ANNONS
Integritet på Tailsweep

Pasta med oxfilé och tryffel- vi åker till Italien!

/


Vad roligt att ni gillade middagar med tema! Nu ska vi se om ni är sugna på att åka till Italien? Krämig pasta och färska örter, murgrönor som slingrar sig ner från väggen vid bordet, lite ruffigt dukat med en rödrutig duk som inte är helt perfekt och naturligtvis italiensk musik i bakgrunden- och förstås ett gott italienskt rödvin! Eller vad man känner för att ha till maten.
Här kommer tips på en god oxfilépasta. Upp med italienska spellistan, nu åker vi!


Jag älskar Italien! Marilyn sa under middagen att det känns faktiskt som vi är där. Känslan kan ingen ta ifrån oss och jag märkte hur bra jag mådde av den här lilla grejen, temamiddagar ska ni testa. Riktigt mysigt. Blanda ljusstakar, gärna något du inte brukar duka med annars, ta en rödvitrutig kökshandduk och lägg mitt på bordet om ni inte har duk, färska örter är fint att duka med, servetter som känns utomlands osv. Glöm inte musiken, den gör allt.


Vill ni inte köra oxfilé kan ni ta rostas, eller ryggbiff. Vill ni inte ha tryffel på burk (dyrt) skippar ni det, tryffeloljan ger mest smak. (Eller så kör ni utan tryffelsmak, blir också gott.)
Detta är så galet gott och går snabbt att laga. Tid ca 30 minuter.
Pasta linguini med oxfilé och tryffel 4 portioner
500 gram linguini
ca 300 gram oxfilé eller annat kött
2 schalottenlökar
200 gram shitakesvamp eller champinjoner (jag hade shitake hemma och det blev gott)
1 msk oxfond
1,5 tsk tryffelolja (står vid olja, liten flaska)
1 dl riven parmesanost
2-3 dl grädde
1 dl pastavatten
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Garnering: Färsk timjan, riven parmesanost, (hyvlad tryffel)
Gör så här: Sätt på pastavattnet, det ska var rejält med vatten och en hög gryta, ofta misstaget man gör är en för liten gryta med för lite vatten. Salta! Jag tar ca 1-3 msk salt. Beroende hur mycket pasta.
Strimla köttet i 1 cm skivor, stek det på hög värme i olja i en stekpanna. Tar knappt en minut, det ska bara få färg. Salta och peppra lite. Ta upp och lägg åt sidan.


Skär svampen i bitar och skär löken, fräs allt på hög värme så det krymper och får lite färg, löken ska mjukna något. Lägg i köttet och häll på grädden, ett par msk olivolja, fonden, tryffelolja och riven parmesanost. Rör ihop allt, sänk plattan och låt det koka ihop, när pastan har kokat några minuter tar du lite pastavatten och häller i pastasåsen, det ger bra smak!
Ska du ha svart tryffel (jag köpte på kvantum, finns på maxi också) så skär i tunna skivor, fräs i lite olja så kommer smaken fram. Dekorera på tallriken när du lägger upp!
Häll i pastan med köttet och såsen när den är klar, vänd runt allt ordentligt så det blir krämigt och allt har blandats. Snurra pastan med en tång, ställ det upp på tallriken så får du det snyggt serverat som på restaurang.
Dekorera med färsk timjan, tryffel om du har det och hyvlad parmesan. Eller ställ fram pannan med pastan mitt på bordet och gästerna får själva riva parmesan. Man kan inte ha för lite parmesan 😉
Njut av en lyxigt god pasta!

6

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00