• 2020-09-17, 18:57
  • 122

Jag såg på Nyhetsmorgon om språkpoliser i morse, där de intervjuade folk på stan om missarna vi älskar att hata! Vad älskar du att hata när det kommer till språkmissarna? Det sämsta och roligaste vinner en signerad Middag hos mig! 

Skriv bara i kommentarsfältet vad som irriterar dig mest när det gäller språkfel. Du har ett dygn på dig från och med NU!

Jag är ingen expert, jag är varken svenskalärare eller korrekturläsare, men det finns två saker som jag stör ihjäl mig på när jag läser: påhittade förkortningar och särskrivningar. Särskrivningar har jag skrivit om HÄR men dessa oförståeliga förkortningar… usch!

Jag har sett en del hemska meddelanden där det står saker som: 

“Vgd? D är ditt ansvar oxå. D är inte idag utan imr som du ska hämta.
Blir för mkt annars.
Eller kmr du inte ihåg d?” 

För helvete! Jag får som tur inte sådana sms ofta, jag skulle bli galen. Det finns inget mer störande än när någon bara skriver med förkortningar så man inte fattar vad det står. Vem skriver med D istället för DET? Varför ska man gissa sig till en mening? Sedan ser det bedrövligt ut oavsett vem du skriver till. 

Tips till er som bara skriver med förkortningar och inte orkar skriva: Tala in era meddelanden. Det gör jag ofta. 

Eller denna förkortning? Kommer du IMON. Imon? Vad är det? I morgon heter det. Jag stör ihjäl mig på ord som man inte ens ser vad de är. Verkligen stör ihjäl mig!

Nu är det din tur, berätta vad som stör dig mest och vinn min bok!

 

 

2020-09-17 Johanna Toftby

Kommentarer

Åsa 1 månad sen

Du är inte riktigt rätt person att märka ord.
Jag har läst din blogg ett tag nu och något jag har tänkt på är att du ofta skriver ganska dåligt 😅
Inget konstigt med det men man kanske inte ska kasta sten i glashus….

Svar på kommentaren:
Annika.S 1 månad sen

Åsa, en blogg är ingen föreläsning eller en artikel.
Jag läser många bloggar och här är en av de bättre.
Finns en anledning till varför Johannas blogg är så stor tror jag.
Och nu skriver hon om förkortningar, jag har inte sett en enda förkortning här inne, jag tycker hon skriver bra!

Ganska sorglig kommentar av dig, inlägget är ju humor!

Johanna Toftby 1 månad sen

Hej Åsa

Tack för att du tar dig tid att berätta att jag skriver dåligt och att du ändå läser min blogg. Det vore ju bättre om du gav mig exempel på vad jag skriver som är dåligt så jag kan leva upp till dina högt ställda krav i fortsättningen. Jag vill verkligen att just DU ska känna att jag lever upp till dina förväntningar på stavning, meningsbyggnad, grammatik eller vad du nu inte tycker att jag är bra på.

Åsa 1 månad sen

Johanna : lite typiskt dig att sparka på folk samtidigt som du själv inte kan ta kritik.
Jobba lite på ditt självförtroende 😊👍🏻

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Tack Åsa!

Något mer jag borde jobba med förutom språkkunskaper och självförtroende?
Baka bullar? Föda upp getter? Gå på händer?

Snälla lär mig!

Åsa 1 månad sen

Bete dig som en normal människa och inte som en förvuxen fjortis kanske vore nåt 😊

Marie.S 1 månad sen

Åsa jag läser dina kommentarer och vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vem du nu är att tala om och bestämma hur Johanna ska bete sig.

Bara lägg ner.

Lunta 1 månad sen

OMG…..För mig “omgående”….dom yngre ” oh my gud”….🤷‍♀️😊

Madeleine 1 månad sen

Stör mig otroligt mycket på folk som säger egekligen om ordet egentligen!!!

