• 2020-02-25, 19:50
  • 7

Har ni ätit någon semla idag på Fettisdagen? Jag har faktiskt inte gjort det men smakade lite på den här himmelskt goda semmelglassen jag gjorde i helgen.

Fick se Jessica Frej förra veckan på Nyhetsmorgon när hon gjorde semmelglass och blev riktigt sugen att testa. Men kunde inte låta bli att göra den ännu “mer extra allt” så jag testade med hasselnötter och kolasås! Här snackar vi lyxdessert om ni vill bjuda på något vansinnigt gott.

Semmelglass med hasselnötter och kolasås. Lova testa detta. Det räcker med en kula efter en god middag, eller varför inte lördagsfikat till helgen. Gott med starkt kaffe till.

Detta är busenkelt! Låt den frysa i frysen 8 timmar tex över natten, gör kolasåsen en stund innan du ska servera desserten- strössla på hasselnötter eller flagad mandel och njut av semmelsmak- kardemumma, mandelmassa och kolasås.

Tack Jessica Frej för enkelt men galet gott tips- en genväg till god glass och extra gott med kolasås och hasselnötstopping.

Semmelglass ca 15 kulor- 6-8 portioner
5 dl grädde
1 burk kondenserad sötad mjölk
2-3 tsk malen kardemumma
200 gram mandelmassa
1 burk karamelliserad mjölk
2 tsk flingsalt

Gör så här:
Vispa grädden fast. Blanda kondenserad mjölk med kardemumma i en skål. Blanda ner den vispade grädden i kondenserade mjölken och kardemumma och häll i en form som går att frysa. Riv mandelmassan på grovt rivjärn och lägg i en skål. Häll i den karamelliserade mjölken och salt. Rör ihop allt och klicka ner i formen. Dra med en kniv som på bilden så det blandas men blanda inte runt allt. Lägg plast över formen och ställ i frys ca 8 timmar. Skopa sedan en kula eller två och servera i glas, häll på kolasås och strössla med lite nötter eller mandel.

Kolasås
2 1/2 dl grädde
2 msk strösocker
1/2 dl sirap
1 msk smör
nypa salt
Gör så här: 

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska hög värme utan lock, (rör så det inte bränns) tills såsen tjocknat och fin brun färg ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret, smaka av med flingsalt.

Topping: Hackade hasselnötter eller flagad mandel

2020-02-25 Recept

Kommentarer

Anna 7 månader sen

Låter supergott, går det att göra kolasåsen iförväg också?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Ja men den kommer tjockna något, jag gör den ofta i förväg men sedan värmer på den något i liten gryta en stund före.

SÅ gott! :)

Lajnda 7 månader sen

Låter himmelskt gott!
Hur länge kan man spara kolasåsen efter man gjort den? Och hur förvarar man den?

Katarina 7 månader sen

Låter smarrigt 🤗men vad är skillnaden på kondenserad och karamelliserad mjölk?

Birgitta 7 månader sen

Åh,det här receptet måste jag bara pröva.Låter så himla smarrigt.Tack för det.Ha det gott

Anneli 7 månader sen

Tack för tipset 🙂
Brukar inte äta så mycket sött annars, men en semla äter jag alltid på fettisdagen, känns som en extra gemenskap med hela svenska folket ( de flesta iallafall) denna dag 😁. Det har blivit 6 miljoner semlor bakade idag hörde jag på radion 🤪

Svar på kommentaren:
Sussie 7 månader sen

Håller med! En semla på,självaste semladagen måste man ju bara ta😀
Själv har vi sockerfritt i veckorna så i övrigt så kan man njuta en tisdag eller lördag spelar mig inte någon roll😁

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar  Fallskärmshoppet blev precis inställt, typiskt. Men vädret ställer till det så här på hösten,  det måste vara bättre sikt för att de ska kunna hoppa så de ser marken från…