• 2020-09-08, 21:12
  • 40

Ni som haft konstaterad covid-19, jag skulle vilja fråga er några saker och hoppas detta även kan hjälpa andra. Jag, Janne och mina barn hade covid-19 precis före sommaren. Jag har skrivit om det HÄR, men nu undrar jag om ni som haft covid-19 fortfarande har kvar symtom?

Mina luftrör var hemska, flera nätter satt jag uppe och det var som det brann inne i dem. Jag hade massor av slem som jag ville få upp, men kunde inte hosta, hela bröstet exploderade, kändes det som. En känsla jag aldrig varit med om. Jag andades ånga från kokande vatten mitt i natten och tog både Bricanyl, Pulmicort och slemlösande brustabletter. Det var hemskt! 

För inte tala om orden, jag tappade ord. Hittade inte vad jag skulle säga, i en månad efter kunde jag knappt prata. Blev rädd att något hade hänt i hjärnan.

En månad efter att jag fick covid-19 harklade jag fortfarande mig varje minut. Tjejerna blev galna här hemma, det var helt sjukt. Jag harklade mig igenom dagarna trots att jag inte var sjuk längre.

Nu har det gått flera månader. Jag är förstås frisk sedan många veckor, men har kvar dessa harklingar som är riktigt jobbiga. Slemmet sitter kvar trots att jag inte är det minsta sjuk eller förkyld. Jag försöker dricka vatten i stället för att harkla mig, men det går verkligen inte. I stället låter jag ofta som en 95 åring på rösten, vissa dagar är bättre, andra är sämre igen. I dag har det nästan varit helt bra, men i går var rena katastrofen. (Röker absolut inte) 

Jag pratade med en läkare i dag och hon sa att detta är helt klart på grund av jag haft covid-19. Även om man är helt frisk kan man ha såna symtom i många månader efteråt. Nu ska jag ta Pulmicort morgon och kväll en månad så hoppas jag det ger med sig.

Sedan är det lukt och smak. Jag har fått tillbaka smaken, men allt smakade konstigt i många veckor efteråt. Jag har till exempel inte kunnat dricka mina citronshots varje morgon, det smakade hemskt, beskt och jävligt. Nu kan jag äntligen dricka mina ingefärs- och citronshots! Märker ni av konstiga smaker efter ni haft covid-19? 

Har ni haft något liknande? Berätta gärna! Och har ni tips på hur man kan bli av med det? Jag är inte allergisk, jag har inte astma, jag bara harklar mig och nu är jag så sjukt trött på det!

 

2020-09-08 Johanna Toftby ,

Kommentarer

Anonym 5 dagar sen

Hej Johanna, jag har tampats med covid-symtom sedan mitten av mars. Mår bättre nu men jag har också kvar mina harklingar, vilket är extremt jobbigt. När harklingarna drar igång så kommer även andra symtom som brännande hud etc.

Anna 6 dagar sen

Jag hade Covid i maj som bekräftades med positivt Antikroppstest senare. Jag hade ganska lätta besvär med lite feber , smak och luktbortfall i en vecka och något tungt att andas. Dock tog det ca en månad innan jag kände att jag var tillbaka och kunde träna som innan. Känner inga besvär alls nu.

Eva 6 dagar sen

Hej
Harklandet kan bilda slem. Det blir lätt en vana som man behöver träna bort . Sen kan det ju jälvklart vara efterverkningar efter covid men ett tips.
Krya på dig

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 dagar sen

Hej Eva!

Så är det, men läkaren säger eftersom jag hade så hemska luftrör när jag hade covid-19 att detta är garanterat pga det.

Kört pulmicort nu och tycker det är lite bättre faktiskt, så kanske är/varit irriterade luftrör.

Bra tips ändå!

Kramar

Carolina 6 dagar sen

Blev sjuk i Juni mina första symptom började med enorm trötthet och huvudvärk tillsammans med yrsel.
När jag tappar lukt och smak inser jag att jag fått viruset. Testas 23/6 positiv.
Idag är jag fortfarande sjukskriven, enorm trötthet med yrsel och huvudvärk går på utredning där läkarna kliar sig i huvudet vet inte varför jag har dessa symptom kvar.

