• 2020-03-12, 15:55
  • 34

Nu börjar det känns riktigt galet med Coronaviruset. Men hellre dra åt rejält än att inte göra det alls. Jag tycker det är bra att USA stoppar alla resor från Europa, även om vi tänkte åka till Florida i Påsk. Det är riktigt skit men det finns ju kvar. Vi flyttar fram det istället.
Vi skulle åkt skidor i Alperna en gång till innan säsongen är slut, men det klart vi inte gör nu. Göteborgsvarvet är inställt, hockeyslutspel och alla event över 500 personer. Framförallt tycker jag synd om alla som är i högrisk och alla som kämpar hårt inom vården. För inte tala om de som drabbas hårt ekonomiskt.

Hjälp alltså. Det känns som en deppig känsla i luften, var man än är pratas det om Corona. Och jag dras med. Idag storhandlade jag, hela bilen full med mat, haha. Jag tänker laga massor med middagar, inte springa ute i butiker i onödan. Men mest för det är skönt att ha mat i frysen om något skulle hända. Jag är inte rädd för själva viruset i sig men rädd för vad som ska hända i samhället. Nästa vecka ska jag och Marilyn till Malmö tre dagar, det kommer vi inte ställa in, man får ta en dag i taget tror jag.

Hårburret ska få sig en inpackning idag tror jag, får passa på att fixa hemmaspa nu.

Ska ni laga mat så ni har hemma? Gör det! Jag har mängder med recept i receptarkivet längst upp, där hittar ni massor med mat! Gör storkok, dubbel sats och ha i kyl och frys är perfekt. Mysa med middag hemma är ju inte heller fel.

Varje morgon en ingefärsshot. Massor med citron, vitaminer och motion tror jag har varit knepet för att vi har hållit oss friska hela hösten och hela vintern. Tips på ingefärsshot HÄR. Får vi i oss mer näring och vitaminer stärker vi immunförsvaret.

Eller en nyttig och syrligt grön juice. Underbart god och massor med näring. HÄR. 

Jag har handlat hem så jag ska göra köttfärssås, DENNA är grym! Se bild längst upp. Gott med parmesanstuvad vitkål till.

Jag ska även göra lövbiffgrytan med pepparrot- dijonsåsen är magisk. HÄR har ni den.

Tips på fler goda rätter, lax som du kan ha i frysen- detta är så gott. Laxgratäng med västerbottenost. Gör på en hel laxsida eller dubbel mängd portionslax. Så gott och går snabbt att laga. HÄR: 

Eller varför inte några goda pajer. Finns även flera goda i min bok. Ädelostpaj med valnötter, har ni testat den? Oj oj. Recept HÄR. 

Eller het köttfärspaj på krispig mandelbotten. Nu är jag hungrig märker ni va. Vill ha allt. Recept på köttfärspajen HÄR. 

Eller varför inte kycklinggryta med jordnötssås! HÄR. Jag har hur mycket tips som helst på kycklinggrytor längst upp. I detta recept är det blomkålsris till, går förstås med vanligt ris till också.

Oavsett vad som händer är det skönt med middagar klara i kyl och frys. Du spar pengar och slipper springa ute för mycket i butikerna. Hoppas ni hittar några goda rätter att laga.

 

 

 

2020-03-12 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Vän av ordning 1 år sen

jag “bunkrar” (Neem pulver-googla). Har inget förtroende för denna regering, aldrig haft, kommer aldrig ha! men det kanske ni har? om så är fallet! Lycka till.
Anders Tegnell kommer få det svårt (ett öga för ett öga) att shonnen ens finns är ett mirakel att “man” ens lyssnar på denna nolla är öDerstigert. Som sagt ett öga för ett öga. I mina ögon är du/ni (S,MP, C. M.m.) döda!!
Jo jag går vardagligen och handlar till mina nära o kära (äldre +65-109 år) Ni som spelar web hjältar, VAKNA!
Nu är det riktigt knas i svedala mkt pga Socialdemokraterna, mediorna, miljöpartiet, A.T…
LITE SENT FÖR ER ATT STICKA TILL VIETNAM NU.. SÅ NI KOMMER FÅ SMAKA!

Rebecca 1 år sen

Tack Karin och David för kloka ord! Det är skrämmande med allt egoistiskt beteende, men jag blir glad när jag ser att det finns människor som inte bara tänker på “mig, mitt och mina”.
(Och hur var det nu med att slänga mat? Handen på hjärtat; kommer allt det där bli använt hemma hos alla som “storhandlat så de klarar sig ett tag”, eller blir det saker kvar som åker det ut med nästa skafferi-rensning -när riset och pastan gått ut datumet…? Det rätta svaret kommer med tiden…)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Att storhandla så man har mat i frysen en-två veckor är inget konstigt alls och en självklarhet om det skulle bli isolering. Tänker på stackars riskgrupper. Hoppas någon handlat rejält till dem så de klarar sig och slipper gå ut till affärer.

Vem köper 10 lådor med ris… tror jag ingen gör. Allt ska överdrivas åt båda håll jämt- blir otroligt trött på sånt.
Klart ris står sig och jag tror heller ingen bunkrat hela skåpen fulla med ris heller.

Roffa åt sig allt som finns på hyllorna i butiken klart det är illa men jag tror faktiskt inte det är så.

Regeringen har dessutom sagt att man ska handla hem så man har mat ett tag. Sen är jag sån att jag alltid har mycket mat hemma. Jag älskar ha fulla frysar och kylar och lagar mat hela tiden.

David 1 år sen

Kul att du kan bunkra mat för månader och sitta hemma och fjanta med spa. Tråkigt för alla pensionärer och andra fattiga som möts av tomma butikshyllor pga egotrippade människor som dig. Fruktansvärt hur folk blir i såna här situationer, det är bara JAG JAG JAG som räknas. Har du kollat runt i ditt närområde om du kunde handla åt någon pensionär eller annan utsatt när du var ute på din hamstringstur? Såklart du inte har. Så länge du har ditt så skiter du i hur andra har det.

Svar på kommentaren:
olivia 1 år sen

håller med till 1000%. så otroligt själviskt. “tänker på riskgrupper” jovisst.

Nollan 1 år sen

Så hur bidrar du David?
hur hjälper du pensionärer och fattiga?
I mina ögon är du fake, spela klsrt ditt tvspel o öppna din käft sen.

Gevud Nysol 1 år sen

Du är en idiot, Johanna.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Du gav mig morgonens skratt 😂
Tack för det 😂

Karin 1 år sen

Fast om alla skulle bunkra för månader finns det personer som inte kan/har råd att göra det. De mest utsatta är de som möts av tomma hyllor. Pensionärer, ensamstående småbarnsföräldrar som nog är de som borde ha det där lagret för att inte behöva gå ut. Hemkörningsköerna är en vecka nu i min storstad. Tror att det nog är bra att tänka ett varv till.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Butikerna är för alla och alla får handla hur mycket man vill.
Börjar spåra ur om man inte ska få välja själv om man vill ha mat hemma eller inte.

Varför stå och köa varje dag om man vill undvika smittan. Klart man handlar mer så slipper man åka ofta.

Karin 1 år sen

Vi tycker olika. Jag får ont i magen när jag såg äldre gå runt bland de tomma hyllorna igårkväll. Det är inte att ta hand om varandra. Jag tror inte heller att de som hamstrat kommer att sitta inne i sitt hus utan att lämna det den kommande månaden. Finns väl inte mer smittor i affär än på gym, klädaffärer, hotell, lokaler i övrigt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Butikerna fyller på, jag såg en butik som lagt upp film där de hade fyllt på hyllorna redan idag.

Så snälla sluta få panik….. Sverige har inte slutat att fungera. När jag handlade igår var det vissa tomma hyllor men herregud det är ju en HEL Butik! Det finns ju mat!!

Och hade jag skrivit om att jag handlar varje dag, ja då jävlar hade ni inte varit nådiga. HUR kan du åka och handla hela tiden, hur kan du vilja stå i köer. Hur kan du inte bara hålla dig hemma.
Haha ni är så roliga alltså. Vad jag än tycker eller skriver så har man ändan där bak.

