• 2020-08-03, 22:30
  • 37

När jag skrev om restauranger som inte tar hänsyn till gästernas önskemål så blev det en skön debatt om vad som borde och inte borde finnas på krogen. Särskilt om hundar. Själv tycker jag det är enkelt: Visst ska vi få ta med våra hundar när vi går ut och äter! 

De senaste veckorna har jag haft med Lucy på olika restauranger och tagit bilder och lagt upp. Visst är det andra här inne som tycker att hunden inte hör hemma på en restaurang, men om stället tillåter klart att vovven får vara med. Det är ju inte gästerna som bestämmer det. Jag älskar att ha med Lucy så länge hon har det bra. Fler och fler ställen tillåter hundar, även inomhus. 

På var och varannan båt som man möter ute på vattnet går det att se hundar, det är en perfekt semester för att låta vovven vara med överallt. Även när vi går i land och äter på någon mysig restaurang är självklart hundar välkomna, restaurangerna skulle tappa otroligt många båtgäster annars. 

Men allergikerna då, hör jag redan från hundra arga människor i mitt kommentarsfält. Är man allergisk så tror jag inte man sätter sig bredvid någon som har hund med sig – eller som stinker parfym för den delen, det finns ju ganska mycket som man kan vara allergisk mot. Alla restauranger tillåter förstås inte hundar, självklart kommer många restauranger att fortsätta med hundförbud och vara säkra för den som har en allvarlig allergi. Det finns ju något för alla!

Den som är allergisk mot hundar har förstås också ansvar att ta reda på om det får vara husdjur på just den restaurangen eller inte. Det är ju inte hundägarens fel om ägaren till stället tillåter hundar. 

Har man hund med klart den ska uppföra sig, klart inte hunden kan sitta och skälla och störa andra. Men det är ju lika självklart som med småbarn. Eller vuxna gäster, för den delen. Jag hatar när barn bara sitter och skriker rakt ut på restaurangen, särskilt när föräldrarna inte gör något om det. I värsta fall byter de till och med bajsblöjan på stolen vid bordet bredvid andra gäster som äter. (JA, jag vet det är kaos som småbarnsförälder ibland, men vissa perioder kanske det inte funkar att vara på restaurang om barnet inte är nöjd) 

Jag vet många som är ensamma och som gärna har med sin hund ute, det är ju en familjemedlem. Man kanske vill ta en spontan lunch, det finns så många bra ställen i Göteborg både inne och ute där man får ha hunden med sig. Personalen är alltid trevlig och kommer med vattenskål direkt. Om ni letar efter något bra där ni får ha med era vovvar så finns förstås Beebar, men även ett riktigt bra ställe som heter Levantine. Där har vi varit flera gånger, ett sånt trevligt brasseri med grym mat (de har Moules frites!) Och personalen är härlig mot både gäster med två och fyra ben. 

 

2020-08-03 Johanna Toftby

Kommentarer

Eva 1 månad sen

Intresset att DIN hund ska på resturangbesök är inte mitt/andras.
Så otroligt dumt att vi andra är intresserade att sitta å käka med din hund.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Haha, kära Eva. OM restaurangen TILLÅTER hund så är vilken hund som helst välkommen.
Och i MIN blogg skriver jag liksom vad jag gillar och gör.
En blogg går inte ut på att skriva om vad ANDRA eller vad EVA gör. ;-)

Jenny Karlsson 1 månad sen

Haha okej. Har alltid varit olika regler för stora och små hundar. Små hundar kommer undan med det mesta. Därav föredrar jag stora hundar! Lycka till med resturangbesöken.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Perfekt ju att man kan välja vilken hund man vill ha, eller hur? :-)
Det allra bästa är att vi haft flera.
Först bland annat en Berner Sennen som var underbar och nu Lucy som är underbar.

Tack! Precis varit ute en heldag med båten på Hönö, riktigt kul att de även hade hundmeny på restaurang Franses! Massor med hundar och glada gäster och riktigt bra mat och personal.

Tina 1 månad sen

Min lilla vovve är med överallt,långa promenader cyckling sök oavsett storlek så behöver en hund motion kärlek bra mat trygghet,precis som ett barn visst ska hunden med på uteservering bra socialträning.men ingen hund ska behöva vara gårdshund…ut och lukta och läsa tidningen pinka revir hjärngumpa behöver alla hundar oavsett dom är inte porslindockor!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Klart att en liten hund ska ha motion 😄

Lucy går eller springer med oss varje dag.
Men hon kräver inte 1 mil, för en hund på 2 kilo är 3 km lagom.
Eller 5. Eller 7.
Men klart en stor hund kräver mer 🙃

Gårdshund som vår fina Berner Sennen älskade vara med överallt. Klart den fick motion hela tiden också.
Och ja den låg i soffan med oss barn, ja den var inne hela tiden. Men älskade ligga på trappan och få gå lös i en enormt stor trädgård fritt.
Drömmen för en hund.

Ibland undrar jag hur ni läser. Läser ni bara det ni VILL se? Läser ni ens hela texten.
Tror inte det. Många läser rubrik och ingress.

Klart hunden ska ut och lukta varje dag, varför skulle den inte det?

Vart står det att en hund är porslinsdocka?
För att Lucy alltid är med oss? 😄

Men jag kanske ska filma precis allt vi gör.

Skriver jag om uteservering betyder det liksom inte att hundar inte ska motioneras. Det betyder liksom inte att hon BARA är på restaurang. Det är ETT ÄMNE.

Jesus 🙈

caroline 1 månad sen

@johannatoftby, varifrån är dina vackra solglasögon på båtbilderna där du har ljusblå topp dvs svarta med guld på sidorna? Älskar dina klädtips och allt snyggt du har på dig du är en så fin inspiration

Jenny 1 månad sen

Att ha hundarna vid bordet är inte okej, om vi snackar uppfostran. Jag har en stor hund och skulle han sitta med käften uppe i bordet så hade jag blivit tillsagd. Alltid andra regler med småhundar.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Käften uppe på bordet? Nej, det är ju inte så trevligt.

Vår gamla hund som var en Berner Sennen kunde förstås inte sitta på en stol vid bordet. Varför skulle hon det?
Klart inte.

Helt annat med Lucy, hon ligger på stolen och sover. Väger 2.3 kg. Hon kan inte vara på marken eller golvet när folk trampar med klackar, vet du vad som händer med henne om någon trampar på hennes tass som är max 1 cm hög?

En liten hund är heller inte lika “glupsk” som tex en labrador som ofta äter allt och lite till. Vad de kommer över typ. De äter ihjäl sig om de får mat framför sig eller letar upp saker de inte ska äta.

Mindre hundar beter sig inte så, Lucy har inte bitit, ätit eller tagit en enda grej hon inte ska äta.

Hon är nöjd, sover och är tyst när hon ligger på en filt på stolen bredvid. Och slipper dessutom bli ihjältrampad av en stol som flyttas eller en vass klack.

Tina 1 månad sen

Halloj jesus😉jo jag läser va du skriver och kommenterar därefter,dålig på och ge beröm över klänningar solglasögon mm inte min grej jag rullar runt och läser olika bloggar lär mig lite här och lite där.(inget troll)…men kan tycka spydiga svar ger mig bara mer kött på benen hur vi är och hur det blir/🐾

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Kära Tina då tycker jag du fortsätter rulla runt och spana bloggar och skriver negativ energi.
Spydiga kommentarer får svaren därefter.

Ha en riktigt go helg i solen!

Ps. Finns tusentals recept här inne om du missat. Och snygga solglasögon.

Carina H 1 månad sen

Klart att man tar med doggen om möjligt, Jag har med mina små tjejer på en del restauranger och fik och det funkar alldeles utmärkt. på en liten Pub i gamla stan så har Dom en skylt utanför där det står. Alla hundar välkomna in och sen inom parentes
( naturligtvis får matte och husse följa med in) lite häftigt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

ÅH vd roligt, haha! Den måste vi besöka, det roliga är att dessa ställen har ofta mycket gäster, det är samma med Bee Bar i Göteborg.

Alltid fullt med folk! “Alla är välkomna! :)

Fredrika 1 månad sen

Toppenbra skrivet Johanna!👌🤗 Håller verkligen med dig! Ha en fortsatt mysig båtsommar och mys på med lilla Lucy på fler restauranger!💕 Kramar!

Tusse 1 månad sen

Hej,
Behöver väl inte vara så kategoriskt för eller emot? Finns det ex uteservering och vovven ligger snällt under bordet, eller modell mindre på en stol, är det ju toppen. Har aldrig sett en hund hoppa runt och skälla vare sig utomhus eller inne på en restaurang, när jag tänker efter. Småbarn däremot…men det ansvaret faller såklart på föräldern.
Allergier, ja vet inte hur man gör i ex sydEuropa och USA, där jag rör mig mest. Kanske pälsallergiker inte är lika vanligt där, ingen aning.

Härligt om det finns något för alla!

Erika 1 månad sen

Hurraaaa för hundar på restaurang! Och håller med dig fullt ut Johanna om alla föräldrar som låter sina barn leva rövare på restaurang, eller byter blöjor (jag har samma erfarenhet som du). Bra skrivit! Nej det är inte ”gulligt” med ouppfostrade ungar (eller hundar), så, är man på restaurang gäller hövlighet mot alla.. har man med barn – håll ordning på dem, och välkomna alla hundar- och håll ordning på dem.. allergier finns såklart, men men tror många ggr folk ”skyller” på det… Kärlek till dig Johanna f underbar blogg 💕 Kram e

Kristina 1 månad sen

Jag läser din blogg ofta och älskar alla recept du delar med dig av och håller med i det mesta du skriver om. Men hund på restaurang har jag helt annan åsikt om. Jag är galet rädd för hundar ( blev skrämd när jag var liten och det sitter i fortfarande) så länge hundar är på avstånd från bordet jag sitter vid och inte skäller så är det okej. men jag får ofta höra. Men hen vill bara hälsa är inte alls farlig. Det händer ofta att hundar inte är kopplade och i somras så rymde grannens hund från gatan bredvid och kom till vår uteplats. Fick panik och hoppade upp på bordet🤣 hunden vile nog bara hälsa. /Kristina

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Stackare! ❤️ Det är inte kul när något sånt sitter i eftersom det finns så mycket hundar överallt.

Jag hatar när hundar är lösa. De ska vara kopplade.
Jag är inte bekväm med stora hundar, men så länge ägaren har koll och hunden är kopplad är det ok.

Vi har haft en stor Berner Sennen, den väger 50 kg, en sån hund trivs ju bäst på gården, liggande på trappan och njuta. Familjehund men jag skulle inte ha med en så enorm hund på en trång restaurang.

Alla gör ju som man vill men det ska ju vara enkelt och bekvämt för alla.
Även för hunden.
Lucy väger 2.3 kilo. En annan typ av hund som mår bra att sitta bredvid oss, inte springa runt på marken under borden såklart. Hon sover alltid på en filt om hon är med oss.
Stör ingen och mår bra att ”bara vara med”

Hon är förstås ofta hemma också och klarar det fint.

Men det är väldigt roligt när hundar är välkomna och det finns ju ställen för alla.

Kram

Cilla 1 månad sen

Instämmer självklart att det är resturang ägaren som bestämmer om vi ska ha hund med eller inte och inte vi gäster. Samma sak som att de bestämmer öppettider vilket mat de ska servera osv. De kommer ju rätta sig efter utbud och efterfrågan om man vill ha en långsiktig fungerande business. Hade jag haft restaurang hade jag försökt ha en avskiljs del för dem som önskar ha med hund för att attrahera båda kundgrupperna. Jag själv tycker inte det är fräscht om det är många hundar på en restaurang inomhus och hade inte gått dit men hade inte haft problem att välja annat ställe i stället. Förstår båda åsikterna i denna fråga men tycker inte att det är självklart med hund på restaurang som i rubriken eftersom jag Ser både för och nackdelar!

Ulrika 1 månad sen

Håller också med Maria. Jag är inte allergiker och har hund. Vid uteservering kan det vara okej att ha hunden med. Hunden är en familjemedlem absolut men en del verkar tro det är en chic liten accessoar, fånigt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Hur märker du att en hund är en accessoar? Nyfiken 😊

Annicka 1 månad sen

Håller med dig Johanna!
Det är upp till restaurang ägaren och inte besökarna om hundar kan vara med.
Vi har 2 hundar, en 5-åring och en 12 veckors valp. Jag skulle inte ta med vår 5-åring inne på en restaurang, ute funkar bra, eftersom han blir stressad och kan inte sitta still. Valpen kan var med, social inlärning.
Men det viktiga är att fråga först och inte ta det förgivet (det vet jag att du gör Johanna, så också jag :) )
Vi hundägare känner våra hundar bäst och kan avgöra, precis som med föräldrar och barn…
Många besök på restauranger har jag stött på där föräldrarna totalt skiter i om barnen springer runt, skriker, galer och lever jävel…är det då lugnare än att ha en stillsam hund på en stol bredvid sig?
Ja ja jag vet det med allergier…det finns också dom som är allergiska mot starka parfymer…

Det finns till exempel hotell som tillåter hund :) Praktiskt! :)

Men slutklämmen: Det är restaurangägaren som avgör inte hundägaren… så hoppa inte på oss… Got it!? :)

Ulrika 1 månad sen

Väldigt vad alla är allergiska så fort detta ämne kommer upp!
När vi har med vår labrador på restaurang är det “jobbigaste” att alla vill hälsa på honom och sticka till en godsak från tallriken : )
Sätter oss aldrig mitt i lokalen, håller oss i något hörn eller vid fönstret och vovven på golvet (han får ändå inte plats på en stol, he he)
Känner oss alltid välkomna när vi kommer med vår fyrfota familjemedlem. Han som vi tycker det är kul att komma ut mellan varven och få lite nya intryck. SÅÅ högljutt och stojigt brukar det aldrig vara att det på något sätt skulle skada hunden!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Ja exakt.
Alla är SÅ allergiska så fort jag skriver om ämnet.
Undra vart alla allergiska äter på kustrestauranger? Ute på alla öar?
För där är nämligen hundar välkomna. Överallt.
Pga de flesta båtägare har hund. De skulle tappa extremt mycket gäster om det inte var tillåtet.

Jag frågade nämligen en ägare och de har även folk som har allergier, men aldrig problem sa han. De sätter sig inte bredvid någon som har hund.

Cissi 1 månad sen

Självklart ska man som hundägare fråga om det är OK att man tar med sin hund, oavsett storlek på hunden.
Har själv varit på restaurang där jag hört folk fråga om det är OK att de tar in en hund som var under utbildning till att bli ledsagarhund för funktionsnedsatta. De fick nej 😳. Då valde sällskapet att gå hem istället. Trist! Jag tvivlar på att de kommer tillbaka, även utan hund. Själv blev jag ”trött”… om inte det är diskriminering så undrar jag vad som är det. Den där hunden fanns ju där av en anledning….. Synd!

Sia 1 månad sen

Jag tror inte på att hunden ens mår bra i en restaurang miljö, nya dofter o ljud, och hunden ska väl inte sitta på en stol heller??

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Klart en liten hund på 2 kg ska sitta på en stol med en filt under.
Hur tror det kan sluta om en så liten hund är på golvet och någon med klackar sätter foten på en tass som är 1 cm?

Är hundar välkomna är hundar välkomna.

Sussi 1 månad sen

Hur jobbigt kan det vara med en hund på 2,5 kg på en stol? Som dessutom är van att vara med. jag tar aldrig med min hund men det beror på att hon väger 58kg och många är rädda för så stor hund. att träffa min hund är ungefär som att träffa Ior:)
Jag har med min hund där det funkar, men ha henne på en stol funkar ju inte:) Bra att det öppnar upp för alla med hund som vill ut å äta lite

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Precis Sussi. En liten hund som är van, som ofta är med. Som är nöjd med att sitta på sin filt på stolen vid mig, stensover och stör ingen.
Andra gäster kan störa betydligt mer om man säger så…..

och nej, jag fattar att du inte tar med en så stor hund, haha inte sittandes på en stol heller kanske ;)

Men jag tror nog hunden ändå är supergo och väldigt snäll.

Mona 1 månad sen

Men Johanna skriver ju vad hon tycker, klart det inte är hundar högt och lågt överallt som några skriver. Varför överdriva så mycket, jag har gärna med min hund, det finns många ställen som tillåter.
Är aldrig stök eller problem.
Bara roligt att det finns fler och fler som tillåter, och som Johanna skriver, det finns något för alla.

Marie 1 månad sen

Tänk om alla som även har stora hundar skulle ta med sig dom på restaurang? Eller gäller det bara dom som har små hundar, i så fall är det ju diskriminering anser jag.

Nu är inte jag allergisk, men har folk i min omgivning som är och dom skulle inte klara av att sitta på en restaurang med hundhår. Bara för att dom inte sätter sig vid ett bord där det inte sitter en hund i närheten så betyder det ju inte att det inte HAR suttit en hund vid det bordet (eller i ett av borden bredvid) tidigare. Och hundhår far ju runt. Personalen kan ju knappast springa o dammsuga mellan varje kund.

Så nej, jag håller inte med dig om detta med att hundar ska få följa med på restaurang. Och ja… jag har egen hund som jag tar med mig så mycket det bara går, men jag tycker inte att en restaurang är en plats för en hund.

MEN, det är något helt annat om det är någon restaurang som vill “nischa” in sig på att vara just en sån restaurang där hundar är välkomna. Då vet allergiker det och kan välja en annan restaurang att gå till.

Men annars tycker jag faktiskt att våra fyrfotade pälsklingar kan stanna hemma 💕

Lena 1 månad sen

Personligen har jag svårt för hundar på restaurang, en del är ju både rädda och allergiska. Man kan inte jämföra parfymdoft mot ev pälsallergi. Har själv lite problem med pälsallergi, det yttrar sig som hosta, rinnande ögon och problem med andningen.

Helene 2 månader sen

En restaurang fullt med hundar skulle inte jag tycka vara bekvämt att gå in på men oftast är det ju bara några stycken och sitter eller ligger de stilla bredvid sina ägare så tycker jag att det är helt ok.
Men att se någon byta bajsblöja alldeles bredvid när man sitter och äter det är verkligen inte ok

Malin 2 månader sen

Det finns så pass många allergiker ute där så nog tycker jag man ska ta hänsyn tillfört som restaurangägare… Att i så fall ha ett eget rum för djurägare som vill ha djuret med, lika som det är på tåg. Skulle vara väldigt olyckligt om folk fick ha med djur hursomhelst på restauranger, deras hår fastnar o finns kvar lääänge på textilier och i luften …Allergiker skulle ju inte kunna gå ut o äta alls ….

Maria 2 månader sen

Ursäkta, men menar du på fullaste allvar att en allergiker ska anpassa sina restaurangbesök efter människor som måste ta med sin hund ? Nu är jag ingen allergiker men ska en hund gå före en människa? Det var det konstigaste jag har hört. En resturang är till för att människor ska äta dricka och umgås. Inte för alla husdjur. En hund klarar utan problem att vara själv genom ett restaurangbesök. Sen finns det faktiskt människor som ogillar hundar, så, nej, det är ingen rättighet att ha hund på resturang. Hur liten och snäll den än är.

Svar på kommentaren:
Anna 2 månader sen

Men hallå, om restaurangen tillåter hund så klart man har sin fulla rätt att ha med sin hund.
En allergiker kan förstås inte ändra på det. Då sätter man sig väl någon annanstans.

Anneli S 2 månader sen

Jag håller med dig Maria! Ska hundallergiker som jag behöva ringa runt till restauranger innan jag bokar bord för att höra om de har hundar eller inte? Mycket märkligt! Jag gillar din blogg Johanna och mycket av det du skriver men det här tycker jag var riktigt konstigt. Ha en fin dag!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag såg på Nyhetsmorgon om språkpoliser i morse, där de intervjuade folk på stan om missarna vi älskar att hata! Vad älskar du att hata när det kommer till språkmissarna? Det sämsta och roligaste…

Jag såg på Nyhetsmorgon om språkpoliser i morse, där de intervjuade folk på stan om missarna vi älskar att hata! Vad älskar du att hata när det kommer till språkmissarna? Det sämsta och roligaste…