Svar på kommentaren:
Ylva 4 veckor sen

Eller egenkligen…

Astrid 1 månad sen

Jag kommer lite sent med min kommentar. Måste berätta om mina hangups endå. Whoops! Det här börjar bra. Jag är inte bättre än någon annan.
1. Använda engelska ord istället för vanliga svenska.
2. Säga ”s’atte” i varannan mening.
3. Använda ”typ” för att berätta att det kan vara ett exempel men något man menar ändå.
4. Använda ”ish”

Chris 1 månad sen

Kanske inte stör mig men jag fattade noll när jag läste förkortningen PoK som sista ord/mening i en säljannons.
Skriver man verkligen Puss o Kram i en annons ? Jag fattade noll.
Tills en vän förklarade att det stod för Prutat o Klart. Hahaha, både ler och blir irriterad varje gång jag läser förkortningen…

Anna 1 månad sen

När folk säger ijenkliän…..

Maria 1 månad sen

Jag är språklärare och har hört så mycket dumt att jag borde vara immun! Ibland TROR jag faktiskt att jag är immun, som när jag läste på FB om en tjej som skulle äta “hemma gjorda prinsess tårtor” och INTE kastade telefonen i väggen… MEN nu har jag upptäckt ett nytt fenomen som jag blir tokig på så det där med immuniteten är bara att glömma! Jag hatar när folk säger “och” istället för “att”, t.ex. i meningarna “Jag älskar och spela fotboll” eller “Nu är det dags och äta”. Blir knäpp på riktigt. De meningarna betyder ju absolut ingenting! INGENTING! Gaaaaah!

Helena 1 månad sen

svenskaAlärare?

Gunilla Johansson 1 månad sen

VART ligger Skövde? När det heter: Var ligger Skövde? Helt korrekt däremot i barnvisan från min barndom: Vart ska du gå min lilla flicka? Jo, jag ska gå och hämta dricka. Åt vem då du lilla tärna? — Åt vår get som heter Stjärna!

Anno 1 månad sen

När någon blir intervjuad och säger äh efter varje mening sen var det äh och då sa han äh herregud så fruktansvärt att lyssna på. Eller när folk ska berätta och säger han ba…. vadå ba?

Annika E 1 månad sen

Lång hårig sjuk sköterska 🤣🤣🤣 henne vill man nog inte träffa, eller?
Jag föredrar ”Långhårig sjuksköterska”

Skulle kunna fortsätta i all evighet med uttal, felskrivningar, särskrivningar mm. Puh!
Men då hamnar jag på dårhuset 🤗🥰

Anita 1 månad sen

Stör mig på användandet av ordet sjukt för att förstärka något. Att skriva ihop orden påväg i stället för på väg eller tillslut när det menas till slut. Tillsluta är något annat. Vedertagna förkortningar känns okej i meddelanden.

Anette 1 månad sen

Jag flyttade från Södertälje till Uppsala på 80-talet.
En jobbarkompis sa till mig att hennes dotter var och klöpp sig. Jag fattade ingenting men förstod sedan att hon menade att dottern var och klippte sig. 🙂

Svar på kommentaren:
Charlotte 1 månad sen

😂😂😂 den var rolig! Har inte med förkortningar att göra men jag stör mig på att fler och fler inte kan skilja på ” dem” och ”de”.

Jenny 1 månad sen

Jag tycker att personer som översätter engelska uttryck rätt av till någon konstig svenska, och säger
”Från botten av mitt hjärta” istället för ”Från djupet av mitt hjärta” är riktiga töntar.
Jenny

Magdalena 1 månad sen

Det är fortfarande hemskt att höra folk, mest de i medelåldern, att säga “han är ju cp” eller “fattar’u inget ditt mongo”. Jag blir så illa berörd när jag hör sådant. Kan inte hjälpas…

Jenny 1 månad sen

Vilket roligt inlägg! Jag reagerar på när någon säger ”odenklit” och ijenklien” istället för ordentligt och egentligen. Särskilt fånigt låter det när en”machokarl” säger det ( tex. Paolo Roberto).

Malin Stjernberg 1 månad sen

Det lilla men så irriterande och försvenskade Hi; det heter hej! Gaaaaah 😤

Sofia 1 månad sen

Deras – sina, verkar vara svårt att hålla isär.
Något annat som jag stör mig på är chans-risk. Oftast används ordet risk felaktigt även i positiv bemärkelse.

Helena 1 månad sen

Roligaste inlägget! Håller helt och hållet med! Irriterar ihjäl mig när folk säger “STRAXT”…det heter “STRAX”. Dagens barn kommer inte lära sig skriva ordentligt på grund av dessa mobiltelefoner överallt. Och KORRIDÅREN! Vilken dåre? KORRIDOREN är det väl ändå! 😄

Anna 1 månad sen

Pangkaka :)

annika 1 månad sen

“Det var allt för nu” sägs ibland av tv-folk. Jag tycker det är ett konstigt uttryck.
Det heter förrän och inte förens, egentligen och inte igentligen, fåtölj och inte fåtölj eller fåttölj. I svenskan skrivs månadernas och veckodagarnas namn bara med stor bokstav om de inleder en mening. Dem hit och dit istället för de, kan jag reta mig på. Usch ja, det finns mycket i språket som blir tokigt numera.

Kajsa 1 månad sen

De som inte kan skilja på De och Dem!! :)

Svar på kommentaren:
Bengan 1 månad sen

Kan du förklara för de som inte kan skilja på de och dem?

Charlotte 1 månad sen

Bengan, det kan jag göra!

” De kläderna är så fina”
” alla kläderna är så fina, jag vill ha dem allihop”

Lotta 1 månad sen

Som sann språkpolis bara älskar jag detta inlägg😂👍🏻! Det mesta har redan nämnts men en grej jag retar ihjäl mig på är ”Hon fyllde JÄMT”, istället för ”JÄMNT”. Det ser man även i stora dagstidningar. Jaha, så någon fyller år hela tiden då😂?!
Kram och trevlig helg💖!

Linda 1 månad sen

Särskrivningar!! Sen är det riktigt irriterande när personer inte kan skilja på när de ska använda de eller dem. Fy!

Catarina Jansson 1 månad sen

Retar mig på de personer som inte kan skilja på hur orden VAR och VART används.
Har även allergi mot särskrivning och utropstecken. Varför skrivs det så grymt mycket utropstecken? Kan någon förklara?

Älskar din blogg för att du är duktig på att skriva utan fel. Vill också passa på att tacka för att bloggen är en bra mix av allt det som jag gillar.
Tack och kram.

Svar på kommentaren:
Petra Karlsson 1 månad sen

Det där med utropstecken är ett gissel……..om jag skriver med utropstecken betyder det i min värld att jag verkligen vill att personen skall förstå att detta är viktigt. Även när folk skriver med stora bokstäver och utropstecken……Jag brukar fråga varför dom skriker, eller varför dom är arg………*L*

hanna 1 månad sen

retar mig på när personer säger hons eller hans eller han/hon när det skall vara honom/henne :-)

Ulrika 1 månad sen

Jag innehar den fina titeln “suck-vad-du-är-petig-med-ord och stavning!” Den titeln bär jag med stolthet trots att jag vet andra stör sig på mig!
JA, jag rättar och säger till, skjut mig i gryningen!
Särskrivningar är ett kapitel för sig, blodtrycket ökar bara jag skriver det ordet!
Alla kan givetvis skriva/stava fel mellan varven men det är en annan femma.
Sveriges mest felstavade ord måste vara *trumvirvel* LUGNT! Varenda kotte stavar det LUNGT och jag ser rött!
Skiljsmässa och fotölj är hack i häl!
Bäst jag av rundar nu innan jag blir skogs tokig!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Hahahahaha!!

gina 1 månad sen

Helt underbart roligt skrivet, känner din frustration. Håller med dig i allt, heja!

Lena M 1 månad sen

Vilken rolig tävling! Du kan hitta på!!
Jag stör mig på människor som hela tiden säger ordet liksom, det kan vara i var och varannan mening, och det ger absolut ingenting. Extremt störande. Nu i morse på Nyhetsmorgon var det en väldigt duktig kock som pratade och presenterade god mat,… men jag kunde inte ta in vad han sa, för han använde liksom hela tiden.