Men så här gör jag och berättar om in vardag och hur jag gör.

Karin 1 år sen

Jag har inte panik alls utan för mig handlar det om solidaritet. Fem av de varor jag sökte var för övrigt slut hos leverantör så att fylla på i hyllorna är inte givet. Det berättade även butiksanställda. De var lite i chock. På samma sätt som du berättat gör jag samma sak. Det är inte mer än det.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Då får vi hoppas du får tag i dina varor någon annanstans.

Margareta 1 år sen

Det är verkligen tänkvärda ord av Karin.Ett av de mest fina inläggen jag läst här!

Inte alla har råd att handla direkt ,utan måste vänta in pengarna.Då gäller det att det inte är slut det man vill ha i butiken.
Tänker också på ensamstående,sjukskrivna,arbetslösa,fattigpensionärer, sjuka och äldre.Inte alla har råd att handla tillräckligt med livsmedel.
Det gäller att inte enbart tänka på sig själv.Alla har inte samma förutsättningar i livet.
Jag har”hamstrat” ett litet lager.Köper lite grann då och då.Tanken är att klara sig två veckor.
Jag brukar frysa ner mat som blivit över från middag/kvällsmat.Det finns med andra ord en del redan färdiglagad mat i min frys.

Lena 1 år sen

Vi har också handlat på oss en del. Framför allt för att slippa trängas i mataffärer.

Annika 1 år sen

Vi har bunkrat upp med konserver, pasta, ris, gryn. Frysen är full av fisk, kyckling och kött. Inte rädd för att bli sjuk men rädd för konsekvenserna i samhället som blir. Kommer bli tufft i Sverige. Ekonomin kommer falla ihop i Sverige.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Smart. Smäller det så går det fort. Jag är inte rädd -men tänker till.

Kan ju gå så illa som du säger med Sveriges ekonomi. Det var tomma hyllor när jag handlade idag- åkte till ny butik.

Vi får se hur detta går, hoppas det inte tar fart.

Lotte 1 år sen

Jag var ganska nonchalant mot detta virus innan men nu har jag börjat dra öronen åt mig att det är nog inget vi ska skoja bort. Jag har hoppat över att gå till gymmet och kör hemmaträning nu tex. Vill inte ut bland allt folk, jag träffar tillräckligt på jobbet på förskolan. Jag hade en liten önskan att åka till Ullared men den tanken är puts väck just nu haha. Hoppas vi kan utrota denna sjukan! Men jag hörde att det är en som fått det här i byn nu men den människan jobbar på det stora varuhuset och reser i jobbet….

M. 1 år sen

Köpte knäckebröd stor pkt krossad tomatpkt falukorvar makaroner spagetti ris Alvedon ska köpa rätt mkt konserver att bunkra.Havregryn sgrötklarar man sig på också.Det best basala ska jag ladda med här.Konserver pasta toabal hygienprodukter. I kanske hostmedinin.Ev mer handdprit

Sussi 1 år sen

Ja när personen som hånade mig igår för mathamstring sa att hon var och skulle köpa pasta men tomt på hyllan sa jag- Japp finns i mitt förråd. Personen i fråga tycker att jag och min man är sjuka ihuvudet, enligt henne.
Men nu sitter vihär med mat för månader, både till oss och hundarna. Även köpt febernedsättande och beställt de mediciner vi behöver

Svar på kommentaren:
olivia 1 år sen

du är en vidrig, egoistisk person som hånade någon för att DU har köpt upp all pasta. du kanske överlever, men priset är att du är en sån som tvingar andra under ytan för att andas själv. karma kommer och tar dig en dag, vänta ska du se.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tagga ner. Hat är inte välkommet här inne.

Ulla karlsson 1 år sen

Det här viruset kan stanna i flera månader, vet inte om jag tycker det är så smart ”bunkra mat” då el hur…. lite konstigt…..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Det får du tycka. Alltid skönt ha mat i frysen färdiglagat och klart.

Det som kan hända är ju att det man blir sjuk, man kanske inte helt enkelt vill gå ut. Man vill helst slippa trängas i butiker.
Finns inget som är negativt med att ha lagad mat hemma. Men även där- man gör ju som man vill.

Tanken är ju att vi ska försöka MOTVERKA att hamna där Italien är. Så kanske smart att inte ränna ute i onödan bland folk, de som är smittade smittar ner ännu fler osv osv…
Och maten står sig flera månader i frysen.

Sussi 1 år sen

Helt rätt Johanna! Jag och min man har hamstrat mat, inte för att slippa vara i en affär utan ifall vi blir sjuka och inte kan handla mat. Blev hånad för detta på jobbet igår. Jag sa inget men tänkte…. Yes lycka till när du blir sjuk.
Vi har även hamstrat hundmat

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Ja men skratta bäst som skrattar sist säger jag bara.
Skönt att ha hemma massor med mat oavsett. Eller hur?

Man kan stanna hemma i helgen och laga mat, lägg in i frysen så allt håller sig. Det är ju hur bra som helst.

Fatta ångesten om man skulle bli riktigt sjuk och inte ha mat.

Anna 1 år sen

Tror inte man ens orkar att tänka på mat om man blir riktigt sjuk..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Nej då är det bättre att skita i att handla så svälter man.

Hade jag nu skrivit att jag tänker minsann inte handla eller lag mat- ja DÅ jävlar hade inte det heller varit bra. Hahaha

Men gör som ni vill- stå i köer och handla varje dag. Det är ju verkligen smart om man vill minimera smittan.
Det är ganska skönt att ha massa mat hemma. Hur nu det kan vara så otroligt provocerande.

olivia 1 år sen

så du tänker sitta och skratta åt de stackars satarna som antingen inte hann eller hade råd att bunkra upp som du? om allt som finns kvar i sverige efter denna kris är människor som du, hoppar jag fan från en bro. en skam för Sverige är du. och jag är ändå en ung person som lär överleva det här. alla ni själviska satar som försvarar detta beteende som butikerna själva försöker stoppa, ni går rakt emot både moral och myndigheternas råd. johanna, jag kommer överleva sjukdomen, sen kommer jag och äter upp dig, för du kommer ha gjort resten av oss VÄLDIGT hungriga. no hard feelings.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Kära Olivia.
Det finns mat. I alla butiker.
Jag kan åka och köpa och leverera hem en kasse åt dig.

Hysterin kommer snart ta kål på folk tyvärr.

Sofia 1 år sen

Jag är överviktig. Tveksamt om man överlever ett sånt virus med mycket övervikt. Tycker absolut inte synd om mig dock. Min övervikt är helt och hållet självförvållad. Det beror helt och hållet på lathet och bekvämlighet. Det har ingenting med riskgrupperna att göra, sjukdomar är någonting helt annat naturligtvus. Men tveksant om man skulle överleva ett sånt virus med mycket övervikt. Fetma verkar inte tillhöra dom som blir svårt sjuka. Fast det kan man ju inte veta, det har ju bara gjorts studier på Kina och Italien och det finns ju ingen feta människor i Kina. I Kina är ju alla små och smala. Nu inser man hur viktigt det är att äta nyttigt och träna. Jag har bunkrat upp nu med avokado, spenat, blåbär, grönkål, broccoli, bönor, fisk, citron osv. Isolera sig och panikändra kroppen är det som gäller nu. Man får isolera sig allt som går och panikändra kroppen.

Svar på kommentaren:
Sussi 1 år sen

Sofia! Du är så gulligt ärlig. Ja jag är nog i samma situation med KOL. Har rökt i många år, ja man vet att det är farligt….
Men tror inte din övervikt gör dej extra mottaglig:) Jag jobbar på skola och idag huvudvärk och halsont. Men på mitt jobb går vanlig influensa nu sen en tid nu.

M. 1 år sen

Det är inte bra för astmatiker hjärtsjuka och folk med nedsatt immunförsvar. Samt äldre.
KRAM!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg