• 2020-06-10, 11:41
  • 49

I går skrev jag om min blodbrist och bad alla som kommenterar att inte skrämma mig i onödan. Tack snälla alla som respekterade det!

Men ni som tycker att ni vet bättre än läkarna, ställer diagnoser på Instagram och klagar på att någon annan är orolig för sin hälsa – hur tänker ni egentligen?

Jag är extremt rädd för sjukhus, men bara när det gäller mig själv. Jag kan se blod och hjälpa andra, det är inget problem. Men när jag själv blir dålig eller något allvarligt händer så kan jag knappt hantera det. Därför skriver jag aldrig direkt här på bloggen när jag blir sjuk eller något hänt. Först måste jag bearbeta det och känna mig starkare igen. Nu tror jag ni förstår varför. 

Efter detta tar det nog ett tag innan jag vågar skriva om något jobbigt igen. Jag är så tacksam för alla stöttande och igenkännande kommentarer jag fått, ni som haft samma hemska låga ferritinvärde och vet hur jobbigt det känns när man mår så dåligt. Kroppen fungerar inte.

Tyvärr tas det ut av alla som vet bäst och klagar på att jag blir orolig för min hälsa. Dramaqueen, tänk på alla som har covid-19 i stället, det är är inte alls lågt, jag vet någon som hade MYCKET lägre, jag har minsann googlat blodbrist så jag vet allt! Och vad som klassas som blodbrist och som järnbrist och andra tekniska invändningar… vet ni, jag bryr mig inte ett skit när det är MIN hälsa det handlar om! Men eftersom några är så intresserade så var mitt HB 65 som lägst och mitt ferritin 10.

 

Kommentarer

Jessica 6 månader sen

Försöker en sista gång. Förstår inte varför mitt/mina kommentar tas bort/ inte kommer med. Är jag på någotvis blockad?!?!
Jag mig veterligen har inte skrivit något dumt. Skönt att du mår bättre
/Jessica

Svar på kommentaren:
Mia 6 månader sen

Usch sånna här kommentarer skulle jag blivit scary över.

Karolina 6 månader sen

Hoppas du blir bättre snart! Jag hade samma problem för några år sedan med diverse väldigt konstiga symtom. Man mår ju verkligen urdåligt utan järn i förråden. Mitt allra konstigaste symtom var att det kändes som det rann nåt kallt inuti huvudet och ner. Typ som att duscha kallt på huvudet fast det är inuti. Så udda och konstig känsla. Är det någon som känner igen det? Är så nyfiken på varför det hände??
Kram från Karolina

Barbro 6 månader sen

Styrkekramar till dej Johanna!
Starkt av dej o berätta för det är många av oss som känner igen sej.
Ha en bra torsdag.
Kram

Paula 6 månader sen

Tack för dina viktiga inlägg i detta ämnet! Jag tycker kvinnor inte ska ha dåligt samvete för sin öppenhet om hälsa och ohälsa, då man kan hjälpa varandra. Jag känner själv att jag på grund av rikliga menstruationer måste skynda mig och köpa blutsaft. För mig brukar det hjälpa med multivitamin mineral: Solgar VM 2000 där folcyra och B12 som väl stödjer järnupptaget? Stora hårkuren innehåller nässla och jag brukar göra spinatsmothie. Järntabletter har jag hört kan orsaka förstoppning. På grund av att jag nu hoppat över spenaten så känns det nu obehagligt nu med huvudvärk och svaghetskänsla. Vätskebehovet har säkert också ökat. Jag ska besöka vårdcentralen och ta prover och säkerligen ta ut spiralen som orsakat rikliga blödningar. Många kramar för en bättre kvinnohälsa till alla.