Karolina Söderqvist 1 månad sen

Det värsta jag vet är när man köpt sig en ny fin bok och upptäcker ett stavfel i boken! Man tycker att sånt ska ha dubbelkollats ett antal gånger innan den gick på tryck :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Håller med. MEN. För att försvara korrekturläsaren och förläggaren så är det en människa som gör jobbet.
Ingen maskin.
Det finns stavfel i alla böcker, även om det inte är roligt. Men även den allra bästa korrekturläsaren kan göra fel.

Böcker ska gå fram och tillbaka flera gånger mellan olika personer innan tryck, för man “blir blind” för sin egen text som författare.

Eva 1 månad sen

Ja och jag ser väldigt ofta stavfel i nyhetstidningar. Det är störande. Journalister ska väl vara extra noggranna.
Men det blir vanligare och vanligare.

Sofia 1 månad sen

Fryst kyckling lever :)

Ulrika Medin 1 månad sen

Jag är en riktig språkpolis men samtidigt vet jag att jag ibland säger och skriver fel själv. Grammatik är bland det värsta jag vet även om jag alltid älskat att skriva. Men sånt som är tråkigt verkar inte fastna i mitt huvud 😅
Oj, nu skrev jag talspråk. Sånt istället för sådant. Oops!
Det som stör mig mest är särskrivningar men jag märker ju samtidigt att jag själv blir osäker på vissa ord pga (ursäkta för förkortningen) att så många skriver så numera.
Men det mesta verkar ju särskrivas nu, hundbajs blir hund bajs. Jag blir gaaalen!!

Häromdagen skickade en kompis en textemoj i chatten, det stod “SUP”? Min första fråga var “Super du”?
Nej, det är visst en engelsk förkortning som betyder “What’s up”? I mina ögon hade jag velat ha den förkortningen på detta vis: “s’up”? Sup sa verkligen inte mig någonting.
Och jag kommer själv inte använda mig av den.
Nej, helst skriver jag ut hela ord även om det tar plats.
Sedan kan det bero på vem jag skriver med och framförallt i vilken situation det är. Har jag ont om tid kan det bli fler förkortningar så länge som jag vet att mottagaren förstår det jag skriver. Annars tar det ju bara ännu längre tid att dessutom skriva ut förklaringar.

Av svenska ord hör jag många säga “dursch” istället för dusch. Va? Vadå “dursch”?
Hade det varit en person som sa så hade jag inte reagerat men det verkar vara ganska många som säger så efter vad jag har sett i olika kommentarsfält.

Man behöver hålla i en penna när man skriver, för att få ord att fastna i huvudet tror jag. Att mest använda datorer och ipads tror jag inte att orden läggs i minnet på samma sätt men det är bara en av mina tankar. Det kanske inte alls är så?

Svar på kommentaren:
Ulrika Medin 1 månad sen

Och nu känns det som att jag missat ett ord i slutet av min långa kommentar 😅

Jane 1 månad sen

Nu kommer jag och gnäller på språkpolisen….. S’up kan det aldrig bli eftersom ingen bokstav är bortplockad mellan S och U. Jämför med till exempel it’s där ‘ signalerar det bortplockade i:et.

Carina 1 månad sen

Särskrivningar och när personer inte kan skilja på när det ska vara de eller dem….och skriver dem i alla lägen. Usch!

Nilla 1 månad sen

Hatar inget men ogillar:
– särskrivningar
– förkortningar
– han istället för honom
– när folk pratar in på min mobil istället för att skicka sms 😅

Anneli 1 månad sen

Håller med (en annan) Anneli, man är människor i allmänhet, inte någonsin “jag”

Kanske ingen annan bryr sig men jag blir helt matt av “Det här kommer göra ont”
Vart har ATT tagit vägen??? Det är ju inte ens ett långt ord att skriva ut!

