ANNONS
Integritet på Tailsweep

Röding med färsk sparris och hollandaisesås

/


Vilket väder! Det blir en skön söndag, här är det klarblått och vindstilla, solen skiner. Vi ska strax åka på husvisning ute på skärgården, blir spännande!


På valborg lagade jag röding och gjorde hollandaisesås, kan det blir mer svenskt och trevligt att fira in våren med. Löjromen som smälter i munnen.

Hollandaisesåsen vågade jag inte experimentera med så gjorde ett inspirerat av Mobergs recept. Tycker den blev bra! Så gott med röding som är festligt och med den såsen kan ju inget bli fel. Klicka ut löjrom och njut av en riktigt god middag.


Svårt att fota när man vill kasta sig ner och bara äta så håll till godo med ett par bilder från maten som inte är bra men hoppas ni testar laga detta någon dag.


Jag lagar middagen i denna ordning:
Förbered fisken. Koka potatis, lägga i sparrisen i gryta med vatten. Vispa såsen under tiden potatisen kokar ca 15-20 minuter. Sätt in fisken som tar 10 minuter. Servera!
Färsk röding i ugn 4 portioner
800 gram- 1 kg rödingfiléer med skinn
1 tsk salt
2 msk smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Torka av filéerna, låt skinnet vara kvar. Ta en ugnssäker form, smält smöret och pensla den skinnfria sidan på fisken och salta. Lägg fisken i formen med skinnet uppåt. Jag hällde även i lite smör i formen.
Stek i mitten av ugnen ca 10-15 minuter så fisken får ca 50 grader max. Ta ut formen, dra av skinnet och skär i portionsbitar. Lägg i mitten på tallriken, dela potatisen och lägg runt om. Lägg på sparrisen över fisken, häll på din goda hollandaisesås och klicka på löjromen. Dekorera med färsk dill.
Tillbehör:
löjrom 
Färsk sparris: Koka sparris med lite olivolja och salt, koka ett par minuter.
Kokt potatis, färsk när den finns, annars är Endive potatis jättegott.


klyfta citron
färsk dill
Hollandaisesås 4 portioner
250 gram smör
3 äggulor
2 msk äppelcidervinäger
1/2 citron, saften
salt och vitpeppar
Gör så här:
Smält (skira) smöret i en gryta, det får inte brännas. Ställ åt sidan.
Vispa ihop äggulorna i en mindre rostfri kastrull med pressade citronen och äppelcidervinägern.
Värm kastrullen i en större gryta med vatten. Vattenbad alltså. Ta en termometer, det gör det mycket lättare. Vattnet får INTE koka. Max 98 grader.
Rör äggblandningen hela tiden tills den tjocknar något. När det börjar tjockna, häll sakta sakta i det smälta smöret. Jag droppade nästan i det i början. Vispa. Jag drog av plattan helt här.  Det är varmt ändå.
Häll i smöret lite i taget. Man vill inte att såsen ska tjockna för snabbt eller för mycket.
Har du en lagom konsistens behöver du inte hälla i allt.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Njut! En äkta hemmagjord hollandaisesås är magiskt.
Skär den sig– då har du för varmt vatten i vattenbadet- häll sakta ner en vispad äggula under tiden du vispar- Häll sakta i smöret igen. Eller börja om. Men detta är inte så svårt man kan tro.

1

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00