Malin Henriksson 6 månader sen

Hej Johanna❣️
Krya på dig 🌷. Jag har alltid haft den åsikten att har du inget snällt att säga så var tyst. Men vissa människor förstår inte att kommentarer kan ta väldigt hårt på vem man än är. Många tycker de har rätt att skriva vilket nonsens som helst till dig och andra bloggare bara för att ni är just bloggare. De förstår som sagt inte bättre, tyvärr 😔🌷. Det konstiga i allt är att ändå följer de dig och läser det du skriver samt tar sig tid att kommentera och sen skriver de något dumt. Varför ödsla sin energi på det? Jag gillar din blogg och läser den nästan varje dag🤗❣️ Sköt om dig och va rädd om dig 💋. Trevlig sommar / malin

Adriana 6 månader sen

Krya på dig Johanna, allt kommer bli bra! Nu får du hjälp. Kram Adriana

Sussie 6 månader sen

Jag tycker det var JÄTTE bra inlägg om blodbrist och det gjorde mig uppmärksam på min egna hälsa!
Har själv dålig sömn, huvudvärk, orkeslös och öronsus. Trodde att det har med min reumatism, så nu har jag telefontid med doktorn imorgon och jag ska be om att få ta ferritil prov!
TACK FÖR ATT DU UPPMÄRKSAMMA DETTA OCH EN KRYA KRAM TILL DIG JOHANNA♡

Maria 6 månader sen

Krya på dig!
Har också fobi för sjukhus, får hjärtklappning av att bara gå in i kiosken i entrén.
Har även problem med järnet och hb och då blir det ännu värre att besöka sjukvården för då är man så under isen för övrigt att panik och tårar kommer lättare.

Inte för att det tröstar eller hjälper, men det kommer kännas bättre bara du får upp sina värden. Be om Ferrritn-injektioner så går det fortare att bli pigg.
<3

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Stackare! Ja det är så jobbigt.
Förstår dig helt.

Ja nästa vecka gäller det. Ska bli intressant att se vad blodförrådet ligger på nu. 🙏🏻

Hoppas!!

Kramar

Å 6 månader sen

Hej Johanna, kan jag skriva till dig på mail?

Maria 6 månader sen

♥ Kram

Tina 6 månader sen

Bry dig inte om elaka och små dumma kommentarer
Detta kommer att bli bra❤️
Tina

Sussi 6 månader sen

Tyvärr så vet andra sååå mycket bättre än en själv många gånger. Och ofta har de haft sju resor värre.
Nej ta din situation på allvar Johanna så vet du själv att du gör det du kan, och dina känslor inför sjukhus Och sjukdomar delar du nog med många. Man blir så `liten`tycker jag när nåt händer och man måste söka vård.
Hoppas du snart får få bättre, Och slipper onödiga kommentarer.

Önskar dej en skön sommar

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Tack Sussi :)

Japp, jag reagerar och känner precis vad jag vill, både utanför mina kanaler och i mina sociala kanaler. Jag tar inte självutnämnade experter som leker läkare, de är inte välkomna.

Jag känner precis vad jag vill, och jag lyssnar ENBART vad mina läkare har precis sagt.

Stor kram på dig, ha en fin sommar du också! <3

Marie 6 månader sen

Ska inte ge dig råd,bara önska dig godbättring🌸 Har varit i samma sits, och det tog sin tid, men i dag mår jag bra! Håller tummar för dig! ❤️Krya på dig och ha en fin sommar/ kram

sofia nylèn 6 månader sen

Hej Johanna! Det är inte ofta jag kommenterar och jag vill understryka att jag älskar din blogg som är full av variation!
Måste dock skriva att du inte behöver ta åt dig så! Du är en offentlig person och måste lära dig att människor/läsare uppfattar det du skriver på olika sätt! Vi alla har olika erfarenheter och lever olika liv. Endel kanske har en anhörig som ligger i respirator på grund av Covid-19 eller har en anhörig som kämpar emot en obotlig cancer o.s.v… Detta kan medföra att några av dina läsare tycker att du förstorar ditt problem som enkelt kan lösas med medicinering (dessutom receptfritt). Försök att se allt utifrån ett vidvinkelperspektiv istället för att ta åt dig! De flesta hejar på dig och har full förståelse för din rädsla! Hoppas du piggnar på dig fort! Många kramar Fia (en läsare sedan många år).

Svar på kommentaren:
Anette Fredriksson 6 månader sen

Tvungen att skriva. Johanna får ju reagera som hon vill. Jag blir mållös när jag ser kommentarer av en del experter hos många stora bloggare, dom tar inte det heller. Kolla Camilla Läckberg. Dom åker ut direkt.

