ANNONS
Integritet på Tailsweep

Västerbottenpaj med frasig mandelbotten

/


Vilka dagar! Vi njuter av vår båt och älskade Västkusten, inte trodde vi att vi skulle få sån här magiskt väder! Idag är vi inte ute med båten dock för Jannes bror Mats fyller 50 år! Så här förbereder vi oss för fullt med lite överraskningar, så kul det ska bli.

Västerbottenpaj och kräftor! Visst är det gott? Jag älskar kräftor och älskar den här frasiga pajen, den doftar himmelskt och passar perfekt som tillbehör på kräftskivan, den här pajdegen är på mandelbotten som är frasig och god. Man kan förstås göra på vitt mjöl också.


I min bok Middag hos mig har jag med detta recept som en förrätt, skär upp en liten bit och lägg på tallrik och toppa med en liten klick creme fraiche och en god löjrom. Lyxigt gott.
Västerbottenpaj på mandelbotten ca 8 bitar
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1 ägg
Sätt ugnen på 200 grader
Gör så här: 
Mixa mandelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna. (Har du ingen mixer funkar det ändå)
Låt vila i kylskåp en stund.
Tryck ut pajdegen i en pajform på ca 24 cm, nagga botten med en gaffel och förgrädda den i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. (Man kan sätta folie runt kanterna så de inte bränner vid innan)
Fyllningen:
3 dl grädde
3 ägg
3 dl Västerbottenost
2 msk gräslök
salt och peppar
Dekoration
ca 50 gram löjrom
ca 1 dl creme fraiche
klippt gräslök eller en kvist dill

Gör så här:
Vispa äggen lätt, bland ner grädde, riven Västerbottenost, gräslök och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda nederst i ugnen i ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat och den fått färg. Låt den vila en stund före servering.
Man kan dekorera den både som tillbehör till kräftskiva eller om man har den som förrätt. Lägg på creme fraicheklickar, toppa med löjrom och klippt gräslök eller dill. Eller skär upp i bitar och lägg på tallrik och gör samma sak som bilderna ovan.

1
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00