• 2020-09-05, 12:21
  • 5

Fläskfilegryta med krispiga klyftpotatis är en rätt jag lagat i 20 år tror jag, barnen älskade detta när de var små och i veckan lagade jag den så de hade lunchlådor i kylen. Detta är ett recept med champinjoner annars men byt ut till kantareller om ni har. Så gott!

När jag var på amelia och bloggade där så toppade detta recept alla listor, det var galet. Så har ni inte testat det ännu, så hoppas jag ni gör det nu. Så roligt att mat även skapar minnen, det är inte bara att bli mätt, den här grytan är en lyxigt god helgmiddag som inte kostar mycket.

Fläskfilegryta 4 portioner 

ca 600 gram fläskfilé
2 schalottenlökar
250 gram kantareller eller champinjoner
2-3 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
2 msk kalvfond
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk soja
smör och olja at steka i
salt och svartpeppar

Serveringstips: Klyftpotatis, hasselbackspotatis, ris och förstås- gelé

Gör så här:
Rensa svampen och dela om de är stora kantareller. Fräs den i en stekpanna utan smör på medelvärme så vattnet kokar in. När svampen krympt och fått lite färg- lägg i lite smör och finhackad schalottenlök.
Lägg allt åt sidan och dela fläskfilen i tunna skivor, dela om de är stora. Fräs köttet på hög värme i smör och olja, salta och peppra. Köttet ska bara få färg.

Lägg i svampen och löken med köttet,  tillsätt grädde, creme fraiche, soja, fond, dijonsenap, tomatpure´, smaka av med salt och peppar. Koka ihop allt, ev späd med mer vätska.

Tips! Klyftpotatis är gott om man ringlar lite rapsolja över innan ugnen,  då blir de riktigt frasiga och knapriga. Gärna lite timjan och havssalt också.

2020-09-05 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Sussie 8 månader sen

Vad lustigt! Vi har samma recept hemma här hos oss!
Tips, ha i lite syltlök i ( om man tycker om det😉)
Smarrig som sjutton är det!!!!

Linda 8 månader sen

Jag älskar din fläskfilégryta! Den grytan har jag charmat många med. Brukar även ha rotfrukter i ugn också, en enkel men lyxig rätt! Tusen tack igen för detta goa recept ❤️

Cecilia 8 månader sen

Jag lägger alltid mina potatisklyftor i en marinad på rapsolja, vitlök, grillkrydda och salt, blir supergott!

Svar på kommentaren:
Charlotte 8 månader sen

Fläskfilé är nog det bästa kött jag vet. Så enkelt kött eg men så mycket gott man kan göra. Föredrar det t.o.m före oxfilé. När jag är på restaurang så säger min sambo att – ska du inte ta nåt lite mer exklusivt kött nu? Nope, ska ha fläskfilé 😂👌

Ska göra din rätt nästa helg😋

Anneli 8 månader sen

Åh, denna rätt har jag gjort många gånger nu, men alltid med champinjoner, så nu ska jag testa med kantareller istället 👍
Tack för tips 🙂💕

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…