Varför ska ni bestämma vad bloggare eller offentliga personer ska ta?

Jag tycker det är hemskt att läsa experterna som talar om minsann vad dom har för sjukomar, trots som JOHANNA säger – vet läkarna vad hon hade för fel.

Jag skäms.

Kram Johanna, fortsätt skriva och stå på dig.

Lotta 6 månader sen

Åh va tråkigt😢 jag som tyckte det va så bra att du berättade om dina problem o att ett värde kan se bra ut men att det andra kan va jättedålig. Tror vi är många kvinnor som blöder mycket i det tysta o när man närmar sig klimakteriet verkar det som om mensen (iaf för mig) blir värre än någonsin! Ta hand om dig o hoppas att värdena stabiliserar sig❤️

Tina 6 månader sen

Du ska inte ta åt dig av någon dum kommentar allt du skrev är precis som det är. Och visst kan man kommentera om andra svåra sjukdomstillstånd Covid19 el Cancer men det var liksom inte det ditt inlägg handlade om. Lågt ferritin är hemskt med alla symptom som det ger. Jag önskar ingen det och tur med bra läkare som identifierar detta tillstånd. Du kommer må bättre efter att ätit järntabletter en tid och jag själv kommer nog fortsätta så länge som jag har kvar min mens är 44 år nu. Och klart som fasiken att man blir rädd och orolig. För mig var ditt inlägg en oerhörd lättnad att läsa, känner så igen mig. Tina

A 6 månader sen

Ta det lugnt. Har alltid varit sjukhusrädd…tills min hjärna äntligen fattade…aha det är ju DÄR man ev kommer att få hjälp.
Jag hoppas att du fårn en snabb bättting och att du fattar ett, för dig, klokt beslut angående framtiden.
Kram
Från en som numera ler på väg till vc 😊

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Jag fattar precis vad du menar.
Men säger du så till en som vägrar kliva på ett flygplan också? Som har total skräck?

Jag flyger mer än gärna, kan inte förstå på något sätt hur man kan vara flygrädd tex. Men jag är ju sjukhusrädd, samma sak.

Jag kan därför inte släpa på en livrädd, skräckslagen människa på ett flygplan och bara säga – det där är ingeting, för att JAG tycker de är sjukt kul att flyga och aldrig minsta rädd.

Det behövs ju KBT eller någon annan hjälp oftast.

Man kan inte tvinga någon känna som andra, man är sig själv närmst. När man mår piss, svimmar, yrsel och gråter av alla symtom, ja då hjälper inte era expertutlåtande om att stackars tänk på de som har Covid-19 och har cancer istället. För de har det så mycket värre än dig.
Jag tycker oteroligt synd om de som drabbats svårt, som har cancer, som är med om hemska olyckor osv osv. Men störtblöder man så funkar inte hjärnan så. TÄNK nu på alla som har det värre.

Det är ren och skär överlevnad.

För alla mina jobbiga symtom eller andra som har de svårt och mår riktigt dåligt som i mitt fall att mitt blodförråd är slut, ja då hjälper inte era kommentarer att jag ska skärpa mig.

Tyvärr måste jag väl även berätta vad jag mer varit med om sista tiden men vet faktiskt inte om jag pallar det.

SKÖNT ändå att du hanterar dina sjukhusbesök bra! Grattis :) Tack gode gud så är jag väldigt sällan sjuk och aldrig på sjukhus, men nu var det min tur att få en rejäl smäll. Men allt blir bra. Ska bli kul att se mina värden nästa vecka.
Kramar Johanna

A 6 månader sen

Sa ju faktiskt inte ett ord om att du skulle tänka på alla som har det värre…..inte ett ord. Inget om att du skulle skärpa dig heller….
Önkar dig och alla andra en fin avslutning på veckan 😊😊

Ulrika Hultberg 6 månader sen

Hej Johanna .!
Nu håller jag alla tummar att du ska bli bra igen och pigg. . Det hoppas vi att du blir.
Jag tänker på dig.
Kram Ulrika

Kristina 6 månader sen

Stort krya på dig och skönt att du mår allt bättre. Man måste få äga sitt eget mående och vara där. Kram inspirerande du

Christina Hernvall 6 månader sen

Ledsamt att höra att många är så dumma och kommenterar så idiotiskt😡Ta hand om dig och strunta i dumsnutarna🙏❤️

Agneta 6 månader sen

Krya på Dig☀️🌹

Kristina 6 månader sen

Tack snälla att du delar med dig av detta. Hb värde vet jag vad det är men ferritin var något nytt, men lagt på minnet om jag måste besöka en vårdcentral i framtiden. Jag är en sån som undviker sjukhus och läkare, blir sjuk bara av att träffa dem. Tar de blodprov på mig svimmar jag nästan( har gjort det förr men har lärt mig att andas och inte titta) ta hand om dig och hoppas värdet blir det normala snart. När du känner att du orkar får du gärna dela receptet på smörgåstårtan du gjorde till nationaldagen🤗 Kristina

Sven-Åke 6 månader sen

Hej
Kollar aldrig på någon blogg – men detta bara dök upp i mintelefon .
Men det låter som du har flera indikatorer på b12 och b5 brist. Många som har det utan att veta om det.
Ha det så gott

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Lite sånna här kommentarer som är jobbiga. Snälla snälla snälla. Lär er läsa en HEL text. Jag har berättat i texten varför jag blöder.

Ha en fin kväll, Johanna

Anonym 6 månader sen

Jag är glad du skrev om detta, jag började fundera på hur jag själv har haft det. I vintras var jag extremt trött, huvudvärk nästan varje dag, sov dåligt och tappade mycket hår. Jag kopplade inte detta till mina galet rikliga – och långvariga menstruationer dock…men när jag gick till gynekolog så hittade de ju ett myom och tog bort min spiral för att den gjorde det värre. De kollade även järnvärdet eftersom de tyckte jag såg blek ut, men de kollade ju inte detta ”Ferratin”(el vad de nu hette)….
Men jag har inte så ont i huvudet längre, kan jag kanske fått upp det värdet själv? Jag kanske råkade ut för Corona också, så efter det så började jag äta massa vitaminer o sånt …

Carina H 6 månader sen

Krya på Dig och hoppas värdet vänder nu när Du äter medicin. Ha en fortsatt trevlig dag/kväll. skickar en kram till lilla Lucy också.

Sussie 6 månader sen

Jag är likadan som du när det gäller sjukhus och vård för mig själv, men för andra så har jag inga problem med att hjälpa till. Min dotter har likadant som du har, jag såg till att hon fick en utredning på alla kraftiga blödningar när det gäller näsblod och menstruationer t.ex. Det visade sig att hon har von Willenbrands sjukdom, som är en blödarsjuka. Den behöver i stort sett bara medicineras i samband med mens och operationer.

Nilla 6 månader sen

Krya på dig och hoppas att dina värden snart blir bättre! Ta hand om dig och tveka inte att skriva om verkligheten!

Ulrica 6 månader sen

Så tråkigt att så många förstör. För mig var ditt inlägg så viktigt. Lider av rikliga menstruationer och har en otrolig oro/ångest varje månad trots p-piller och Cyklo-f som ska göra att jag blöder mindre. Att veta att andra har det likadant och att hjälp finns är så otroligt skönt att läsa om för mig.❤💕❤
Krya på dig!

Svar på kommentaren:
Maria 6 månader sen

Kan tipsa om hormonspiral, om du ändå kan tänka dig hormonpreparat, toppenbra, blöder i stort sett ingenting när det väl stabiliserat sig (vilket kan ta 3-6 mån).

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Kan tyvärr inte ha hormonspiral pga mina stora myom som sitter illa i livmodern… Redan kollat ;)

Johanna Toftby 6 månader sen

Tack Ulrica. Ja jag känner samma. Riktigt ledsamt och tråkigt. Blir nästan uppgiven av en del galna kommentarer efter mitt inlägg.
Men människor (långt från alla förstås) fungerar så här, då skulle du sett när stackars Annica som inte längre finns med oss skrev öppet om sin svåra cancer. Jag trodde inte mina ögon. Så det är tydligen svårt för vissa att hålla fingrarna i styr och bara lyssna, kanske en klapp på axeln är det man behöver.
Inte någon diagnos från självutnämnd expert.

