• 2020-09-08, 21:12
  • 65

Ni som haft konstaterad covid-19, jag skulle vilja fråga er några saker och hoppas detta även kan hjälpa andra. Jag, Janne och mina barn hade covid-19 precis före sommaren. Jag har skrivit om det HÄR, men nu undrar jag om ni som haft covid-19 fortfarande har kvar symtom?

Mina luftrör var hemska, flera nätter satt jag uppe och det var som det brann inne i dem. Jag hade massor av slem som jag ville få upp, men kunde inte hosta, hela bröstet exploderade, kändes det som. En känsla jag aldrig varit med om. Jag andades ånga från kokande vatten mitt i natten och tog både Bricanyl, Pulmicort och slemlösande brustabletter. Det var hemskt! 

För inte tala om orden, jag tappade ord. Hittade inte vad jag skulle säga, i en månad efter kunde jag knappt prata. Blev rädd att något hade hänt i hjärnan.

En månad efter att jag fick covid-19 harklade jag fortfarande mig varje minut. Tjejerna blev galna här hemma, det var helt sjukt. Jag harklade mig igenom dagarna trots att jag inte var sjuk längre.

Nu har det gått flera månader. Jag är förstås frisk sedan många veckor, men har kvar dessa harklingar som är riktigt jobbiga. Slemmet sitter kvar trots att jag inte är det minsta sjuk eller förkyld. Jag försöker dricka vatten i stället för att harkla mig, men det går verkligen inte. I stället låter jag ofta som en 95 åring på rösten, vissa dagar är bättre, andra är sämre igen. I dag har det nästan varit helt bra, men i går var rena katastrofen. (Röker absolut inte) 

Jag pratade med en läkare i dag och hon sa att detta är helt klart på grund av jag haft covid-19. Även om man är helt frisk kan man ha såna symtom i många månader efteråt. Nu ska jag ta Pulmicort morgon och kväll en månad så hoppas jag det ger med sig.

Sedan är det lukt och smak. Jag har fått tillbaka smaken, men allt smakade konstigt i många veckor efteråt. Jag har till exempel inte kunnat dricka mina citronshots varje morgon, det smakade hemskt, beskt och jävligt. Nu kan jag äntligen dricka mina ingefärs- och citronshots! Märker ni av konstiga smaker efter ni haft covid-19? 

Har ni haft något liknande? Berätta gärna! Och har ni tips på hur man kan bli av med det? Jag är inte allergisk, jag har inte astma, jag bara harklar mig och nu är jag så sjukt trött på det!

 

2020-09-08 Johanna Toftby ,

Kommentarer

Christopher Alzén 2 veckor sen

Hej
Jag testade positivt i mitten av januari 2021 med klassiska symptom som feber och smak/luktbortfall. Hostade inte nämnvärt där och då men efter några veckor började helvetet. Känns som jag hostat sönder allt som finns i bröstet, efter att inte kunnat varken sitta eller ligga pga värk i ryggen och bröstkorgen togs kontakt med läkare och sjukgymnast. Troligtvis har flera muskelfästen fått jobba lite för hårt under för lång tid. Det är dock inte det värsta längre utan själva hostan som tar knäcken på mig framförallt mentalt. Harklar och hostar både slem och torrhosta vareviga minut och det gör ju att halsen känns öm och sårig. Fått nån kortisonspray-inhalator på recept jag tagit i tre veckor utan resultat.

Läser att det är fler som upplevt den här rethostan. För mig kommer den framförallt från halsen vilket ändå känns underligt eftersom Covid mest är lungrelaterat, kanske hör det ihop ändå…

Svara gärna om ni har mer erfarenheter av just detta.

felix 2 veckor sen

Johanna, släppte det för dig till slut med polmicort? Hade varit grymt om du kunde svara hur det gått för dig! jag har kört det nu i tre dagar morgon och kväll och det känns mycket bättre i halsen. hoppas verkligen att detta kan lösa problemet med harklingarna en gång för alla!! kommer knappt ihåg vem jag är utan dessa harklingar!!

Patrik 4 veckor sen

Jag hade covid i februari. Satte sig i lungorna. Frugan fick i näsan och bihålor. Upplever samma med harklingar. Haft det innan men inte lika mycket som efter covid. Ska ringa läkare idag och be om bricanyl för det hjälpte lite på natten och morgonen. Lånade sonens

Felix 1 månad sen

Går igenom precis samma som dig. Hade corona i oktober, har haft problem med harklingar och hostningar sedan dess, framförallt harklingar. Man kan knappt sova på nätterna.

