ANNONS
Integritet på Tailsweep

Pasta med havskräftor

/


Pasta och havskräftor! Hur gott? Bland det bästa som finns om ni frågar mig. Igår lyxade vi till det hemma med lite champagne, snittar och pasta med kräftor till middag. Mums! Vi var i Skövde och Lisa-Marie var med på middagen och Marilyn kom hem lite senare efter spelat bowling med vänner. Älskar, älskar hänga med tjejerna hemma med god mat och sitta och prata om allt.


Enkelt tilltugg som passar perfekt till champagne. Lite sälta och syrligt.
Krustader, en klick creme fraiche i varje, toppa med räkor, riven pepparrot, färsk dill och lite pressad citron. Klicka i fyllningen i krustaderna precis innan du ska servera. Så gott och enkelt.Hösten känns inte alls tråkigt när man kan duka mysigt, tända massa ljus och äta gott.Gratinerade kräftor, oh himmel så gott. Man kan även köra kräftorna som de är som förrätt. Jag kör ca 10-12 stora kräftstjärtar till pastan sedan kör jag ca 4 stora kräftor i ugnen med örtsmöret. Dessa lägger jag över pastan precis när den ska fram. (Delar de rätt itu innan jag lägger på smöret)


Pasta (linguini) med havskräftor 4 portioner
ca 500 gram linguinipasta eller spagetti
ca 12 stora kräftstjärtar som man delar ELLER en burk kräftsjärtar i lag ca 200 g.
4 stora kräftor till ugnen med ört smöret
2 stora vitlöksklyftor
1 ask babytomater
2 tsk honung
1 chili eller nypa chiliflakes
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 dl pastavatten
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
olivolja
flingsalt
salt och svartpeppar
Gör så här: 
Gör klart de gratinerade kräftorna under tiden du gör pastan.
Sätt på pastavattnet. Salta ordentligt. Dela vitlöken i små bitar, skär chilin och fräs i rikligt med olivolja i en stekpanna. Har du chiliflakes tar du det istället. Häll i grädde, vitt vin, creme fraiche, salt och peppar och honung. Koka ihop på svagare värme, grovhacka färsk basilika, häll ner i såsen. När linguinin nästan kokat klart-ta ca 1 dl pastavatten och häll i såsen. Blir bra smak.
Dela tomaterna, vänd ner dem i såsen. Koka ihop, smaka av. Dela kräftstjärtarna om du har stora färska kräftor- vänd ner kräftorna allra sist- stäng av plattan. Kräftorna ska bara vändas ner, inte koka.


Vänd ner färdigkokade pastan ner i såsen och rör runt försiktigt. Vänd allt så pastan blir riktigt krämig.
Häll upp på stort fat eller servera ur pannan. Lägg på de gratinerade kräftorna överst!
Örtsmör till gratinerade kräftorna 
100g smör
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk ljus fransk senap
1 krm cayennepeppar
1 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
1 msk finhackad persilja
salt och peppar
Gör så här: 
Ställ fram smöret så det blir mjukt. Rör ihop smöret med kryddor och senapen, dela fyra stora kräftor mitten och klicka på smöret. Gratinera i ugnen på 220 grader några minuter, smöret ska smälta så det går snabbt.
Lägg kräftorna över pastan när du ställer fram den.
Njut! Lite fruktigt bubbel eller vitt vin passar, eller öl. (Pastan är inte stark men chili och vitlök.)

3
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00