• 2020-06-15, 19:53
  • 25

Midsommarveckan är här! Fattar inte hur fort tiden går. Men härligt och mysigt, vilket väder vi får! Hoppas ni mår bra och har kunnat njuta av värmen. Glöm inte dricka massor i hettan.

Kanske någon festlig smörgåstårta till midsommar? Ni var många som frågade efter tips när jag gjorde denna på nationaldagen. Den här räcker ungefär till 8-10 stora bitar.

Jag älskar smörgåstårta och barnen också, jag vill ha massor med färska räkor och lax över! Som fyllning hade jag en god laxröra, räkröra och avokado i tredje lagret. Jag lyxade till den med fin löjrom men det gör man ju som man vill. (Älskar däremot leverpastejröra men då har jag inte skaldjur på.)

Jag gillar inte lök på smörgåstårtor så det har jag inte, men låt fantasin flöda, finns inga rätt eller fel!

Jag hade landgångsbröd och lade ut så här. Först skär jag bort kanterna, sedan lägger en på varje sidan. Sedan delar jag ett bröd i tre bitar och lägger mellan. Andra lagret lägger jag tvärtom, det är för att tårtan ska hålla ihop. Man kan förstås köra på runda bottnar också, finns i de flesta matvarubutiker. Om man skär brödet kan det bli att någon kant är längre ut, jag skar bort bitar om det inte blev rakt på alla sidor. Lite pussel men busenkelt.

Jag började med räkröra, sedan ett lager bröd, sedan avocadoröra, sedan bröd och tredje lagret tog jag laxröran och avslutade med ett fjärde lager med bröd. Var inte snål med röran! Det ska vara krämigt.

Glöm inte att lägga ihop smörgåstårta dagen före, då blir den allra bäst. Jag garnerar däremot samma dag man ska äta den.

Världens bästa pannkaksspade jag snodde med mig när jag flyttade hemifrån, haha. Mitt bästa redskap i köket. Hade den när jag stekte pannkakor när jag var barn, visst är det kul med något “gammalt” med bra kvalité i köket.

Garnera är det roligaste av allt! Jag lade en riktigt stor hög med handskalade färska räkor i mitten, sedan lax och räkor runt om. På sidorna hade jag krispig riven gurka och jag toppade med löjrom överallt. Så galet gott. Och ett kallt glas champagne till, det är så gott och festligt. Eller cider, älskar kall cider till smörgåstårta.

Finns inget godare än champagne till smörgåstårta.

Vi hade lite över och tog med varsin bit när vi åkte ut med båten dagen efter, oj oj det var så otroligt gott. Lycka med rester, haha!

Smörgåstårta med färska räkor och löjrom 8 -10 stora bitar

Landgångsbröd 12 skivor

Fyllning 1: Räkfyllning
1 burk 580 gram handskalade räkor i lake
2 dl majonäs
1/2 dl riven pepparrot
2 tsk dijonsenap
1/2 dl finhackad färsk dill
salt och peppar
Gör så här: Grovhacka räkorna, riv pepparrot och blanda i en skål med majonäs, dijonsenap, hackad dill, salt och peppar.

Fyllning 2: Avocadokräm
3 stora, fina avocado
4 msk creme fraiche
1 pressad citron
salt och peppar
Gör så här: Mosa avocadon med en gaffel, rör i creme fraiche, pressad citron och salt och peppar. Rör ihop allt.

Fyllning 3: Laxröra
300 gram kallrökt lax
2 dl creme fraiche
1 msk finrivet citronskal
1/2 dl finhackad färsk gräslök
salt och peppar
Gör så här: Skär laxen i mindre bitar, hacka gräslöken, rör ihop alla ingredienser i en skål.

Pepparrotskräm att breda över hela tårtan innan garnering
2 dl creme fraiche
2-3 msk finriven färsk pepparrot
1 msk finrivet citronskal
nypa salt
Gör så här: Vispa creme friache med elvisp, den blir först lös men efter en stund blir det fast och krämig. Vispa tills den blir krämig. Vänd ner riven pepparrot, finrivet citronskal, nypa salt.

Garnering:
1 riven gurka att riva och lägga runt om
600 gram färska räkor med skal
400 gram kallrökt lax i skivor
1 citron
1 burk löjrom, jag köpte Ullmo men ta den du vill
gurka till garnering på toppen
dillvippor
salladsblad
ev små svenska flaggor att sätta på toppen

Gör så här: 

Börja med att kantskära brödet. Skär inte bort för mycket. Går även bra med runda smörgåstårtbottnar.
Lägg ut brödet som på bilden, ta en passande bricka, kolla så den får plats i kylen innan.
Lägg ut lager 1 och bred räkröran på hela lagret. Lägg på ett lager bröd över. Bred på avocadoröran. Lägg på ett lager bröd.
Lägg på tredje fyllningen, räkröran. Sist avslutar du med ett fjärde lager bröd.
Bred sedan på pepparrotskrämen över hela tårtan. Det blir kladdigt men torka med hushållspapper runt om efter, bättre att kladda så man täcker hela kanterna.
Ställ i kyl över natten!

Garnering:
Riv gurkan och lägg i en sil med lite salt över. Låt det ligga så en stund. Krama ur gurkan ordentligt, gärna ett par gånger så det mesta vattnet försvinner. Klappa sedan på den rivna gurkan runt om.

Man kan ju garnera hur man vill, men tips är att lägga ut salladsblad runt om, se bilderna. Skala färska räkor, de är så goda när man köper räkor med skal till garneringen.
Lägg en stor hög med räkor i mitten. Sedan snurra lax som “rosor” eller rullar och lägg runt om. Lägg lite mer räkor på sidorna.
Klicka på löjromen, skär citron och dekorerar med gurka, dillvippor och vill man ha små tomater kan man även ta det. Avsluta med att sätta på små sötaflaggor. Finns i de flesta matvarubutiker.
Lägg plastfolie över, har du flaggor på behöver du inte sätta i tandpetare annars är det bra så inte plastfolien förstör din fina garnering.
Njut med ett kallt glas champagne eller cider!

 

2020-06-15 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Lisa 5 månader sen

Nu står tårtan i kylen redo för att garneras imorgon, kan knappt vänta 😃😂.

Tack för receptet & Trevlig midsommar 🌸

Malin 6 månader sen

Alltså du vackra, smarta, härliga människa – finns det nåt du inte kan? Du verkar helt omänskligt bäst på allt. Jag vill va som dig, du är ta mig faan min förebild och girlcrush! ♥

Är himla glad att ni alla överlevde covid19, nu får ni återhämta er och bara ro om varann. Livet är skört!

PS:
Det är klart du slänger ihop ett mästerverk till smörgåstårta, du är makalös! ♥

Liselotte 6 månader sen

Johanna, denna får det bli till midsommar, tack för receptet!! Du är sjukt duktig på mat. Måste skicka efter din senaste bok pronto!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Vad roligt! Gott med god smörgåstårta, jag ska göra den igen till oss på torsdag :)

Kul att du beställer min bok!

Ulrika 6 månader sen

Blir så glad av att läsa din blogg! 😃

Tack så mycket för det goda receptet. Ska testa det snart. Älskar smörgåstårta! 😋

Ha en fin dag i solen! 🤗

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Tack Ulrika, vad glad jag blir. Jag älskar också smörgåstårta!
Här är det moln och regn idag men känns ändå ok, skönt med svalare luft när man lägger sig ikväll, haha.

Ha en fin dag!
Kram Johanna

Johanna Andreasen 6 månader sen

Vad har hänt med ditt instakonto? Det är borta eller är jag blockad?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Hej

Ingen aning, har över 50.000 på instagram så har ingen koll.
Men precis som alltid Camilla Läckberg säger-
Gillar man hat eller skitkommentarer eller skiver skit åker man ut.
Man ska uppföra sig som om man vore hemma hos mig i mina kanaler.

Ha en fin tisdag!

Johanna Andreasen 6 månader sen

Ursäkta!!! Har jag någonsin skrivit något elakt eller gillat något hatiskt som skrivits om dig?
Jag vet precis hur man ska uppföra sig.
Tack för den du…
Ha en bra dag du med!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Som jag sa. Jag har över 50 000

Har faktiskt ingen aning, inte det blekaste vem som skriver, vad som sägs efteråt. INGEN aning!

