ANNONS

Kycklinggratäng i het chilisås

/


Halloj på er!
Vi är i Skövde ett par dagar och har precis ätit kycklinggratäng till middag. Den här är med chilisås och lite starkare smaker, den är så god! Den finns även med i min bok för er som har den.
Jag älskar dessa smaker, chilisås med lite grädde, sambal oelek och grönsaker. Stark riven ost och in i ugnen på hög värme i 20 minuter sedan klart. Vissa dagar vill man göra det enkelt för sig men ändå vällagad mat.
Vill säga det igen om ni missat att jag har fortfarande svårt med både mina ”leder och tappar ord”. Detta kom när jag var sjuk i covid-19. Hittade inga ord alls knappt när jag var sjuk, det var hemskt. Nu märker jag när jag skriver att jag skriver mycket fel, svårt att hitta orden och stavar fel.
Så ni som trängs på badstränder eller trängs på uteserveringar och glömt av corona. Ni vill INTE ha detta. Jag lovar er.


Har så galet mycket jobb just nu och har precis fotat samarbete, är tacksam över att det ramlar in mycket förfrågningar, jag vet många som har det kämpigt just nu. 🙁
Här kommer kycklinggratäng!


Jag gjorde om receptet litegrann, har alltid svårt för att göra likadant så måste mixtra lite. Haha.
Detta blev så gott, hoppas ni gillar! Vill ni inte ha ris tar ni mer grönsaker eller varför inte smash potatoes. Kokt färskpotatis man låter kallna, sedan lägger på en plåt och ”trycker till” med en sked. Häll olivolja över allt, havssalt, timjan och vitlök. Himmelskt. Det gjorde jag till lövbiff igår.

Kycklinggratäng med het chilisås 4 portioner 

4 kycklingfileér
1 röd paprika
1/2 purjolök
150-200 gram champinjoner
3 dl valfri grädde
1/2 dl creme fraiche
1 dl chilisås
2 tsk sambal oelek
1 msk soja
1 tsk paprikapulver
nypa chiliflakes
200 gram stark ost för gratäng
salta och svartpeppar (rikligt, smaka av såsen)
olivolja till formen 

Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader. Putsa kycklingfiléen och skär i bitar. Stek snabbt bitarna i lite olja i en stekpanna så de får färg. Häll lite olivolja i en form, lägg i kycklingen. Skär paprika, champinjoner, purjolöken och lägg över kycklingen. Salta och peppra allt. 
Såsen: Häll grädde, creme fraiche i en bunke, häll ner chilisås, sambal oelek, soja, paprikapulver, chiliflakes, smaka av med salt och peppar. Vispa ihop och häll över allt i gratängen. Strö på osten. 

Gratinera i ugnen på 220 grader ca 20 minuter tills det fått fin färg.
Serveringstips: Ris, klyftpotatis eller smash potatoes, krispig god sallad.
Ställ gärna fram lite olivolja och vit balsamvinäger. Så gott att ringa syrlig vinäger över salladen som passar bra till gratängen.

8

Följ mig på Instagram!

@johannatoftby
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00