ANNONS
Integritet på Tailsweep

Lasagne med mycket ost

/


Vi gjorde lasagne i söndags och ni var många på stories som ville ha recept. Alltså lasagne! Kan det vara bland det godaste som finns? Det ska vara mycket tomatsmak, mycket ost och krispig och knaprig yta, gärna knapriga kanter också. Det går fort om man tar fram allt och inte krånglar till det. Jag älskar gratänger, ugnen gör jobbet och då kan man förbereda sallad och duka.


Duka extra fint gör mig glad, även om man äter ensam eller med familj. Lägg lite extra krut på dukningen. Man mår bra av när någon ansträngt sig, det är fasen inte så jobbigt. Sluta tänk att det är onödigt, det är tråkigt, det är för dyrt osv… Man tar vad man har hemma, det behöver inte kosta massa pengar. Orka ansträng er lite, extra viktigt nu. Umgås över maten är det bästa jag vet.
Och tända ljus, jag tänder ljus lika mycket nu som i vinter, haha!


Lördagens middag.Här kommer lasagne! Börja med olja i formen, sedan lasagneplattor och bechamelsås.


Fräs köttfärs eller vegetarisk färs, krydda mycket med oregano och tomatpure, krossade tomater, mycket vitlök. Då doftar den magiskt.


Varva lasagneplattor, bechamelsås, köttfärs och även ost mellan. Går inte få för mycket ost i lasagne. Jag hade en lägre större form, har ni en hög mindre form, kör tre lager plattor.Låt den stå en stund så sätter den sig mer.


Lasagne 6 portioner
800 gram nötfärs
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
4 msk tomatpure
600 gram krossade tomater
2 tsk oregano
1 tsk timjan
2 msk oxfond
3 msk olivolja
8-12 stora lasagneplattor (Jag hade 8 i en stor och låg form)
ca 6 dl riven stark ost
salt och svartpeppar
färsk basilika
riven parmesan
Gör så här: Skala och skär löken smått, skala vitlöken och pressa till den med kiven så den blir platt, hacka den sedan smått. Fräs i lite olja i en panna, lägg sedan i färsen och stek så den får färg. Krydda med oregano, timjan, salt och peppar oc fond. Krydda rejält, smaka av. Vänd ner krossade tomater, tomatpure, späd med lite vatten om det behövs. Låt koka ihop 10 minuter.
Bechamelsås
250 gram smör
4 dl grädde
6 dl röd mjölk
1 dl vetemjöl (jag tog något mindre)
1 krm muskotnöt
salt och vitpeppar

Gör så här: Smält fettet i en kastrull, när det smält, vänd ner mjölet och vispa, sänk plattan. Det får inte brännas. Häll i grädde och mjölk, rör och vispa så det blandas ut. Krydda och låt koka ca 10 minuter tills det tjocknat. Ta åt sidan. 


Ta åt sidan.
Lasagnen: Börja med att olja in formen med olivolja. Lägg lasagneplattor i botten. Häll bechamelsås över. Lägg på köttfärsen, sedan ost. Sedan plattor igen, bechamelsås, köttfärs och ost. Har du högre form, lägg ett tredje lager.
Gratinera i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Den ska ha fått fin färg, då är den klar. Låt den stå en stund innan servering, lägg på färsk basilika, ställ gärna fram färska örter.
Vi hade en krispig sallad med fetaost. Även inte fetaost ”ska vara” till en lasagne är det riktigt gott. Även riven parmesan.
Njut av en riktigt god lasagne!

13
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00