Det är sjukt krävande och tar extremt på psyket. kändes som att det höll på att bli lite bättre i början av januari, men då blev jag förkyld igen och fick ont i halsen och då blev det minst lika dåligt igen.

Jag bokade en tid hos en läkare i fredags och fick svar att jag har “laryngit”, alltså inflammation i struphuvudet/stämbanden. men tror fortfarande att det bara har blivit en bieffekt för att jag harklat mig så mycket som jag gjort och slitit på stämbanden. Har köpt två luftfuktare och även en inhalator-maskin för att göra det lättare men det har knappt underlättat någonting.

Är så sjukt less på detta nu!! Tips för att lindra detta tas emot varmt om någon kommer på något!!

Sebastian 1 månad sen

Hej. Jag kände mig sjuk på fredag kväll, på tisdagen fick ja besked att mitt corona prov var positivt.. Dom biverkningarna ja har är ont i huvudet, magen är dålig, ont i leder, känner mig även förvirrad på nåt svårförklarigt sett, trötthet, svårt att andas i perioder, andfådd av ingenting. Och då är ja vältränad i grunden.. Känns som att det går i vågor? Man kan känna sig frisk sen kommer det tillbaka från ingenstans. Andningen är värst vid ansträngning.. längtar efter att må bra igen, covid är inte att leka med. Har innan detta varit lite nonchalant i att det nog inte är så farligt, det tankesättet är borta nu…..

Mahmoud 1 månad sen

Hej.
Jag fick corona i januari i år 21, kände mig knappt sjuk, hade en liten brännande känsla på ryggen, typ som kraftig solbränna,
Tappade lukt och smak, men det kom fort tillbaks, där imot så har jag en kraftig metallisk smak i munnen fast bara vissa tider på dygnet och ibland ganska kraftigt, som om jag hade folie papper i munnen, jag blir inte av med eländet, känns obehagligt.
Ibland så blir det psykiskt jobbigt att jag får panikattacker så jag åker till akuten och när jag väl är där så hittar läkarna ingenting i blodet, hjärtat eller annat.
Ibland känns det som om jag tänder av på amfetamin, en drog jag testade när jag var yngre och tyckte att den var obehaglig.
Sen så sväller magen upp ibland så jag får svårt att släppa på luften, hur mycket jag än går på muggen eller rapar. Obehaglig virus känns inte naturlig alls och ännu värre när man läser om alla som har så lika men ändå så olika symptom. Är det någon av er som känner igen sig i detta? Värsta är metallsmaken i munnen.
Tack för en bra blogg.

Svar på kommentaren:
even 1 månad sen

jag känner igen metallsmaken, men det smakar inte riktigt metall det är någon skum smak. Jag mådde lite illa i typ 30 timmar sedan efter det så smakar varm mat skit skumt lite metalliskt.

Åsa Pettersson 2 månader sen

Jag tappade smak och lukt efter 5-6 dagar. Helt plötligt, från ena timmen till den andra. Jag hade inga andra symtom egentligen förutom lite ont i lederna och halsen under 2 dagar. Min man blev jättedålig med hosta, feber och galen huvudvärk. Jag var lite kaxig och sa att jag sällan var sjuk i vanliga fall, så plötsligt var smak och lukt borta! Jag är livrädd och mår psykiskt dåligt av att inte känna något.

Svar på kommentaren:
Erik J 2 veckor sen

Hej,
Har du fått tillbaka smak och lukt?

Annie johansson 2 månader sen

Jag måste tillägga och fråga om en sak. Jag mådde illa efter varje måltid efter covid,ont i magen. Tog bort kött och mår bättre. Mår illa av synen av rött kött tex. Nån mer?

Jessika 3 månader sen

Fick första symtomen i fredags och testade positivt i måndags. Ingen feber men täppt som fasen i näsan o bihålor och slem till förbannelse! Harklar mig igenom både dagar o nätter. Har ingen hosta vilket nog hade gjort det lättare o få upp slemmet. Lite tung andning men har som tur är bricanyl o pulmicort hemma pga astman. Hoppas verkligen det inte blir värre….. kram till dig🙏

Svar på kommentaren:
Cia 2 månader sen

Jag testades 9:onde gången pos och har dom du säger harklingar tingandes som en elefant satt på bröstet fick halvsitta upp i 1,5 v när jag sov och inhalerar sumbicort morg och kväll känns bättre men är inte ren i lungorna. Har varit frisk och jobbat sedan 15/2 men det kommer ta flera mån innan man är helt återställd. Covid är inget att leka med ändå hade jag det lätt. Lider med alla dom går den svåra varianten .

