ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kyckling och avocadobowl med jordnötsdressing

/


Jag älskar alla typer av bowls! Idag gjorde jag kyckling, avocado och mangobowls till mig och Lisa-Marie och hade en jordnötsdressing till. Jag brukar ha quinoa som mättar bra och massa härliga grönsaker. En sallad med lite salladsblad blir jag inte mätt på, jag vill ha mycket protein så jag står mig och det gör man på denna goda hälsotallrik.


Kycklingen lägger jag i en marinad så den får mycket smak. Sedan gjorde jag en tunn dressing med jordnötssmör, soja och sesamolja bland annat. Så galet gott och fräscht. Toppa dressingen med lite lime så får du en bra balans i smakerna.


Tadaaa! Inte så tokigt va? Detta blir man mätt på. Jag stod mig hela dagen, vill du inte ha kyckling kan man ju ta tofu för vegetariskt eller varför inte salmalax, tonfisk eller skaldjur? Sojabönor är också mättande och gott i sallader tycker jag. Mango eller ananas för den fräscha smaken. För inte tala om färgerna. Man äter med ögat.
(Vill man inte ha jordnötsdressing kan man göra en vinägrette.)
Kycklingbowl och jordnötsdressing 2 portioner
2 kycklingfiléer
3 dl färdigkokt quinoa eller rårris
1-2 salladslökar
1/2 gurka
10-12 babytomater
1 mango
1 stor avocado
1 dl gröna sojabönor
1-2 dl alfagroddar
1/2 lime
några stora salladsblad
rostade sesamfrön
Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar, lägg i marinaden och låt stå i kyl ca en timma. Koka riset eller quinoa, vill du ha det ljummet så koka det 10 minuter innan servering. Stek kycklingen i en stekpanna så den blir genomstekt, små bitar tar ca 5 minuter. Salt och peppra något. Ställ åt sidan.
Skär mangon i bitar, koka upp sojabönorna och skölj i kallt vatten, skär avocadon och lägg upp alla grönsaker på en tallrik eller en djup skål. Jag började med salladsblad i ena kanten, sedan riset eller quinona, lägg sedan upp allt i små högar som du vill, man äter med ögat. Dra ”gurkremsor” med osthyvel, lägg upp på tallriken. Lägg kycklingen i mitten och när du lagt på allt- strö sesamfrön över allt. Häll dressingen i en liten skål och ställ på. Antingen dippar man allt i den eller så häller man dressingen över.
Marinaden till kycklingen:
1/2 dl olja
3 msk soja
2 msk sweet chili
1 pressad vitlöksklyfta
nypa chiliflakes
1/2 pressad lime
salt och svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop marinaden i en skål, skär kycklingen i mindre bitar och lägg i marinaden, ställ i kylen en timma.
Jordnötsdressing
2 msk jordnötssmör
1 msk japansk soja
4-6 msk olivolja
1/2 msk sesamolja
1 msk pressad lime
skvätt vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 msk honung
1/2 msk färsk riven ingefära
nypa chiliflakes
salt och svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Ställ i en kyl.
NJUT!

8

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00