• 2020-06-08, 21:25
  • 103

Jag har blodbrist! Helt ofattbart. Det har tagit mig några veckor att orka berätta, jag var riktigt ledsen det första veckorna. Jag mådde så dåligt av alla symtom men förstod inte varför. Jag vet ju hur lång tid det tar att få upp blodvärdena igen och mitt var helt i botten. Jag såg bara blodpåsar framför mig, sjukhus och blod. Snälla skräm mig nu inte i onödan när jag läser kommentarerna, det är illa nog som det är.

I slutet av mars gjorde jag en rutinkontroll för mina extraslag, som jag skrivit om HÄR, HÄR , HÄR.och HÄR. Allt såg bra ut, men läkaren tyckte även vi skulle ta ett nytt blodvärde eftersom jag har ganska rikliga menstruationer. Onödigt, tänkte jag. Jag kan väl inte ha dåligt blodvärde som äter och tränar och som dessutom hade ett HB på 140 förra året? 

Så fel jag hade! Jag hade 120 den här gången, det hade gått ner rejält. Doktorn tyckte vi skulle ta ett större prov, ett ferritinvärde som de skickar på labb för att få se hur mina järndepåer, mitt blodförråd, ser ut. Dessutom skulle jag börja äta järntabeller med en gång. Jag blev så snopen, men när jag tänkte efter så har jag inte känt mig så pigg under den här våren. Jag har sovit katastrofdåligt, har haft hemska öronsus, mitt tjocka hår har blivit torrt och konstigt, jag har känt mig extremt trött och även varit väldigt blek… så något stod inte rätt till. 

Efter en vecka kom brevet hem. Jag öppnade försiktigt, är man rädd för sjukhus och livrädd för alla provsvar så är man inte tuff i det läget.

Bästa Johanna. 

Vi har nu fått svar på ferritinprovet, som vi tog vid ditt besök här. Det återspeglar järnförråden i din kropp och ditt ferritinvärde var 10. Om ferritinvärdet är mindre än 40 tyder det på att kroppens järnförråd börjar bli uttömda. Det är då viktigt att fylla på förråden. Det gör man bäst genom att medicinera med järntabletter. Jag rekommenderar dig att köpa exempelvis Duroferontabletter och ta en tablett 2 gånger dagligen i flera månader. (Eller Sideralforte) 

Med vänlig hälsning

Jag nästan svimmade. Jag kände hur hela kroppen skakade. Fick inte fram ett ord. Ringde Janne och grät, han tröstade mig som alltid genom bara vara lugn och cool som bara han kan. Han sa att allt är ju under kontroll, att jag redan ätit järn en vecka och att allt kommer bli bra. 

Detta var fredag eftermiddag. Ingen läkare kunde svara eller hjälpa mig. Jag googlade, läste allt jag kom över och förstod till slut att 10 i järnförråd är riktigt illa. Det är garanterat därför jag mått så dåligt. Det är vanligt att man inte riktigt förstår att man har blodbrist. Jag har knappt något blodförråd kvar. 

Läkaren skrev också att om dina blodförråd blir helt uttömda så rasar blodvärdet snabbt. Känner ni mig vet ni att jag blev livrädd av att läsa den meningen. LIVRÄDD!

Mailet hjälpte mig kanske inte just där men jag fattade allvaret och sprang till Apoteket och köpte Sideral forte som är en ny järntablett. Den är 30mg så jag äter två om dagen, och har gjort sedan första veckan i april. Den tar nämligen tarmarna upp lättare än många andra tuffa järntabletter och jag mår ganska ok i magen av den. Kompletterar även med blutsaft. 

Snälla, var uppmärksamma. Har ni några av mina symtom, be att få ta ett blodvärde, alltså inte bara HB utan även ett ferritinprov som visar exakt hur dina järndepåer ser ut. Det är livsviktigt! Man kan nämligen inte få upp järnet snabbt, får man blodförlust så måste man förstås få blod, men järnet går ofta snabbt ner igen efter en transfusion eller sprutor, därför måste man äta järntabletter i många månader för att fylla på blodförrådet. (Vi vet varför jag blöder så extremt mycket, men det ska jag berätta i nästa inlägg) 

Nu är jag på god väg, jag mår bättre. Men det tar tid. Jag ska ta nya prover precis innan midsommar, hoppas verkligen att mitt värde gått upp lite då. Jag märker att jag sover så mycket bättre, jag har blivit av med det hemska öronsuset, det var jobbigt och kändes som tinnitus. Jag är inte lika blek, inte heller lika andfådd över att gå i trappor. Jobbiga pirret i benen är borta, så det borde ha gått upp. Jag har även huttrat och frusit hela våren, trott jag ständigt går med feber, det börjar också försvinna nu tack och lov. 

Jag känner mig riktigt korkad som ändå har full koll på hälsa och motion, men jag har ändå inte fattat. Det är därför jag skriver detta till er. Gör inte samma misstag som jag!

Kommentarer

Johanna 1 vecka sen

Varit sjuk sedan i september, fick influensa. Högre temp än vanligt, yrsel, extrem trötthet, kräks dagligen, börjat skela och se dubbelt. Hade ferritin på 14 i oktober, när jag testade det för några veckor sedan på werlabs låg det på 5. Ändå gör VC inget. heltidssjukskriven och mår skräp. Äter järntabletter men värdena dalar ändå. även mina sköldkörtelvärden har flippat ut. Om tio dagar ska jag träffa läkare nr 4, hoppas hon förstår hur dåligt jag mår och gör något!

Patricia 1 månad sen

Någon som vet hur fort ferretinvärdet stiger efter påbörjad järnbehandling (tar Niferex 100mg×2/dag)? Min läkare ordinerade provtagning av ferretin först efter 1månad efter påbörjad järnbehandling. Kommer ju bli “falskt högt”, tänker jag.
Tack alla som delar med sig av sina livsberättelser!

Erika 1 månad sen

Hej,hamnade på denna sida när jag sökte mer info om anemi. Jag hade/har svår anemi,kom in på akuten med ett blodvärde på 69 och blev inlagd på en gång. Läkarna trodde först det var leukemi,men efter några prover visade det sig vara anemi och att mina röda blodkroppar var väldigt små. Fick samma kväll 2 påsar blod och dagen efter 1 påse med plasma/järn och innan jag fick åka hem den andra dagen fick jag ytterligare 2 påsar blod. Lämnade sjukhuset med ett värde på 85 men har säkert gått upp närmare 100 nu efter recept på järntabletter 100mg som jag ska ta 2 ggr om dagen.
Jag trodde först att jag hade problem med mitt sköldkörtel eftersom jag har varit trött,frusen,hungrig.haft hög puls och svettats otroligt mycket på nätterna. Det otroliga är att jag har löptränat 4-5 ggr i veckan och sprungit milen varje gång trots mina värden. Läkarna trodde inte det var möjligt och skakade på huvuden. Det farliga är att med så lite blod blir det en påfrestning för de inre organen. De hittade även blåsljud på hjärtat,men tror det hör ihop med anemi.
Gjorde även ett gynekologisk undersökning och där hittade man en stor muskelknyta i min livmoder,så hela livmodern kommer att opereras bort längre fram.troligtvis är det den som orsakat att jag har haft väldigt rikliga blödningar och som orsakat mina järnnivåer sjunkit konstant. Efter detta ska jag aldrig mera hoppa över kontroller,viktigt och kolla sina järnvärden minst 1 gång per år. Hade jag gjort det hade jag inte hamnat i denna situation.