Caroline 3 månader sen

Hej. Hittade precis din blogg. Fick covid precis innan jul. Och sedan dess har jag inte varken smakat eller luktar ngt. Fruktansvärt trött inu är jag och nu har allt börjat lukta var/ruttet och as illa. Kvittar hur och vad ja gör. Allt stinker. Ja smakar fortfarande ingenting och som sagt enda som luktar är samma vidriga lukt. Hur länge kommer detta sitta i tro? Och när släpper tröttheten? Ja har vanligtvis blod- och järnbrist och nu hade läkarna inte sett mer förvirrande provresultat. Detta resulterar dessutom i att ja är ännu tröttare än vanligt. Känner mig febrig och har frossa inu. Kändes som det var på väg på rätt håll men efter 2 dagar slog allt på igen. Som en ny våg. Nu är man stressad över sitt jobb med. När ska man bli ”normal/återgå till sitt vanliga jag” igen? Otroligt jobbigt.

Henke 3 månader sen

Jag hade Covid i början av December 2020. Hade nog en lindrigare variant med huvudvärk och ledvärk. Mådde illa och ont i magen på höger sida under revbenen. Luktsinnet försämrades men smaken är kvar. Har varit bra i jul. Men efter jag jobbat två dagar har jag varit helt slut. Sov hela dagen efter. Nu har jag huvudvärk från och till. Ett mycket diffust virus som är svårt att förklara för andra som inte haft det.

Jessica 4 månader sen

Bättre sent än aldrig hittade jag det här inlägget, obeskrivligt skön känsla att läsa om förändrat lukt- & smaksinne, där jag trodde att det var placebo bara. Men just som någon här i kommentarerna skriver – ALL sorts lök (både tillagad och rå) samt griskött är så äckligt. Och det sätter sig en och samma bismak utav detta, och det luktar samma. Vissa andra dofter som vårt sköljmedel, vissa schampon, tvål osv luktar också jätteäckligt. Tror heller inte jag fått tillbaka smaken helt, kanske 80% och jag hade covid i början av juli. Jag lever för mat och tycker detta är hemskt, men det är så skönt att läsa att man inte är ensam. Fick liksom inte ihop griskött och lök… ägg är heller inte lika gott men inte så hemskt som andra beskriver. Kan dock inte njuta alls av kaffe som tidigare eller rödvin. Även pasta får jag bismak av. Man får hålla tummarna för att det blir som vanligt någon gång…

Svar på kommentaren:
Patrik 4 månader sen

Jag har exakt samma problem och jag har problem att sova vissa nätter pga slemmet i halsen.

Therese 4 månader sen

Hej

Hittade din blogg först nu. Jag har haft en evighetshosta som startade i början på september. Värsta jag varit med om! Och det längsta träningsuppehållet ever på grund av detta. Har haft så ont i min lungor att jag gråtit. Natt som dag. Och min stackars familj har ju inte heller fått sova pga att jag hosta så. Tog så klart coronatest (flera stycken) som visade sig vara negativa. Sökte vård och fick prova omeprazon ifall problemen kom från magmunnen, funkade inte. Gjorde därefter lungröntgen och spirometri. Visade ingen avvikande. Problemen bara fortsatte och till slut fick jag slemlösande brustabletter och bufomix. Räddningen! Plötsligt fick jag sova! Men problemen finns kvar. Harklar mig och har bra och dåliga dagar, precis så som du beskriver det. Jag blir så fundersam på om jag ändå kan ha haft corona. Kommer nog att beställa ett antikroppstest.

Tack för din blogg. Har hittills inte hittat någon som stämmer in så väl på mina bekymmer.

