• 2020-07-16, 16:30
  • 69

 

17.30 ringer det på telefonen från ett dolt nummer. Jag blir skakig i kroppen, men samtidigt lättad. Hoppas det är läkaren! Jag ska äntligen få besked på mina provsvar. I tre månader har jag ätit dubbel dos av starka järntabletter för att få upp mitt ferritinvärde, det som kallas för järnförrådet som man har i kroppen. Mitt järnvärde var nere på 10 i slutet av mars, längst nere i botten. Det kan ni läsa mer om HÄR.

Och mina värden har gått upp! Men inte mycket, tyvärr. Nu har jag 21 i stället för 10 Jag blir både lättad och en aning besviken och ledsen. Det tar extremt lång tid för kroppen att få upp sina järnvärden när de är så dåliga. Jag har kämpat med starka järntabletter och varit så noga så noga med allt. Ändå har det tagit över tre månader att få upp det till 21. Jag har en del symtom kvar som öronsus och trötthet, samtidigt har jag ju haft konstaterad covid-19 under fyra veckor så vad som är vad… det vet jag inte.

Men jag tycker ändå att min kropp borde belöna mig lite mer för att jag verkligen försökt att vara så snäll och duktig mot den som jag bara kunnat. Läkaren är inte riktigt nöjd med 21, hon vill att det ska upp till 40. Det är då man mår som allra bäst, tydligen. Man kan ha upp till 155, så då kan ni tänka er hur man mår när järnvärdet ligger under 10… Usch. Jag vill inte må så dåligt igen. 

Jag har extremt rikliga menstruationer, det enda alternativet är att ta bort livmodern eftersom jag har ett stort men ofarligt myom. Kanske det ändå är bäst att göra längre fram än att hålla på med detta och inte må bra. Men jag är livrädd för att bli opererad så det måste jag överväga rejält, jag kastar mig inte över narkos i onödan.

Vi har diskuterat järnsprutor eller dropp och nästa vecka ska jag prata mer med vårdcentralen. Problemet är att man kan må dåligt när man får järndropp, alla klarar inte av den stora mängden järn på en gång i kroppen utan det måste övervakas. Så snälla, innan ni rekommenderar det och säger att det är den bästa lösningen, tänk på att det också kan ge riktigt otäcka biverkningar. Det kanske inte finns något alternativ och då måste jag, men nästa vecka vet jag hur vi ska gå vidare. 

Hela våren har jag gått och mått dåligt utan att ha förstått att det berott på mina dåliga järnvärden. Det var varit riktigt otäckt, men samtidigt väldigt lärorikt. Jag hade ingen aning om hur illa man kan må av detta utan har bara trott att det handlade om ett virus eller vintertrötthet.

Känner du av yrsel, hjärtklappning, sömnsvårigheter, tinnitus, pirr i benen, får dåligt hår och så vidare, ring er vårdcentral och be att få ta ett ett ferritinvärde. Blodvärde hjälper inte. Du kan ha ett HB på 140 och ändå ha ett uselt ferritinvärde, så det är lurigt. Kroppen tar nämligen av dina reserver innan ditt HB rasar i botten. Då kan det gå fort och man kan behöva få blodtransfusion.

Jag är ändå glad  att jag mår bättre, det går åt rätt håll, corona ställde till det rejält för den tröttheten ihop med järnbrist och corona är inget jag vill ha igen. Nu kan det bara bli ännu bättre. 

Gå inte runt och må dåligt i onödan som jag gjorde! Kolla upp era värden om ni har liknande symtom. 

 

2020-07-16 Hälsa

Kommentarer

Idha 5 månader sen

Förstår hur du mått (jag hittade detta inlägg några månader sent) i måndags fick jag mitt första järndropp. Var oxå nervös inför det då jag oxå visste hur kroppen kunde reagera. Och jag reagerade lite så dom fick avbryta. Fick hjärtklappning och lite svårt att andas men det gick tillbaka efter en stund. Mitt HB ligger på 75, järn 1.8 och mitt ferritin ligger på 3. Kritiska värden som min läkare sa. Fått kämpa med järntabletter oxå innan läkaren märkte att det inte blev bättre. Järnbristanemi säger läkaren att jag har. Och min kropp verkar inte vilja ta emot det. Men andra undersökningar är på gång för mig, dom vill hitta orsaken. Mensen kan jag inte “skylla” på då jag blöder 2 dagar i månaden och inte mkt alls. Så som jag mår är ingen dans på rosor. Så håller tummarna nu att värdena börjar stiga. Och jag hoppas verkligen att du mår bättre nu.