Nina 3 månader sen

Jag ramlade in hos dig när jag sökte på anemi.
Mått väldigt knasigt och frysit i massor.
Mitt labbsvar kom tillbaka med hb 117 och hör o häpna ferritin på 1….fatta 1.
här blev jag på riktigt rädd.
/Nina

Camilla 4 månader sen

Snuddade in här efter att ja sökt på Ferritin.
Jag har i många år varit trött, nedstämd o orkeslös.
Är blodgivare o fick i veckan ett samtal fr chefen på lab som gjorde en extra kontroll på mitt blod. Hon som tog blodet kollade mitt hb först efter 2,5dl o där stoppade maskinen själv.
Hon försökte direkt få tag på mig. (Underbar person)
Jag har ett hb på 99, ferretin på 7 o övriga nivåer är dåliga.
Det är inte konstigt jag är yr, trött mm.

Vad rekommenderar du för tabl?

VC tar emot mig när jag har min labb rapport som labb skickade hem till mig idag. Så ytterligare några dagars väntan får det bli..

Jennie 5 månader sen

Hej!

Jag har mått ganska dåligt i ca 10 år (är 33 idag) Haft utmattningssyndrom, tinnitus, frusen, trött etc. Läkarna har alltid sagt: “alla prover ser bra ut, hb är lite lågt bara”. Inte sagt att jag ska ta järntillskott eller nånting. Man har liksom vant sig vid att vara en “trött” person som sällan orkar nånting. Gjorde prov på Werlabs för några dagar sedan, och nu vet jag varför jag mått som jag gjort… lågt ferritin, lågt B12, låg folsyra… höga nivåer av homocystein! (sistnämda ökar risk för stroke, hjärt och kärlsjukdomar, cancer etc) Alla dessa brister har påverkan på massa saker i kroppen, en del irreversibla! Blir så jävla ledsen att sjukvården inte tagit alla dessa prover innan, de kollar alltid bara hb (som inte säger så mkt). Nu har jag köpt massa tillskott, förhoppningsvis ska jag få ordning på det här! Tycker alla bör göra test via Werlabs, även om man känner sig “hyfsat” frisk. Har pluggat mig till att 50% av alla européer har en genetisk defekt (MTHFR) som gör att man inte kan ta upp folsyra och konvertera det till rätt form (metylfolat). Detta leder till brist på i princip alla B-vitaminer och även järnbrist. Ofta har man då, som jag, högt homocystein. Vilket är jättefarligt! Ska aldrig mer vända mig till sjukvården… google+Werlabs blir min doktor i fortsättningen!

Marine 6 månader sen

Lever också med kraftiga menstruationsblödningar och åker jojo med blodbrist mellan varven. Tyvärr, ibland, är ju kroppen fenomenal på att kompensera och vänjer sig, så det kan ta tid innan man själv förstår hur det verkligen ligger till. För 2,5 år sedan var jag nere på 100 i Hb och nästan tömda järndepåer, för några veckor sedan var det dags igen, med ett Hb på 87 och tömda järndepåer. Jag fick ordinerat en riktigt hög dos järntabletter, men magen ballade ur helt, så fick halvera dosen. Det skall gå att leva under tiden man återhämtar sig också. Och så mitt upp i allt detta sitter jag nu hemma nyopererad efter att ha åkt på en blindtarmsinflammation. Väljer att skratta åt eländet då jag är för trött för att gråta mer.

Li 7 månader sen

Så fint att hitta in här och läsa om fler i ens situation. Skönt att man inte är ensam.

Jag hade nog aldrig fått reda på mitt låga ferritinvärde om jag inte tagit prov för att bli blodgivare. Fick inte då ferritinet var 13, med hälsning att ”det är inom normalintervallet och att jag är välkommen åter om 2år”. Gick till läkaren som också menade att det är inom normalintervall. Men då hade jag läst på själv och förstått så mycket som att min utmattning inte var så mycket utmattning, utan ett dåligt järnlager. Hade då hunnit gå ca 2år och mått riktigt dåligt (gravid under tiden). Jag meddelade läkaren att jag börjar äta järn, och slutar med seratoninhöjande. Okej sa han, kom tillbaka om 2mån så tar vi nya prover. Hur sjukt när jag kunde känna av i hjärnan när jag åt järnet i början? Känner mig betydligt bättre nu och ferritinet har ökat från 13-33 på några månader. Har ätit holistics järn 25mg dag, men funderar på att öka. Var det jag sökte på när jag hamnade hos dig ☺️ Ser att du äter 60/dag så 50 borde ju fungera för mig utan att ha fått det från läkare.

Sarah 9 månader sen

Hej fina du,
Förstår exakt…
Jag va på koll på vårdcentralen då mitt urin luktade mycket…blev remitterade till akuten för en röntgen om ev njursten (som jag inte hade).
Lämna urin samt blodprov…på akuten…
Satt ett par timmar och väntade och blev tagen till ett rum där sköterskan kom o så att hon skulle ta även fler blodprover då jag hade blodbrist…
Ok tänkte jag, skämta lite om att hade jag inte d innan har jag d nu med alla 10 rören ni tagit…fattade inte allvaret förrän läkaren kom in o så att mitt HB låg på 60 och järndepoerna uttömda ( låg på 1) att hon inte kommer släppa hem mig o jag blir inlagd…
Alla e super förvånade hur jag klarat av vardagen…o om jag va yr trött osv…yrsel nej men en trötthet som jag antog va en heltidsjobbande två barns mamma trötthet…
När påsarna m blodet o ferritin kom in fattade jag allvaret…
Firsta dagarna efter började kroppen signalera symtomen som yrsel illamående osv.
Ingen fattar varför det ser ut som d gör…men har gjort endoskopi/gastroskopi tagit en massa prover…
Tydligen tar inte min kropp upp duroferonet jag tar så rekommendationer från endoskopin är att jag får ferritin dropp 2ggr /år.

Klarar av gå i trappor, har slutat frysa, inga fler myrkryp i benen, mönster fobin försvann och nu e jag inte lika trött längre… Dock lite yr…
Ligger just nu på 20 i järn o HB på 91
Vi får se hur detta slutar…

Kämpa på och lycka till… 🙏🏾

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Men herre herregud!! Åh hjälp alltså. Dina värden har nog varit värst av alla som skrivit, stackars stackars dig.

MEN sån tur ändå att du åkte in pga urinet till slut.
Ja de säger att om man förlorar blod under lång tid, alltså inte “på en gång” så vänjer sig kroppen.

Jag har verkligen mått skit. Men ändå orkar allt. Tränat, jobbat osv .
Men frusit sönder mig…. har inte fattat varför jag frusit så hela den här vården, Pirret i benen…. kramp.
Har sovit med tre täcken ibland. Sovit katastrof. tagit febern varje dag för jag tror jag har feber.
Hjärtat varit kaos… så det är hemskt jobbiga symtom man har.

Vad härligt att du fått upp ferritinet ändå till 20! Bra jobbat!
Jag ska ta nya prover denna veckan. Usch är nervös att det inte gått upp så mycket, alla säger det är svårt att få upp ferritinet och att det tar många månader. Men sedan några veckor känner jag mig bättre. Helt underbart att slippa frysa och huttra och inte vara så yr.

Har du testat Sideral forte? Den är så bra mot magen för den är inkapslad! den är 30mg så jag tar den X 2 eller 3 per dag. Tycker det går bra!
Även köpt blutsaft och tar liten hutt varje dag för att få i mig lite till.

Kämpa på du också, stor kram!

Jeanette 9 månader sen

Skönt att du fått veta vad det beror på och hoppas att du snart får börja må bättre. Jag har återkommande perioder med ganska lågt hb och brukar få järn via dropp för att fortare få upp värdet. För mig har det fungerat väldigt bra. Ha en fin sommar.

Jeanette 9 månader sen

Hej! Jag tycker du borde kolla din sköldkörtel. Jag har hypotyreos och Hashimoto vilket är exakt alla dina symtom. Man får ofta problem med järnet och alla de andra symtom du har. Jag äter också tillskott men när jag hör om alla dina symtom och andfåddhet, svårt att sova, skakningar osv är det som en kopia av alla mina problem. Gå in på sköldkörtelförbundets hemsida och läs, där får man mycket information.
Krya på dig! Kramar💕

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Tack!

Men jag har kollat den två gånger redan, vi gjorde det i samband med att jag sökte för extraslagen förra året. Så den är perfekt.
Tack och lov :)

Mina symtom beror tydligen på mitt extremt låga blodförråd.

Ha en fin söndag, njut av solen! Kram

Elin 9 månader sen

Jag hade 5 i ferritin och läkaren tyckte inte alls att det va alarmerande och jag mådde så dåligt, andfådd, kunde inte gå promenader utan orken tog slut direkt, pirr i benen, öronsus, konstig och olustig känsla i kroppen mm Men så sa han ”jaja du kan väl ta lite järn då” och den skillnaden jag fick! Otroligt hur olika läkare kan bedöma! Man blir ledsen! Nu hade jag läst på mycket själv och kunde förstå att det va väldigt lågt!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Hej Elin, har man 5 och en läkare inte tycker det är allvarligt skulle jag nästan anmäla den läkaren. Så illa är det.
Skönt du mår bättre nu iaf!

Kram

A 9 månader sen

Tack för att du delar Med dig om detta viktig ämne för kvinnor!
Krya på dig och tänk på att hälsan alltid kommer först. 💓

Ann 9 månader sen

Kan rekommendera hormonspiral. Dom flesta slipper mensen helt. Men för mig gick det från 10 dagar med enorma blödningar till 3 dagar men lite blödningar. Och det är väldigt lite hormoner i hormonspiral. Lycka till!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Det funkar ju inte för alla, jag kan tex inte ha en hormonspiral pga mina stora myom som sitter illa i livmodern. Redan kolla upp.
Så det där med att tipsa om saker som man själv tycker funkar, det funkar inte för alla tyvärr.

Jag skulle nämligen förblöda om jag skulle ha en spiral säger läkarna.

Kram Johanna

Karin 9 månader sen

Skönt att du fick reda på att ditt Ferritin var lågt! Jag har nog haft det i åratal, men läkarna tar bara HB och så länge det är 117 tycker dem jag att allt är jättepositivt och härligt (och själv känner man sig som ett vrak).
Jag har helt gett upp att gå till läkare för min trötthet. Jag går själv till Werlabs och beställer de prover jag är intresserad av. Där kunde jag se att mitt ferritin var 11 och läste själv på om vad jag behöver göra (bla finns det massa bra grupper på Facebook). Det är ju inte heller alla läkare som tycker att det är något konstigt utan bara “i undre kant”.

Hoppas Sideral Forte hjälper dig fort. För mig hjälpte inte just den sorten (efter tre månaders användning stod jag kvar på 11), men nu har jag tagit Duroferon och det känns som om det hjälpt lite bättre, men jag inser att jag behöver kolla upp det igen. Tack för påminnelsen.

Kämpa på! Jag vill sikta på att nå 100… :-)

Marie 9 månader sen

Jag känner igen mig. Har varit sjukskriven för utmattning 2 ggr men aldrig riktigt kommit igen. Ingen läkare har kollat värdena, men i höstas då jag sökte för en annan sak så hamnade jag till en härlig läkare som ville kolla upp olika värden, bl.a. ferritin och hb. Ferritin låg på 9 och hb 114. började äta järn och var på koll om ett par månader. Lite hade det stigit så det gick åt rätt håll. Nu var jag och testade igen efter 7 månaders järnkur och ta mig tusan, ferritinet hade sjunkit och var nu 7 alltså lägre än från start, likaså hb :( Så nu blir det vidare undersökningar för att undersöka varför kroppen inte tar till sig järnet, men mår ändå bättre nu än i höstas. I morgon är det dags för Novasure, ett ingrepp var de bränner slemhinnor i livmodern så att mensen minskar för att förhoppningsvis avta helt. Hade önskat att någon gynekolog informerat om denna metod tidigare så hade jag sluppit det månatliga blodbadet. Metoden ska dock inte användas för den som ännu vill bli gravid så förstår att man inte tar upp det med unga, men som 46-åring hade man tyckt att infon kunde kommit tidigare… Det jag nu börjat fundera över är om huvudorsaken till mina utmattningar berodde på järnbrist, svar på det får jag aldrig, men hoppas att flera läkare skulle ta dessa prov så man får hjälp i tid.
Hoppas dina värden stigit!

Carina 9 månader sen

Hej, jag är som du. Ligger på 8 på ferritin just nu, men och läkaren föreslår alltid Duroferon. Men nu vill jag ha nåt som är snällare mot magen så jag har köpt SederAL forte. Tar du båda tabletterna på morgonen? Med eller utan mat? Krya på dig, snart är du säkert på banan igen

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

ÅH så jobbigt. Jag vet precis hur man mår när det är så lågt.
Min mage klarar inte duroferon alls. Sen tar inte tarmarna upp allt säger läkarna så Sideral forte kan man testa istället, lite dyrare men den är även inkapslad, därför den är snällare mot magen, även med C-vitamin.
Jag tar två stycken per dag, ibland tre. En innehåller 30mg järn.

Jag tar ibland med mat, men inget med mjölk. Inte med kaffe, och alltid med extra c-vitamin. Lite juice, eller en C-vitamin till…
Jag tar de inte ihop utan sprider ut de på dagen, då funkar magen allra bäst och har klarat det riktigt bra faktiskt.

Lycka till, kram och tack det samma till dig.

Agneta 9 månader sen

Jag har haft exakt samma problem som dig, järn depåerna var helt slut och till och med extra förrådet i kroppen var slut, så jag vet hur du känner dig, min kropp orkade inte med att fylla förråden, så de har varit kämpigt under lång tid, men de blir bra till slut.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Exakt samma för mig nu. Så jobbigt. Man mår inge bra… men känner det är nog åt rätt håll nu.

Skönt du fått ordning på ditt!