Tuulikki Lindborg 4 månader sen

Jag hade en rejäl förkylning i slutet av december 2019 och till hela januari 2020, eller jag trodde jag hade förkylning, nu i efterhand så tror jag att jag hade covid 19. Började som en vanlig förkylning,men vecka 2 gick det över till något fruktansvärt. Hög feber,andningen tjöt och kunde bara andas ytliga små andningar för att inte snacka om den hemska hostan och slem som var tjockt och genomskinligt (inte alls som det är när man har en vanlig förkylning) hostade tills jag spydde och ändå satt slemmet kvar. Tog mina astma mediciner,men tyckte det blev mycket värre med andningen. Satt med ångande vatten och handduk, inget hjälpte. Tog kontakt med vc,men dom sa att det är bara en förkylning (då var det inga kända fall av corona i Sverige) Hela januari var jag super dålig och sen plötsligt var det över. En vecka efter så försvann smaken och lukten. Kände absolut ingenting. Två veckor av det så kom smaken och lukten tillbaka till det normala,trodde jag. Allt luktade och smakade som en blandning mellan saltlake och vanilj. Kunde inte äta något förutom sött (det smakade normalt). Nu har jag fortfarande mina smaklökar helt uppochner : ägg,apelsin,griskött och lök smakar/luktar fruktansvärt äckligt. Snart ett år sedan och fortfarande sviter efter det

Jenny 5 månader sen

Hej Johanna och alla andra som läser,
Jag hade Covid-19 i början av juni och höll på i 25 dagar. Fick monsterdiarré i 14 dagar, tappa all smak och lukt (inte ens salt, surt eller beskt allt försvann så skumt), nervsystmpåverkan i form av ryckningar i fingrar, mardrömmar, feber till och från 14 dagar, efter 4-5 dagar kunde knappt djupandas i 11 dagar, har lätt astma men satte sig oturligt nog mest på lungorna. Var andfådd länge efter men nu ok. Mitt tips! Andningsövningar av läkare på Youtube som jobbar med Covidpatienter, finns bra videos att hitta! Gjorde detta trots hosta och svårt andas, tror räddade mig, tog Treo för att förebygga blodproppar och mycket vätska. Ligg inte på rygg hellre på sidan eller mage, för mig funakde sidan. Ang smaken, upptäckt att kom tillbaka efter 2-3 månader MEN nu förstår jag varför ÄGG tex smakar kemikalier! Även så vid toabesök (förlåt beskrivningen) men besök där luktar samma som ägget smakar, vet låter vidrigt men något hände men lutk och smak, denna kemikaliska bismak och lukt dyker upp ibland i olika sammanhang, hoppas på något sätt försvinner. Det är som om smak och lukt kom tillbaka men som strängarna på en harpa, vissa strängar gick sönder så sublima förändringar någonstans där, Ta hand om dig/er!

Svar på kommentaren:
Ermin Husic 4 månader sen

Hej Jenny! Har lätt astma och är är inne på min 24 dag med andningssvårigheter. Hur länge hade du svårt med andningen? Var det genom hela sjukförloppet? Blir andfådd så fort jag går runt lite i huset. Överanstränger jag mig lite så kan de även sitta i när jag sitter ner några timmar. Blev det bättre stegvis eller försvann det direkt? Ursäkta för alla frågor och hopps att du har möjlighet att svara 👏🏼 Fick inga andra symptom, endast problem med andningen.

Ulrika 5 månader sen

Jag har haft liknande men det vara just nu är för mig de hemska diarréerna som jag har kvar!!! Ngn som har det? Får inte behålla någon mat alls

Mari 6 månader sen

Fick covid 19 för 3 veckor sedan! Haft alla möjliga symtom, blixtrande huvudvärken är kvar! Tappat lukt o smak! Fick lindriga symtom förutom huvudvärken.Ska till vårdcentralen imorgon! Krya på er alla ❤️

David 7 månader sen

Lite sent kanske… Men en parentes: Jag är pollenallergiker och hade astma som barn. Då och då har jag fått utskrivet Pulmicort/Rhinocort och har då flera gånger kunnat konstatera att dessa mediciner ger mig väldiga luftrörsproblem. Mycket värre än utan. Så det kan också vara ett svar, någon sorts “allergi” mot medicinerna.

Anonym 7 månader sen

Hej Johanna, jag har tampats med covid-symtom sedan mitten av mars. Mår bättre nu men jag har också kvar mina harklingar, vilket är extremt jobbigt. När harklingarna drar igång så kommer även andra symtom som brännande hud etc.

Anna 7 månader sen

Jag hade Covid i maj som bekräftades med positivt Antikroppstest senare. Jag hade ganska lätta besvär med lite feber , smak och luktbortfall i en vecka och något tungt att andas. Dock tog det ca en månad innan jag kände att jag var tillbaka och kunde träna som innan. Känner inga besvär alls nu.

Eva 7 månader sen

Hej
Harklandet kan bilda slem. Det blir lätt en vana som man behöver träna bort . Sen kan det ju jälvklart vara efterverkningar efter covid men ett tips.
Krya på dig

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Hej Eva!

Så är det, men läkaren säger eftersom jag hade så hemska luftrör när jag hade covid-19 att detta är garanterat pga det.

Kört pulmicort nu och tycker det är lite bättre faktiskt, så kanske är/varit irriterade luftrör.

Bra tips ändå!

Kramar

Carolina 7 månader sen

Blev sjuk i Juni mina första symptom började med enorm trötthet och huvudvärk tillsammans med yrsel.
När jag tappar lukt och smak inser jag att jag fått viruset. Testas 23/6 positiv.
Idag är jag fortfarande sjukskriven, enorm trötthet med yrsel och huvudvärk går på utredning där läkarna kliar sig i huvudet vet inte varför jag har dessa symptom kvar.

Kristina 7 månader sen

Hej, jag vet inte om det är samma som min sambo hade för något år sedan efter en influensa på hösten. Harklingar med slem som dels sattt kvar i halsen och en del fick hann upp. Inga andra symptom men vissa dagar bättre än andra. Jag förstår din omgivnong för jag blev tokig här hemma, vi åkte utonlands 1 vecka med mycket sol och värme och det var den sommaren då vi hade så på varmt i flera månader. Tror värmen lyckades lösa upp allt slem för det försvann och kom aldrig igen. Hoopas du slipper harklingar och slem så snart det bara går. Ta hand om dig. Kram

Jonna 7 månader sen

Jag hade covid-19 maj/juni och får ibland tungt att andas och har fått en konstig smak i munnen. Ägg och lök smakar och luktar likadant, vidrigt!

Svar på kommentaren:
Emelie 7 månader sen

Jag hade oxå covid i maj! Lök luktar hemskt!!! Ägg likaså! Får även konstig smak i munnen till o från. ”Skönt” att inte va ensam, tänkte att jag inbillade mig detta.

M 6 månader sen

Jag hade Corona i slutet av maj och början av juni. Min smak och lukt här helt förändrad, ägg kan jag inte ens lukta på och det åt jag varje morgon innan Coronan. Lök och all mat som innehåller lök får jag knappt i mig. Schampoo och övriga produkter luktar illa och kemiskt. Det blir bara värre och värre för mig. Jag hoppas vi får se en utredning kring detta. Lever på kräm och nyponsoppa

L 7 månader sen

Hade COVID19 i mars och har haft precis de efterverkningar som du beskriver. Slem och obehag (inte ont) i halsen, harklingar, svagare smak/lukt jämfört med tidigare, håravfall, svårt att träna på maxpuls mm. Det blir sakta bättre, men det går långsamt. Frustrerande, man är ju frisk men känner sig ändå inte riktigt som innan.

Millis 7 månader sen

Hej! Jag o min man blev sjuka i juni/juli med konstaterad covid-19. Var dålig 3 veckor med hosta, feber, hemsk nästäppa, stickningar i huden, värk i muskler o leder o tappade smak o lukt vilket ännu inte kommit tillbaka fullt ut. Känner en extrem trötthet o andfåddhet fortfarande o tappar rejält mycket hår….Min frisör sa att det är vanligt efter en rejäl infektion men detta liknar inget annat tappat så MYCKET. Tur ändå att man hade en rejäl kalufs. Min man har antikroppar då han jobbar inom vården får alla testa så jag hoppas jag har det oxå.
Hoppas o tror att de flesta som genomgått o haft rejäla symptom inte får detta igen iaf inte lika hårt. Glad vi klarade av det hemma o vårdade varandra.
Kram o krya på oss :)

Kristin 7 månader sen

Om röstbesvären kvarstår tycker jag att du ska prata med din vårdcentral om att få en remiss till öron näs halskläkare och logoped för utredning och behandling av röstbesvären. Jobbar själv som logoped och vi vet att det är många där ute som skulle behöva hjälp med röstbesvär efter covidinfektion. Vi får in alldeles för få remisser.
som andra har skrivit så kan pulmicorten påverka stämbanden. Drick i förebyggande syfte också.det tar ca 20 min innan vattnet via cirkulationen når slemmhinnorna på och nedanför stämbanden. Hoppas det vänder snart!

Camilla 7 månader sen

Hej Johanna!
I veckans Hänt i Veckan så var det ett liten notis om dig. “Ensam mamma” Johanna :)
Tänkte i fall du vill veta när det står något om dig.
Kram <3

Anna 7 månader sen

Hej Johanna. Pulmicort och astmamedicinerna har vissa biverkningar. Man kan lätt bli hes, bli lite rivig i halsen samt att få svamp i munnen. Därav viktigt att skölja munnen och borsta tänderna efter man tagit inhalationen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Tack!

Sköljer efter gör jag varje gång, men hesheten känns inte som det är från den? Eftersom jag stått utan ett tag?

En djungel detta :)

LK 7 månader sen

Inte för att vara sån, (negativ) men efter vissa sjukdomar och covid-19 vet vi ju egentligen inte mycket om. Tror man kan vara dålig vääldigt länge. Ibland blir man aldrig bra igen efter en sjukdom. Vissa gånger triggar en sjd kroppen att bli sjuk på annat vis eller att alltid komma ihåg det man haft. Kolla att du inte drabbats av en biverkan i form av en annan sjukdom. Det kan hända. Om inte, tyvärr, man får försöka stå ut och klara sig så gott det går och ev. få dom mediciner man kan få som kan hjälpa att lindra vissa besvär.

En sak, jag är en harklare och har “ärtor” på stämbanden, man ska inte harkla sig oavsett utan hosta. Så när du vill harkla dig, hosta istället. Hela tiden. Det enda jag kan komma med som förslag till slem och harkling.

Line 7 månader sen

Hej!
En lite fråga, vet du vilken blodgrupp du och Janne har?
Hoppas dina besvär blir bättre snart🙏
Kram

Ulrika 7 månader sen

Du ska absolut se till att få en Pep-mask utprovad som hjälper dig att få bukt med slemmet. Den har ett motstånd som gör att dina lungor/lungblåsor öppnar upp sig. Hör med läkare eller sjukgymnast.
Jag hade en rejäl lunginflammation för några år sedan och läkaren sa att det kan ta upp emot 6 månader innan kroppen är tbx till det normala igen så efter covid-19 kan det nog tyvärr vara mkt lång väg tillbaka så försök ha tålamod : )

Lise 7 månader sen

Dina symtom påminner exakt de symtom jag hade året innan Coronan kom, börjar tro att jag har skydd mot dem nuvarande coronan, alltså t-celler. Jag hade då stora problem med slem o halsen o bröstet , hade en hes röst o hosta, de på vårdcentralen sade då att det var virus o att det är bara o vänta ut viruset, tog ungefär 3 veckor ..
Jag kan nämna att jag tagit antikroppstest som var negativ, jobbar inom sjukvården o även jobbat på covidavdelning på SöS men har klarat mig från symtom än så länge

Nettan 7 månader sen

Be att få recept på Acetylcystein, slemlösande brustabletter, hjälper mig när jag är slemmig i halsen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Jag har det hemma!
Tog det när jag hade covid. Kanske ska ta igen..!

Susanne 7 månader sen

Jag har dåligt lukt och smaksinne av andra orsaker och haft i några år men fick ett bra tips av min syster som jobbar m dofter.
Lukta på tex din arm alltså din egna doft ta djupa andetag lukta sen på något annat. Håll på så varje dag. Vet ju inte om det hjälper er som varit sjuka men kanske värt att testa. Jag övade upp mitt luktsinne lite bättre och kan idag känna skogsdoft lite svagt på promenaderna. Lycka!
Lycka till m allt

Annika 7 månader sen

Jag har inte haft det, ingen i min familj heller. En bekant däremot låg nedsövd i två veckor och utgången var oviss för henne men så väckte de henne och allt har gått så bra! Hennes återhämtning får nog beskrivas som över förväntan. Hon var ganska snabbt uppe och rörde på sig och några veckor senare var hon ute på en liten fjällvandring t.o.m.

En gammal skolkompis låg inne på sjukhus, ej nedsövd men med andningshjälp och han rasade 10 kg och mådde riktigt dåligt ett bra tag efteråt.

Så himla olika för alla, både hur sjukdomen ter sig och efteråt.

Christine Hoppe 7 månader sen

Hej Johanna! Jag har inte vad jag vet hadt covid19. Men jag hade en akut bronkit i Maj. Jag får även astmatiska besvär vid förkylningar. Jag har även lång erfarenhet av att arbeta med IVA patienter. Vi brukar använda en sorts pip som de får blåsa i för att träna upp lungfunktionerna igen. Det är ett motstånd som gör att alveolerna tränas . Jag använde själv en sådan speciellt när jag är förkyld eller har bronkit. Den kan du få via din hälsocentral och sjukgymnast. Sedan när man använt den så huffar man för att försöka få upp slem. Kram på er allihopa vilka upplevelser ni har och har haft fy för denna sjukdom. Lycka till Johanna mvh Christine

Mathiad 7 månader sen

Har du testat Alvesco istället för Pulmicort?
Tycker det hjälper mig mycket gällande harklingarna. Har också märkt att allt vissa saker jag dricker gör harklingarna värre. Inklusive kallt vatten. Galet!

Googla lite på Alvesco och Covid.

Malin 7 månader sen

Hej,

Jag hade covid-19 i april och hade precis samma symtom som dig med luftrören. Jag är astmatiker och tar min kortisonmedicin morgon och kväll året runt men när jag var sjuk så var det mycket värre. Jag har precis som dig dessa harklingar än idag och ibland låter det som om jag har druckit whisky varje kväll. Min läkare har sagt att det ör så viktigt att skölja munnen efter att man har tagit kortison då det kan fastna på stämbanden. Smaken var jättekonstig när den kom tillbaka men är så gott som normal idag. Jag är inte sjuk heller men en viss trötthet dras jag med förutom harklingarna. Jag hoppas att vi kommer att bli helt återställda!

Malin 7 månader sen

Har inte haft covid och vet inte om det hjälper men… Jobbar tillsammans med logopeder som säger att man aldrig ska harkla om man är slemmig, det bidrar bara till att mer slem bildas och sedan är man inne i en ond cirkel. Försök att hosta till istället så kanske slembildandet minskar. (Som sagt, i vanligt fall kan det hjälpa men vet ej gällande covid… Skadar inte att prova kanske?)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Tack Malin! Ja jag har också hört det, men det är HELT omöjligt, då kvävs jag typ. Haha!

Men testar så mkt jag kan.

Amra 7 månader sen

Jag har både Bricanyl samt någon form av kortisoninhalation. Min lungfunktion ligger på strax över 70. Enligt läkarna är det på gränsen att jag har astma (har aldrig haft det tidigare). Läkarna tror dock inte att det är astma utan sviterna av Covid. Ingen vet hur länge jag kommer att må så här. Det kanske är bestående.

Mona 7 månader sen

Kompis, jag tar alla dina “biverkningar” om du tar mitt extrema håravfall! Jag har tappat mer än hälften av mitt hår pga covid-19 … och jag fortsätter att tappa. Varje dag…🙈

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Samma här, bara det att slemmet och harklingarna/tungandad är fan värre! Många som berättar att det blir tydligen så…
jag tappar sjukt mkt hår!

Även Janne märker av det nu.

Annica 7 månader sen

Hej. Vad jobbigt för dig :( Har inte haft covid-19 men skulle vilja ge dig ett tips om du inte redan fått det. Att ta den kortidsverkande inhalationen 10 min före du tar den långtidsverkande gör att du lättare får ner den sistnämnda då luftrören vidgar sig mera. Kan vara värt att prova iaf. Jag som astmatiker har fått de råden när jag blir förkyld och det gör faktiskt att det är lättare att andas.
Kanske även kan hjälpa dig med harklingarna. <3

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Tack, det sa en sköterska när jag hade covid-19 att det är smart! Men jag vill inte ta för mycket bricanyl för jag känner av hjärklappning ganska lätt, men en “puff” kanske kan hjälpa.

Kramar

Theresia 7 månader sen

Jag hade covid i april men en väldigt mild variant. Det som märktes tydligast var lukt- och smakbortfall. Jag hade jättebra lukt och smak innan och är deppig över att inte ha fått tillbaka det till ens en bråkdel. Ibland smakar vissa saker bara konstigt och viss smak och lukt är annorlunda mot hur jag minns dem. Mycket smak är bara borta och det är så himla tråkigt att äta.

Malin 7 månader sen

Jag testades positivt i början på maj då jag tappade smak och lukt från en timme till en annan.
Några dagar efter kom huvudvärk från helvetet. Aldrig upplevt någon sådan smärta i huvudet innan. Var som att jag kunde se i pannan hur det “dunkade” där inne…
Kände även av luftrören. Fick inte ner djupa andetag tex. Även magen pajade och betedde sig i obalans några dagar. Tappade aptit mm.
Nu 4 månader efter så har jag smaksinne till ca 70-80%. Men allt smakar beskt/metall/järn..är som att det är en beläggning som satt sig i gommen.
Mat är inte längre så kul..äter mer för att jag vet att jag måste få i mig näring.
Luktsinnet är 0% känner absolut ingenting. Kan stoppa ner ansiktet i soptunnan utan bekymmer. Ibland då och då kommer det som “puffar” då kan jag känna en lukt men sek senare är det borta.
Jag märker att det är ett jättevikrigt sinne som man tappat. Så tråkigt. Jah har svårt att se att det kommer bli 100%återställt. Har det varit som bortblåst i 4 månader redan så har jag inte stora förhoppningar.

Det var min upplevelse kort och gott…
//Malin

Stina 7 månader sen

Min man och son hade covid i mars och de har fortfarande dålig lukt. Maken har fått förvrängt luktsinne då tex ägg luktar som bajs. Kaffedoft känner han inte alls.

Svar på kommentaren:
Cathy 7 månader sen

Precis så är det för mig, alltså att ägg luktar bajs. Kaffedoft kände jag igår för första gången sen i mars, helt fantastiskt!!

Tina ME 7 månader sen

Ja fy vilket hemskt virus det här är. Jag var sjuk i mars/april och kan fortfarande ha känningar vad gäller min andning då och då. Smak och lukt kom tillbaka relativt snabbt för mig och hostan och tröttheten satt i ett par-tre månader minst. Men jag har varit tvungen att ta långtidsverkande luftrörsvidgande och även extra luftrörsvidgande vid behov av en mer korttidsverkande sort. Typ samma som du. Jag brukar aldrig använda det annars och jag slutade med dem bara för ett par veckor sedan. Men ännu känns det tungt ibland även om jag inte behöver medicinera så det tar verkligen tid att återhämta sig och då var jag ändå rätt lindrigt drabbad även om jag prickade in alla symptom. Krya på dig! Kram //Tina

Anna 7 månader sen

Åh fy vad jobbigt! Om du inte är riktigt återställd med smak/lukt så är det nog inte helt återställt bara. Jag tänker att slem behöver få chans att komma upp men annars finns en hostdämpade tablett som heter Noskapin (kanske heter något annat idag!). Den blockerar hostreflexen (bra vid torrhosta). Annars tänker jag att du kanske hostat sönder flimmerhåren? Kan man det? Slutligen skulle jag prova Desloratadin. Du skriver att du inte har allergi men det kan vara känslighet mot vissa ämnen som gör att man harklar sig. Om ditt immunförsvar är försvagat etc kan man reagera mot saker man inte brukar. Det kan aldrig konstateras en allergi men kroppen reagerar ändå. Hoppas att du snart får ordning på det där 💗

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Hej, jo nu har jag lukt och smak:)
Har ingen hosta alls. Bara harklingar sedan Covid-19

Hade nästan ingen hosta när jag var sjuk, hade hemsk brännande känsla, svårt att få luft. Luftrören vars kaos.

Det är säkert så att efter covid så är mitt immunförsvar sämre och kanske därför jag har så sjukt mkt slem och måste harkla.
Får knappt luft ibland. Frustrerande!
Tack för tips!

Malin 7 månader sen

Hej!
Fy så tröttsamt. De patienter och personer jag har i min närhet beskriver samma som du och enligt vår läkare är det väldigt vanligt att det sitter i länge. Speciellt lukt och smak verkar vara segt att få tillbaka helt. Håll i och håll ut som det heter! Tack för fantastisk inspiration och fina tips!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

När jag hade corona kunde jag aldrig ana hur länge en del besvär skulle sitta i efteråt. Efter fyra veckor kände jag fortfarande av mina luftrör, jag harklade mig konstant. Jag hatade att jag…