• 2020-05-12, 21:27
  • 23

Välkommen hem till min Grekiska afton! Eller en grekisk lunch i alla fall. Kan vi inte åka till medelhavet får vi ta hem det till oss istället. Fönsterbord, ljuset, klätterväxter, citroner, ruffiga fat och en grekisk paj- och förstås grekisk musik!

Varför inte göra tema när du ska laga mat, det blev riktigt mysigt. Ta fram gamla fat, olika färger, mönstrade dukar eller servetter. Citroner och gröna vackra murgrönor, spela musiken du tycker om. I morgon åker jag till Italien och ni kan nog gissa vad jag ska laga för mat.

Men först grekisk paj! 🇬🇷

Pajen som en kompis tipsade mig om är vegetarisk och doftar magisk. Den blev så god! Botten är lite grahamsmjöl i, frasig och knaprig. Jag spelade grekisk musik och drömde mig bort, har ni mig på instagram kan ni höra vackra Helena Paparizou låt, Haide- den är så bra!

Lök i botten, oliver, smulad fetaost, stora färska tomater, riven stark ost och en äggsmet med massa oregano och basilika.

Grekisk paj 6 stora bitar 

Pajdeg med grahamsmjöl 
½ dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 tsk olivolja
2-3 msk vatten
en nypa salt

Fyllning
2 medelstora rödlökar
2 paket fetaost
3 färska tomater
½ burk svarta kalamataoliver (370gram är burken)

Äggstanning
3 ägg
3 dl gräddfil
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
salt
svartpeppar

150 g smakrik ost att gratinera med. (Jag tog västerbottenost, Ica Kvantum hade bra pris på hel ost)
färsk oregano 

Gör så här:
Börja med pajdegen, hacka smöret i små kuber och blanda upp mjölsorterna väl. Knip ihop smöret med mjölet. Tillsätt först 2 msk vatten och om det behövs lite mer vatten eller om det är för blött, lite mer vetemjöl. Häll ner lite olivolja. Tryck ned i en pajform, nagga botten och ställ in i kylen minst 30 minuter.

När degen fått vila, sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter tills degen blivit lite fast och krispig.

Skiva och stek rödlökarna i lite smör så de mjuknar. Lägg dem i botten av pajen. Smula fetaost över. Fyll på med en halv burk svarta oliver. Skiva de färska tomaterna och lägg ett lager högst upp.

Gör äggsmeten, vispa först äggen riktigt fluffiga, blanda sedan med gräddfil och rör ihop ordentligt, blanda i basilika och oregano och smaka av med salt och peppar. Fördela den jämnt över fyllningen. Toppa med riven ost.

Sätt in pajen i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Kolla med en sticka så äggsmeten stelnat. Låt vila i 5-10 minuter och ät med en god grönsallad. Glöm inte ställa fram lite olivolja, vitvinsvinläger och gärna färska örter. 

 

2020-05-12 Recept

Kommentarer

[email protected] 3 månader sen

Gjorde Pajen i kväll—vilken smaksensation så otroligt Gott Tack för en underbar Blogg

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Vad roligt! Jag tyckte också den blev så god!

Tack för dina fina ord, stor kram!

Sofia 3 månader sen

Ser jättegod ut- gillar ej oliver dock. Tips på nåt annat att ha i istället 🌸🌸🌸

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Antingen ta bort, men de ger ju lite sälta.

Men jag älskar paprika så det hade jag tagit. Eller kapris? Salt och gott ;)
Eller aubergine!

Vera 3 månader sen

Ääälskar boken:)
Och tack för hälsningen på kortet.
Kul liten överraskning.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Vad roligt! Kramar!

Tusen tack!

Fia 3 månader sen

Du är otroligt kreativ och får din blogg att fortsätta vara i samma anda trots resestopp utanför landets gränser. Där ligger du steget före många av dina bloggkollegor där det tyvärr inte är lika kul att läsa just nu.
Du lyckas bra även i dessa Coronatider, bra jobb!!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Men åh vilka fina ord, jag gör mitt bästa.

Stor kram, blev jätteglad!

Sussi 3 månader sen

Italien! Jag kör runt i bilen… Hjo, Tidaholm; Tibro t ex och tittar på affärerna från utsidan p ga luftvägsinfektion. Men det funkar det också. Idag massor av militärer på vägarna, som jag verkligen beundrar. De står ut i kallt och varmt väder, å det frivilligt:).
Men man längtar ju nu verkligen tillen riktig Cypernsemester, nästa år kanske….
Tack för en fin blogg m mat;kläder och mycket annat

Malin 3 månader sen

När drar du vinnarna? Av trisslotterna … :D

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Det gjorde jag dagen efter, du får följa bloggen varje dag för här går det undan, haha

Men det kommer fler tävlingar!

Kram

Malin 3 månader sen

Ojsan hejsan! …hänger ju inte mää ha ha sorry! Hepp då vann inte jag ha ha!

Lise 3 månader sen

.. och Retzina!! – älskar retzina och grekisk mat och musik och pråk som forsöker lära mig!

Anneli 3 månader sen

Tack för fin sommar hälsning och signering 🤩Kram

Anna 3 månader sen

Vilken rolig idé :-) Ska nog fixa en spansk afton hemma då vår Mallis resa blev inställd :-(

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Gör det! Jättekul och mysigt!

Barbro 3 månader sen

Paj gillar jag ialla smaker brukar göra en med squash .tomater o oliver samt fetaost i och lite annat smått gott med en god örtcreme till.
Ha nu en bra onsdag o kram på er..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Visst är paj gott! Den låter god :)

Ha en fin onsdag, kram!

Barbro 3 månader sen

kan maila över receptet senare idag om du vill ha det.kram

Camilla 3 månader sen

Vilken mysig idé med ”hemmaresor” till utlandet så man kan drömma sig bort till lite värme och sol. Ser fram emot flera resmål.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Eller hur?! idag blir det Italien :)
Ha en härlig onsdag, kram Johanna

Minna 3 månader sen

Hej! Älskar grekisk mat!! Har den turen att ha en syster som bor på Rhodos sen 36 år tillbaka och som
har lärt sig att laga grekisk mat, som är helt fantastisk! Har då även fått lyssna på en massa grekmusik oxå. Vill bara tipsa om denna absolut bästa låten , blir så sommarlycklig när jag hör den . Michalis Hatzigiannis med låten To Kalokairi Mou. Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Vad kul! Så gott!
Ska lyssna på låten, tack för tips! Älskar musik från andra kulturer.

Ha en fin onsdag, kramar Johanna

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Äntligen! Kantarellsäsongen är igång! Kantareller med lök och grädde, toppa med parmesanost och lägg på rostat bröd. Himmelskt gott! Fick hur många meddelanden som helst på inststories när jag filmade och lade…

Innehåller annonslänkar till Odd Molly och Ellos Hoppas ni mår bra! Vilken start vi fick på augusti, vilket väder, vilken värme! Nu är vi på Käringön, västkusten levererar verkligen. Får nästan nypa…

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…