• 2020-01-20, 16:41
  • 11

Tomatsoppa och nybakade hemmagjorda frallor! Det har vi ätit tre dagar i rad nu, haha men så gott. Tomatsoppan kryddar jag så den blir lite starkare, frallorna garnerade jag med parmesanost, doftar verkligen italienskt. Jag toppade även soppan med smulad fetasost och basilika.

Billigt och nyttigt.

Tomatsoppa 4 stora portioner 

2 burkar hela tomater i tomatsås a 400g /st
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
2 -3 tsk oregano
3 msk grönsaksfond
1/2 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 nypa cayenepeppar
1 nypa svartpeppar
1 tsk socker
2 msk olivolja
1 liter vatten

Topping 
150 gram fetaost
1 kruka färsk basilika

Gör så här:
Hacka löken och vitlöken och fräs i en stor gryta i olivoljan så löken mjuknar något. Häll i tomatpuren och fräs snabbt, häll i tomaterna på burk och rör runt. Sänk plattan något, häll i vattnet, fonden, alla kryddor och låt koka under lock ca 10 minuter. Smaka av, ta ev mer svartpeppar, det gjorde jag. Mosa de stora tomaterna med en sked i grytan. Mixa soppan med en stavmixer eller blender.

Toppa med fetaost och riv färsk basilika över.

Grahamsfrallor med parmesanost ca 15 stycken 

Dessa god frallor kan man förstås göra även på vitt mjöl också. Jag gjorde på hälften grahamsmjöl, hälften vitt mjöl.

3 dl mjölk
50 gram jäst
50 gram smör
1/2 dl sirap
4 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl plus något mer till utbakningen
1/2 tsk salt
Garnering:
ca 4 msk riven parmesanost eller vallmofrön
1 ägg

Gör så här:
Värm mjölen fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en stor skål, häll ljumna mjölken över. Rör runt så jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt smör och blanda ihop, tillsatt de övriga ingredienserna men ta lite mjöl i taget. Knåda så degen känns smidig. Låt den jäsa, gärna bredvid varm ugn och lägg bakduk över. Ca 45 minuter.

Knåda degen på lite mjölat bakbord. Forma 15 jämnstora bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa ca 40 minuter med bakduk över. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft 200 grader.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna, riv parmesanost och strö rikligt över alla bullar.

Grädda dem i mitten av ugnen ca 12-15 minuter. Servera den goda tomatsoppan med nybakade parmesanbullar, ev smör och stark ost och njut!

 

2020-01-20 Recept

Kommentarer

Lena 9 månader sen

Lagar mycket av dina recept, tack för inspiration. Vet inte du om sett min fråga om var din fina mössa kommer ifrån och även de fina tavlorna i ett tidigare inlägg.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Hej Lena! Tack för din fina kommentar, blir så glad av det ni skriver och att ni hittar inspiration här!

Dessa mössor är våra egna som vi sålt men tyvärr inte en enda kvar. Lovar säga till om vi hinner beställa mer den här säsongen.

Mina stora tavlor i matsalsrummet har konstnären Annika Reinhold målat, hon finns på instagram, otroligt duktig och jag älskar tavlorna.
De föreställer mig och tjejerna, alla tavlor hon målar är unika. Ingen är den andra lik.

Kolla in dem! Så vackra!

Sussie 9 månader sen

SMARRIGT!!!!!
Enkelt och värmande.
Hur blir det med challange/utmaningen ni kom på när ni var på skidsemester? Såååå tagggad:)))))

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Kommer! Vill att alla kommit hem från semestrar och vill köra igång, alldeles snart :))

Är också taggad!

Eva 9 månader sen

Älskar verkligen din inspiration till underbar mat! Provar så mycket dina recept.
Tack verkligen❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Tack Eva, vad glad jag blir!

Ulrika Hultberg 9 månader sen

Den såg god ut med soppa. Jag ska prova dessa bullar . Jag har beställt sneakers skorna. Och använda din kod som uppgav i helgen. Jag beställde svarta sneakers. De såg snygga ut . Ha en trevlig kväll och en härlig dag i morgon.
Kram Ulrika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Ja det var så gott och lite starkare smaker, gott i stormen nu :)
Ha en skön tisdag! Kramar

Kina 9 månader sen

Låter verkligen gott. Ska göra detta senare i veckan.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Vad kul! Ja gör det :)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn…

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är…

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn…

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är…