• 2020-08-08, 09:51
  • 9

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig inte om. Men Gardell sätter ord på vad alla känner i kultur- och nöjesbranschen som blöder nu.

Vad tycker ni?

Vi kan alla hjälpa! Kolla om er favoritteater säljer presentkort eller om den lill artisten som inte får uppträda har t-shirts eller annat till salu, köp skivor från den som behöver pengarna i stället för att köpa av mångmiljonärer som ändå klarar sig.

Jag förstår verkligen inte reglerna. Varför får tusentals trängas i stora handelslokaler, men det får inte vara hundra i en teater där man kan styra platserna till varannan stol? På Ullared kan ingen tvinga besökarna att hålla avstånd, även om det är skyltar över allt så skiter folk i det. Man ser inte skogen för alla träd.

(Gammal bild)

Jag tycker så synd om nöjesbranschen. Alla som frilansar, alla artister, alla bakom scenen, alla runt eventen, många har fått stänga sina arbeten till 100 procent. 100 procent, fattar ni? De som har det tuffast är egenföretagarna, hur överlever de? 

Samtidigt går det tydligen bra att fylla flygplan ned till Spanien, där det dessutom är ett nytt coronautbrott nu. Jag läste precis om ett all inclusive-hotell på Mallorca som fick stänga ned igen och flytta alla gäster för att personalen testats positivt. Häromdagen registrerades 5 760 nya fall i Spanien, den högsta siffran på månader. Men ändå flyger det fulla plan dit varje dag.

Men på teatern får det bara vara 49 personer, hur utspridda de än är. Jag förstår inte. Vad är skillnaden på en teater och ett flygplan? Hela nöjesbranschen håller på att dö och vi andra får fattigare liv.

Det måste ändras. Nu. Under tiden kan vi hjälpas åt att hålla våra favoriter vid liv.

 

 

2020-08-08 Johanna Toftby

Kommentarer

K 1 månad sen

Jag håller med i att kulturarrangemang och utomhusaktiviteter borde få förekomma. I en lokal kan de t ex fylla varannan rad och varannan plats. Utomhus är det ju inte svårt alls att hålla avstånd.
Hembygdsgårdar kommer ev aldrig mer att kunna öppna då de små aktiviteter de haft ligger helt nere. Är inte svårt att på såna platser ordna så folk inte behöver trängas.
Kolla på norska allsång på gränsen, där finns ett bra exempel på hur man kan ha en tillställning utomhus.
De har bjudit in familjer / hushåll som kommer och får sitta tillsammans men på avstånd från andra.
Det finns lösningar bara man tänker till.
Vad jag däremot inte gillar är att alla ska jämföra med Ullared. Visst kanske det är så att nån upplevt trängsel men det kan ju bero på människan själv. Hur duktig man själv är på att hålla avstånd osv. Tidningar slår upp det som att folk TRÄNGS i köer osv? Normalt är det nästan aldrig kö men att det blir det i dessa tider beror på att de inte tar in så många.
Jag har varit där och det var ingen trängsel. På tre olika tillfällen märkte jag ingen trängsel.
Det uppmanades i högtalare hela tiden att hålla avstånd och folk gjorde det.
Sen är det ju som sagt upp till en själv om man känner att man just måste dit där det står andra.
Nej ! Det var inte värre där än i mina vanliga matbutiker.
Det är jämförelsen jag inte gillar.
Det som är värre är ju alla badstränder där det verkligen varit trängsel och alla fester som pågått runtom i sommar.
Men annars tycker jag det är helt befängt att stora köpcenter och Ullared får vara öppna medan de i övrigt begränsat till 50 personer.
Man KAN vara fler om de bara tänker till lite.
Det finns lösningar.
Men kanske kommer vi dit att de måste stänga ner mer framåt hösten.
Det vet vi inte än.
Men ska det fortsätta som nu så får de lov tänka om när det gäller vissa mindre arrangemang.
Men vi får lov att fortsätta vara rädda om oss och om andra och hoppas den här ”skiten” på nåt sätt blåser över snabbt.