Jannike 7 månader sen

Jag har just fått veta att mitt järn är på 16. Efter att ha fått intravenöst förra sommaren låg det på 123. Men nu är jag nere på botten igen. Kommer antagligen få en Järn-spruta varje sommar tills jag hamnar i övergångsåldern enligt min läkare. Jag är 43 år nu.
Vet hur du mår 💗

Camilla 9 månader sen

2016 opererade jag bort livmodern. Hade länge haft besvär med förstoppning & sökte för det. De upptäckte en polyp på tjocktarmen som togs bort. Ofarlig tack & lov men jag har gått på kontroller som glesats ut. Jag hade också mudkelknutor på livmodern & jag fick frågan om jag kunde tänka mig att operera bort livmodern. För mig var det inget svårt beslut. Mina barn är vuxna & fler barn var inte aktuellt. Att slippa mensen var såklart en bonus, men viktigast var ju att få må bra. Jag blev bättre men inte helt bra. Äter nu kost som om jag har IBS, vilket jag kanske har, men har inte kollat det. Men magen fungerar fint & jag kan göra undantag i kosten när man t.ex är bortbjuden. Narkosen var ingen fara, men skippa ryggmärgsbedövningen om de erbjuder det. Jag blev så himla dålig av den & fick ta ambulans för att jag på riktigt trodde jag fått hjärnblödning då jag hade världens huvudvärk. Fick rekommenderat av en läkare att dricka treo med koffein, Coca Cola & kaffe. Var inte sugen på något av det just då men tvingade i mig det & faktiskt så hjälpte det. Men aldrig mer ryggmärgsbedövning. Med detta vill jag väl egentligen bara säga att tveka inte att operera bort livmodern om det kan göra att du mår bättre & om du känner att du är klar med barn… Grattis till en fin båt apropå något helt annat 😃

Carina 9 månader sen

Finns en sorts värmebehandling av livmodern som gör att man knappt blöder alls ..
Har själv gjort det!
Finns i Borås bl a ..
Lycka till!

Camilla jonsson 9 månader sen

Jag hade samma usla värde ferritin på 10 och blodvärde på 99. Fick just 2 omgångar dropp, jag har fått det vid 3 tillfällen tidigare. Får inga som helst biverkningar av det. Det bästa för mig iaf. Klarar inte av järntabletter:) fick också utskrivet tabletter att ta för att minska mensen under de 3-4 dagarna man blöder som mest. Har du testat såna?

Eva 9 månader sen

Hej
Jag förstår hur du känner det, själv har jag levt med detta i nästan 50 år p g a bortopererad tjocktarm, jag får ferinject dropp med jämna mellanrum. Har faktiskt aldrig haft några problem med detta. Det ger ju bästa effekten. Hoppas det löser sig för dig,
Ps grattis till nya fina båten. Ds

Therese 9 månader sen

Hej Johanna
Jag har fått två järninjektioner helt utan problem hade då ett ferritinvärde på 2 och Hb på 84, det slutade med att jag tog bort livmodern, också det gick bra (så skönt att slippa blödningarna) men nu ett år senare ett ferritin på 27 och hb på 110. Så vad jag vill få sagt är att glöm inte att be dem kolla dig även långt efter du ev opererar dig för till mig sa dem att det behövdes inte för mina värden var bra efter operationen. Mvh Therese

Sara 9 månader sen

Va sjukt… jag tog prover förra veckan pga flera diffusa symtom, tex klåda och pirr i fötter och ben, svårt att sova, yrsel. Fick svar idag precis efter jag läst ditt inlägg här Johanna, och mitt ferritin låg på 6… och hb på 114. Så nu ska jag äta järntabletter i två månader och sen kolla igen, har ätit järn tidigare och mår så sjukt illa av dom, hoppas det går bättre nu. Många kramar ❤️

Ingis 9 månader sen

Opererade bort min livmoder för ca 5 årsedan, pga rikliga blödningar & dåliga värden. Ångrar det inte för en sekund.👌😊

Ann-Kari 9 månader sen

När jag var gravid med tvillingar så fick jag järnsprutor rakt in i höften. Aj så ont de gjorde. Och värdet höjdes bara marginellt. Hoppas du snart blir piggare.

Annika 9 månader sen

Hej, har varit i samma situation. Hade 5 i ferritin rikliga menstruationer. Trött och håglös orkade inte träna.Fick rekommendation av min läkare att göra behandlingen Nova Sure. Det bästa jag gjort. Mår jättebra idag. Tycker verkligen att du ska kolla upp detta.

Paula 9 månader sen

Fick 20 dropp för några år sedan men sist för ca två, år sedan fick jag en som skulle vara motsvarande de 20 (något nyare). Har inte fått några biverkningar alls och järnet har blivit bra och det har hållit i sig. Hade rikliga blödningar och skaffade då hormonspiral efter rekommendation och har knappt någon blödning längre.

Tina Lagerlöf 9 månader sen

Känns skönt att läsa att fler varit med om detta. Jag hade 6 i ferritinvärde. Kan inte ta hirmoner pga av medfödd leversjukdom. Sjukt rikliga menstruationer. Enda alternativet är nu att operera bort livmodern. Jag hade covid19 i 5 veckor i mars/april. Helt slut. Äter Duroferon som faktiskt hjälper. Tack för att du delar med dig. ❤

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

ÅH vad jobbigt Tina, jag vet precis hur du känner. Covid-19 och järnbrist är INGEN lek….
Min kropp har varit kaos..

Jag ska testa byta järntabletter ett tag, även om de säger duroferon är så tuffa mot magen så kan jag testa iaf.
Vill få i mig mer järn så mitt jäkla tinnitus försvinner. (Öronsus är ett tydligt symtom nämligen)

Vill helst inte operera heller men får se framöver hur allt blir.
Vi får kämpa på :) heja heja!

Kramar

Carro 9 månader sen

Jag har de flesta symtom du beskriver. För en vecka sedan fick jag åka akut in p g a att jag var så svag och hade yrsel. Mitt Hb visade då 72 och jag fick en blodtransfusion… Nu äter jag Niferex o väntar på kallelse till VC för uppföljning. Men något ferritinvätde har inte tagits så det ska jag absolut be om då. Har även ett myom som de tror bidrar till rikliga menstruationer, läkaren rekommenderade hormonspiral mem när jag läser här så verkar en op vara det enda som hjälper. Skönt läsa om fler i samma sits, man blir ju orolig att det ska ligga något allvarligt bakom det låga blodvärdet 😅. Håller tummarna att vi mår bättre snart 💕

Pia w 9 månader sen

Jag har gjort en nyare behandling än att ta bort livmodern- det tog bort mitt myom, den heter Nova Sure. Det är en värmebehandling som bränner insidan av livmodern. D bästa jag har gjort! Inga blödningar. Du borde kolla upp d Johanna. Och för järnvärdet får jag dropp ist för tabletter, Ferinject, fungerar mycket bättre och inga besvär av magen

Ulrica 9 månader sen

Hade själv järnbrist för 20 år sedan. Hade svårt att få upp järnvärdet. Sen fick jag B-12 sprutor (mekobalamin) vanligt USA (googla B12 shots) Så gick järnet upp.
B12 behövs för att få upp järn. Även B6 för att transportera järn.
Bästa järn tillskott är formen ferrous furmate. Tog 5 st (av märke vitacost)på tom mage för bästa upptag.
Hoppas detta hjälper och att du lyckas få upp dina värden.

Renèe 9 månader sen

Hej! Kom att tänka på dig Johanna och de kosttillskott du käkar när jag läste det här!

Gemensamt för kosttillskott som ska öka hårväxten är att de innehåller vitamin B7 som också kallas biotin. Det finns även i vanlig mat och multivitaminer. Dessutom bildas biotin naturligt i kroppen. Vissa tillskott för starkare hår och naglar innehåller upp till 650 gånger det rekommenderade dagliga intaget av vitaminet och risken för överdos är stor. Och det kan störa labbtester, varnar FDA.
Bland annat kan man få fel provresultat på bl.a anemi (järnbrist).
Om du tar ett multivitamin eller kosttillskott med biotin är det viktigt att tala om det för läkaren vid provtagningar!

Tina 9 månader sen

Ta en positiv vila ät mörkchoklad och jordgubbar bra med järn/Trevlig Lördag 🐾

Marie 9 månader sen

Jag fick utskrivet cyklokapron som jag skulle ta direkt när mensen börjar och under mensperioden och då blöder jag mer normalt de med järntabl fick upp mitt blodvärde relativt snabbt och de ligger numer konstant. Nu är jag i klimakteriet och gått från störtblödningar de lux till knappt blöda alls. Jag ville inte heller operera mig utan testa andra alt först men tyvärr är du 40 plus och inte ha planer på skaffa barn så är de få läkare som ens vill diskutera andra alt än op. Funkar note blodminskande tabl finns decsprutor man kan ta kostar tydligen väldigt mycket så vården är inte så intresserade av tala om det för oss över 40

Madeleine 9 månader sen

Hej, är du säker på att du äter rätt tablett? Mitt värde låg på 6 (läkaren kom ut i väntrummet och kollade om jag ens satt upp) fick då Niferex, dock mådde min mage inte alls bra av den och då fick jag Duroferon istället vilket fungerade mycket bättre. Jag hoppas du får upp ditt värde utan dropp/sprutor. Ge inte upp! Ät massa jordgubbar om du inte gillar blodpudding.

Fortsatt trevlig sommar.

Kram Madeleine

Svar på kommentaren:
Bea 9 månader sen

Tänk vad olika det kan vara. Jag hade 7 i ferritin när jag fick problem med extraslag vid ansträngning och HB var nere på 110. Ändå tyckte min läkare att det här var inom referensvärdena och inget att bry sig om! Tack och lov läste jag på själv och började ta järn omedelbart. Har dock svårt att få upp mitt ferritinvärde. Ligger på 21 nu, men HB stabilt på 135.

Anna 9 månader sen

En del län har ju faktiskt 7 inom sin referensvall (konstigt att det är olika i olika län) , och läser man kommentarer här inte så kan man ju inte förstå varför 7 skulle vara ”ok”. Så även om det är tufft för dig Johanna att dela med dig av detta så hjälper du väldigt många som mår dåligt utan att veta varför.

Camilla 9 månader sen

Hej!! När jag fick ulcerös kolit så va mitt järn verkligen o botten provade allt men de ville inte bli bättre så jag fick sprutor i skinkan, de som hände va att de kunde bli stramt i skinkan men herregud va jag mådde bra efter den perioden 👍 kan vara värt å prova…kram på dig!❤❤

Marre 9 månader sen

Tror det tog ett år och komma upp i 41 och aldrig har det nämnts annat sätt och få upp ferritin. Man får vara sin egen läkare vilket har varit jättejobbigt. Läste precis nånstans att ferrifin kommer alltid bråka om det börjat så man får hålla på hela tiden. Slutar man med järntabletter så går det ner igen till slut. Inser kanske nu att mina andra problem kanske berott just på noll i ferritin men vc är helt värdelösa på och hjälpa en.

Helena 9 månader sen

Mitt järnvärde var nere på 8. Fick 2 st järndropp med en veckas mellanrum. Kostade 1600 kr per dropp
Och jag fick upp det till normalvärde av det. För mig var det räddningen, har tagit järntabletter och järndropp utan verkan.

Svar på kommentaren:
K 9 månader sen

Helena. Varför behövde du betala för ditt dropp?
Har fått dropp alternativt sprutor i över 20 år och aldrig behövt betala för annat än besök hos läkare / vårdcentral ?

Malin 9 månader sen

Usch, det låter verkligen jättejobbigt att ha så lågt järnvärde. Järnet är ju så viktigt för att man ska må bra.
Jag jobbar som sjuksköterska och har gett många järndropp till patienter.
Det har gått bra i alla fall och patienten har snabbt fått upp sitt järnvärde.
Dessutom har de ju sluppit biverkningar som man lätt kan få i magtarmkanalen av tabletter.

Jag har själv opererat bort livmodern för några år sedan pga blödande myom.
Minns att jag innan operationen kunde få störtblödningar precis närsomhelst.
Usch, det var hemskt!
Har ALDRIG ångrat operationen.
Det är ju helt fantastiskt att slippa mensen och dessa störtblödningar som kunde komma från ingenstans.
Dessutom slipper man ju tänka på preventivmedel om man lever i en relation, bara det är fantastiskt.
En tredje stor fördel är att man aldrig kan få livmodercancer, det är tydligen en ganska vanlig cancerform hos äldre kvinnor.
I mitt fall lämnade man kvar äggstockarna, så jag har ägglossning som vanligt varje månad och kommer därmed inte riskera stt hamna i klimakteriet tidigare än livmoderbärare, skönt att veta.

Jag var livrädd att bli sövd, men allt gick superbra. De gör såna här operetioner på rutin, de är vana.

Så jag vill verkligen uppmuntra till att överväga en operation, det är sååå värt det! ❤️

Kram och hoppas du snart mår ännu bättre!

Ann 9 månader sen

Hej!
Jag hade också väldigt rikliga mensblödningar. Min gynekolog rekomenderade då hormonspiral då den har väldigt lite hormoner om man inte vill ha det i kroppen. Dom flesta slipper mensen helt efter ca 6 mån till ett år efter man har satt in den. Och man byter den vart 5e år. Men jag har tyvärr fortf mens men bara lite mens i ca 3 dagar. Är så nöjd.

Svar på kommentaren:
Sara 9 månader sen

Tänkte också på hormonspiral när jag läste inlägget. Har också liknande bekymmer med kraftiga blödningar och många bekanta som rekommenderar det. Får ständigt äta järntabletter för att inte bli låg. Med hormonspiral kommer man åt “hönan” eller “ägget”. ;) Eftersom det är blödningarna som dränerar en hela tiden.

Anna 9 månader sen

Hej
Fått infusion av ferinjekt flera gånger o ej hade känt av biverkningar
Men järnet I kroppen gör ett skutt o man blir pigg
Hade också problem m blödningar o skulle opereras men testade hormon sprial ist o slipper mensen helt nu. Jippie.
Lycka till o ge infusionen ett försök 👍🏻

Camilla 9 månader sen

En av mina arbetskamrater hade lika dåligt järnvärde som dig och fick dropp. Efter det fick hon fruktansvärd ledvärk och utvecklade någon slags inflammatorisk ledsjukdom. Hon var väldigt dålig en lång period och har fortfarande ont. Blev dock mycket bättre efter ett halvår men sen blev järnvärdet för lågt igen och hon blev tvungen att få i sig mer järn = smärtan i kroppen eskalerade igen och hon haltade fram. Blir lite moment 22 och nu får hon dras med smärta mer eller mindre konstant så går det att undvika dropp är det nog bra men samtidigt är det ju inte bra heller att ha så låga värden. Nu får ju dock inte alla såna biverkningar och måste man så måste man. Hoppas verkligen att värdet går stadigt uppåt så att du slipper.

Sussie 9 månader sen

Jag har tagit bort livmodern för många år sedan. Det bästa beslut jag tog för att slippa all dess blödning.
Mina blödningar var konstant och rikliga. Jag var sällan blödningsfri. Visst blir man nedsövd om inte med tiden kommit på andra sätt. Men värt det!
Ett minus som kanske inte är till besvär för vissa eller så får man känna vilka besvär är jobbigast och värdera.
Jag kom in i klimakteriet tidigare. Men det finns ju hjälp till det och lättare kanske att hantera. För mig känns det mycket bättre att slippa ALL dess blödning och trötthet.
Ta du en rejäl funderare på hur du ska göra, rådfråga verkligen.
Värdesätt dig vad som är bäst flr just DIG!
Lyckatill Johanna! !!!

STINA 9 månader sen

Styrkekramar till dig, Johanna! ❤️

Carolina 9 månader sen

När jag var 37 hade jag väldigt låga depåer, runt 10. Jag fick järnsprutor, skulle fått 10, men fick endast 3 sprutor. De vågade de inte ge mig fler. Men det gjorde stor skillnad. Tog en spruta varannan dag. Blev piggare direkt. Fick rådet att äta B-komplex parallellt. Gör det fortfarande i perioder. AlphaPlus är bäst. En hormonspiral var roten till det onda. Fick även gammaglobulin vid några tillfällen. Gjorde också underverk för energin och immunförsvaret. Jag fick veta att jag måste få upp järnvärdet (depåerna) fort och att tabletter var för långsamt. Därav sprutorna. Gav kroppen en kickstart. Rädslorna du har nu är p g a stress och fatigue i kroppen. Rädslan släpper när depåerna balanseras. Du får energi i systemet och livsglädjen återvänder. Hoppas du snart blir piggare.

Svar på kommentaren:
Camilla 9 månader sen

Hej Carolina

Du beskriver att en hormonspiral var roten till det onda, jag undrar va det kom sig? 😊
Mvh Camilla

Anna 9 månader sen

Så bra beakrivet, Carolina!

Jag fick också mycket ångest och stress i kroppen av mitt låga ferritin. När det kom upp över 70 gick det över, men jag förstod inte först exakt hur mycket det påverkade kroppen, både fysiskt och psykiskt. Fick även restless legs och huvudvärk som sedan helt försvann.

Carolina 9 månader sen

Hej Camilla. Du undrade varför hormonspiralen var roten till det onda. Skälet till det var att jag fick alldeles för kraftiga och långvariga blödningar. Jag förstod inte hur skadligt det var för kroppen. Hade den i 9 mån och det tog lång tid att läka. Tappade bl a mkt hår.

