Restauranger ska inte bestämma när vi ska äta 

När vi besökte brunchstället Doktor Glas på Linné i förra veckan blev jag så glad över att de har brunch hela dagen. Man kan äta brunch från klockan 9-18 på kvällen, veckodagar och lördag-söndag. Varför är restaurangerna så oflexibla i Sverige? Det känns som de ska uppfostra oss gäster.  

Utomlands kan man äta frukost vid 12, eller brunch vid 15, eller det allra bästa: middag vid 23 om man nu känner för det. Där är det minsann inga kök som stänger 21 varenda kväll. 

Hur kan det vara så svårt att vara flexibla? Jag fattar att man håller öppet efter kundernas förfrågningar, men jag är övertygad om att de ändå skulle lyckas få mer gäster om man vågade satsa på något annat än alla andra. Ta bara lunchtiderna, hur lätt är det att kunna äta ute i Sverige runt klockan 15 eller 16?

Då har många restauranger stängt för att det inte är någon tid för folk att äta. Om kocken måste gå hem, varför inte förbereda något enkelt? Eller ha en eftermiddagsmeny med några enkla rester? För inte tala om när man vill äta efter 21, det är ju nästan kört. 

Det är så fruktansvärt tråkigt att vi svenskar ska vara så inrutade. Visst måste de rätta sig efter regler, men det finns tack och lov undantag. Mysiga restaurang Paradiset nere vid Saltholmen, där vi har båten, stänger egentligen 22, men har de gäster har de öppet sent. Vi var där i veckan, köket hade stängt men de hade chips och lite smått och gott. Även om vi bara var två bord med gäster så hade de öppet en timma extra för oss. Hur grym service är inte det? 

Har ni inte varit på Paradiset längst ner vid Saltholmen inne i skogsdungen ska ni gå dit. Det är som en gammal folkpark med alla vackra lampor. Testa deras ljuvliga pizzor och kommer ni sent tror jag garanterat de håller öppet för er. 

Många restauranger är rädda för att inte klara sig i coronatiderna. Här är ett råd till dem: Lyssna på vad gästerna vill ha och vilken tid de vill ha det!