Stina 1 månad sen

Eller som Colting skrivit en del om, att större sportevenemang inte får ordnas utomhus. Ett lopp där folk motionerar och rör på sig är inte ok men Ullared går bra. När blev det dåligt att motionera liksom? 🙈

Mia 1 månad sen

Ja, håller med dig! Sveriges strategi är märklig & ologisk! Var finns forskningen om att musiker smittar mest? Alldeles för många människor har fått dö då vi släppte viruset fritt direkt från start… Vi lärare tvingades möta elever som kom direkt från Italienska alperna. Vilken forskning visade då att detta var ok? Ingen. Det var ett experiment. Har kollegor som legat på intensiven… Sedan stängdes gymnasieskolorna ner. Tack gode gud!

Sofia 1 månad sen

Jättemärkligt! Har tänkt så mycket på det. Förstår inte hur de klarar sig. Och det är många månader nu. Så många som måste ligga sömnlösa. Man lider så med alla!!

Camilla 1 månad sen

Hej! Håller helt & hållet med kunde inte sagt de bättre själv 😉 klart vi måste hjälpa dom som ha de tufft nu i dessa tider..( dom som kan givetvis) trodde inte att man skulle få uppleva en sådan här epidemi, många unga strunta tyvärr i de även äldre oxå & jag kan inte fatta de…Alla lever vi under samma former just nu men herregud de kommer ju en sommar till så håll ut🙏 kram till dig Johanna & den underbart fina vovven❤❤

Charlotte 1 månad sen

Jag vet knappt vilka ord jag ska använda för det finns ingen som helst logik i detta sjuka. Man brukar slänga sig med att politiker inte vill SE problemen i samhället osv osv , jo lätt för oss icke politiker att säga. Det är nog inte lätt att vara politiker idag. MEN i detta fallet så verkar det vara helt tomt där uppe på loftet👎

Mia 1 månad sen

Katalonien har det värst……Mallorca där har det inte direkt vart några stora utbrott…men klart det dyker upp nya fall när man får röra på sig….tyvärr ser man helt klart att de länder som stängt igen är där det kommer på nytt….min svärdotter som har sina åldriga föräldrar och dessutom är ensambarn har inte möjlighet att åka ner från Sthlm till Barcelona för att hjälpa dom. Och man blir beklämd när man som igår på lokala från Näsets badplats ser trängsel och hör en ung kvinna säga att hon inte bryr sig om att hålla distans….. själv går jag till mitt heltidsjobb på fsk som 65 åring har inte råd att gå i pension då fk vägrar godkänna makens sjukskrivning trots 2 operationer av 5 hjärntumörer inom loppet av 10 månader…..tur man har ett jobb som är flexibelt o lustfyllt fast man borde kunna avsluta arbetslivet men har man jobbat deltid o inte haft möjlighet att spara ja då är det bara att acceptera

Maria 1 månad sen

Håller helt med dig, Johanna. Jag lider med alla kulturarbetare som nu tvingas leva på existensminimum. Vi behöver kultur!
Tycker dessutom att det är sjukt att folk fortsätter att resa utomlands, mitt i en pandemi. Ofattbart! Man kan resa inom Sverige, det finns massor att se. Just nu gäller det bara att hålla i och hålla ut. Inget annat. Avstånd och tvätta händerna.
Hoppas ni har det skönt på er båt, Johanna & co

Svar på kommentaren:
Anneli 1 månad sen

Fast det är nog bättre med restriktionerna utomlands än här hemma i Sverige, så att semestra i vårt eget land har verkat gå i styr helt! 😳 ( menar att håller du dig undan från allt festande osv utomlands, då tror jag att risken för att bli smittad faktiskt är lägre än här i Sverige, allt handlar ju om hur man själv förhåller sig till restriktionerna)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag såg på Nyhetsmorgon om språkpoliser i morse, där de intervjuade folk på stan om missarna vi älskar att hata! Vad älskar du att hata när det kommer till språkmissarna? Det sämsta och roligaste…

Jag såg på Nyhetsmorgon om språkpoliser i morse, där de intervjuade folk på stan om missarna vi älskar att hata! Vad älskar du att hata när det kommer till språkmissarna? Det sämsta och roligaste…