• 2020-07-22, 09:47
  • 56

När jag var ute på min morgonrunda i dag så kände jag något nytt i kroppen. Jag hade energi igen! Jag kände mig piggare och kunde pressa på utan att känna mig svimfärdig, som det varit på senare tid. Jag har haft den otroligt jobbiga covid-19 och dessutom rejäl järnbrist, så det har varit svårt att veta vad som är vad. Oavsett vilket så märker jag skillnad helt plötligt. 

Stort tack för allt ni delar med er när det gäller järnbrist och blodbrist. Vi kan hjälpa många som har samma problem genom att berätta och prata. Jag har skrivit HÄR och HÄR om hur jag kämpat för att få upp mina järnvärden, i slutet av mars hade jag ett ferritinvärde på 10 och jag hade länge känt av jobbiga symtom men inte kopplat att det var så illa som järnbrist.

I dag hade jag telemöte med en läkare på min vårdcentral och pratade om hur jag ska fortsätta med mina järntabletter och så vidare, eftersom jag bara gått upp till 21 när vi tog det nya provet för ett par veckor sedan. Han tyckte att järnet hade ökat väl långsamt så nu ska jag äta dubbel dos av Dureferon, alltså två gånger 100 mg per dag! Är det någon av er som äter så hög dos?  Låter jättemycket!

(Läkaren sa även att jag kan ta upp till 400mg om jag skulle behöva) 

Jag har ätit Sideral forte 60 mg per dag och magen har klarat det bra, men nu blir det en utmaning med en så hög dos. Inte konstigt att mina värden inte har ökat mer om jag ätit en för låg dos järn.

Vi pratade om järnsprutor också, men det är inte aktuellt. Man ger det till de som är sjuka och som inte tål järntabletter. Det är som jag trodde, järnsprutor ger en hel del tuffa biverkningar och dem slipper jag helst.

Ni tipsar om hormonspiral om man blöder mycket, som jag gör. Men det är inte aktuellt alls för min del, eftersom jag har ett stort myom som sitter dumt. Nu diskuterar vi om jag ska ta bort livmodern, men vi får se. Jag är inte framme mentalt än för en så stor operation, men samtidigt vill jag inte lida av järnbrist hela tiden.

Nu ska jag göra ett försök att äta mer järn, kroppen har klarat av corona så då ska den nog klara detta också. Det finns de som har det mycket värre och mår mycket sämre. Ibland skäms jag för att jag klagar och tycker att detta är tufft, men samtidigt känns det jobbigt när kroppen inte gör som jag vill.

Tack än en gång för alla era tips och råd! 

Kommentarer

Annika Dahlin 11 timmar sen

Tack!
Skall pröva med järn oxå. Kämpar för att komma igång efter Covid-19. Har de symtom ni nämner. Har inte kopplat det med järnbrist. Men nu skall jag prova och se!

A 5 månader sen

Äter dessa tabletter 100mg Två gånger per dag. Nybliven gravid o oroar mig såklart. Alla symptom på dåligt järn. Ferretin 9.8 sist. Tabletter fungerar bra! Märker stooor skillnad efter ca fem dagar! Ska kolla mina värden nästa månad :)

Cb 5 månader sen

Vi verkar ha ungefär precis samma problematik. Jag har just fått mina provsvar, hb 117 och Ferrarin på 9.. jag har liksom du extrema blödningar pga myomer och även jag blivit erbjuden op av livmodern som jag inte riktigt har ork att hantera för nu. Det som jag också lärt mig är att sköldkörtels funktion påverkas negativt av järnbrist och att det i sig gör att man inte kan tillgodose / få en fungerande sköldkörtel. Har du tagit tsh / t4 och t3 prover? Allt hänger ihop och dina / våra problem i menscykeln hänger ihop.

Jag har inte kommit i mål utan just börjat nysta i allt detta. Om du inte redan följer Jenny Koos blogg / insta så är det mitt främsta råd..

Lycka till från en utmattad googlare som ramlat in på din blogg utifrån precis samma symtom, problematik som du.

/C

Frida 6 månader sen

Hej!
Ni som har järnbristanemi, orkar/orkade ni jobba samtidigt som ni återhämtar er? Jag är så sjukt trött och långsam… har ett hb på 110 och järndepån på 8

Therese 6 månader sen

Jag råkade på din blogg när jag sökte på lågt Ferritin och är så glad att hitta liknande historier (även om jag inte önskar detta helvete för någon). Trodde jag var utbränd alternativt galen och orkade absolut ingenting. Läkaren trodde det var ångest men tog prover för att utesluta annat. Kom tillbaka med Ferritin 9 och hb 126. Jag kommer få börja med injektion eftersom nifferex tidigare har haft begränsad effekt på mig trots 200 mg om dagen. Är så orolig att jag inte ska få det att vända för det här är inget liv! Skönt att höra att din energi började komma tillbaka!

cecilia 6 månader sen

hej.. låter som min vän som länge kämpat med järnbrist.. så nu i 45årsålder.. får hon äntligen diagnosen.. glutenintollerant! Järnet kan inte tas upp av kroppen vid fel kost.. och hon har ibland som du fått göra..åkt och fått pumpat in järn intravenöst. Så kolla upp om det är gluten!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Stackars din kompis, skönt hon ändå fått veta.

Jag är dock inte glutenintorellrant utan detta beror på rikliga menstruationer.

Marine 6 månader sen

Min mage klarar 2 tabletter Duroferon/dag bra, men dubbla dosen 2 morgon och 2 kväll går INTE. Då har jag alla biverkningar man kan ha och mår riktigt skit. Blev lite full i skratt när jag läste om genomgången Covid-19 och järnbrist. Jag har gjort exakt samma resa. När jag påpekade min andfåddhet och att pulsen steg kraftigt för just ingenting var det många som drog parallellerna till Covid-19. Jag tyckte dock inte att det kändes rätt eftersom jag “bara” hade som en kraftig förkylning i en vecka av Covid-19. Och när jag en av de sista dagarna på semestern inte orkade gå en av våra vanliga promenadrundor utan många stopp och långa pauser, konstaterade jag bara till maken att “imorgon ringer jag VC, så här ska det inte vara!”. Jag kände på mig att det var dags för blodbrist…igen.

Masusa 7 månader sen

Hej
Jag har varit orolig hela våren och sommaren för jag blir så fort andfådd. En trappa och jag måste hämta andan… Tränar 4-5 gånger i veckan men upplevt att jag inte kan syresättning mig. Tagit mer och mer astmamedicin. Mina anhöriga har varit oroliga men jag har varit rädd att söka vård pga covid-19. Det beställdes ett större blodprov av min läkare som kollar min ADHD. Alla blodvärden var i botten tex Ferritin 4 och HB 104. Alt pekar på anemi.
Jag trodde inte jag hade rikliga mensblödningar förens jag läste att 80 ml räknas som rikligt. Jag blöder ca 150 -200 ml.
Har mens i tre dagar så jag trodde inte det var så rikligt. Trodde mensen var mer riklig om den pågick länge. Min var ju så kort och regelbunden var 28 dag.
Väntar besked från läkaren hur min behandling blir… Ska lämna fler prover imorgon.

Victoria Andersson 7 månader sen

Tack Johanna för att du tar upp järnbrist!
Du har hjälpt mig så mycket genom att skriva om din järnbrist. Stort tack!
Jag har mått så dåligt och haft alla symptom på järnbrist men trodde inte jag hade det då blodvärdet var bra. Mitt Ferritinvärde låg på 9 och min läkare säger att det är inget fel på mig och att jag ligger normalt lite under. Jag blev så himla ledsen och arg! Eftersom jag har varit så trött och anfådd sa de att de skulle ta blodtryck och kolla min kondition. Jag har gått 1 mil varje dag i två månader så jag kan ju inte ha dålig kondition. Men mina symptom som trötthet, anfåddhet, yrsel samt att jag tappar hår berodde inte på järnbrist enligt läkaren fast jag har lågt Ferritinvärde. Suck!!!
Tack Johanna och alla som kommenterar.
Det är guldvärt att läsa alla era personliga tips!

Svar på kommentaren:
Therese 6 månader sen

Usch man blir ju arg! Hade också Ferritin 9 men normalt hb (126) och min läkare gör bedömningen att jag behöver injektion (vilket jag tacksamt tar emot!). Inte ok att läkare bedömer så olika!

Anonym 7 månader sen

Jag fick reda på i vuxen ålder att jag har en mild form av trombocyt rubbning vilket leder till att jag har längre blödningstid, rikliga menstruationer och ofta järnbrist. Får medicin som jag tar när jag har mens eller skadar mig.

Svar på kommentaren:
Emmet 3 månader sen

VILKEN MEDICIN TAR DU FÖR DETTA? Är i samma sits som du!

Emma 7 månader sen

Åt 2st Niferex järntabl totalt 200mg per dag när jag var gravid pga järnbrist funkade bra. Magen blev trög men finns bra receptfria medel som funkade för det också. Mot dina blödningar rek jag att bränna bort slemhinna i livmodern istället. Enklare ingrepp o inga blödningar.

Inger 7 månader sen

Hoppas verlkilgen du blir bättre snart. Vill uppmärksamma att det finns de som lever med kroniskt dåliga järnvärden. Det finns en sällsynt sjukdom som heter HHT (Mb osler) En gendefekt gör att kärlen spontant går sönder av sig själv. Vanligast är näsblod men du kan även blöda i tarmarna, hjärnan, lungorna mm. Jag blöder näsblod ca. 2-8ggr per dag och får järnbrist flera gånger per år. Min pappa har näsblod och blödningar i tarmarna och får blod 2-4 gånger i veckan samt järn intravenöst 1 gång per månad. Kan vara så att en del bär på HHT men inte känner till sjukdomen och kanske jag kan hjälpa någon genom att skriva här. Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Hej Inger! Tack snälla! Och ja, den sjukdomen är jobbig :( Har en nära anhörig som kämpar med den faktiskt…. :(

Vad bra att du uppmärksammar detta här.

Stor kram!

Sanna 7 månader sen

Hej och Tack Johanna, för att Du tog upp detta viktiga ämne! Idag fick jag svar på mina blodprover: Ferritinet låg på 12 och Folat låg på 2. Så nu ska jag äta stor dos Folsyra + Duroferon 1 x 2 dagligen. Men har en ask SiderAl Forte hemma, så jag tänkte försöka “vänja” magen vid den först. Önskar Dig och alla andra en riktigt fin dag! Kram Sanna.

Karola 7 månader sen

Hej,
Våren 2018 låg mitt hb på 97 och järnet på 6, så fick börja med Duroferon 100 mg ×3/dag. Klarade det hyfsat bra med magen.
Började få samma känningar våren 2020, då var hb 120 (så hyfsat bra) och järnet 7.
Började med Duroferon, samma dos, men denna gången gick det inte alls.
Ont i magen, kallsvettig och kräkningar. (Då jag inte har några binjurar ska jag helst inte börja spy, då jag inte får behålla min medicin)
Fick börja med järndroppar, 35 st ×2/dag.
Känns mycket bättre men har inte vågat fullt ut så trappar upp dropparna dag för dag.
Går inte detta får det bli järnsprutor, men vill helst inte då det finns biverkningar på dessa.
Hoppas du snart får ordning på ditt järn.

Sara 7 månader sen

Hej Johanna!

Va skönt om det kan vända för dig nu – äntligen!
Jag har tränat i sirap under våren och känt mig trött så jag sökte nu under sommaren och har en konstaterad järnbristanemi. Dock har jag inga mensblödningar så orsaken måste utredas vidare innan jag kan börja äta järntabletter eller dylikt. Jag hoppas också bli piggare snart och framför allt att man inte hittar någon farlig orsak…

Lycka till!

Malin 7 månader sen

Hej, Jag hade också ett stort myom som satt olägligt och innan alla undersökningar och diskussioner om olika metoder så va myomet för stort för att opereras bort så det slutade med operation av hela livmodern. Jag var nedsövd och tyckte det var jätte tufft efter operationen. Det va första ggn jag var nedsövd och opererades. Nu efter 1 1/2 år så är det det bästa jag gjort. Jag mår hur bra som helst och det är såå skönt att inte ha mens. Jag är idag 47år så jag hade haft många år kvar med rikliga blödningar som inte var hållbara. När jag reste mig ur sängen på morgonen så rann det längs benen och spår hela vägen till badrummet där det blev en pöl…. Inte värt det…
Det jag vill säga med detta är att har du stora problem med blödningar som hindrar dig i din vardag så ta beslutet att opereras.
Hoppas du snart mår bättre

Anonym 7 månader sen

Hur stort är ditt myom? Jag har ett, och tycker det är ganska stort, men vet inte vad som är ”för stort” för hormonspiral…

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Det måste din läkare bedöma med ett ultraljud osv…
och sen beror det på vart det sitter.

Lycka till, kramar Johanna

Lena 7 månader sen

Jag blev som en ny människa när jag opererade bort livmodern. Fick epiduralbedövning och var vaken och klar i huvudet under operation. Sjukskriven tre veckor. Innan operation höll jag på med tabletter, sprutor mm.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Härligt!! Också hört detta!

Helene 7 månader sen

Kan du inte prova Blutsaft Johanna. Frågade du din läkare om det. Kan man köra med både och kanske.
Enligt den läkaren jag hade så tar kroppen lätt upp blutsaften och bara naturliga grejer i och inget krångel med magen.
Tycker du skulle prova.
Gud vad jag tjatar haha..men det funkade så bra på mig.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Tyvärr är det alldeles för lite järn i blutsaft, då får jag hälla i mig en flaska om dagen typ, haha.
Jag måste äta starkare tabletter men man kan ju komplettera!

Haha nej då, du tjatar inte.

Kram och god natt

Anna 7 månader sen

Sideral är en annan sorts järn som man kan ta med kaffe, te med eller utan mat. En kapsel med Sideral motsvarar en 100 mg Niferex/Duroferon. Så du har inte tagit för låg dos av Sideral. Utan tillskott hjälper olika bra för olika personer. Därför måste man prova sig fram.

Järnglycinat är snällare för magen än Niferex/Duroferon och höjer Hb och ferritin effektivt för många. Men givetvis kan man ta Niferex/Duroferon om magen klarar det. Du kan ta Laktulos som är lösande eller extra magnesium minst 4 h ifrån järnet om det hjälper.

När det gäller järn är det olika hur man tar upp höga doser. Kroppen producerar något som kallas föt hepcidin för att skydda sig mot förgiftning av järn. Därför behöver man en hög dos vid svår brist, men för hög kan trigga hepcidin och då tar kroppen inte upp mer.

För att minska hepcidin har man i vissa studier sett att järn varannan dag kan hjälpa lika bra eller BÄTTRE än varje dag (sök i Cochrane).

Prova alltså med varannan dag och en ny sorts järn om ni ej får det resultat som önskas.

Många ger råd om spenat jordgubb mm men vid svår brist är det aldrig ens i närheten tillräckligt. Man måstr ha starka tillskott t ex Niferex, Sideral eller järnglycinat i doser om minst 100 mg per dag.

Genom uppföljande prover kan man se hur man själv reagerar.

Minskar järn: kaffe/te 1 h i närheten av måltid. Kakao. Vissa läkemedel. Underfunktion i sköldkörteln. För lite magsyra, glutenintolerans.

Ta gärna ditt tillskott med extra askorbinsyra eller juice, proviva, fermenterad grönsak eller surkålsjuice. Det hjälper upptag. Om du inte tar Sideral så måste tillskottet tas minst 2 h ifrån måltid för bästa effekt.

Och läkemedel ska inte tas samtidigt med järn. Så om någon läser detta, dubbelkolla alltid med Apotek eller Läkemedelsupplysningen.

Har man rikliga menstruationer kan man prova tranexamsyra för att minska blödning. Det hjälper i att få upp järnet. Men besök hos gynekolog kan vara viktigt så att man vet orsaken.

Annan vanlig orsak till järnbrist är sköldkörtelproblem, ett TSH över 3,0 eller antikroppar (TPO).

Järn behövs bland annat för att göra T3 i kroppen.

Extra tillskott ut över järn som kan hjälpa är selen för sköldkörteln, b12 och folat för blodbildningen och a-vitamin (inte för höga doser!)

Sideral Forte har bra fakta om värden och mat med järn på sin hemsida och “Järnakademin”.

Men som sagt man måste prova sig fram med tillskott och se hur man svarar.

För mig hjälpte järnglycinat bäst i dos 100 – 75 mg dagl, Thornes b-vitaminer och Jarroe lactoferritin. Har en kollega som kan oerhört mkt om järn så det var så jag fick hjälp.

Tog allt fastande med askorbinsyra och surkålsjuice och ibland proviva.

Mitt ferritin var 3 men gick snart upp till 34 och nu 74. Oerhörd skillnad. Mår som bäst nu!

Kram till er alla därute!

Svar på kommentaren:
Anna 7 månader sen

Sorry, Jarrow Lactoferrin skulle det ju stå ;-)!

Helene 7 månader sen

Jag har ätit Duruferon 2 st morgon o 2 st på kväll under ett antal månader o det funkade.
Testa MiniP sen – har du tur så försvinner menstruationen helt eller minskas rejält.

Helena 7 månader sen

Hej! Jag äter den dosen just nu. För tre veckor sedan fick jag reda på att jag hade ett ferritinvärde under 5.
Äter dubbel dos av just Duroferon. Ska göra det i en månad och sedan ta en tablett om dagen. Hoppas verkligen att man mår bättre snart men förstår att det kan ta tid innan man får upp järnförrådet. Jag har också rikliga menstruationer och fått rekommendationen att sätta in hormonspiral.
Hoppas du mår bättre snart!

Ditte 7 månader sen

Jag kan verkligen rekommendera att ta bort livmodern. Jag har nog aldrig gjort ett så bra ingrepp.
Nu råkade jag ut för inre blödningar efter en komplikation under op. Men detta var ovanligt och i slutet av -90-talet.
Jag var pigg efter 3 veckor, vanligt tillfrisknande är 1 1/2 till 2 veckor med hjälp av lite ”droger”.
Jag har mått som en prinsessa efter detta.
Jag tog äggstockarna, när de ändå höll på, dock blev det lite jobbigt med hormonerna.
Hör av dig om du vill fråga något, du har min email.

Anne 7 månader sen

Jag äter den dosen järntabletter vid menstruation, en tablett morgon och kväll. Alltid gjort det. Men blir bra trög i magen samtidigt. Hoppas du mår ännu bättre snart och vilken fin båt ni köpt! 👍

Louise Ek-Turesson 7 månader sen

Äter dureferon 2 tabletter per dag.
Mitt låg på 90 för en månad sen. Nu på 135

K 7 månader sen

Duroferon är dunder om man tål det så låt oss hoppas på det.
Jag kan inte tillgodogöra mig järn genom tabletter så jag har fått järndropp och sprutor i många år.
ÖNSKAT många gånger jag kunnat ta tabletter men eftersom det fattas tarm så går det inte.
Jag är så svårstucken så sist tog det 15 stick innan de kom rätt.
Men som sagt, duroferon är bra och som jag skrev vid ett annat inlägg så ta och börja med blursaft.
Det gör sitt till.
Lycka till!

Svar på kommentaren:
K 7 månader sen

Blutsaft menar jag. Och som ett litet ps, jag personligen har aldrig haft några obehag av dropp/sprutor bortsett från lite lite frossa.
Men vi reagerar ju alla olika.

Karolin 7 månader sen

Hej, jag har inte haft dina problem, men jag har börjat följa @vulverinekoos på instagram pga andra ”kvinnliga” problem. Hon har mycket information om hur kroppen reagerar pga olika orsaker etc. Jag har lärt mig mycket där om menscykeln etc. Ev kanske du hittar hjälp där också, eller jag tror hon också har konsultation. Tips bara :)

Nonno 7 månader sen

Idag opereras livmodern bort via slidan. Det blir alltså inget snitt i buken, bara titthål. Man har inte så ont efteråt och återhämtar sig snabbt.

Om du har järnbrist ska du inte dricka kaffe! Välj hellre ett glas apelsinjuice. C-vitamin ökar kroppens förmåga att uppta järn. Koffein försvårar. Ett tips!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Hej Nonno!
Det är lite ”farligt” att skriva som du gör för det ger fel information.

Man kan inte operera min livmoder annat än snitt i buken pga så pass stort myom.
De har redan kollat allt på ultraljud flera gånger. Så jo, det är en betydligt större operation via buken tyvärr….

Anonym 7 månader sen

Har man inte fått barn brukar dom göra snitt på magen. Man får ta till råden själv har hur man tror det ligger till.

Lia 7 månader sen

Krya på dig fina Johanna <3

Maja 7 månader sen

Hej! Du vet väl att man kan bränna bort myom, du behöver inte operera bort livmodern. Bränner bort gör de bl a i Tyskland. Mvh

Malin 7 månader sen

Hej!
Jag åt den dosen i ett halvår och därefter en tablett varannan dag, vilket jag fortfarande gör nu ett år senare. Har aldrig upplevt några biverkningar av tabletterna.
Hoppas det kommer att funka lika bra för dig! Är så skönt när man känner orken komma tillbaka. Man känner sig nästan lite dopad.
Kram!

Maria 7 månader sen

Hade samma problem men blev hjälpt av minipiller som efter några månader tog bort mensen helt.
Var också aktuellt att ta bort min livmoder men ville försöka med andra alternativ först.
Har nu ätit cerazette i 6 år och har inga biverkningar. Är 47 år

Svar på kommentaren:
Anna 7 månader sen

Har också ätit Cerazette i många år och har heller ingen mens😊

Else-Marie Nilsson 7 månader sen

Hej!

Hade järnbrist i höstas och fick äta 4 x 100mg Duroferon i minst 4 veckor sedan 2 x 100mg ett tag och nu vid behov så det går att äta högre dos. Hade lite problem med magen men inget allvarligt. Har också mycket problem med väldigt kraftiga mensblödningar så jag tror att det är detta som ställer till järnvärdena!
Hoppas det blir bättre snart.

Ann 7 månader sen

Så skönt att det går åt rätt håll.
Du ser iallafall väldigt pigg och fräsch ut🌞.
Det finns ju också pstav och pspruta som man ofta blir helt mensfri av. Kanske värt prova innan stor operation.
Hoppas ni får en fin sommar med båten.

Anna 7 månader sen

Hej! Jag kan springer väldigt mycket och långt. Tränar 3-6 ggr i veckan. Jag märkte på löpningen att jag helt plötsligt inte orkade springa långt. Jag som annars är van vid långpass på 20-30 km. Sprungit ett flertal marathon . En period svarade inte kroppen alls. Jag hade inte orken, energin. Benen bar mig inte längre och jag fattade inte var det kunde bero på.
Jag gick till VC och hade ett lågt Hb och järnbist. Då åt jag redan Niferex en tablett varje dag . Tydligen räckte det inte till.
Jag fick rådet av en kompis att börja med Blutsaft 20 ml . Efter bara en kort tid märkte jag skillnad. Jag fullkomligt svävade fram när jag sprang. Kroppen kändes nästan “dopad.” Då hade jag bara kommit upp i en normal nivå. Jag kan rekommendera Blutsaft. Har hjälpt mig massor. Mer syre till musklerna och mer energi.

Svar på kommentaren:
Ingrid 7 månader sen

Håller med. Blutsaft har varit min räddning i många år.

AnnaE 7 månader sen

Synd att blutsaft innehåller vetegroddar, Alltså inget för oss som inte tål gluten

Å 7 månader sen

Hej! Gillar bloggen och variationen av inlägg som båtliv, hälsa, recept och mode!
Har ätit Duroferon i flera omgångar p g a lågt ferririn (8). Tog nästan 1 år innan det steg till ok värde. Magproblem – uppstötningar, illamående, förstoppning och “uppblåst mage” gjorde att jag slarvade m dosen, ordination och måltider. Samtidigt mådde jag inte bra, konstant trött, tappade håret, glömsk och lättirriterad. Skärpte mig. Funkade att ta Duroferon till måltid för mig. Bättre upptag i kombination med C vitamin. Mjölkprodukter eller läkemedel som Novaluzid/Omeprazol (för uppstötningar) ska inte tas samtidigt – minskar effekt.
Dos 1×3 i 6 månader och sen 1×2 i 3 månader. Sen hade jag 1×1 i 6 månader till. Nu hyfsat värde med vanlig kombo av vitamin/järn “Mitt Val Kvinna” dagligen. Kontroll 2 ggr/år. När depåerna är låga tar det tid att fylla på. Hb värdet rörde sig inte under första halvåret, sen började även det stiga. Jag hade svårt att få ner Blutsaft. Katrinplommon, torkade aprikoser, svarta vinbär, jordgubbar mm är järnrika + att torkad frukt sätter fräs på magen.
Det blir bättre! Håll ut! Lycka till!
Önskar dig och familjen fortsätt härlig båtsommar! 🌞🌞🌞

Gunilla Nyberg 7 månader sen

Jag hade fulla livmodern med stora myom som orsakade fruktansvärda blödningar. Att operera bort livmodern är nog det bästa jag gjort, förutom att föda barn. Operationen kan i vissa fall med mindre myom tas bort via underlivet, men är det stort så gör man typ ett kejsarsnitt. Jag hade inga problem med vare sig smärta eller läkning efteråt, det var bara en ljuvlig känsla att få bort eländet. Och jag gick ner 2 kg på kuppen! :)

Anya T. Velickovic 7 månader sen

Duroferon hjälper bra, enligt min erfarenhet. Tänk bara på att man kan bli väldigt hård i magen av dem, och särskilt med dubbel dos skulle jag tro, så du behöver nog äta något som motverkar förstoppning också. Lycka till

Cecilia 7 månader sen

Har ätit dubbel dos av de här tabletterna. Första gången fick jag upp ferritinivån från 9 till 74. Det tog 3 månader. Men efter det har jag nästan alltid nivåer under 20 trots att jag stödäter av Duroferon. Nu har jag börjat äta mer protein och animaliska källor till järn. Har också dragit ner lite på grönsaker, nötter och frön med tanke på antinutrienter. Hade även zinkbrist sist jag tog prover.

Ann-Sofie 7 månader sen

Hej, har också haft så lägga ferritinvärden med symtom som hör till och åt den doseringen på duroferon i 6 månader vilket hjälpte. Hade dock väldigt ” hård mage” under tiden. Efter det så har jag fått fortsätta med 1 tabl/ dag och vi ( läkaren och jag) har kommit fram till att jag får fortsätta med det på obestämd tid för får symtom igen så snart jag håller upp med duroferon helt en tid. Med tanke på symtomen som var jättebesvärliga så fortsätter jag gärna. Lycka till med din behandling, ha tålamod.
Ann-Sofie

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

I går skrev jag om min blodbrist och bad alla som kommenterar att inte skrämma mig i onödan. Tack snälla alla som respekterade det! Men ni som tycker att ni vet bättre än…