• 2020-01-30, 15:10
  • 8

Jag gjorde dessa chokladbollar med lakrits igår, alltså ni måste bara göra dem. Det är rawbollar så nyttigare förstås än de vanliga. Och alldeles underbara. På veckorna kör jag nyttigt och gaska strikt, inget godis och ingen alkohol alls. Bra mat, mycket träning och sen lite gott på helgen. Kör jag så får jag en väldigt bra balans.

Dessa rawbollar unnar jag mig någon gång ibland. Men jag vräker inte i mig allihop. Jag tog två stycken till kaffet. Så gott med lakrits för en som älskar salt godis. De är gjorda på dadlar men jag lovar er- de smakar inte dadlar. Mer åt kolasmak!

15 goda lakritsbollar utan vitt socker (Ta vilken nötsort du vill om du inte vill ha mandel eller hasselnötter)

12-14 dadlar (urkärnade)
1,5 dl mandelmjöl
1 dl finhackade hasselnötter
2 msk kokosolja (kung markattas eller Clean eating)
1 tsk lakritspulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk kakao
kokos

Gör så här:
Låt dadlarna stå framme en stund så de är mjuka. Ta ur kärnorna. Kör med en stavmixer så det blir en slät kolakräm-Ja! det ser ut och smakar som kola.
Häll i mandelmjöl, hasselnötterna som är fint hackade, kokosfett, kakao, lakritspulver vaniljpulver och rör om. Ta ev mer kokosfett om du behöver. Knåda ihop allt ordentligt med en sked, ställ en stund i kylen så går det lättare att rulla sen.

Rulla till små bollar och rulla dem i kokosflingor.

Ställ kallt en stund och njut av dina underbara lakritsbollar!

Tips! Byt ut kokos och rulla dem i finhackade hasselnötter eller torkade hallon som ser ut som strössel. Står bland bakhyllorna, passar gott med lakrits! Eller riv citronskal och blanda ner i kokosflingorna så får du smak av citron.

Vill du inte ha i lakrits kan du ta i 2 msk kaffe eller 2 msk jordnötssmör för annan smak. Blir det för kladdigt, ta mer mandelmjöl.

2020-01-30 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

annica johansson 1 år sen

Hej!
Brukar kolla på din fina sida varje dag faktiskt, första gången jag skriver. Jag tycker du har så många goda recept och jag har även testat en del av dem flera gånger. Det är såhär att jag är under utredning på vc av vad de tror är ibs. Jag var där första gången förra året i oktober, och väntar nu på en röntgen av magen, vilket kan ta upp till 4 månader tyvärr. Jag har så gott som varje dag ont/värk i magen/tarmarna, lite bättre vissa dagar och andra väldigt ont. Superjobbigt och ledsamt och hela familjen blir påverkat av detta, och inte någon hjälp eller råd från läkaren heller. Det jag vill fråga dig är om du vet något om denna diagnos, om kanske lchf kan funka mot detta. Vet inte vad jag kan och vågar äta snart, skulle vilja hitta ett knäcke/fröknäcke som funkar. Blivit mest ägg och havregrynsgröt varje dag och behöver variation för att stå ut. Äter inte frukt heller förutom en banan om dagen, och bär såklart. Så trött på denna värkande jäsande mage.
Förlåt för långt inlägg, orden bara kommer när jag tänker på denna trista diagnos (om det nu är ibs dock)
Annica

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Hej Annica! Tack för din kommentar, gör ingenting att den är lång.

Så jobbigt för dig att ha ont och jobbigt med magen. Man blir så påverkad mentalt.
Har du testat äta probiotika? Jag äter det varje dag, magen är aldrig jobbig alls längre även om jag inte hade så jobbigt som du har det.
Men jag hade en hel del magkatarr förut. Så jobbigt.
Jag äter lite socker, mindre kolhydrater nu och magen är så bra! (peppar peppar)

Har du testat psylliumfröskal? Ja köpte på hälsokosten och finns på Holistic. Gå till hälsokosten och prata med dem!

Fröknäcke eller fröbröd tycker jag är gott, jag har ett enkelt recept både i min bok och här på bloggen.
Bär till gröten är också bra, hallon, smoothie eller juiicer? Sök smoothie här inne, finns även flera goda i min bok.
Man får i sig näring och gott mellanmål!

Hoppas du får hjälp med din mage, man måste nog pröva sig fram.

Ha en fin fredag, kram Johanna

Eva 1 år sen

Prova Probi Mage på apoteket. Det har hjälpt min mage jättemycket. Har ätit den i flera år nu och har aldrig problem med magen nu.
Innan hade jag jag jämt problem.
Äter allt dessutom nu.
Alltså värt att prova så snälla testa💞

Christina Sundequist 1 år sen

Hej Annika, Jag läste om din mage och eventuell IBS. Det är svårt att ställa en diagnos och man får pröva sig fram med kosten. Men tips är probiotika, lågkolhydratkost, Paleo kost. Med andra ord testa att utesluta spannmål, mejeriprodukter och socker. Googla på Paleokost så får du många bra recept du kan testa. Det är en kost man generellt mår bra av.
Bra att vara försiktig med kaffe, alkohol, kryddor. Många upplever också besvär med stekt mat, råkost, nötter och frön. Lök är också något som många kan vara känsliga för.

Lycka till med magen. /Christina Kost och hälsocoach.

Eva 1 år sen

Åh jag älskar dadelbollar! Mums!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Visst är det gott! Älskar det också!

Barbro 1 år sen

Får nog testas till helgen -alltid gott till kaffet som du säger.
Dina med kaffe i är ju jättegoda också.
Ha nu en fortsatt bra torsdagskväll.
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Visst är det Barbro! Testa med lakritspulver, otroligt gott!

Ha en fin fortsatt torsdagskväll du också.
Kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg