• 2020-03-23, 20:47
  • 15

Vi influencers har åsikter om allting, det ingår i jobbet. Vi kan vissa saker bra och andra saker sämre. Jag kan till exempel en hel del om att laga mat och ännu mer om att fixa hår. Men absolut ingenting om hur man skyddar sig bäst mot virus. Så lyssna på experterna i stället!

Jag blir mörkrädd när jag läser på sociala medier om coronaviruset nu. Alla vet hur man bäst skyddar sig, hur farligt det är, varenda människa är expert. Utom jag. Jag har ingen aning mer än vad jag själv har läst. Så om ni ska ta ett enda råd från mig om corona – lyssna på myndigheterna och på experterna istället- Vi vet inte mer än vad ni gör.

Därför tyckte jag att Stefan Löfvens tal i tv var bra, det var både allvarsamt och respektfullt, med mycket hjärta. Vi bor i Sverige, då måste vi lyssna på svenska experter och myndigheter och rätta oss efter vad de säger. Att många tror att andra länder har rätt, visst, men det vet varken ni eller jag. Alltså rättar vi oss efter svenska regler, precis som det är de svenska lagarna vi följer. Hur stor plattform man än har är det oansvarigt att uppmana till något annat. Det skapar enbart samhällspanik! 

Hälsan går först, absolut, men vad händer med hälsan om alla företag går i konkurs för att de inte får några kunder? Bara förra veckan fick Arbetsförmedlingen 18.000 nyanmälda på grund av varsel. Om företagen inte kan betala lön och anställda inte kan betala skatt, vad händer då med sjukvården? Och vad händer med hälsan utan någon sjukvård?

Vi som får vara utomhus kan gå ut och handla och hämta mat åt riskgrupperna som ska vara hemma. Och är man sjuk eller bara har symptom så ska man vara hemma. Svårare är det inte.

För mig är det viktigt att stötta restaurangerna nu. I dag hämtade jag mat hos Thörnströms, som har sin vagn med lunch på Gustav Adolfs torg i Göteborg och i lördags var vi på Blackstone och åt utan att sitta nära någon annan. Flera kommuner har gett fritt fram att öppna uteserveringarna redan nu, allt som kan hjälpa företagen att överleva är bra. Det gör de inte om de måste stänga helt.

Lyssna nu på de som faktiskt vet något, inte på alla som tycker något!

2020-03-23 Johanna Toftby

Kommentarer

Anne 6 månader sen

Begriper ikke at dere kan slå dere til ro med dette. 18 mennesker døde i Stockholm siste døgn. Det blir ikke testet nok, det kommer dessverre til å bli ille er jeg red.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Anne det är hemskt. Men är ganska övertygad om att ingen tar detta med ro. Herregud…

Caby79 6 månader sen

Vet du… jag har valt av avfölja några influensers nu. Jag tycker att delas negativa saker där källkritik saknas, det görs skärmdumpar där någon tycker Sverige gör ett dåligt jobb mm mm. Jag har läst lika många bra saker, att Sverige gör ett bra jobb och vår kurva med sjuka ser bättre ut än i många andra länder. Det delas tyvärr inte. Jag ser på presskonferensen varje dag, det experterna säger där är det jag förhåller mig till. Bra inlägg :)!

Carina 6 månader sen

Hejsan 👋🏽
Lyssna på Skäringer o Mannheimers podd, där Agnes Wold gästar. Så bra o saklig information å dessutom riktigt rolig att lyssna på. Ingen hysteri utan ett intelligent o civiliserat sätt att agera på.
Ha en härlig dag å gå ut i solen

Sarah 6 månader sen

Helt OT…
Men jag älskar din mössa!
Finns det en chans att du börjar sälja den igen?

Helena 6 månader sen

Men… du har ju skrivit några inlägg om att du vill att alla gör som du t ex att gå på restaurang.

Är osäker på om experterna säger det?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Vi har inte utegångsförbud. Vi får gå ut, vi ska hålla avstånd. Uteserveringarna skulle inte få öppna redan nu om inte myndigheterna sagt ja. Det är på grund av corona för att restaurangerna ska överleva denna hemska kris.

Stöttar vi inte företagen vilket vi FÅR göra kommer de gå i konkurs vilket redan många är på väg att göra.

Man kan hämta mat. Det visade Löfven häromdagen. Han uppmanar oss att handla på våra lokala restauranger. Vilket vi också gjort.

Än en gång- äldre, riskgrupper måste hålla sig hemma nu. De påminner myndigheterna dagligen om.

Lena 6 månader sen

Helt rätt Johanna, alla måste bjuda till nu och ta sitt ansvar och följa den svenska rapporteringen. Vi är förskonade som bor på landsbygden och märker inte hur hela städer drabbas och restauranger står tomma. Men alla kan göra något för att hjälpa. Så är det.
Här blir det matlagning, promenad med hund idag.
Kram och härda ut alla fina!

Helene 6 månader sen

Bra skrivet Johanna.
Kram

Cissi 6 månader sen

Är tacksam för att våra styrande och de andra partierna verkar vara eniga om att det är experternas råd som gäller. Inte läge för politiskt tjafs just nu.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Exakt, riktigt bra.

Ann Bengtsson 6 månader sen

Tycker som du, tänk om alla kunde följa experternas råd men jag ser varje dag i mitt jobb hur gamla kommer till affären. Säger inget om dom som handlar sin mat, dom kanske inte har någon som kan hjälpa eller vill inte be om hjälp. Men sen ser jag dom äldre som kommer in som Inte handlar mat utan en tidning…en lott…eller lägger sitt lotto spel för veckan. Ja nu bor vi på en liten ort där mig veterligen inte finns några fall ännu men det är ändå att gambla och att vara dåraktig tycker jag.
“Jag gör som jag alltid gjort, jag bryr mig inte. Detta är trams”

Anna 6 månader sen

De svenska experterna tycker ju dock olika. Björn Olsson och Joacim Rocklöv verkar ju tycka att Tegnell är helt ute och cyklar och det känns ju lite konstigt att alla andra länder tar till drastiska åtgärder och stänger ner när vi fortfarande får ha sammankomster på 500 pers och allt är öppet. Skulle ALLA andra länder ha fel då? Det är att gambla med liv för vi har inte kapacitet att intensivvårda alla som kommer att behöva det inom en snar framtid med Tegnells strategi. Vill ju tro att det här ska gå bra men magkänslan säger tyvärr nåt helt annat….

Svar på kommentaren:
Marie 6 månader sen

Men vi måste ändå rätta oss efter Sveriges regler, eller hur? Johanna har helt rätt där. Spelar ingen roll vad du eller andra säger, speciellt inte stora influencers, jag mår illa när jag läser Katrin Z pinsamma utlägg, vill sälja sin olja för att minska corona och uppmanar alla isolera sig. Vem kan isolera sig i en stuga i fjällen som hon har gjort? Inte jag i alla fall. Jag måste jobba och mitt jobb kan inte skötas hemifrån. Jag arbetar i en matvarubutik.

Camilla 6 månader sen

Så sant och välformulerat! Bra gjort!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Idag har jag varit iväg hela dagen hos min mormor som fyller 88 år idag! Vilken mysig och fin dag vi fick. Hon hade även en tid på ortopedtekniska på sjukhuset så…

Idag har jag varit iväg hela dagen hos min mormor som fyller 88 år idag! Vilken mysig och fin dag vi fick. Hon hade även en tid på ortopedtekniska på sjukhuset så…