Hade jag hade 30 följare hade det varit betydligt enklare.
Om det är 300 kommentarer, 1500 likes. Hur ska jag kunna reda ut vem som är vem. Vad som är vad.
Är ledsen men den kollen hinner jag inte med.
Blockar direkt om man även gillar hat eller skit. Trycker man på en gilla kommentar som är hat och något elakt behöver inte den följaren vara kvar i mitt hem.

Med det sagt inte säkert just DU har gjort det.

Ha en fin dag du med:-)

Mia 6 månader sen

Men jag fattar Johanna. Hur ska hon ha kolla på allt.
Ser man något skit klart den åker ut, ser ofta det hos många bloggare.

Och gillar man något elakt säger det en hel del…

lina 6 månader sen

Därför tycker jag det är lite konstigt och ser illa ut att Läckberg följer den obehagliga mobbaren Camcam, även Elaine gör det hon känns så falsk, elak, manipulativ och vänder kappan efter vinden. Dubbelmoralen. Blir mörkrädd av vissa. Smörgåstårtan ser underbar ut.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Nja håller inte med där. Jag följer vissa för att ha koll.Kan nämligen vara smart ibland i denna värld. ;-)

Garanterat samma för Läckberg men det får hon själv svara på.

Tack! Den var riktigt god.

Eva 6 månader sen

Men lägg av vad sugen jag blev på smörgåstårta nu😋

Här har jag min Farmors gamla stekspade med träskaft och hade Farmors osthyvel men som nu gått sönder tyvärr( Farmor dog för 30 år sedan). Det var bästa bästa osthyveln och har aldrig hittat en likadan igen. Köpt många som jag kastat för dom så dåliga.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Ja men visst är det gott!

Så bra gamla grejer, håller helt med dig. En riktigt bra osthyvel går knappt att få tag i.

Ha en fin dag, kramar

Kristina 6 månader sen

Hej, tack snälla fina Johanna 😍 för receptet. Avokadokräm och riven gurka var nytt för mig men ska testas. Blir när vi ska fira att semestern börjar ☀️ kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Vad roligt! Riven gurka var en kompis som tipsade och det blev så fint och riktigt gott.
Mycket roligare tycker jag än bara salladsblad eller gurkskivor…

Hoppas du gillar! Vi tyckte den blev jättegod!

Mysigt fira in med något gott när semester börjar. Tror jag blir sugen att göra den nu igen, haha

Kram!

Lajnda 6 månader sen

Haha, jag har också kvar ”pannkaksstekspaden” från barndomens dagar trots att vi bara har teflonpannor nuförtiden. Men den är ändå såååå användbar!!
Receptet på smörgåstårtan låter mycket gott! Kanske en kandidat till midsommar.. 😊😘

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Hahha ja men visst är den bara BÄST!! Älskar den :)

Har heller inte mycket stekpannor men har den till allt annat. Bre krämen över smörgåstårtan eller andra kakor tex är den bara magisk.

Testa smörgåstårtan, du kommer inte bli besviken!
Kramar

Anya T. Velickovic 6 månader sen

De som inte har turen att äga en förträfflig pannkaksspade kanske har turen att hitta en sådan på loppis!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Denna är tyvärr svår att hitta för den är så bra kvalite och en gammal klassiker. Men man kan ju leta :)

Barbro 6 månader sen

vilka goda fyllningar -får nog göra en smörgåstårta snart och bjuda mina vänner på detta och tala säga att det kommer från dej.
imorgon bjuder jag på din rabarber och jordgubbspaj när mina vänner kommer o firar mej.
ha en fortsatt bra måndagskväll..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Vad kul! Den blev så god så god!!

Härligt med jordgubbs och rabarberpaj, så smaskigt!
ha en fin kväll, nu kom jag in från en runda precis och ska kika på kalla fakta som handlar om corona ikväll.

christina 6 månader sen

nu blev jag sugen! man kan ha lite ägg i fyllningarna också tänker jag då får man ännu lite mer höjd på tårtan. TRevlig midsommar!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Ja det kan man, denna blev riktigt hög ändå dock. Jag ville inte ha ägg för en som inte åt det. Men blanda i ägg i lax eller räkröran :)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vilken härligt fredag! I Skövde hade vi flera minusgrader i morse men det känns som vi närmar oss jul mer och mer. Underbart! Nu får det mer än gärna komma snö också. …