• 2020-04-30, 09:31
  • 6

Trevlig Valborg! Klassiskt valborgsväder med bitande kyla idag, men här har vi ändå lite sol just nu. Blir en annorlunda valborg för många men laga en god middag är väl ändå trevligt! Vi ska äta fisk och sparris här ikväll men är du sugen på en god kycklinggratäng tycker jag du ska laga detta jag gjorde igår. Blev riktigt gott.

Kycklingfiléer i en form med grönsaker och champinjoner (bara ta bort om du inte gillar) vispa ihop en sås med chili och vitlök, häll på allt och toppa med cheddarost eller annan stark ost du tycker passar till.

Jag hade potatishalvor och rostade grönsaker, jag tog vad jag hade hemma i kylen. Så gott med både potatis och rotgrönsaker till! Färsk timjan, olivolja och flingsalt är ett måste ugnen.

Jag kör både gratängen och potatisen i ugnen på ca 200 grader varmluft. 20-30 minuter. Akta så inte gratängen bränns men den ska få färg.

Kycklinggratäng med chilisås och potatishalvor 4 port
4 stora fina kycklingfileér
1 gul paprika
2 stora tomater
1/2 purjolök
ca 150 gram champinjoner
2-3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl chilisås
1 stor vitlök
1 msk sambal oelek
1/2 msk mango chutney
1 tsk paprikapulver
200 gram cheddarost eller stark ost för gratäng
salta och svartpeppar (rikligt, smaka av såsen)
olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på varmluft 180-200 grader. Putsa kycklingfiléen och dela i två delar. Häll lite olivolja i en form, lägg i kycklingen och skär paprika, champinjoner, purjolöken och lägg runt om kycklingen. Salta och peppra kycklingen.
Såsen: Häll grädde, creme fraiche i en bunke, häll ner chilisås, sambal oelek, paprikapulver, pressa i en stor vitlök, smaka av med salt och peppar.

Potatishalvor och grönsaker
800gram potatis, ta mindre om du även ha grönsaker.
broccoli
morötter
paprika
1 tsk timjankrydda
havssalt
färsk timjan
olivolja

Gör så här: 

Sätt ugnen på varmluft 180-200 grader. Häll olivolja på en plåt med bakplåtspapper, dela potatisen i halvor och lägg ut på plåten. Salta med flingsalt, krydda med timjan och klipp ner färsk timjan och häll över.
Sätt in i ugnen samtidigt som kycklingen. Skär ner grönsaker du vill ha, lägg dem i en skål, ringla lite olivolja och salta, lägg ut dem på plåten när det är 10 minuter kvar av potatisen. Jag tycker grönsakerna är godast när de är lite tuggmotstånd.

Servera även en salladsskål till, ställ fram olivolja, vitvinsvinäger och färska örter är trevligt.

Smaklig spis!

2020-04-30 Recept

Kommentarer

Maria 12 månader sen

Hej! Har försökt beställa din bok middag hos mig till min mamma men det går inte. Hon gillaf dina recept jättemycket. Jag bor i Florida och när jag skriver in min info så funkar det inte när jag ger mitt visa kort plus min address i FL för kortet och sen mammas address i Sverige att skicka den till. Är det något ni kan göra eller ändra så att ddt går att beställa från utlandet. Vi är så många svenskar här som gärna vill skicka presenter hem till vår familj. Missar ju så mycket med mors dag,födelsedagar,jul mm. Tack på förhand!
Mvh Maria

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Hej Maria! Jag vet inte riktigt hur det funkar för det är inte min hemsida. Antingen Adlibris, Bladh by Bladh, eller Akademibokhandeln tex. Har du testat någon av dessa? Jag rekommenderar dig att skriva ett meddelande till den sidan du handlar av.

Jag ska fråga också såklart.

Ha en fin lördag så hoppas jag det går att lösa.

Kramar

Katrin Lindenhall 12 månader sen

Hej!
Trevlig valborg! Fått många fina tips av dig, klänningar kan man ju inte ha för många ..gällde Ellos Frida söt som en karamell och perfekt till jeansjackan,vita sneakers. Är den vid i modell är 163lång brukar ha 36 men ibland gå upp en storlek,blev tveksam eftersom det stod dragkedja i sidan? Fanns så få kvar. Vore jättetacksam för råd. Tack för en fin och inspirerande blogg med sött och salt. Livet!!

Katarina 12 månader sen

Aha, såg nu att det står 20-30 min:-) Då vet jag..

Katarina 12 månader sen

Låter supergott:-) Hur länge ungefär står kycklingen i ugnen?

Åsa 12 månader sen

Nämen det lät ju väldigt gott!! Har typ tre ingredienser hemma haha men ska nog få ihop det! Gjorde din fläskfilégryta för sju år sen trots att ungarna skrek när de såg dijonsenapen …tack för allt pepp jämt!!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg