• 2020-06-30, 16:40
  • 8

Halloj på er!

Vi är i Skövde ett par dagar och har precis ätit kycklinggratäng till middag. Den här är med chilisås och lite starkare smaker, den är så god! Den finns även med i min bok för er som har den.

Jag älskar dessa smaker, chilisås med lite grädde, sambal oelek och grönsaker. Stark riven ost och in i ugnen på hög värme i 20 minuter sedan klart. Vissa dagar vill man göra det enkelt för sig men ändå vällagad mat.

Vill säga det igen om ni missat att jag har fortfarande svårt med både mina “leder och tappar ord”. Detta kom när jag var sjuk i covid-19. Hittade inga ord alls knappt när jag var sjuk, det var hemskt. Nu märker jag när jag skriver att jag skriver mycket fel, svårt att hitta orden och stavar fel.

Så ni som trängs på badstränder eller trängs på uteserveringar och glömt av corona. Ni vill INTE ha detta. Jag lovar er.

Har så galet mycket jobb just nu och har precis fotat samarbete, är tacksam över att det ramlar in mycket förfrågningar, jag vet många som har det kämpigt just nu. :(

Här kommer kycklinggratäng!

Jag gjorde om receptet litegrann, har alltid svårt för att göra likadant så måste mixtra lite. Haha.

Detta blev så gott, hoppas ni gillar! Vill ni inte ha ris tar ni mer grönsaker eller varför inte smash potatoes. Kokt färskpotatis man låter kallna, sedan lägger på en plåt och “trycker till” med en sked. Häll olivolja över allt, havssalt, timjan och vitlök. Himmelskt. Det gjorde jag till lövbiff igår.

Kycklinggratäng med het chilisås 4 portioner 

4 kycklingfileér
1 röd paprika
1/2 purjolök
150-200 gram champinjoner
3 dl valfri grädde
1/2 dl creme fraiche
1 dl chilisås
2 tsk sambal oelek
1 msk soja
1 tsk paprikapulver
nypa chiliflakes
200 gram stark ost för gratäng
salta och svartpeppar (rikligt, smaka av såsen)
olivolja till formen 

Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader. Putsa kycklingfiléen och skär i bitar. Stek snabbt bitarna i lite olja i en stekpanna så de får färg. Häll lite olivolja i en form, lägg i kycklingen. Skär paprika, champinjoner, purjolöken och lägg över kycklingen. Salta och peppra allt. 
Såsen: Häll grädde, creme fraiche i en bunke, häll ner chilisås, sambal oelek, soja, paprikapulver, chiliflakes, smaka av med salt och peppar. Vispa ihop och häll över allt i gratängen. Strö på osten. 

Gratinera i ugnen på 220 grader ca 20 minuter tills det fått fin färg.

Serveringstips: Ris, klyftpotatis eller smash potatoes, krispig god sallad.

Ställ gärna fram lite olivolja och vit balsamvinäger. Så gott att ringa syrlig vinäger över salladen som passar bra till gratängen.

 

 

2020-06-30 Recept

Kommentarer

Karin 5 månader sen

Supergott!
Lagade till 16 pers ikväll och alla höjde maten till skyarna.
Jag addade 2 burkar mango chutney och tog mer sambal olek i såsen där jag hade 1 L grädde och 5 dl creme fraiche. Såsen blev lite tunn så ska pröva med 50/50 nästa gång. Jag serverade med äggnudlar o sallad.
Tack för receptet!

Jeanette 10 månader sen

Jag känner exakt likadant att man inte orkar hänga med riktigt men det blir sakta bättre och bättre .Jättejobbigt ifrån helt frisk 47år och älskar att träna och utbildad hälsoinspiratör .Men det är detta hemska viruset som vi som vet det önskar man ingen .

Barbro 10 månader sen

Du Ulrika jag gjorde rätten idag och den var jättegod så om du hade varit i närheten hade jag gärna bjudit dej.
Ha nu en bra kväll alla här.

Jeanette 10 månader sen

Vad gott det ser ut 😊 förstår vad du menar med sviter av covid 19 ,känner också det i lederna och energimässigt .Jäkla virus som ingen vill ha .Kram till dig 💕

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 10 månader sen

Ja det är hemskt. Hatar att jag inte hittar ord, känner mig dum i huvet! Aldrig varit med om liknande.
Men om jag jämför hur det var när jag var sjuk så kunde jag knappt prata så man får se det så.
Går framåt och bättre för varje dag, men vilket hemskt virus det är! Ingen vill ha detta i sin kropp när man väl fattat hur tufft det är.
Kram på dig!

Karin 10 månader sen

Kul får testa nytt recept.Kyckling så gott.
Fin bild på dig med utsläppt hår.

Barbro 10 månader sen

Smidigt att ha mycket i samma form och bara grönsaker o ris eller potatis till.
Ha en bra kväll.
Tack för alla goda recept som du delar till oss.

Svar på kommentaren:
Ulrika Hultberg 10 månader sen

Du har alldels rätt för dig Barbro. Att det är smidigt.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…