Jag blir iaf glad över att det kanske hjälpte dig! Och hoppas du får ordning på allt du också

Kramar

Ulrica 6 månader sen

Har provat hormonspiral men efter 10 månader gav jag upp efter struliga blödningar. När jag plockat ut spiralen fick jag kraftiga blödningar i två veckor som de på Kvinnokliniken påstod var min vanliga mens😱

Mia.S 6 månader sen

Gustav, hur brukar du göra när ditt blodvärde rasar av att du har mycket mens?
Berätta??

Anneli 6 månader sen

Men kära nån, det finns ALLTID en Gustav som ska tycka till, och Gustav är säkert väl insatt i menstruationer också – av egen erfarenhet då, förmodar jag…
Krya på dig Johanna, vi som vet, vi vet <3 och tackar fortfarande för en bra blogg!
med både högt och lågt, allvar och skämt i en lagom blandning

Monica 6 månader sen

Haha. Detta är ju så typiskt? Folk vet så mycket och vill gärna klanka ner och skrämmas.
Ingen vet hur den ena eller andra känner. Alla är olika.
Inget att bry sig om. Ett gott skratt får man iaf 😂

Camilla 6 månader sen

Är ju därför man inte vågar eller vill säga nåt om man mår dåligt, då är det oftast nån som minsann mår dåligare eller säger välkommen till klubben o sen börjar prata om sig själv, så oftast säger man inget utan mår dåligt i tysthet😥

Svar på kommentaren:
Camilla 6 månader sen

Glömde säga , kram Johanna o hoppas det blir bättre för dig snart.
Jag är med sjuk nu men vi människor måste bli bättre på att faktist kunna lyssna på andra människor, för vi vill väl alla bli lyssnade på eller?

Anette 6 månader sen

Undrar varför vissa inte kan respektera en önskan? Hemskt att se hur vissa kommenterar kring detta och tydligen är vissa självutnämnda experter på allt numera. Blir tokig på dessa låtsasexperter som skriver nedvärderande bara för att dem sitter bakom en dator.
Ta hand om dig!
Försök att inte ta åt dig av vissa kommentarer💞
Krya!!!!

Elisabeth 6 månader sen

Jag hoppas att medicinen gör att dina värden blir som de ska och det snabbt. Försök att inte bry dig om dessa troll! Hur man reagerar när det kommer till sitt eget mående är så individuellt att ingen annan ska tala om för en vad som är rätt eller fel.

Jag förstår din oro och vet att med bra läkare så blir det lättare att hantera det som händer en. Jag tycker der är bra att du delar med dig för det gör att andra med liknande symptom vågar att söka hjälp.

Lotta 6 månader sen

Fy fan jag bara kräks.
GUSTAV, kan du träda fram här så kan vi ta en diskussion.
Skäms!

Linda 6 månader sen

Men snälla nån så skriver man väl inte 😡

Jag är precis som du Johanna
Orolig för hälsan och man vill inte höra negativa saker
Jättejobbigt är det

Annika 6 månader sen

Experter verkar krypa fram vilket ämne det än gäller.
Fortsatt krya! Kram!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

När jag var ute på min morgonrunda i dag så kände jag något nytt i kroppen. Jag hade energi igen! Jag kände mig piggare och kunde pressa på utan att känna mig svimfärdig,…

Jag har blodbrist! Helt ofattbart. Det har tagit mig några veckor att orka berätta, jag var riktigt ledsen det första veckorna. Jag mådde så dåligt av alla symtom men förstod inte varför.…

Innehåller annonslänkar Sista chansen att fynda hos Ellos för 25% rabatt på ordinarie priser, HÄR hittar du massor med samlade julklappstips. Jag gillar när de har lagt in massor med roliga tips,…

Innehåller annonslänkar Så är dagen här! Det första ljuset tänds. Glad första advent alla här inne! Jag hoppas ni får en fin första advent med ljus och kärlek, kanske baka något gott…