ANNONS
Integritet på Tailsweep

Paella! Spansk afton och god Sangria

/


Innehåller annonslänk
Så roligt med temamiddagar, tror jag varit i tre länder den här veckan. Märker ni verkar gilla det också, kul!
Jag skulle varit Barcelona nu men då får man göra spansk afton hemma istället.


Den här gången tog jag en mörkröd duk,(kökshandduk) servetter med citroner på, lite olika ljusstakar, gärna en skrynklig duk och- det som förknippar utomlands allra mest, haha de små fula karafferna man får om man beställer ett glas rödvin. Eller solfjärdern, alltid en solfjäder i väskan på utlandsresor.


Har ni gjort Paella hemma? Spaniens mest kända rätt men som ingen vågar laga knappt för alla tror det måste vara på ett visst sätt eller att det är extremt krångligt. Men nej, det behöver inte vara krångligt och jag tycker man kan göra på sitt sätt. Snälla våga prova, det är så gott och enkelt!
Kör Arborio ris som passar till rätten för den suger in mer vätska. Tänk på att ha i skaldjuren sist så de inte blir sega.Jag köpte DENNA panna av kolstål som tål mycket hög värme, bra både till gratänger i ugn, på grillen eller paella! Håller värmen, jag fotade massor, ändå stod den på bordet och var jättevarm.

Denna Sangrian var riktigt god och passade till, bara 8% alkohol också.Här kommer paella på mitt sätt, finns många sätt att laga denna rätt: Gör rätten i en stor paella panna, eller en tjock wokpanna som tål bra värme, du kan tex göra detta på grillen! Trevligt att bjuda på när ni är många!
Paella 4 portioner 
Avorioris (Jag tog 3dl)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
0,5 gram saffran
1 pressad lime
3 msk kycklingfond
knappt 1/2 tsk chiliflakes
1 tsk sambal oelek
1/2 dl vitt matlagningsvin till riset
1-2 dl vatten
1 grillad kyckling
500 gram räkor med skal
225 gram musslor på burk, även gärna med skal
1/2 dl grovhackad persilja
10 körsbärstomater
Ev aioli eller en vitlöksdressing till

Gör så här: 
Koka riset enligt anvisningar, ta även 1 msk kycklingfond i vattnet och en skvätt vitt vin. Ta av riset några minuter innan det är klart för riset ska ner i pannan sen.
Dela kycklingen i mindre bitar, skala räkorna, spara några med skal som dekoration. Häll av vattnet av musslorna, koka de med skal om du har musslor med skal. (Jag älskar musslor med skal så det skulle jag haft med de var slut när jag handlade)

Skär löken och vitlöken i mindre bitar, fräs i lite olja och skär paprikorna i lite större bitar, rör ner allt i pannan.

Vänd ner det kokade riset och saffran, sambal oelek, chiliflakes, häll på lite vatten, 2 msk kycklingfond och rör ihop allt, pressa i saften av en lime, låt vattnet koka in i allt. Vänd ner tomaterna, jag delade dem innan. Lägg ner grovhackad persilja.  Allra sist vänder du ner räkorna och musslorna. De ska bara få lite värme, ta av pannan och dekorerar med stora citronklyftor och bladpersilja och några färska räkor med skal och gärna musslor med skal.
Doftar magiskt och väldigt vackert att ställa fram!

4
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00