ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kycklinggratäng med spenat och soltorkade tomater

/


Denna färgglada kycklinggratäng gjorde jag igår till söndagsmiddag och vilka smaker! Jag får aldrig nog av kyckling, man kan variera hur mycket som helst. Sedan äter jag alltid med ögat, även om det var en svårfotad rätt, lovar jag att ni inte kommer besvikna. Basen är soltorkade tomater och parmesanost!


Vill man tex byta ut grädde i såsen gör man en redning med buljong och maizena, eller så byter man ut mjölk mot tex havregrädde, kokosgrädde osv. Se inte problem om det är något ni inte vill ha, det är enkelt att byta ut.
Smakerna är soltorkade tomater, paprika, lite chili och vitlök. Så gott! Jag serverade ris och fetaostsallad med rostade pinjenötter. Jag tar inte bort kolhydrater men äter mer av grönsakerna än riset.
Kyckling i ugn med soltorkade tomater och spenat 4 stora portioner
ca 800 gram kycklingfilé eller lårfilé
2 dl creme fraiche (Eller havre creme fraiche, går att koka)
3 dl valfri grädde (Eller havregrädde , sojagrädde eller buljong)
2 dl stark riven parmesanost
8 soltorkade tomater i olja, skär i mindre bitar
2 stora vitlöksklyftor
1 liten näve färsk babyspenat
1 röd paprika
1 gul paprika
1 chilifrukt eller nypa chiliflakes
2 msk kikkoman soja
3 msk chilisås (inte sweet chili, den vanliga röda)
2 msk kycklingfond (Eller buljongtärning man smular ner)
tomater på kvist att lägga över gratängen
ev färsk basilika att dekorera med
olivolja att steka i
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt på ugnen på 220 grader. Stek kycklingen i en panna i olja. Salta och peppra, kycklingen ska bara få fin färg. Lägg i en ugnssäker form.


Skär vitlöken i små bitar, skär chilifrukten och stek detta i olivolja i en panna så det mjuknar något. Skär paprikorna i lite större bitar och fräs ihop med vitlöken. Häll över allt i gratängen runt om kycklingen. Skär soltorkade tomater i mindre bitar och strö över paprikan och kycklingen.
Koka ihop grädden och creme fraichen i en mindre gryta eller gör en redning på vatten och fond/buljong om du inte ska ha grädde. Vill du ha växtbaserad grädde byter du enkelt ut det bara och kokar enligt recept.
Häll i fonden, chilisås, soja och smaka av med salt och peppar. Sist rör du ner riven parmesanost och rör ihop allt så det tjocknar något. Häll allt över kycklingen, sist lägger du över färsk bladspenat, de blir fina och krispiga om de syns så tryck inte ner dem i såsen. Lägg på en kvist med tomater över gratängen allra sist.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 200-220 grader så kycklingen blir genomstekt.
Lägg på en stor knippe färsk basilika när du ställer fram gratängen.
Sallad med fetaost:
Detta passar perfekt ihop med smakerna från kycklingen.
Krispig grönsallad
150 gram fetaost
50 gram pinjenötter
olivolja
vitvinsvinäger
Gör så här: 
Rosta pinjenötterna snabbt i en stekpanna så kommer smakerna fram mer. Lägg salladen på ett fat, smula över fetaosten, pinjenötterna och ringa lite olja, vinäger över allt. Syran är gott till gratängen.
Serveringstips till kycklingen: Ris, blomkålsris, pasta, risoni, krispig klyftpotatis. Det mesta funkar! Men det är mycket sås och då är det gott med ris eller pasta. Eller varför inte kokt potatis.

9

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00