Kramar

Anemi 9 månader sen

Förstår känslan! Förra året hade jag varit dålig länge, trött minst sagt. Och mycket problem med rygg , var på lättakut på min VC flera ggr för sjukskrivning och mina åkommor. Kände inte att läkare var intresserad av att gå till botten med mina problem varpå jag på eget intiativ beställde ett hälso-/bloodprovspaket inkl samma test som du gjorde. Mina depåer låg på 9. När jag tog mina papper tillbaka till min läkare på VC så avfärdade han resultaten och menade att jag var deprimerad!!! Jag vände på klacken och bytte VC omedelbart där jag fick ett helt annat mottagande. Efter järnpåfyllnad vände livet tillbaka bokstavligen. Kram på dig

Liselotte 9 månader sen

Usch, det låter verkligen inte roligt. Lider med dig!

Det är inte klimakteriet som börjat? Jag är 48 år, sover också superdåligt. Pga hormonspiral har jag inte mens men när klimakteriet börjar så kan man få mastodont blödningar. Bara en tanke.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Nej jag är inte i närheten säger de… har regelbunden mens och ägglossning, som en klocka.
Men jag har stora myom som gör att jag blöder extremt mycket vid just menstruationer. Riktigt jobbigt.
Så det är det som gjort att jag förlorat så mycket blod under lång tid. Kroppen hinner inte återhämta sig och producera nytt inför nästa månad osv.
Därför mitt blodförråd börjar ta slut…..

Men sovit katastrof, så jag visste knappt ut eller in. Nu sover jag lite bättre så hoppas det går åt rätt håll.

Tina 9 månader sen

Hej, jag fick en liknande diagnos i januari i år mitt ferritin låg då på 7 fast HN på 130. Har sedan dess ätit 2st Duroferon/dag och börjar känna mig som en ny människa. Har på grund av Corona inte tagit mig till VC för nya prover men borde göra det. Försöker även få i mig järnrik mat. Men känslan när man har så låg ferritin är verkligen obehaglig, man är helt slut och förstår inte varför. Just nu känns det som att jag aldrig kommer vilja sluta med järntabletterna av rädsla att bli så dålig igen. Har inte haft några magproblem heller av tabletterna som tur är. Men iaf ef några månader kommer du känna dig så mycket piggare. Tina

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Usch vad jobbigt. Visst mår man dåligt? Puh. Jag hade hemska symtom. Hela vintern. Och inte så lågt HB så det är just därför jag skriver detta, för att fler ska söka om man har jobbiga symtom. För HB kan luras…
Räcker inte med ett HB. För vad hade hänt om jag inte tagit större prov på mitt blodförråd/ferritin som de gjorde nu. Vill inte ens tänka tanken….
För HB kan rasa riktigt fort om förrådet töms.

Jag äter dubbel dos järn, blutsaft och järnrik kost. Äter mer kött för det skippade jag ofta förut, men nu äter jag mer. Jordgubbar är ju inte fel heller nu så det vräker jag i mig ;)

Jag känner mig faktiskt lite bättre, jag frös jämt förut, frös hur mycket kläder jag än hade på mig. Huttrade, var blek som ett lik. Andfådd i trappor, men det värsta var tinnitus. Öronsuset…. usch det var hemskt.
Men nu är det borta! :) Så det verkar som mitt blodförråd har ökat något kanske…
Vet det kan ta 6-9 månader att få upp så ska inte ha förstora förhoppningar när vi ska ta nya prover nästa vecka.

Ta dig till VC och ta dina prover! Skulle jag gjort.
Kram till dig

Annelie Porsklint 9 månader sen

Du är defensivt inte korkad. Säg inte så om dig själv.
Hur lätt är det att veta att man har blodbrist, järnbrist eller något annat. Har man inte kunskapen så hur sjutton ska man veta.
Bra att du tog dig till läkaren och de kan nu hjälpa dig
Nu kan det bara bli bättre, låt det ta den tid det tar så ska du se att du kommer att må bättre.
Krya på dig ordentligt 🌹

Sara 9 månader sen

Så bra du skriver om detta.
Är också sideral pga graviditet nu. Dom är så bra! Ett tips är att ta dom med c vitamin, undvika mjölkprodukter och kaffe då det hämmar upptaget av järn.
Hoppas du mår bättre snart. Kram på dig!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Ja visst är de bra! Magen funkar perfekt, äter ändå dubbel dos varje dag.

Ja, tar alltid med c-vitamin och absolut ingen mjölk eller kaffe…
Massor med jordgubbar och spenat och allt som innehåller järn. tro mig, letat överallt efter bra tips så nu tycker jag kroppen verkar må bättre.

Tack för tips.

Kramar

Sandra 9 månader sen

Hej! Läste ditt inlägg och vill bara förtydliga lite saker. Du har INTE blodbrist. Du har järnbrist. Blodbrist får man om man har haft järnbrist länge (inte alltid). Du har alltså dåliga järnvärden. Symtomer på detta kan vara hjärtklappning, trötthet och faktiskt så är kraftiga mensblödningar också ett symtom på lågt järn. För att få upp ditt ferritinvärde så måste du ta järntabletter. Men kan också tillägga att järnbrist har 1av 3 i Sverige så det är ganska vanligt. Det kan ta 3-6 månader att få upp värdet på en bra nivå. Helst ska man ligga över 75 i ferritin för att säkra sig ett bra mående. Det tar alltså tid. Dom andra proverna som är viktiga att ta är även s-järn, transferrinmättnad (järnstatus) och full hematologisk status. På så sätt kan det vara enklare att få en järninfusion så m gör att du får upp ditt ferritinvärde mycket fortare. Lycka till 😊

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Jag får sjukt mycket diagnoser och experter här och på alla kanaler, lite därför jag ofta drar mig faktiskt för att skriva om jobbiga saker.
För det går nästan inte… man blir kocko i huvet av att läsa alla som ska vara experter och rätt mig och vad läkarna säger.

Jag har haft detta länge. Jag har hemsk hjärtklappning. Blek, yr, svimfärdig. Alla symtom man har jag för just- blodbrist.

Det vad var läkaren sa. Så jag får nog lita på mina två läkare, går både privat i Göteborg och på kliniken på KSS.

Och allt du skriver om hur man ska ligga i värdet och att det minst 3-9 månader- det har läkaren berättat för mig.

Jag ville bara berätta för läsare så fler inte ska känna sig vilsna och alltid ta ferretinvärdet. För HB säger ingenting. Det kan luras…..

Jag förstår ändå att du menar väl men jag litar på vad läkarna har sagt.
Kram Johanna

Anonym 9 månader sen

Åh, jag har också ett myom – det är så jobbigt Märkte det genom att jag dels var så stor o svullen om magen och dels blödde mer och mer, hade tampong och binda samtidigt men blödde genom det direkt 😟 Gick till gynekolog och hon tog direkt bort den spiralen jag hade, vilket hjälpte lite faktiskt. Jag fick minipiller istället som kanske ska minska myomet, hoppas på det … Annars blir det väl operation

Tina 9 månader sen

Här hemma är det tvärtom. Mannen hade tokhögt feritinvärde – 2800, men det tog vården 1 1/2 år och borrelia att upptäcka att han har hemakromatos. De (och vi) trodde att det var utmattningsdepression. Innan jul löste de gåtan och han tömmer nu blod 420ml en gång i veckan. Dock svårstucken så han har fått en cvk och är nu nere på “godtagbar” nivå och ska trappa ner. Men som man får tjata. Hoppas på snabb bättring för dig!
Kram

Magdalena 9 månader sen

Oj vad jag känner igen mig. Sen 2006 har jag lidit av blodbrist, järnbrist , B-12 brist & D vitamin brist. Då 2006 var jag 30 år fyllda & levde ett stressigt liv m jobb , separerade med dåvarande sambo sen 14 år tillbaka , ett uteliv med mycket festade mm. Ver alltid trött, hade mardrömmar , frös så jag hackade tänder & nattlig frossa nästan varje natt , kände att något var galet. Gick till dr & han sa att det var stress & att jag var på väg mot den berömda väggen. Tog nästan alla inga prover mest nonchalant att en så ung tjej kan knappast ha några problem eller sjukdomar . Fick uppmaning att äta bra sova bra träna & inte festa så mycket vid den tiden. Sjukskriven en månad. Sen rullade livet på. Träffade en ny man vi flyttade ihop & jag mådde så dåligt , var såååå trött att jag knappt kunde lyfta min arm. Gick till min gynekologi där fick jag hjälp , hon lyssnade tog alla prover & dagen efter ringer hon mig & skickar mig till akuten för att få blod på en gång. Ha låg på 74 & järnet låg på 4 . Ni förstår. Var allts väldigt sjuk i anemi.
Fick gå 1 år för att få blod & sprutor med järn varje vecka .
Blev m barn & vid akuta kejsarsnittet där jag förlorade 3 liter blod blev jag så sjuk & dålig. Hb 50 järn 3 . Detta var 2012. Idag 8 år senare har jag kronisk anemi & får blod var 3 månad , tar sprutor m järn själv varje vecka & äter b-12 tabletter detta kommer jag att få göra livet ut. Jag utreds också tyvärr för misstänkt MS…
min mormor hade precis samma problem m anemi b -12 brist mm hon hade också väldigt problem m extraslag & blåsljud på hjärtat , hon dog 63 år ung så detta är genetiskt tyvärr i mitt fall.
Lång kommentar men det är så himla bra Johanna att du belyser detta så att vi kvinnor tas på allvar när vi söker vård för tex trötthet , det är inte bara stress! Lätt att lägga sån diagnos på kvinnor att vi stressar . Hade min läkare rean 2006 gjort ett litet test på hb & jörnfepåer så hade jag kanske sluppit bli kroniskt sjuk?!
Detta ska alltid utredas & tas prover på när man söker som kvinna att man är trött , så säger min nuvarande duktiga läkare som jag har idag.
Krya på dig Johanna! Det tyngsta är redan gjort & förbi. Njut av sommaren m Janne 💛🇸🇪💦🍓🌸💙älskar din blogg som är som en godispåse fylld m praliner som alla tycker om! Fortsätt så!

Maria 9 månader sen

Jag har också järnanemi och mina ferritin värden dalar. Jag tål inte järntabletterna utan när mina värden sjunker så pass mkt att jag mår dåligt så får jag åka in och få järn i droppform. Har haft så här i många år och man lär känna igen alla tecken på att järnet är dåligt. Var senast inne förra veckan och fick dropp då jag hade värde 7 , men börjar redan känna mig piggare.

Ta hand om dig!

ÅsaS 9 månader sen

Dottern, 19 år, vill bli blod- och plasmagivare. Under första undersökningen visade det sig att Hb var ”normalt” (125) men s-Ferritin låg på 8, så de rekommenderade henne att söka på vc. Väl där låg s-Ferritin på 7, så hon blev ordinerad järntabletter. Hoppas nu att det bara är järnet som behövs, så det inte finns några underliggande sjukdomar. (Sonen, 17 år, diagnostiserades med MorbusChron för 1 år sedan) Det känns som att vi haft, och har, nog med sjukdomar och löpande sjukhusbesök i familjen. Däremellan har jag sprungit på onkologen med båda mina föräldrar. När ska det lugna ner sig?
Krya på dig nu, och det hoppas jag att även vår C gör.

Marie 9 månader sen

Hej! Kram ☀️❤jag vet hur tufft det är, min resa började för 2 år sedan. Va så sjukt trött, började få dåligt minne, tappade 40 procent utav håret, jobbade jättemycke…fattar inte hur jag stod ut.
Kom in fick ta ett feretinvärde, bloddepån I kroppen. Hade 4,6 .
Nu har jag ätit tabletter I snart 2 år. Har blivit bättre. Men fortfarande inte bra.
Ta hand om dig❤ bra att du känner dig piggare

ML 9 månader sen

Hade hb på 70 och ferritin på 4, skulle bli blodgivare när det upptäcktes – visst var jag lite flåsigare än vanligt men antar att kroppen hade vant sig så det var inte så himla farligt.
Fick 2 järninjektioner och sedan tabletter – mådde som en drottning efteråt, fan vad pigg man blir :D

Anna 9 månader sen

Jag äter minipiller för att slippa jobbiga blödningar, har ingen mens alls. Men det kanske inte fungerar när man har myom?

Anki 9 månader sen

Hej!
Jag har opererat bort ett stort myom & senare även gjort en Hysterektomi.
Min var tvungen att tas bort via snitt pga att jag hade flera myom så livmodern var förstorad.
Har läkarna pratat om embolisering med dig?
Om du är tveksam till operation är ju det ett alternativ.
Jag har inte ångrat en gång att jag opererade bort livmodern.
Kör Johanna, du kan leva mycket friare utan tanke på dessa jävla blödningar!

Svar på kommentaren:
Katja 9 månader sen

Likaså med min tvillingsyster. Myom och stora blödningar. Hon fick järnsprutor. Men för mycket smärtor och stora blödningar så livmodern opererades bort. Skönt tycker hon!

Sussi 9 månader sen

Ser att flera som skriver vill undvika att hamna i klimakteriet. Måste säga att det var nog det bästa som hänt mej. Problem med blödningar genom åren men så när jag var 47 slutade mensen komma. Nu hade jag nog tur, inga problem med nåt bara att mensen slutade. Sett många som haft stora problem men för mej var det det bästa som kunde hända, och inga problem överhuvudtaget.
Jag hade nog rejäl tur

b 9 månader sen

Hej, bra att du tar upp detta och så skönt att din läkare hjälpte dig. Jag har kämpat i 25 års tid pga riktiga menstruationer och ständigt dalande blodvärden och järnvärden. Blivit lovad regelbundna kontroller för att hålla mig på en bra nivå men när det är dags att besöka vårdcentralen så vägrar läkare var och varannan gång. En del säger att det inte är bara bra att äta järn, andra säger att jag ska. Jag har hög puls, hjärtklappning, tinnitus, hjärndimma och en känsla av att domna bort av och till. Det är då det är dags för en omgång medicin. Jag vet det själv nu av erfarenhet. Drömmen är ändå att få kolla värden och förebygga. Senast hade jag ferritinvärde 7 och hb 117. Detta tyckte läkaren var bra. (!). Träffade en sköterska på en annan kontroll som skrev ut mitt provsvar utan att jag ens bett om det och sa -kolla dina provsvar, tolka dem och gör något. Det finns bra människor i vården också. Det värsta är att jag i perioder är så påverkad att jag inte ens kommer mig för att tänka på att ta järn… Lever som i en annan värld.. Det är bara att kämpa på, hoppas på att man har ork att ta medicin, och att eftersträva den underbara känslan av att man helt plötsligt ser världen utanför. När man fått upp värdet alltså! Mitt tips är alltså, kämpa på och kämpa för regelbundna kontroller!

