• 2020-04-21, 11:45
  • 13

Vi gjorde lasagne i söndags och ni var många på stories som ville ha recept. Alltså lasagne! Kan det vara bland det godaste som finns? Det ska vara mycket tomatsmak, mycket ost och krispig och knaprig yta, gärna knapriga kanter också. Det går fort om man tar fram allt och inte krånglar till det. Jag älskar gratänger, ugnen gör jobbet och då kan man förbereda sallad och duka.

Duka extra fint gör mig glad, även om man äter ensam eller med familj. Lägg lite extra krut på dukningen. Man mår bra av när någon ansträngt sig, det är fasen inte så jobbigt. Sluta tänk att det är onödigt, det är tråkigt, det är för dyrt osv… Man tar vad man har hemma, det behöver inte kosta massa pengar. Orka ansträng er lite, extra viktigt nu. Umgås över maten är det bästa jag vet.

Och tända ljus, jag tänder ljus lika mycket nu som i vinter, haha!

Lördagens middag.

Här kommer lasagne! Börja med olja i formen, sedan lasagneplattor och bechamelsås.

Fräs köttfärs eller vegetarisk färs, krydda mycket med oregano och tomatpure, krossade tomater, mycket vitlök. Då doftar den magiskt.

Varva lasagneplattor, bechamelsås, köttfärs och även ost mellan. Går inte få för mycket ost i lasagne. Jag hade en lägre större form, har ni en hög mindre form, kör tre lager plattor.

Låt den stå en stund så sätter den sig mer.

Lasagne 6 portioner
800 gram nötfärs
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
4 msk tomatpure
600 gram krossade tomater
2 tsk oregano
1 tsk timjan
2 msk oxfond
3 msk olivolja
8-12 stora lasagneplattor (Jag hade 8 i en stor och låg form)
ca 6 dl riven stark ost
salt och svartpeppar
färsk basilika
riven parmesan

Gör så här: Skala och skär löken smått, skala vitlöken och pressa till den med kiven så den blir platt, hacka den sedan smått. Fräs i lite olja i en panna, lägg sedan i färsen och stek så den får färg. Krydda med oregano, timjan, salt och peppar oc fond. Krydda rejält, smaka av. Vänd ner krossade tomater, tomatpure, späd med lite vatten om det behövs. Låt koka ihop 10 minuter.

Bechamelsås
250 gram smör
4 dl grädde
6 dl röd mjölk
1 dl vetemjöl (jag tog något mindre)
1 krm muskotnöt
salt och vitpeppar

Gör så här:
Smält fettet i en kastrull, när det smält, vänd ner mjölet och vispa, sänk plattan. Det får inte brännas. Häll i grädde och mjölk, rör och vispa så det blandas ut. Krydda och låt koka ca 10 minuter tills det tjocknat. Ta åt sidan. 
Ta åt sidan.

Lasagnen: Börja med att olja in formen med olivolja. Lägg lasagneplattor i botten. Häll bechamelsås över. Lägg på köttfärsen, sedan ost. Sedan plattor igen, bechamelsås, köttfärs och ost. Har du högre form, lägg ett tredje lager.

Gratinera i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Den ska ha fått fin färg, då är den klar. Låt den stå en stund innan servering, lägg på färsk basilika, ställ gärna fram färska örter.

Vi hade en krispig sallad med fetaost. Även inte fetaost “ska vara” till en lasagne är det riktigt gott. Även riven parmesan.

Njut av en riktigt god lasagne!

2020-04-21 Recept

Kommentarer

Anneli 12 månader sen

Detta recept måste jag testa 👍, men det får bli en annan dag, ikväll blir det lite plockmat o bubbel ( sparris, majskolvar, stekta champinjoner, lufttorkad skinka… typ) 🙂, men du! Jag fick min rosa jacka idag från Ellos som du tipsat om, såå fin och så mjuk o go, tusen tack för tipset!!!! 😎

Malin 12 månader sen

Jag som inte ens tycker om lasagne blev sugen när jag såg din. Skall nog prova göra denna!

Min sambo älskar lasagne, men gör det ytterst sällan eftersom jag inte gillar´t.

Tack för smarriga bilder! ♥

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

HUR kan man INTE gilla Lasagne undrar jag?? Haha

Hoppas sambon gilla denna, ha en riktigt fin dag. Sommar idag!

Kramar

Sara 12 månader sen

Jättegott med lasagne, blev sugen på det nu :) För flera år sedan då jag var ensam med barnen minns jag att du någon gång skrev att du alltid fixat fint för dig och dina barn även när det ”bara” var ni tre. Jag har också alltid gjort det och lätt tyckt att det varit värt det. Kram

Theresa 12 månader sen

Hej Johanna!

Vilket underbart väder vi har, sitter just nu i trädgården efter min dag på jobbet.

Jag tänkte ta tag i men hy och mailade till Löfvingkliniken, de ringde upp men tyvärr var jag i möte då. Ska ringa de igen imorgon! Ska bli så spännande att gå dit, har acne och får inte ordning på problemen själv. Jag är dock livrädd för Dermapen, är rädd att inte kunna visa mig ute dagen efter så jag tänkte på kemisk peeling, får se vad de säger om det! Jag gjorde även det en gång för många årsedan och då kändes det som jag brann upp i ansiktet, men jag antar att det finns olika styrkor på det. Hoppas du har en fin kväll och tack för en jätteinspirerande blogg! Kram Theresa 💐☀️💗

Maria i Kalmar 12 månader sen

Mmm så gott 😋
En fråga bara, har du färska plattor eller torkade? Jag har aldrig testat med färska och tycker översta lagret plattor blir så hårda, inte goda alls 🙄
Jag äter oftast ensam och dukar alltid fint 😊 skulle servetterna vara slut så tänder jag ljus åtminstone eller tar annat porslin, sen sätter jag katten på stolen mittemot och sen njuter jag 😊😂

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Tack, ja men åh vad gott det var!
jag kör alltid färska, Ica Kvantum hade bra pris så jag köpte två paket. Blir så gott!

Ja visst är det mysigt Maria att duka fint, tända ljus och duka mår man bra av även om man äter själv.
haha Lucy är också med, hon bara älskar sitta med! Helt rätt att du gör fint för dig och katten så klart.

Ha en fin solig kväll, så varmt ute nu.

Tina 12 månader sen

Hej Johanna!

Använder du färska lasagneplattor?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Hej!
Ja det har jag. Tycker det är godast och går snabbast.

Barbro 12 månader sen

Lasagne är alltid gott brukar ibland göra en vegetarisk emellan åt också.
Som du skriver smidigt med maträtter med allt i och bara göra en sallad till.
Ha nu en fortsatt bra dag i solen.
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Visst är det! Jag har ett vegetariskt recept på lasagne med i min bok Middag hos mig!

Tack det samma, vilket väder vi har!

Kramar!

Ulrika Hultberg 12 månader sen

Älskar lasagne . Denna måste jag testa. Den ser god . Jag också ljus . Det är ju så mysigt. Ha en vecka.
Kram Ulrika
PS solen här i Perstorp i Skåne 17 grader ska det bli idag .ds

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Så gott så gott!

Härligt med sommarvärmen nu, man tror knappt det är sant!

Ha en skön kväll, kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg