• 2020-07-26, 20:38
  • 45

När vi besökte brunchstället Doktor Glas på Linné i förra veckan blev jag så glad över att de har brunch hela dagen. Man kan äta brunch från klockan 9-18 på kvällen, veckodagar och lördag-söndag. Varför är restaurangerna så oflexibla i Sverige? Det känns som de ska uppfostra oss gäster.  

Utomlands kan man äta frukost vid 12, eller brunch vid 15, eller det allra bästa: middag vid 23 om man nu känner för det. Där är det minsann inga kök som stänger 21 varenda kväll. 

Hur kan det vara så svårt att vara flexibla? Jag fattar att man håller öppet efter kundernas förfrågningar, men jag är övertygad om att de ändå skulle lyckas få mer gäster om man vågade satsa på något annat än alla andra. Ta bara lunchtiderna, hur lätt är det att kunna äta ute i Sverige runt klockan 15 eller 16?

Då har många restauranger stängt för att det inte är någon tid för folk att äta. Om kocken måste gå hem, varför inte förbereda något enkelt? Eller ha en eftermiddagsmeny med några enkla rester? För inte tala om när man vill äta efter 21, det är ju nästan kört. 

Det är så fruktansvärt tråkigt att vi svenskar ska vara så inrutade. Visst måste de rätta sig efter regler, men det finns tack och lov undantag. Mysiga restaurang Paradiset nere vid Saltholmen, där vi har båten, stänger egentligen 22, men har de gäster har de öppet sent. Vi var där i veckan, köket hade stängt men de hade chips och lite smått och gott. Även om vi bara var två bord med gäster så hade de öppet en timma extra för oss. Hur grym service är inte det? 

Har ni inte varit på Paradiset längst ner vid Saltholmen inne i skogsdungen ska ni gå dit. Det är som en gammal folkpark med alla vackra lampor. Testa deras ljuvliga pizzor och kommer ni sent tror jag garanterat de håller öppet för er. 

Många restauranger är rädda för att inte klara sig i coronatiderna. Här är ett råd till dem: Lyssna på vad gästerna vill ha och vilken tid de vill ha det!

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Eva 7 månader sen

Vilket korkat inlägg!
Är vi inte flexibla i Sverige?
Ock fyrkantiga????
Flytta och du kan äta när du vill och , så skönt, du slipper oss fyrkantiga!
Har du drabbats av en släng av högfärd?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Funderar verkligen på att flytta, kan ju bli riktigt roliga blogginlägg ;-)

Marie Appelskog 7 månader sen

Jag håller med dig Johanna men förstår oxå att de som arbetar inom restaurang vill komma hem så fort efter stängning! Angående att få ta med hunden på restaurang så älskar jag de restauranger som tillåter hund! Min Pomeranian vill vara med mej jämt och jag vill kunna äta ute och få vara tillsammans med min hund!

Christina/Tina 7 månader sen

Vi får ju tänka lite på hur vi uppför oss själva,har jobbat på krogar i Sthlm och en del vill bli sedda mer än andra likt diva fasoner är inte omtyckt.när det gäller hundar(har det själv kan man gå på hundcafet och fika bland deras lika.krogbesök föredras utan hund med hänsyn till vovven🐾

Petra 7 månader sen

Hej !
Kan förstå dina tankar kring det. Det första vi måste fråga oss är vi beredda att betala mer för denna service/tillgänglighet då? Större omkostnader som kanske inte ger intäkter motsvarande det. Att tänka att de bara ska förlänga arbetstider för det finns kunder en kväll? Personalen har ju en arbetstid och kanske vill hem till sitt. Samt att det generar övertid.
Våra regler och arbetstidslagar är till för att värna om personalens hälsa.
Allt är inte så enkelt som vi gör det till.
Önskar dig en fin sommar

Helen 7 månader sen

Min man och son är väldigt allergiska mot just hundar… hamnar vi på en plats där det vistats hund känner de av det nästan direkt. Fått lämna flera ggr pga att de blivit så allergiska. Mindre roligt kan jag tala om så för mej är det helt ofattbart att hundar ska med ut på restaurang.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Skulle jag varit så allergisk skulle jag inte chansa utan att fråga innan man sätter sig.
”Får det var hundar här?”
Så slipper de bli dåliga.
Kram!

Anna 7 månader sen

Men skojar du? Restauranger är väl i första hand till för människor.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Men snälla nån. Nu är det ju tillåtet med hundar på ganska många restauranger.
Skulle jag varit allergisk klart jag skulle frågat om det är tillåtet med hundar.
Det är ju ganska märkligt om man inte gillar det eller är allergisk men inte kollar upp innan.

Anya T. Velickovic 7 månader sen

Måste du ha med hunden på allting? Din hund är ju med er så mycket ändå. Andra får Planera så man har hund/djurvakt. Då kan ju jag ta med mig katten också! Nej, visst nej, hon går inte i koppel och är mer egensinnig än en hund.
Antingen får det finnas vissa restauranger som välkomnar just hundägare, eller så får varje restaurang ha en avdelning där djur är tillåtna.

Mikaela 7 månader sen

Hej! Jag vet inte vilken del jag ska börja kommentera. Men jag skulle vilja påstå att det finns restauranger för allt. Sedan kanske kunden inte orkar förflytta sig. Jag tycker att det är helt rätt att restaurangerna begränsar öppettider och utbud för att hålla en bra kvalité.
Du nämner att de kan förbereda något enkelt för att få äta kl 15/16. Men de vill kanske inte förknippa sig med något enkelt? De vill hålla en konstant hög nivå. Finns många fina restauranger som enbart har öppet på kvällarna. Varför? Jo, för de behöver tid att förbereda, de har begränsat med BRA personal och vill hålla en toppnivå.

Gällande djur på restaurangerna så bör de vara döda om det inte är typ ostron, musslor eller kräftor…
Jag har inte med mig husdjur på restaurangen och det bör inte andra ha heller.

Jag gillar att restaurangerna blir experter inom sitt område. Typ brunch, eller à la carte kvällarna. Och dessa delar får mer än gärna vara på flera olika restauranger så jag får möjlighet att uppleva det. Jag jämför det med kläder, smycken och väskor. Jag köper inte underkläder i en skoaffär. Eller hattar i en smyckesbutik.

Svar på kommentaren:
Anna.S 7 månader sen

Oj, de var ett utlägg det.

Jag har min hund med ofta på restaurang, hon är livslevande och inte död. Får man ha hund med sig, har man förstås rätt att ha det.
Otroligt korkat skrivet, nästan så man tror du är dum på riktigt.
Du behöver inte svara på detta.

Anya T. Velickovic 7 månader sen

Nej, Mikaela har helt rätt. Har ‘Anna.S’ möjligtvis tänkt på att det finns personer som är allergiska mot pälsdjur? Ska de behöva undvika restauranger? Det är väl inte rätt.
För övrigt så gäller för de flesta som jobbar, oavsett om det är privat, statlig, eller kommunal anställning, eller högskola, eller annan sysselsättning, att många börjar vid sju-halvåtta, vissa ännu tidigare;helt naturligt att de behöver äta lunch vid “normal lunchtid” runt klockan tolv. Detta gäller givetvis även alla andra, även de som inte har ovan nämnda sysselsättningar också! Alltså är det inte bara förklarligt, utan även i högsta grad befogat, att det finns restauranger som satsar på just lunchservering, och att de är den övervägande delen. Alla kan inte planera sin arbetstid helt efter eget godtycke.
Och jag håller inte heller med om att Sverige bör efterlikna utlandet på denna punkt. Det är väl det som är en del av charmen med att resa någonstans, att det är annorlunda än hemma.

Lotta Strömvall Karlholm 7 månader sen

Håller med om att vissa ställen har attityden att man ska va tacksam att man får äta där, på nåder..
Inte får man välja var man ska sitta. Håller med dig Johanna, man uppmärksammar alltid nya gäster med en blick, ett hej. Langa fram en meny/låt den ligga på bordet så folk slipper vänta på det momentet. Fråga gärna om man önskar ngt att dricka medan man diskuterar maten. Vatten ska fram direkt. Men att satsa på att gästen ska känna sig sedd och välkommen borde vara så självklart. Inte att man känner att man kommer och stör…

Och innan vissa går bananas & börjar yla nåt om att ” de har mycket att göra, det är inte bara du i världen” – jag har också ett serviceyrke och stundtals massor att göra. Inte ignorerar jag mina inkommande besökare för det!

Eva 7 månader sen

Detta bör väl då också kunna fungera på andra service inrättningar såsom tandläkare, frisörer etc
Tänk så smidigt att slippa ta ledigt från jobbet ..

christina 7 månader sen

Det kostar mer att driva restaurang i Sverige än övriga länder inom Eu. Svårt att få lönsamhet i restaurangverksamhet det vet jag av egen erfarenhet. Då blir det svårt att vara flexibel tror nog de flesta med krog vet varför de gör som de gör. Tycker dock det låter konstigt om köket stänger 21, här i “min” stad är det 22 som gäller.

Helena 7 månader sen

Fast restaurangers öppettider i Sverige jämfört med utomlands har ju att göra med kulturen i andra länder också. Kring Medelhavet t.ex äter man inte frukost som vi gör här, inte lunch prick kl 12 som i Sverige heller, utan det äter man lite senare, likaså middag som ofta intas sent på kvällen.

Däremot fikar man och umgås över en kaffe osv och därav har de flesta ställen utomlands också öppet från tidig morgon till sen kväll. Vi har inte alls samma sätt här och det skulle förmodligen inte vara ekonomiskt försvarbart att bemanna upp hela dagen om det inte finns några gäster

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Just därför jag är så glad att den grymma brunchrestaurangen “Doktor glas” på Linne´ i Göteborg kör brunch hela dagen, måndag-söndag och har fullt med gäster! De hade kö, fullt både inne och ute.

Lyckat koncept med andra ord och hon sa att de vill göra som restauranger utomlands.
Vi är extremt fyrkantiga i Sverige tyvärr….

Cilla 7 månader sen

Jag är uppvuxen i Sverige och våra middagar har vi njutit av och inte slängt i oss. Har aldrig tänkt att man i Sverige slänger i sig maten men det är kanske för vi inte gör så eller mina vänner! Vi har Bra restauranger i vår lilla havsby som blir väldigt stor på sommaren med alla turister men tycker alltid jag haft turen att få riktigt bra personal men förstår att precis som på alla arbetsplatser så finns det de som kanske inte presterar på topp i alla lägen! Bra med brunch hela dagen!!!

K 7 månader sen

Jag kan också tycka att de borde ha öppet längre och kanske gå ifrån detta med lunch på bestämda tider.
Ofta slutar de med dagens vid kl 15 och det är vid den tiden jag börjar äta.
Caféer i mitt område ska man inte tala om för de stänger vid 17-18 tiden och aldrig öppet på helger, inte ens i sommartider.
Jag får för mig att allt, menyer och öppettider är en kostnadsfråga.
Det kostar mer att ha personal kvällar och helger.
Sen är det ju ett väldans byråkratiskt land vi bor i också med en jäddrans massa regler och lagar som ska följas. På gott och ont.
Men som sagt, här finns ingen möjlighet till uteliv på kvällar och helger.
Har frågat flera om de inte kan tänka sig att öppna sina uteserveringar tidigare om våren och ha öppet längre på höstarna, är ju så många fina dagar då också, men.. Näe, det blir för dyrt.
Tråkigt!

MosterM 7 månader sen

Håller helt med och som sagt tror det hänger ihop med att generellt så gillar vi svenskar tradition speciellt kring allt som har med mat att göra….om det så är servering till tid när vi äter etc. Jag har bott och jobbat utomlands i flera år och jag tror även att grunden i det du skriver är oxå att t ex i Frankrike, Spanien m fl. så är mat på allvar , man umgås och äter länge. Mat är viktigt och att umgås på restaurang är ett levnadssätt. Jag saknar det i Sverige.
Sen måste jag lägga till att inte alla restauranger oavsett inomhus eller utomhus accepterar hundar som gäster gör mig galen. Även om det blivit bättre senaste åren så går jag direkt om man inte får ha med sig hund. Och självklart ska hunden klara av det, vara ”uppfostrad” etc

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Håller så med i vad du skriver, i Göteborg har de tack och lov börjat välkomna hundar på de flesta restaurangerna. Vi har ofta med Lucy. Mat är livet, jag har skrivit så mycket om detta i mon bok. Jag är uppvuxen med långa middagar, stor familj och ofta gäster. Man umgås via maten, i Sverige äter man snabbt, kastar i sig. Allt ska vara snabblunch, sällan öppet som du säger efter 15, för inte tala om kvällen.
Därför vi älskar att resa, för maten är så viktigt, vi sitter länge och pratar, myser, njuter.

Saknar detta enormt i Sverige, extra mycket nu när de är pandemi och vi valt att inte resa.

Marie 7 månader sen

Och jag skulle aldrig äta på en restaurang där det är hundar .. så olika kan vi vara ?( har hund själv och tar inte med till restaurang )

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Så är det, alla är olika och restaurangerna bestämmer hur de vill ha det.
Perfekt! Det finns ju något för alla och då går du ju till ett ställe som inte har hund.

Hur gör du utomlands förresten? Där får hundar vara med stort sett överallt.

Ingrid 7 månader sen

Nja jag ställer mig väldigt tvekande till hundar på inomhus restaurang. Uteserveringar ok om de kan “uppföra” sig.
Har varit mycket utomlands, men har aldrig sett någon hund inne på någon “finare” restaurang. Isåfall har jag helt missat det. 😊 Sen är det jättebra det finns alternativ. Något för alla. . .

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Visst är det!

Små hundar är ju helt klart lättare, 2,4 kg kan sitta på en stol bredvid, inga problem alls.
Bästa är när vi åker båt och äter på alla ställen på kusten, alla hundar är välkomna. Mycket båtfolk som har hund med sig.

Ps, Hundar är renligare än människor ;) och visst är det bra att det finns något för allt. Sverige blir helt klart bättre och bättre på det.

Sussis 7 månader sen

Angående `hundar är renligare än människan`stämmer inte enl amerikanska forskare. Däremot har de en annan bakterieflora i munnen än människan. Av hund får di inte influensa, förkylning mm, men däremot kan de smitta med mask och salmonella b la. Främst utomlands förstås.

Tina 7 månader sen

Sliter häcken av sig varje dag,dessa bedrövliga servetriser.låt mig små le…

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Varför skriver du med olika namn?

Tina 7 månader sen

Heter Christina kallas Tina så enkelt var det

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Ok, perfekt att kunna använda olika namn i olika lägen alltså. :)

Anya T. Velickovic 7 månader sen

Tina/Christina är väl samma person för det? Många personer har mer än ett förnamn, skulle man därför inte kunna använda mer än ett av dem, menar du? Larvig kommentar.

Christina 7 månader sen

Bedrövlig personal som sliter häcken av sig alla dagar i veckan..låt mig små le,vill man leva Continental får man nog lätta,

Ulrika 7 månader sen

Tänk på att om ett ställe serverar alkohol måste de enligt lag tillhandahålla även mat ända till stängningsdags. Menyn kanske då är mkt begränsad men som sagt, mat måste erbjudas. Nötter och annat snacks räknas inte.
Vi har anmält ett par ställen i Gbg där vi bor för just detta.
Synd man inte kan bifoga foto när man kommenterar, har ett så fint från Paradiset och deras mat : )

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Ja, eller hur! Visst borde man kunna skicka med foto som ansikte också ;) det borde trollen gilla, haha!

Visst är Paradiset mysigt, jag var där förra året och har också ett så mysigt foto på kvällen, alla vackra lampor. Nu hittade jag inte den!

Ska även se om man inte kan lösa så man kan lägga till ett foto!

Sant även gällande alkohollagen. Jag jobbade flera år på en mysig restaurang som hette Skafferiet i Skövde, även där jag träffade barnens pappa som var musiker där. Sjukt mycket lagar och regler vid uteserveringar osv. Men man kan ändå vara flexibel så länge de är inom lagen.

Det är stenhårt med tider och lagar kring alkohollagen, men just detta med brunch hela dagen är fantastiskt, ägaren till detta mysiga ställe sa att hon vill få känslan som utomlands, att man ska kunna äta brunch vilken tid som helst på dagen. Inte bara förmiddagen.
Så rätt!

Finns även ett i Sthlm som tagit efter Londons pubmat, brunch/lunch hela dagen på en pub, ska ta reda på vad den heter!

Nu är det läggdags här, kram Johanna

Charlotte 7 månader sen

Kanske att man under säsong på sommaren kunde ha lite mer flexibla öppettider. Vintern är nog svårt då vi svenskar är så inrotade på att äta för kvällen rätt så tidigt. Min vän från Italien som bor i Sverige sen 15 år, svensk mor italiensk far äter vid 21 och då lagad mat. Det sitter i henne precis som oss uppvuxna i Sverige typ. Är från Halmstad o här stänger de matleverans online 21,30. DET tycker jag är tidigt däremot. Blev så sugen på pizza för ett tag sen blev nekad för att kl var 21,35:/ så suuur jag blev haha jag var ju så sugen 😜

Ann-Sofie 7 månader sen

Sen är det så himla inrutat var man blir placerad i en restaurang i Sverige. Var på en uteservering idag o inte överfullt på något sätt. Ändå blev vi två visade till ett bord precis under högtalaren o i skuggan. Fast att det fanns flera bord bredvid vattnet o det satt två pers vid ett fyra-bord. Vi sa till. Får till svar då att vi vill ha det till fyra pers!! Va!?? Jag stod på mig. Det är ju andra som sitter två o två o det finns andra bord för fyra o nu kom ju vi före. Vi fick bordet. Allt ska vara så osmidigt o stelt mot utomlands. Där får gästen välja. Men icke här inte. Generellt sett är det så här. Man betalar mycket för maten men känner sig många ggr som om man ska va tacksam att man får äta där! De ska va tacksamma mot oss gäster!! Obs! Det finns självklart undantag o de med stor service!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Håller med helt. De ska vara tacksamma, vi betalar för oss. Jag fick ett hånskratt av en dryg servitris en gång när vi frågade om vi kunde få sitta i solen, nej du då får du vänta tills jag torkat av bordet.

MEN HUR SVÅRT kan det vara!! Torka av ett bord gör man på 2 sekunder.
Jag har jobbat på restaurang många år, man går aldrig tomhänt, man tar alltid med sig något på vägen, man tar alltid emot gäster med ett leende och man säger glatt HEJ oavsett om man har fullt upp just då. Räcker med en blick.
Finns inget värre än när servitriser bara låtsas inte se gästerna och går förbi hela tiden.
Då går jag hellre därifrån.

Maria 7 månader sen

Vi har en restaurang i vår stad (Linköping) som är flexibla! Det går om man vill. 👏🏻
De har köket öppet längre om det är gäster.
Trevlig personal och alltid tip top service!

Handlar inte bara om ekonomin….

Anya Velickovic 7 månader sen

De vill väl också sluta för dagen och gå hem någon gång. Jämförelsen med utlandet haltar, där är det säkerligen ett mycket större kundunderlag.

Aida 7 månader sen

Det är nog så enkelt att fyra gäster efter 21.00 inte får det att gå ihop. Det är väl rätt logiskt eller?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Varför har de öppet då? 😊
De stänger när gästerna går hem.
Grym service! Precis som utomlands!

Aida 7 månader sen

Nu pratade jag mer om ställena som inte hade öppet. Det bär sig inte.

Johan 7 månader sen

För restaurangerna är det enkel matematik och handlar om tillgång och efterfrågan. Finns inte underlaget med gäster går det inte att ha anställd personal. Inkomster och utgifter. Plus och minus. Gäller både i och utanför coronatider.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Inte alla uppenbarligen….så det är inte bara enkel matte tydligen.
Sedan skulle många behöva byta ut sin bedrövliga personal som inte ska jobba med service eller mat.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg