ANNONS
Integritet på Tailsweep

Smörgåstårta med räkor och löjrom

/


Midsommarveckan är här! Fattar inte hur fort tiden går. Men härligt och mysigt, vilket väder vi får! Hoppas ni mår bra och har kunnat njuta av värmen. Glöm inte dricka massor i hettan.
Kanske någon festlig smörgåstårta till midsommar? Ni var många som frågade efter tips när jag gjorde denna på nationaldagen. Den här räcker ungefär till 8-10 stora bitar.


Jag älskar smörgåstårta och barnen också, jag vill ha massor med färska räkor och lax över! Som fyllning hade jag en god laxröra, räkröra och avokado i tredje lagret. Jag lyxade till den med fin löjrom men det gör man ju som man vill. (Älskar däremot leverpastejröra men då har jag inte skaldjur på.)
Jag gillar inte lök på smörgåstårtor så det har jag inte, men låt fantasin flöda, finns inga rätt eller fel!Jag hade landgångsbröd och lade ut så här. Först skär jag bort kanterna, sedan lägger en på varje sidan. Sedan delar jag ett bröd i tre bitar och lägger mellan. Andra lagret lägger jag tvärtom, det är för att tårtan ska hålla ihop. Man kan förstås köra på runda bottnar också, finns i de flesta matvarubutiker. Om man skär brödet kan det bli att någon kant är längre ut, jag skar bort bitar om det inte blev rakt på alla sidor. Lite pussel men busenkelt.


Jag började med räkröra, sedan ett lager bröd, sedan avocadoröra, sedan bröd och tredje lagret tog jag laxröran och avslutade med ett fjärde lager med bröd. Var inte snål med röran! Det ska vara krämigt.

Glöm inte att lägga ihop smörgåstårta dagen före, då blir den allra bäst. Jag garnerar däremot samma dag man ska äta den.
Världens bästa pannkaksspade jag snodde med mig när jag flyttade hemifrån, haha. Mitt bästa redskap i köket. Hade den när jag stekte pannkakor när jag var barn, visst är det kul med något ”gammalt” med bra kvalité i köket.Garnera är det roligaste av allt! Jag lade en riktigt stor hög med handskalade färska räkor i mitten, sedan lax och räkor runt om.

På sidorna hade jag krispig riven gurka och jag toppade med löjrom överallt. Så galet gott. Och ett kallt glas champagne till, det är så gott och festligt. Eller cider, älskar kall cider till smörgåstårta.Finns inget godare än champagne till smörgåstårta.


Vi hade lite över och tog med varsin bit när vi åkte ut med båten dagen efter, oj oj det var så otroligt gott. Lycka med rester, haha!


Smörgåstårta med färska räkor och löjrom 8 -10 stora bitar
Landgångsbröd 12 skivor
Fyllning 1: Räkfyllning
1 burk 580 gram handskalade räkor i lake
2 dl majonäs
1/2 dl riven pepparrot
2 tsk dijonsenap
1/2 dl finhackad färsk dill
salt och peppar
Gör så här: Grovhacka räkorna, riv pepparrot och blanda i en skål med majonäs, dijonsenap, hackad dill, salt och peppar.


Fyllning 2: Avocadokräm
3 stora, fina avocado
4 msk creme fraiche
1 pressad citron
salt och peppar
Gör så här: Mosa avocadon med en gaffel, rör i creme fraiche, pressad citron och salt och peppar. Rör ihop allt.
Fyllning 3: Laxröra
300 gram kallrökt lax
2 dl creme fraiche
1 msk finrivet citronskal
1/2 dl finhackad färsk gräslök
salt och peppar
Gör så här: Skär laxen i mindre bitar, hacka gräslöken, rör ihop alla ingredienser i en skål.

Pepparrotskräm att breda över hela tårtan innan garnering
2 dl creme fraiche
2-3 msk finriven färsk pepparrot
1 msk finrivet citronskal
nypa salt
Gör så här: Vispa creme friache med elvisp, den blir först lös men efter en stund blir det fast och krämig. Vispa tills den blir krämig. Vänd ner riven pepparrot, finrivet citronskal, nypa salt.
Garnering:
1 riven gurka att riva och lägga runt om
600 gram färska räkor med skal
400 gram kallrökt lax i skivor
1 citron
1 burk löjrom, jag köpte Ullmo men ta den du vill
gurka till garnering på toppen
dillvippor
salladsblad
ev små svenska flaggor att sätta på toppen
Gör så här: 
Börja med att kantskära brödet. Skär inte bort för mycket. Går även bra med runda smörgåstårtbottnar.
Lägg ut brödet som på bilden, ta en passande bricka, kolla så den får plats i kylen innan.
Lägg ut lager 1 och bred räkröran på hela lagret. Lägg på ett lager bröd över. Bred på avocadoröran. Lägg på ett lager bröd.
Lägg på tredje fyllningen, räkröran. Sist avslutar du med ett fjärde lager bröd.
Bred sedan på pepparrotskrämen över hela tårtan. Det blir kladdigt men torka med hushållspapper runt om efter, bättre att kladda så man täcker hela kanterna.
Ställ i kyl över natten!
Garnering:
Riv gurkan och lägg i en sil med lite salt över.

Låt det ligga så en stund. Krama ur gurkan ordentligt, gärna ett par gånger så det mesta vattnet försvinner. Klappa sedan på den rivna gurkan runt om.

Man kan ju garnera hur man vill, men tips är att lägga ut salladsblad runt om, se bilderna. Skala färska räkor, de är så goda när man köper räkor med skal till garneringen.
Lägg en stor hög med räkor i mitten. Sedan snurra lax som ”rosor” eller rullar och lägg runt om. Lägg lite mer räkor på sidorna.
Klicka på löjromen, skär citron och dekorerar med gurka, dillvippor och vill man ha små tomater kan man även ta det. Avsluta med att sätta på små sötaflaggor. Finns i de flesta matvarubutiker.
Lägg plastfolie över, har du flaggor på behöver du inte sätta i tandpetare annars är det bra så inte plastfolien förstör din fina garnering.
Njut med ett kallt glas champagne eller cider!
27
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00