaus är Patschi, vi vet det är världens drag där senare på kvällarna även om vi själva var där vid 15.30 och då var det lite folk. 

Självklart åt vi även fondue en kväll, då skippade vi middagen på hotellet och bokade bord på hotell Gerbhard i Fiss. De hade en galet bra Fondue, himmel vad vi åt och så fina råvaror med en massa olika goda såser. Stort plus för fin service hela kvällen.

Och glöm inte njuta av solen, utsikten, alla berg- det är mäktigare än man kan förstå. Jag älskar höga höjder, även om jag inte är lika tuff i en svart backe 70% och isigt. Kolla bilden ovan. Janne är proff på skidor, han åker så galt bra och peppar mig att våga, men herregud vilka backar jag hamnat i, haha. Tips om du är nybörjare, håll dig till blå backar i början och ta aldrig never av dig skidorna som en del gör. Riktigt farligt ta av sig skidorna mitt i en brant backe, du kommer fara ner utan skidorna.

Här åker jag inte kana nedför ett stup men vi sitter uppe på Pezid 2770 meter och kikar på den vackra utsikten innan vi körde ner.

Vill ni veta något mer? Fråga bara i kommentarsfältet så ska jag svara på så mycket jag bara kan!

 

2020-01-15 Resor

Kommentarer

Malin petersson 1 år sen

Vilken av byarna är mysigast? Och hur vet man vilken man ska välja🙈. Vi har varit mycket i alperna och senaste året i Cervinia men blir verkligen sugen på detta området! Vi reser med två kids, 14,13 år…..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

ÅH jag älskar alla tre. Men. Skulle ni haft små barn skulle jag absolut sagt Ladis. Där är det riktigt långa fina barnbackar för riktigt små kids. Man åker vidare uppåt alltså om man inte vill vara kvar där.

Nu bodde vi i Fiss och älskade det. Finns mycket, sedan är det ändå nära till Serfaus, några km…
Serfaus är något något större, de har även en cool tunnelbana trots lilla byn.

Fiss eller Serfaus! Eftersom man kör genom hela skidsystemet, alla tre byarna när man åker skidor spelar det faktiskt ingen roll.

Tonåringarna kommer älska detta! Riktigt roliga pister!

Malin 1 år sen

Tack för ett härligt referat!
Det var bilfritt där, om jag förstår dig rätt. Hur gör man om man kommer dit i egen bil?
Var det dyrt att ta taxi dit från Innsbruck?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Nej det är inte bilfritt… :)

Man kan hyra egen bil på flygplatsen, boka allt innan. Det har vi gjort och fungerade bra!

Vill man inte ha med bil tar man taxi, ca 1500kr kostar det.

Men är man flera blir det billigare, det är alltid en stor skön van!

Ida 1 år sen

Vad skulle du säga att en resa dit kostar med allt vad det innebär? Ser så fruktansvärt härligt ut!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Åh det beror så på hur man bor, om man bokar halvpension, helpension…. går nästan inte svara på.
Bokar man i tid hittar man ju riktigt billiga flygbiljetter tex.
Bor man på ett enklare hotellet längre från backen är det också förstås billigare.

Kolla på hotels som jag länkade till så ser du hotellen!

Helt fantastiskt är det ⛷🔝🤩

Maria B 1 år sen

Ser helt ljuvligt ut…

Lajnda 1 år sen

Man blir ju riktigt sugen att faktiskt våga boka!! Vi har åkt massor med slalom i över 20 år, men bara i fjällen i Sverige.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Ja, Sverige/Norge i all ära och är mysigt men alperna är något helt annat. Så mycket längre, brantare (om man vill) och utsikten- alla berg, solen…

Magiskt. Vi åker igen om några veckor. Älskar Österrike!

Boka, ni kommer älska det!

ÅsaC 1 år sen

70 graders lutning? Är det verkligen sant eller en överdrift? En backe som har 50+ graders lutning kan du, om du står helt vertikalt, nudda med handen om du sträcker ut armen rakt ut från kroppen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Kör du skidor utför?

70% förstås- har inte räknat om lutning. Satt med detta hela dagen igår och säkert fler fel i texten- klart det inte är 70% lutning, men 70% så kanske du förstår hur sjukt galet stup rakt ner det är.
Man räknar i procent i backar. Svarta backar, mer än 40% lutning räknas som svår.
Röda backar är ca 30-40% så denna backe som är 70% är galet brant.

Mia 1 år sen

Procent. Inte grader.

Mia 1 år sen

Oj Sorry… missade ditt svar Johanna 🙈

ÅsaC 1 år sen

Jag är lite för mycket tekniker. För mig så är lutning i grader.
Visste inte att man använder % för backarna även om jag åker utför. Jag har bara brytt mig om vilken ”färg” backen är klassad i men inte hur man räknar lutningen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Haha Då ska du prata med Janne. GRYM på fysik och matte så han har koll ;)

Jo då alla backar mäts i %. Kolla skylten som varnar för “only experts” 70%
Det är så de bestämmer färgerna på pisterna ihop med längden, är det en kort sträcka med % som är svart så kan den ändå bli röd.
Därför en hel del backar känns hemska tuffa trots de är röda.

Malin 1 år sen

Hej hej har ni egna skidor å pjäxor eller hyr ni på plats?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Hej!

Vi har hyrt och får alltid bra hjälp så vi får bra grejer, men har egna grejer hemma.

Vi ska byta upp oss också köpa nya pjäxor i helgen faktiskt! Egen hjälm har vi alltid med också.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänk till Ellos Sommaren är här! Hurra! Har varit ute på en runda med Lucy, det är riktigt skönt idag. Kanske lite båt i eftermiddag? Tacksam vi har den i sommar…

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…

Hej från sjukhussängen på Calanderska! Idag har jag opererats och just nu känns det som om jag blivit överkörd av en ångvält. Det har varit ett tufft år och de sista veckorna…