Kristina 1 vecka sen

Hej, jag vet inte om det är samma som min sambo hade för något år sedan efter en influensa på hösten. Harklingar med slem som dels sattt kvar i halsen och en del fick hann upp. Inga andra symptom men vissa dagar bättre än andra. Jag förstår din omgivnong för jag blev tokig här hemma, vi åkte utonlands 1 vecka med mycket sol och värme och det var den sommaren då vi hade så på varmt i flera månader. Tror värmen lyckades lösa upp allt slem för det försvann och kom aldrig igen. Hoopas du slipper harklingar och slem så snart det bara går. Ta hand om dig. Kram

Jonna 1 vecka sen

Jag hade covid-19 maj/juni och får ibland tungt att andas och har fått en konstig smak i munnen. Ägg och lök smakar och luktar likadant, vidrigt!

Svar på kommentaren:
Emelie 6 dagar sen

Jag hade oxå covid i maj! Lök luktar hemskt!!! Ägg likaså! Får även konstig smak i munnen till o från. ”Skönt” att inte va ensam, tänkte att jag inbillade mig detta.

L 1 vecka sen

Hade COVID19 i mars och har haft precis de efterverkningar som du beskriver. Slem och obehag (inte ont) i halsen, harklingar, svagare smak/lukt jämfört med tidigare, håravfall, svårt att träna på maxpuls mm. Det blir sakta bättre, men det går långsamt. Frustrerande, man är ju frisk men känner sig ändå inte riktigt som innan.

Millis 1 vecka sen

Hej! Jag o min man blev sjuka i juni/juli med konstaterad covid-19. Var dålig 3 veckor med hosta, feber, hemsk nästäppa, stickningar i huden, värk i muskler o leder o tappade smak o lukt vilket ännu inte kommit tillbaka fullt ut. Känner en extrem trötthet o andfåddhet fortfarande o tappar rejält mycket hår….Min frisör sa att det är vanligt efter en rejäl infektion men detta liknar inget annat tappat så MYCKET. Tur ändå att man hade en rejäl kalufs. Min man har antikroppar då han jobbar inom vården får alla testa så jag hoppas jag har det oxå.
Hoppas o tror att de flesta som genomgått o haft rejäla symptom inte får detta igen iaf inte lika hårt. Glad vi klarade av det hemma o vårdade varandra.
Kram o krya på oss :)

Kristin 1 vecka sen

Om röstbesvären kvarstår tycker jag att du ska prata med din vårdcentral om att få en remiss till öron näs halskläkare och logoped för utredning och behandling av röstbesvären. Jobbar själv som logoped och vi vet att det är många där ute som skulle behöva hjälp med röstbesvär efter covidinfektion. Vi får in alldeles för få remisser.
som andra har skrivit så kan pulmicorten påverka stämbanden. Drick i förebyggande syfte också.det tar ca 20 min innan vattnet via cirkulationen når slemmhinnorna på och nedanför stämbanden. Hoppas det vänder snart!

Camilla 1 vecka sen

Hej Johanna!
I veckans Hänt i Veckan så var det ett liten notis om dig. “Ensam mamma” Johanna :)
Tänkte i fall du vill veta när det står något om dig.
Kram <3

Anna 1 vecka sen

Hej Johanna. Pulmicort och astmamedicinerna har vissa biverkningar. Man kan lätt bli hes, bli lite rivig i halsen samt att få svamp i munnen. Därav viktigt att skölja munnen och borsta tänderna efter man tagit inhalationen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Tack!

Sköljer efter gör jag varje gång, men hesheten känns inte som det är från den? Eftersom jag stått utan ett tag?

En djungel detta :)

LK 1 vecka sen

Inte för att vara sån, (negativ) men efter vissa sjukdomar och covid-19 vet vi ju egentligen inte mycket om. Tror man kan vara dålig vääldigt länge. Ibland blir man aldrig bra igen efter en sjukdom. Vissa gånger triggar en sjd kroppen att bli sjuk på annat vis eller att alltid komma ihåg det man haft. Kolla att du inte drabbats av en biverkan i form av en annan sjukdom. Det kan hända. Om inte, tyvärr, man får försöka stå ut och klara sig så gott det går och ev. få dom mediciner man kan få som kan hjälpa att lindra vissa besvär.

En sak, jag är en harklare och har “ärtor” på stämbanden, man ska inte harkla sig oavsett utan hosta. Så när du vill harkla dig, hosta istället. Hela tiden. Det enda jag kan komma med som förslag till slem och harkling.

Line 1 vecka sen

Hej!
En lite fråga, vet du vilken blodgrupp du och Janne har?
Hoppas dina besvär blir bättre snart🙏
Kram

Ulrika 1 vecka sen

Du ska absolut se till att få en Pep-mask utprovad som hjälper dig att få bukt med slemmet. Den har ett motstånd som gör att dina lungor/lungblåsor öppnar upp sig. Hör med läkare eller sjukgymnast.
Jag hade en rejäl lunginflammation för några år sedan och läkaren sa att det kan ta upp emot 6 månader innan kroppen är tbx till det normala igen så efter covid-19 kan det nog tyvärr vara mkt lång väg tillbaka så försök ha tålamod : )

Lise 1 vecka sen

Dina symtom påminner exakt de symtom jag hade året innan Coronan kom, börjar tro att jag har skydd mot dem nuvarande coronan, alltså t-celler. Jag hade då stora problem med slem o halsen o bröstet , hade en hes röst o hosta, de på vårdcentralen sade då att det var virus o att det är bara o vänta ut viruset, tog ungefär 3 veckor ..
Jag kan nämna att jag tagit antikroppstest som var negativ, jobbar inom sjukvården o även jobbat på covidavdelning på SöS men har klarat mig från symtom än så länge

Nettan 1 vecka sen

Be att få recept på Acetylcystein, slemlösande brustabletter, hjälper mig när jag är slemmig i halsen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Jag har det hemma!
Tog det när jag hade covid. Kanske ska ta igen..!

Susanne 1 vecka sen

Jag har dåligt lukt och smaksinne av andra orsaker och haft i några år men fick ett bra tips av min syster som jobbar m dofter.
Lukta på tex din arm alltså din egna doft ta djupa andetag lukta sen på något annat. Håll på så varje dag. Vet ju inte om det hjälper er som varit sjuka men kanske värt att testa. Jag övade upp mitt luktsinne lite bättre och kan idag känna skogsdoft lite svagt på promenaderna. Lycka!
Lycka till m allt

Annika 1 vecka sen

Jag har inte haft det, ingen i min familj heller. En bekant däremot låg nedsövd i två veckor och utgången var oviss för henne men så väckte de henne och allt har gått så bra! Hennes återhämtning får nog beskrivas som över förväntan. Hon var ganska snabbt uppe och rörde på sig och några veckor senare var hon ute på en liten fjällvandring t.o.m.

En gammal skolkompis låg inne på sjukhus, ej nedsövd men med andningshjälp och han rasade 10 kg och mådde riktigt dåligt ett bra tag efteråt.

Så himla olika för alla, både hur sjukdomen ter sig och efteråt.

Christine Hoppe 1 vecka sen

Hej Johanna! Jag har inte vad jag vet hadt covid19. Men jag hade en akut bronkit i Maj. Jag får även astmatiska besvär vid förkylningar. Jag har även lång erfarenhet av att arbeta med IVA patienter. Vi brukar använda en sorts pip som de får blåsa i för att träna upp lungfunktionerna igen. Det är ett motstånd som gör att alveolerna tränas . Jag använde själv en sådan speciellt när jag är förkyld eller har bronkit. Den kan du få via din hälsocentral och sjukgymnast. Sedan när man använt den så huffar man för att försöka få upp slem. Kram på er allihopa vilka upplevelser ni har och har haft fy för denna sjukdom. Lycka till Johanna mvh Christine

Mathiad 1 vecka sen

Har du testat Alvesco istället för Pulmicort?
Tycker det hjälper mig mycket gällande harklingarna. Har också märkt att allt vissa saker jag dricker gör harklingarna värre. Inklusive kallt vatten. Galet!

Googla lite på Alvesco och Covid.

Malin 1 vecka sen

Hej,

Jag hade covid-19 i april och hade precis samma symtom som dig med luftrören. Jag är astmatiker och tar min kortisonmedicin morgon och kväll året runt men när jag var sjuk så var det mycket värre. Jag har precis som dig dessa harklingar än idag och ibland låter det som om jag har druckit whisky varje kväll. Min läkare har sagt att det ör så viktigt att skölja munnen efter att man har tagit kortison då det kan fastna på stämbanden. Smaken var jättekonstig när den kom tillbaka men är så gott som normal idag. Jag är inte sjuk heller men en viss trötthet dras jag med förutom harklingarna. Jag hoppas att vi kommer att bli helt återställda!

Malin 1 vecka sen

Har inte haft covid och vet inte om det hjälper men… Jobbar tillsammans med logopeder som säger att man aldrig ska harkla om man är slemmig, det bidrar bara till att mer slem bildas och sedan är man inne i en ond cirkel. Försök att hosta till istället så kanske slembildandet minskar. (Som sagt, i vanligt fall kan det hjälpa men vet ej gällande covid… Skadar inte att prova kanske?)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Tack Malin! Ja jag har också hört det, men det är HELT omöjligt, då kvävs jag typ. Haha!

Men testar så mkt jag kan.

Amra 1 vecka sen

Jag har både Bricanyl samt någon form av kortisoninhalation. Min lungfunktion ligger på strax över 70. Enligt läkarna är det på gränsen att jag har astma (har aldrig haft det tidigare). Läkarna tror dock inte att det är astma utan sviterna av Covid. Ingen vet hur länge jag kommer att må så här. Det kanske är bestående.

Mona 1 vecka sen

Kompis, jag tar alla dina “biverkningar” om du tar mitt extrema håravfall! Jag har tappat mer än hälften av mitt hår pga covid-19 … och jag fortsätter att tappa. Varje dag…🙈

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Samma här, bara det att slemmet och harklingarna/tungandad är fan värre! Många som berättar att det blir tydligen så…
jag tappar sjukt mkt hår!

Även Janne märker av det nu.

Annica 1 vecka sen

Hej. Vad jobbigt för dig :( Har inte haft covid-19 men skulle vilja ge dig ett tips om du inte redan fått det. Att ta den kortidsverkande inhalationen 10 min före du tar den långtidsverkande gör att du lättare får ner den sistnämnda då luftrören vidgar sig mera. Kan vara värt att prova iaf. Jag som astmatiker har fått de råden när jag blir förkyld och det gör faktiskt att det är lättare att andas.
Kanske även kan hjälpa dig med harklingarna. <3

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Tack, det sa en sköterska när jag hade covid-19 att det är smart! Men jag vill inte ta för mycket bricanyl för jag känner av hjärklappning ganska lätt, men en “puff” kanske kan hjälpa.

Kramar

Theresia 1 vecka sen

Jag hade covid i april men en väldigt mild variant. Det som märktes tydligast var lukt- och smakbortfall. Jag hade jättebra lukt och smak innan och är deppig över att inte ha fått tillbaka det till ens en bråkdel. Ibland smakar vissa saker bara konstigt och viss smak och lukt är annorlunda mot hur jag minns dem. Mycket smak är bara borta och det är så himla tråkigt att äta.

Malin 1 vecka sen

Jag testades positivt i början på maj då jag tappade smak och lukt från en timme till en annan.
Några dagar efter kom huvudvärk från helvetet. Aldrig upplevt någon sådan smärta i huvudet innan. Var som att jag kunde se i pannan hur det “dunkade” där inne…
Kände även av luftrören. Fick inte ner djupa andetag tex. Även magen pajade och betedde sig i obalans några dagar. Tappade aptit mm.
Nu 4 månader efter så har jag smaksinne till ca 70-80%. Men allt smakar beskt/metall/järn..är som att det är en beläggning som satt sig i gommen.
Mat är inte längre så kul..äter mer för att jag vet att jag måste få i mig näring.
Luktsinnet är 0% känner absolut ingenting. Kan stoppa ner ansiktet i soptunnan utan bekymmer. Ibland då och då kommer det som “puffar” då kan jag känna en lukt men sek senare är det borta.
Jag märker att det är ett jättevikrigt sinne som man tappat. Så tråkigt. Jah har svårt att se att det kommer bli 100%återställt. Har det varit som bortblåst i 4 månader redan så har jag inte stora förhoppningar.

Det var min upplevelse kort och gott…
//Malin

Stina 1 vecka sen

Min man och son hade covid i mars och de har fortfarande dålig lukt. Maken har fått förvrängt luktsinne då tex ägg luktar som bajs. Kaffedoft känner han inte alls.

Svar på kommentaren:
Cathy 1 vecka sen

Precis så är det för mig, alltså att ägg luktar bajs. Kaffedoft kände jag igår för första gången sen i mars, helt fantastiskt!!

Tina ME 1 vecka sen

Ja fy vilket hemskt virus det här är. Jag var sjuk i mars/april och kan fortfarande ha känningar vad gäller min andning då och då. Smak och lukt kom tillbaka relativt snabbt för mig och hostan och tröttheten satt i ett par-tre månader minst. Men jag har varit tvungen att ta långtidsverkande luftrörsvidgande och även extra luftrörsvidgande vid behov av en mer korttidsverkande sort. Typ samma som du. Jag brukar aldrig använda det annars och jag slutade med dem bara för ett par veckor sedan. Men ännu känns det tungt ibland även om jag inte behöver medicinera så det tar verkligen tid att återhämta sig och då var jag ändå rätt lindrigt drabbad även om jag prickade in alla symptom. Krya på dig! Kram //Tina

Anna 1 vecka sen

Åh fy vad jobbigt! Om du inte är riktigt återställd med smak/lukt så är det nog inte helt återställt bara. Jag tänker att slem behöver få chans att komma upp men annars finns en hostdämpade tablett som heter Noskapin (kanske heter något annat idag!). Den blockerar hostreflexen (bra vid torrhosta). Annars tänker jag att du kanske hostat sönder flimmerhåren? Kan man det? Slutligen skulle jag prova Desloratadin. Du skriver att du inte har allergi men det kan vara känslighet mot vissa ämnen som gör att man harklar sig. Om ditt immunförsvar är försvagat etc kan man reagera mot saker man inte brukar. Det kan aldrig konstateras en allergi men kroppen reagerar ändå. Hoppas att du snart får ordning på det där 💗

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Hej, jo nu har jag lukt och smak:)
Har ingen hosta alls. Bara harklingar sedan Covid-19

Hade nästan ingen hosta när jag var sjuk, hade hemsk brännande känsla, svårt att få luft. Luftrören vars kaos.

Det är säkert så att efter covid så är mitt immunförsvar sämre och kanske därför jag har så sjukt mkt slem och måste harkla.
Får knappt luft ibland. Frustrerande!
Tack för tips!

Malin 1 vecka sen

Hej!
Fy så tröttsamt. De patienter och personer jag har i min närhet beskriver samma som du och enligt vår läkare är det väldigt vanligt att det sitter i länge. Speciellt lukt och smak verkar vara segt att få tillbaka helt. Håll i och håll ut som det heter! Tack för fantastisk inspiration och fina tips!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

När jag hade corona kunde jag aldrig ana hur länge en del besvär skulle sitta i efteråt. Efter fyra veckor kände jag fortfarande av mina luftrör, jag harklade mig konstant. Jag hatade att jag…

Jag såg på Nyhetsmorgon om språkpoliser i morse, där de intervjuade folk på stan om missarna vi älskar att hata! Vad älskar du att hata när det kommer till språkmissarna? Det sämsta och roligaste…