Malin 9 månader sen

Dem har kanske redan kollat men zinkbrist kan oxå bidra till dessa symtom, dem tar gärna inte detta prov då det är ”dyrt”

Mia 9 månader sen

Oj, jag var tvungen att gå tillbaka till mitt werelabs-test nu och jag hade 3,7 i ferriten-värde….. Ska gå till apoteket direkt och äta jätntabletter! Inte konstigt att man känt sig trött denna vår.

Cino 9 månader sen

Hoppas du piggnar på dig snart! Jag hade ett ferritin på 4. Hade öronsus, utmattningssymptom, orkade inte ens gå en promenad på 2 km. Sov 6-7 ggr/dag. Aldrig utsövd och sov nästan bara. Fick blodtransfusion. Det tog ett halvår innan jag var på banan igen.

Linda 9 månader sen

Vad jag har förstått så har kroppen svårt att ta upp järn om man har b-vitaminbrist. Det ger samma symptom som du beskriver. Jag hade sådan järndimma och trötthet men det blev så mycket bättre med bra b-vitamin.

Svar på kommentaren:
Linda 9 månader sen

Menar såklart hjärndimma haha!

Camilla 9 månader sen

Jag har 14 i ferritin och läkarna rycker på axlarna och säger att det här ingen betydelse så länge hb är bra. Mitt hb ligger på 124.
Har själv läst massor om detta då jag märker att jag mår dåligt. Både extraslag, trötthet, neurologiska symtom m.m.
Har ätit järntillskott från hälsokosten och har äntligen efter 1 1/2 år börjat att må bättre.
Blir frustrerad på vården då jag själv påtalade för flera olika läkare att jag hade lågt ferritin, men de sa att det hade ingen betydelse och att mina besvär berodde på stress.
Jag fick själv bekosta provtagningen via Werlabs då jag kände att något inte stämde.
Dock ingen hjälp från vården trots många olika vårdkontakter.. Jag har inte mycket förtroende för dagens vård, detta är bara en sak av många jag inte fått hjälp med. Blir så upprörd när jag tänker på hur många som går runt och mår dåligt utan att få rätt hjälp, speciellt vi kvinnor.

Malin 9 månader sen

Hej. Jag hade 13 i ferritinvärde, tog prover på werlabs, det ligger inom referens, säger de, men åt det nedre hållet och de rekommenderar järnrik mat. Kram och hoppas du blir bättre snart. Mvh Malin

Susanne 9 månader sen

Har haft precis som du Johanna. Livrädd när jag läste provsvaret, höll på att svimma av för att jag blev så rädd. Jobbat på en del med min hälsoångest och har blivit bättre på att behålla lugnet. Men tycker som du att det skulle vara bra om man fick ställa frågor om sina provsvar om man blir rädd och osäker. Blir lätt att man fyller i med katastroftankar istället för saklig fakta.
Massor av kramar till dig!

Eva 9 månader sen

Krya på dig❣️
Tycker det är dåligt att dom ber dig gå o köpa medeciner. Dom kunde åtminstone gett dig ett recept så du kunde hämta ut. Men efter senaste veckor så måste man vara frisk för och orka vara sjuk. Hoppas du mår bättre snart. Kram 🙏❤️

Susanne 9 månader sen

Gjorde Hysterektomi i Januari och mitt liv är totalt förändrat! Hade myomer som gjorde mina blödningar kraftiga och smärtsamma två veckor i måndaden! Gjorde ingreppet på Calanderska hos en fantastiskt bra läkare! Jag var jätteorolig och stressad inför ingreppet men det gick så bra! Kom hem dagen efter och tog det lugnt i ca två veckor, var försiktig med tunga lyft i ca 6 veckor och premiärbadade efter 8 veckor. Mitt liv är så mycket bättre. 🤗♥️

K 9 månader sen

Var inte rädd och orolig.
Jag har haft järn och blodbrist ( plus en massa andra brister) sen slutet av 80-talet.
Mitt blodvärde var nere i 68 en gång och då tog det emot vill jag lova.
Men efter sjukhus besök och lite blod och järndropp blev jag fit for fight igen.
En kronisk magsjukdom tros ligga bakom de flesta av mina brister.
Jag kan pga detta inte tillgodogöra mig järn genom tabletter men blir mina värden FÖR låga är det en snabbvända till sjukhus eller vårdcentral som gäller.
Mina blodvärden har senaste åren hållit sig ganska bra medan mina järnvärden går ner ibland.
Det känns då besvärligt att bara resa sig upp och gå från bord till diskbänk med en tallrik bara.
Men du som är ung ( mkt yngre än jag) och i övrigt frisk och kan ta järntabletter och Blutsaft, du
klarar detta fint, jag lovar.
Så var inte orolig.

Anna 9 månader sen

Det är Väldigt jobbigt med lågt järn…
Våren för 2 år sedan låg mitt järn B12 Folsyra i den djupaste botten.
Ett under att jag orkade stå sa Dr.
Hade så många symptom men ignorerade det då jag bara trodde jag var lite sliten.
Underliggande orsaken var svår Gluten allergi (alltså inte bara intollerant)och riklig menstruation. Äter receptbelagda kosttillskott för att hålla värden på bra nivå. Hoppas det löser sig för dig / Anna

Melinda 9 månader sen

Johanna, jag har fått mitt liv tillbaka (och min familj sitt, för alla led pga. detta fast på olika sätt) efter mitt hysterektomi, ja, jag var livrädd innan men det var det bästa, BÄSTA som kunde hänt! Blödde något fruktansvärt varje månad innan (hade myom), inget hjälpte, Herregud jag mår dåligt jag bara tänker på det. Våga! Tänk på att det är den andra vanligaste kirurgiska begreppen hos kvinnor i Sverige, det blir så bra! Lycka till, Melinda

M Jonsson 9 månader sen

Krya på dig.mitt hb var lägre än ditt och mitt ferratin värde låg på 5.Läkare ringde en timme efter prov var klara och jag fick recept på järntabletter som jag nu ska ta i 100 dagar. Håller med dig be läkaren göra s ferratin prov om du misstänker järnbrist.

Helena 9 månader sen

Jag har bra blodvärde men hade endast 4 i ferritinvärde i höstas. Jag sökte läkare för andfåddhet och tryck över bröstet och total brist på fysisk ork. Läkaren försökte dra stresskortet men jag stod på mig. Stress kan jag. Sen blev jag ett hjärtärende, misstänkt blåsljud, undersökt för hjärtinfarkt och stränga förhållningsregler. Så jag blev väldigt lättad över att det var järnbrist! Bara efter någon vecka med järntabletter slutade jag frysa på nätterna, det har jag gjort i 3-4 år. Sen försvann öronsuset och nu, ett drygt halvår senare känner jag mig ok, har mycket bättre fysisk ork. Tyvärr tar det ju tid men jag försöker vara konsekvent med järntabletterna och äta järnrik mat.

Sanna 9 månader sen

Hej! Har själv problem med just Ferritinet (mitt ligger på 14), men enligt min Läkare är det bra?! Likaså mitt D-vitamin som i Januari låg på 27 (vet att brist är under 25). H*n sa aldrig att jag behövde äta några järntabletter, likaså med D-vitamin pga att det inte finns vetenskapliga bevis för att D-vitamintillskott skulle hjälpa. Är bara nyfiken på vart du tagit dina prover? Om det är i Göteborg? Det verkar vara så olika hur Läkare bedömmer provsvaren. Skönt att Du fått hjälp och mår bättre!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Men 14 är under normala så det är för lågt. Jobbigt för dig, men kanske gå till någon annan och testa, viktigt skulle jag känna.

Hoppas du får hjälp!

Kramar

Therese 9 månader sen

Förstår att det är jobbigt. För några år sedan ringde läkaren upp mig på kvällen, privat… han frågade om jag kunde stå på benen. Jag skrattade till, vadådå? Jo du har 70 i hb! Men kroppen vänjer sig, jag hade säkerligen haft lågt i flera år. Har Endometrios, så kunde blöda veckor i sträck. Nu har jag malign bröstcancer, och satt i klimakteriet så slipper blöda ut blodet.

Cecilia 9 månader sen

Vet hur det är 🙁Mitt järnvärde låg på 9 och hade ett blodvärde på endast 47. Läkaren var chockad över att har överhuvudtaget kunde stå på mina ben. Visst kände mig lite trött men inte överdrivet trött. Håret hade blivit tunnare och visst blev jag andfådd men det skojade jag bort med att ”jag har väll dålig kondition”

Först nu några år senare vet jag hur man ska känna sig och hur trött jag har varit under flera år. För detta är något som har smugit sig på sakta under åren. Efter många undersökningar visade det sig att jag också har celiaki, något som jag inte har märkt. Dom flesta brukar ju göra det och få besvär med magen. Men läkaren tror att min kropp har svårt att ta upp järn pga det.

Detta är några år sedan, blodvärdet är bra nu men jag kämpar mycket med järnet. Jag fått dropp, ätit tabletter, äter strikt glutenfri mat nu och försöker äta järnrikt. Ändå låg det nu senast bara på 14.

Men jag är pigg, blir inte andfådd längre och håret är mycket tjockare.

Lycka till ❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Stackare! Jag tror kroppen vänjer sig när man har blodbist, när man inte tappar allt blod på en gång.

Jag hade 65 däremot när jag störtblödde efter en OP, det var ingen lek kan jag säga. aldrig mått så dåligt. Kunde inte stå upp.

Men nu när mitt S-ferritin värde var så lågt som 10 så kände jag inte alls så hemska symtom som när allt blödde på en gång.

Skönt att du mår bättre, jag har ingen sjukdom i tarmarna men blöder extremt mycket pga myom. (äter medicin som ska stoppa blödningar nu)

Jag har haft hemska symtom så länge, varit hemskt jobbigt. Frusit, huttrat jämt, kram och pirr i benen, yrsel, sovit USELT, inget tålamod, blek, trött… listan är lång.
Mitt älskade tjocka långa hår, som jag sörjer det. :-( Bara hår säger en del, men hår är personligt, tänker på alla som tappar håret när de får cellgifter. Stackars dem! Fattar hur jobbigt det är…

Men nu ser jag ljuset i tunneln, måtte värdet gått upp nu när vi ska ta nya snart.

Du säger det låg på 14 nu senast, åt rätt håll iaf. Tydligen svårt att få upp det värdet, har du fått järnsprutor eller dropp med järn någon gång?

Tack för din kommentar, kram Johanna

Cecilia 9 månader sen

Jag fick dropp med en gång, i 2 omgångar.
Ja, jag är glad för det och hoppas att dom inte går ner igen.

Hoppas dina värden ser bättre ut nu när du ska ta nya också!
Ha en fin dag!

Kram

Lina 9 månader sen

Min älskade vän, du är sån kämpe ❤️❣️ Inte klagar du över ngt, trots att det är stundtals jobbigt! Finns alltid för dig som du vet ❤️!! Så glad att du nu mår bättre och det syns, för det lyser om dig 😍❤️

Minna 9 månader sen

Hej. Har haft samma problem som du. Men beslutet togs att operera bort min livmoder och sen dess….Mår jag så bra!!! Ett av de BÄSTA beslut jag gjort. Inga mer extra slag, blödningar som kom hur de ville, håret är friskare, ingen yrsel, piggare, mm mm . Kram till dig ❤

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Ja, jag måste nog göra det framöver tydligen. Usch. Men hört fler som säger som du!

kramar

Johanna Toftby 9 månader sen

ÅH! Läste upp din kommentar för Janne. -Där ser du säger han.

Vågar inte ta bort den, inte för att “bli av med den” för det känner jag inte är jobbigt, men själva operationen. LIVRÄDD.
Men hört många som säger samma som du. BÄSTA de gjort. Kanske ändå ska våga ta steget framöver… läkarna tycker det också.

Kram och skönt att höra du mår bra!

ÅsaC 9 månader sen

Jag hade störtblödningar varje månad och tog bort livmodern för ett par år sedan. Det bästa jag gjort. Ingen mer anpassning av aktiviteter/semester etc för att kunna hantera blödningarna. Jag ska ändå inte ha några fler barn. Livet känns mycket bättre nu.

Sara 9 månader sen

Jag ska också ta bort livmodern, men ska få behålla äggstockarna så att jag inte kommer i klimakteriet. Det tycker jag känns bra trots allt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Ja äggstockar ska vara kvar som tur är, hört så många som får ett bättre liv efter detta.
Tack för alla era kommentarer här!

Minna 9 månader sen

Har då kvar mina äggstockar, då hamnar man inte i klimakteriet direkt, skönt. Och operationen gick jättebra, inget att vara rädd för. Och läste innan att man kan få svårt med orgasmer Men näää…det blev BÄTTRE!! 😂😂😂

Linda Hamrin Sundkvist 9 månader sen

Vad lurigt det där är, för i mina ögon är HB på 120 ett helt okej värde , men det betyder alltså inte att man har bra blodvärde. Utan det är alltså depåerna det handlar om. Ska kolla upp detta. Tack!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Exakt så. Det är riktigt lurigt. Man kan inte gå på HB. Man måste ta ett ferritinvärde, speciellt om man inte mår bra.

Jag mådde riktigt dåligt, hade så jobbiga symtom, så man måste ta det på allvar, inte roligt när ferritinet rasar helt i bott.

Jenny 9 månader sen

Vet precis hur det är. Har kämpat som tusan med järnet och inget hjälper. Vräker i mig tabletter, jordgubbar, spenat…
Helt plötsligt började alla värden gå upp, både Hb och ferritinet. Jag tror att det beror på att vi skaffat en gjutjärnspanna. Läkaren håller med. Om det är så och du inte redan testat så gör det
Hoppas att du fortsätter på banan och var rädd om dig. Det finns bara en du
//Jenny

Marita 9 månader sen

Ett tips är att bli blodgivare, för den som kan. Regelbunden koll på järnvärde etc samtidigt som du gör nåt bra för någon annan.

anna 9 månader sen

hejsan

vad hade du för symtom förutom trötthet. du skrev ngt om sus i öronen. jag har sus i öronen och haft jättelänge plus nästan lock för öronen (som när man flugit). varit på vårdcentral men de såg inget konstigt i öronen. skönt att du mår bättre.

Annika 9 månader sen

Obehagligt när inte kroppen är som den ska. Nu är du under luppen och de har koll på dig. Det kommer att bli bra.

Zita 9 månader sen

Jamen oj oj rigtig god bedring.
Jeg har ikke selv haft problemet, men en af mine veninder havde lave blod/jernværdier og tilmed kraftige menstruationer. Heldigvis var løsningen for hende en hormon-spiral. Jeg er sikker på, at du sammen med din læge får kontrol over dette. Bedste tanker herfra :-)

Mia 9 månader sen

Tack snälla Johanna för du öppnar dig och delar med dig, jag är lika sjukhusrädd jag så jag förstår dig.
Sedan alla som ska “tycka och tala om vad som är rätt och fel. Usch.”

Min syster har ofta problem med sitt blodvärde, tror hon hade extremt lågt som du har.
Hon äter järntabletter och mår toppen nu, det kommer ordna sig för dig också!
Stor kram

Bea 9 månader sen

Vi har exakt samma problem du och jag ❣️Kommenterat dina inlägg om extraslagen förut, som jag också har. När mina började (alltid vid ansträngning) hade jag ett HB på 111 och ferritin på 7. Övertygad om att detta var, och fortfarande är, roten till mina extraslag. Flera läkare har inte trott på det, men kardiologen jag träffade sa att det påverkar syresättningen i kroppen och att det absolut kan vara så. Jag fick snabbt upp HB till 134 med järntabletter och där har det legat nu i 1,5 år. Tyvärr pendlar mitt ferritinvärde upp och ner. För ett år sen var det uppe i 30 nånting men sjönk igen till 13 efter nån månad. Nu ligger det på 21. Men har ätit lite svagare järntabletter vissa dagar, så kanske därför. Vi får kämpa på, men var inte orolig – det går att åtgärda! Kram!

Sandra 9 månader sen

Har haft låga järn/hb värden i över 10 år. Får infusioner och transfusioner med både järn & blod.
Senast jag kollade låg järnet på 5 och blodvärdet på 91. Man överlever även fast det känns som man kämpar i motvind. Hoppas järntabletterna hjälper dig! ❤️

Maria 9 månader sen

Tack för att du delar med dig. Jag har också alltid haft väldigt bra blodvärde och är en regelbunden blodgivare dessutom. Jag äter aldrig dessa järntabletter man får vid blodgivning för jag tyckte att jag har ju så bra blodvärde (158). En sköterska förklarade för mig att det är viktigt att äta tabletterna för att just depåerna minskar. De ligger fortfarande på köksbänken efter min senaste blodgivning, och det är nog dags att börja äta dem. Tack Johanna! Ta hand om dig nu.

Louise 9 månader sen

Har haft blodbrist (anemi) till och från i flera år. Ligger just nu på 10 i s-ferritin och min läkare tycker att det är ok. Har tidigare varit nere på 4 och mådde inget vidare. Mycket myrkryp i benen och hemsk trötthet. Äter just nu medicinen cyklonova för att minska menstruationsblödningarna.

Marie 9 månader sen

Hej Johanna!! Jag har också haft samma problem med trötthet,andfåddhet,torrhosta bla. När det tog prover på mej var mitt hb på 90 & ferretinet på 6. Fick då rådet att äta järntabletter. Men jag förstod direkt att det skulle ta lång tid för mej att bygga uppjärnförrådet så jag sa att jag ville ha järn i dropp..& det fick jag i två omgångar om en kur på fem varje gång. Efter det va vårderna bra tills hb började sjunka igen. Då blev jag ombedd att äta järntabletter & värdet steg igen. Nu var det ca två år sen jag kollade men ska kolla igen,då symtomen börjar bli lika igen. Har haft mycket rikliga menstruationer innan det hela började.Kram Marie

ÅsaS 9 månader sen

Jäkla skit så tråkigt! Det är jobbigt innan man får ordning på det och får till rätt dos. Trött, hängig o jag var även lättstött o ledsen, speciellt vid mens. Jag har kämpat som en galning med min järnbrist. Har tydligen för få järndepåer så även när jag är full av järn räcker det inte riktigt till🙄 Äter Niferex och de funkar bra för mig. Har även fått injektioner av järn. Gäller att magen ska må bra också. Hoppas att du hittar vad som passar dig bäst! Ta hand om dig!❤️

Camilla 9 månader sen

Blutsaft tog jag när jag hade järnbrist när jag var gravid så den är bra 🙂 krya på dig 🙂

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Den räcker inte när man har sån blodbrist tyvärr, men jag tar den utöver mina tabletter :)

Tack! Nu mår jag fint :)

Karin 9 månader sen

Har haft dåligt blodvärde 1 gång skulle ta järntab
Men tog blutsaft en period
Fick veta att inte dricka kaffe 1 timma efter
Jucie var bra c vitamin
Äter också väldigt mycket bladspenat
Nässel te och tunnbröd innehåller myck järn
Har inte haft mer bekymmer
Men var väldigt trött inann jag fick veta
Lycka till och krya på dig

Svar på kommentaren:
Karin 9 månader sen

Varför jag inte kunde äta järntabletter blir lätt förstoppad
Sa dom

Åse 9 månader sen

Haft samma problem, kunde inte äta järntabletter så till slut fick jag injektioner med järn under ett halvår . Varit bra sedan dess. Krya på dig

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Jag har ätit järntabletter nu sedan 26 mars! Och det går fint faktiskt 😃

Skönt du blivit bättre också!

Ann-Helén Nyberg 9 månader sen

Hej♥️! Men nu måste ju allt bara bli bättre, du får ta en dag i taget. Skönt att ni kan vara tillsammans o vara ute med båten nu när vädret levererar det bästa, tänker på dig, massa styrkekramar☀️🙏🏻

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Jajamen! Tack snälla 💖👏🏻

Klarat av det värsta nu så nu är jag på banan !

Kram❤️

Karin 9 månader sen

Hej! Jag har inget koll pa mitt blodvärde. Vad beror det pa Om man får dåligt blodvärde? Kost? Motion? Ålder? Mkt mens? Hoppas det går åt rätt håll nu!!! Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Som jag skriver i inlägget, extrema menstruationer. Och vi vet varför men det tar jag i nästa inlägg.

Äter väldigt bra kost så det är blodförlusten som gjort allt detta så det blivit så dåligt.

Tack och Kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

När jag var ute på min morgonrunda i dag så kände jag något nytt i kroppen. Jag hade energi igen! Jag kände mig piggare och kunde pressa på utan att känna mig svimfärdig,…

I går skrev jag om min blodbrist och bad alla som kommenterar att inte skrämma mig i onödan. Tack snälla alla som respekterade det! Men ni som tycker att ni vet bättre än…