Emma 9 månader sen

Testat Niferex järntabletter? Är 100mg järn/tablett mer järn än Sideral där det bara är 30mg. Fick äta 2tabl/dag när jag var gravid av Niferex Och tillsammans med c-vitamin och undvika kaffe och te nära inpå tabletterna. Värt att testa.

Emma 9 månader sen

En väninna till mig hade rikliga blödningar och tillslut “brände” de bort slemhinnan inne i livmodern. Enkelt tror bara hon fick bedövning. Nu har hon inga blödningar alls funkade jätte bra. Istället för att ta bort livmodern. Går ju fråga läkaren i allafall.

Svar på kommentaren:
Marie 9 månader sen

Det ingreppet gjorde jag för en månad sedan. Ska bli spännande att ta nya prov om en tid och se om/hur det hjälpt. Tyvärr kom det fram att mitt låga värde kan bero på magen, så det blev remiss för att undersöka den saken vidare. Hur som helst så är jag redan så nöjd över att bara ha en pytteliten blodblandad flytning första gången det var tid för mens i stället för det vanliga blodbadet. Så ja, rekommenderar verkligen!

Helene 9 månader sen

När mitt ferritin var nere i 13 och hade ett blodvärde på 125 rekommenderade min läkare blutsaft som bla innerhåller b1, b2, b6, b12 och järn och c-vitamin och är skonsamt mot magen. Ska intas en halvtimme innan man ska äta, 20 ml.
Funkade jättebra på mig. På tre månader ökade mitt ferritin till 35 och mitt blodvärde ökade till 135.
Man ska ju såklart göra som sin läkare säger och alla reagerar ju olika men kan det inte vara värt att prova.
Kram

Anonym 9 månader sen

Det är vanligt att ta bort livmodern. Tur att den möjligheten finns så kvinnor slipper blöda. Själv väljer jag narkos. Varit vaken en gång. Aldrig mer.

Ann-sofie nilsson 9 månader sen

Jag fick operat bort min livmoder för många år sedan pga framfall.jag kunde inte bli sövd på vanlig väg så de ville ta ner luftslangen när jag var vaken men pga min rädsla för det så fick jag ryggmärgsbedövning istället.gick jättebra och hade inga större besvär efteråt:)

Sussi 9 månader sen

En vännina till mej hade ett rejält myom; ofarligt, men blödde rikligt. Efter operation blev hon mycket bättre, men det var hon.
Förstås olika för alla, hoppas du får ordning på din kropp snart. Det blir ju som ett èkorrhjul`till slut om man inte mår bra.

Charlotte 9 månader sen

Jag såg bilderna på dig och Maggan för några år sedan. Men snälla du, såååå jäkla snygg du var i det mörka håret!! Nu vet ju jag oxå att ju äldre vi blir ska vi akta oss för mörka färger kring ansiktet men , undrar om inte du ändå vore lika snygg i det nu som då👍

Svar på kommentaren:
Nonno 9 månader sen

Det har jag aldrig hört! Så en 50+ naturligt mörkhårig kvinna ser alltså äldre ut än en ljushårig dito?
Johanna du som frisör måste ha kunskap kring detta. Upplys mig 😮

Anya T. Velickovic 9 månader sen

Dumheter! Tänk så många naturligt mörkhåriga det finns av sydländskt ursprung, de grånar oftast inte alls lika mycket som nordbor . . . av någon outgrundlig anledning. För övrigt, så gör väl var och en som den själv vill, som Johanna brukar skriva. Jag är naturligt mörkhårig och skulle aldrig i livet vilja vara ljushårig, att vara mörkhårig är en del av min identitet.

Fia 9 månader sen

Hej! Jag har mått dåligt i ett par månader med trötthet, andningspåverkan, ont i armar och leder, tinnitus mm. Covid-19 negativt och alla värden på topp men ferritinprov nämns inte bara HB?

Charlotte 9 månader sen

man får vara glad som är 50 år i höst och mår bra. Läser en massa och vet vad som förmodligen väntar. Men får ändå säga att jag är väl förunnat att lyckats undkomma alla dessa åkommor som finns.

Vet om att järn brist inte har med ålder att göra, jag har bara märkt överlag att jag inte har nåt nämnvärt vad gäller kost , allergi och annat. Känner mig nästan lite unik.

För övrigt Johanna så gillar jag verkligen dig och din blogg :)

Pia 9 månader sen

Hej Johanna,
Jag lider med dig. Jag hade också stora problem med myom som gjorde att jag blödde konstant i flera månader i sträck och fick byta kläder flera ggr/dag. Till slut fick jag nog och efter nio månader totalt med kraftiga blödningar till och från (tabletter hjälpte under tre av månaderna), togs slutligen min livmoder bort, 2014. Det var ganska jobbigt precis efter operationen, men redan efter ett dygn kändes det mycket bättre och jag har verkligen inte ångrat mig en sekund.

Jag önskar dig lycka till!

Åsa 9 månader sen

Har inte läst allt men jag har alltid haft blod/järnbrist 2016 fick jag järndropp o nu har jag bra järn och bra Hb har blivit kvitt min rikliga mens. Överväg för/nackdelar att operera dig man har bara ett liv, o man måste få må bra.

Nonno 9 månader sen

Det finns en metod (som jag glömt namnet på) man kan göra så man slutar blöda, mens alltså, helt under ganska lång tid framöver.
Läkaren för in en liten ballong i livmoderna sen pumpar dom in hett vatten i den. Det går väldigt fort och ballongen tas bort så klart. Man är sövd under tiden.
Jag vet ett par stycken som gjort detta för dom haft extrema och långdragna blödningar.

Svar på kommentaren:
Emlan 9 månader sen

Den heter NovaSure och du blir inte sövd under ingreppet, endast lokalbedövad och du är hemma igen på fyra timmar. Jag gjorde ingreppet i början av januari då jag senaste två åren haft så rikliga blödningar vid mens att jag inte kunnat lämna hemmet. Haft extremt låga järnvärden också. Ett halvår senare mår jag jättebra och har inte haft en blödning sedan januari! Kan verkligen rekommendera, bland det bästa jag gjort!

Nonno 9 månader sen

Hej Emlan. Vad skönt att det funkade så bra på dig vilket det verkar göra på alla som använt metoden.
Mina bekanta blev båda sövda eftersom dom var så rädda och nervösa inför lokalbedövningen. Själv hade jag nog valt lokalbedövning och tackat ja till en lugnande tablett innan. Läkarna är duktiga och vet vad dom gör.

Emlan 9 månader sen

Tack Nonno! Hos mig var inte alternativet att bli sövd men hade kanske fått det om jag varit rädd? Ja, läkarna är duktiga och vet vad de gör och jag har inte heller hört någon som det inte blivit bra för. Metoden är dock ”ganska ny” men ändå! Jag kan säga att jag har fått ett helt nytt liv senaste halvåret! 🙏🏾

K 9 månader sen

Vet inte om jag ens törs skriva men jag har en tarmsjukdom och tar inte upp vare sig järn eller annat i tablettform. Alternativet för mig i över 20 års tid har varit järn i dropp( även blod ibland)
Förr tog det i stort sett en halv dag då de gav en liten dos för att se att man inte reagerade negativt sen fyllde de på med resten.
Nu tar det knappt en halvtimme.
Jag ska inte råda till vare sig att ta eller att avstå men jag vet att du kommer att bli väl omhändertagen.(om du ändå väljer att ta).
Du kommer att få en mycket snabbare känsla av att allt ställer sig tillrätta igen.
Köp blutsaft under tiden. Som jag skrev förundrades min läkare över det.
Lycka till

Anna 9 månader sen

Jag lider verkligen enormt med dig. Att kämpa så mkt, och visst har det gått framåt, men upp till 20 på dessa månader är fortfarande så lågt.

Jag mådde HEMSKT när mitt ferritin var 24. Blev inte människa förrän det var omkring 70.

Du är så modig som skriver om detta och tar dig igenom det. Säkert hjälper det många på deras resa.

Stora varma tankar till dig!

Om någon mer här läser och mådde som jag så kan jag tipsa om järnglycinat kvälkstid 80-100 mg med c-vitamin, proviva och Thornes b-vitaminer med folat och B12. För mig hjälpte det till slut. Men tas då ca 1,5 h efter måltid och järn tas aldrig med läkemedel (fråga på ditt apotek om du tar mediciner).

Läser att du är orolig för narkos Johanna om du behöver opereras. Nu för tiden är det väldigt säkert, säkrare än att åka bil. Vi som jobbar med sådant kommer ta oerhört väl hand om dig och din rädsla om och när du väljer det <3. Du kan också komma på extra samtal med narkospersonalen om du är rädd, samt få något lugnande innan.

Och visst ska man ha respekt för järninfusion/dropp och i första hand prova tabletter, men för de flesta går det utmärkt bra och man börjar med en låg/sakta dosering.

Nu önskar jag dig allt väl framöver! Otroligt vad du orkar trots dina dåliga värden <3

Svar på kommentaren:
Anna 9 månader sen

Jag har 25 i värde och mår inte dåligt på något vis, så olika våra kroppar ändå fungerar😊 Vad skönt att du mår bra igen.

Anonym 9 månader sen

Har också haft strul med min menstruation, och om vi inte får iordning på det så blir det också operation 😬 Tror faktiskt att Corona ställde till det ytterligare, för jag har fått 2 riktiga ”blodbad” efteråt …helt galet. Tur jag var hemma när det hände 😞

Cilla 9 månader sen

Så skönt att värdet var bättre! Det är jobbigt att kämpa och ändå inte nå ända fram! skönt att veta att det är den rikliga mensen som är orsaken då finns det möjligheter att komma tillrätta med orsaken framöver på något sätt!

Monica 9 månader sen

Usch, det här med järn. Jag har haft dåligt hb i alla år och ätit järntabletter.
Har aldrig fått ta ferritinprov? Dåligt!
Jag hade också riklig mens, och trodde det var därför jag hade järnbrist.
Fick reda på att det var för jag var glutenintolerant, efter många år och undersökningar.
Fick järn intravenöst en gång, och aldrig mer.
Alla sa att det är det bästa.
Mådde illa en hel vecka efteråt och var jättekonstig.
Nu är jag medveten om att det är olika.
Man måste bestämma själv hur man vill göra.
Jag gjorde som alla sa. Man gör ju oftast det, tyvärr.
Det finns många specialister minsann.
Det tar tid att få upp depåerna.
Jag har fått upp mina nu och slutar inte äta piller.
Kanske du behöver b12 och folsyra också, som jag?
Stå ut, det blir bättre!
Monica

Maria 9 månader sen

Jag brukar ofta få influensa symptom med feber, yrsel mm i en eller två dagar efter att jag fått mitt järndropp. Vet dock att andra kan må sämre. När jag är på sjukhuset för droppet så måste jag alltid ligga kvar 30-60 minuter efteråt så de ser att man mår okej.
Får man inte mer biverkningar än så så är det helt klart värt det.

Lycka till!

Anya T. Velickovic 9 månader sen

Det är nog bäst att inte ge för stor dos av järn på en gång, för det tål inte kroppen, oavsett om det är järndropp eller järnsprutor tror jag. Men det där har ju din läkare koll på. Du får låta det ta tid även om det är jobbigt. Krya på dig.

Linda Olovsson 9 månader sen

❤️

Ritwa Lisa Malleus 9 månader sen

Hej Johanna, jag vet att du inte önskar råd, men vill bara säga att jag akut behövde ta (järn) Ferinject intravenöst tidigare i år och det gick jätte fint. Inga biverkningar, låg inne på en dag klinik under dagen för övervakning och fick upp mitt järn värde rejält. ( Fick en dos som motsvarar 1 år i tablettform ) Tror att fördelarna är bra mycket större än att du skall försöka få upp värdet på annat sätt. Bara en liten input – lycka till😊

Linn 9 månader sen

Ett myom stort som en handboll opererades bort ( och livmoder) på mig för två år sedan. Jag fick en lugnande tablett, lade mig i sängen och kördes in i salen där alla i op-teamet sa hej och sen minns jag inte mer. Vaknade otroligt dåsig och trött, ville bara soooova. Piggade på mig på kvällen , ont i såret men det var överkomligt . Fick åka hem efter två dagar. Man rör sig inte snabbt och visst smärtar såret såklart, men det var inte olidligt. Man fixar det ! Jag hade sådan mens att det rann igenom allt… mängder…. blev helt matt , orkeslös, sjukligt svag innan i flera år.

cecilia 9 månader sen

Tack för tipset, jag känner av i princip allt du nämner… Måste kolla mitt blodvärde snart. Jag brukade följa din blogg förut men har inte gjort det på ett tag av nån anledning. Den är alltid så bra och ärlig och informativ.
Har du haft corona? Det visste jag inte. Hur märkte du det, hur gick det osv?

Lotte 9 månader sen

Usch och fy, hoppas du mår ok nu ändå och känner att du klarar handskas med det.
Jag har ju gått runt med min sprängande huvudvärk i över 4 månader nu men jag ska ju opereras så fort jag får en tid. Läskigt att operera i hjärnan bara…
Hoppas du får en fin kväll och att ni har bättre väder än jag :)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar Vad kallt det var i morse när jag var ute med Lucy, men jag gillar det! Frisk luft och lite varmare kläder är skönt. Jag tränade på morgonen idag, härligt…