Och om tant får gnälla lite till så har vi förstås “ta tillvara på” ;)

Helene 1 månad sen

Håller med dig, så irriterande med förkortningar. Nej fasiken, skriv ut så man fattar snabbt.
Annars är jag ingen språkpolis, lite fel här och där stör mig inte.
Kram

Birgitta 1 månad sen

Jag blir tokig på folk som säger t ex ” Jag är bättre än dej ” Det heter jag är bättre än du. Jag är bättre än vad du är. Det finns inget som heter “Jag är bättre än vad dej är”.

Pia 1 månad sen

Det som stör mig extremt mycket är när man använder “tack vare” och “på grund av” fel. På grund av kan man använda både när man menar något positivt och negativt medan tack vara enbart får användas i positiv mening. Till exempel, jag blev sjuk tack vare att jag stressade så mycket. Nej, nej, nej säger jag bara.
En annan sak som jag hör titt som tätt, bl a Sofia Wistam i podden Wahlgren och Wistam säger alltid “i huvud taget”. Det heter “över huvud taget”. Har påpekat det i ett mail till Sofia men hon fortsätter. Det sitter väl i ryggmärgen :)

Petra Karlsson 1 månad sen

Mycket av det jag retar mig på står redan här uppe, framför allt när man inte använder grammatiken rätt. “Ijenkligen” har redan tagits upp och det är ett ord som jag faktiskt själv säger, men försöker säga rätt (får ta i från tårna och sakta säga ordet rätt). Ett till ord som stör mig är “interljuv” istället för intervju…..
Ord som används fel stör mig allra mest när jag läser det i tidningar eller hör det på radion/TV. Jag har väll en felaktig tro att man som reporter och liknande gillar språk.
Förkortningar använder jag mig av ibland (dock inte som i ditt exempel). *ASG* är en bra förkortning tycker jag, när man vet vad den betyder……*L* (när man vet vad den betyder) Den ger det skrivna ordet ytterligare en nyansering, så mottagaren förstår att jag tycker det vi skriver om är superroligt. Jag använder det istället för “jag skrattar just nu så jag pinkar på mig” till exempel.

AK 1 månad sen

jag har en bekant som varannan, var tredje mening säger
” va hette re”…. på redig skaraborgska ( på svenska “Vad heter det”)

så störande… till slut så hör man inget annat än ” Va hette re” :)

Pernilla 1 månad sen

Uttrycket ”Jag kommer om 10”.
Sekunder, minuter, timmar eller år?
Eller ”Bra där Pernilla”.
Bra var? På min näsa, på golvet eller bakom soffan?

Jenni 1 månad sen

Vilket bra inlägg. 🤗
Jag har så svårt för när man skriver, jag bada i går, vi spela spel, hon prata. Det heter, jag badade, vi spelade, hon pratade. 🙈😂
Särskrivningar är hemskt, meningen får ju dessutom ofta en helt annan betydelse.

Annmarie 1 månad sen

Stör mig på allt som redan tagits upp här, det finns verkligen många hemska exempel. Skrattar gott åt alla tokiga särskrivningar som ideligen dyker upp, tycker de är jätteroliga. Men många i min omgivning förstår inte alls det roliga och har dessutom väldigt svårt att se ”felet”. Det absolut värsta är annars den felaktiga användningen av dem… Det kan jag bli tokig på. Och samtidigt förundrad över hur detta kan vara så svårt för så många…

Linda 1 månad sen

Ett ord som jag bara hatar är ” Isch”
Vad är det då?
Typ: Vad är det där för en blomma?
En pelargon isch?
Så löjligt så retar mig varje gång jag hör det 😂
Och även det där :
Idag VART jag så glad!! Vart då?
Vi pratar inte så här

Så nu fick jag 🤮lite jag också 😂

Lotta 1 månad sen

Haha😆 jag blir tokig när någon säger monligt istället för molnigt. Hör det ofta på radiosändningar.

Carina Persson 1 månad sen

Hatar folk som skriver moahaha. Du vet vem jag tänker på , Johanna. 🤣🤣

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Ja! Hua, den hatar jag kan jag säga ☠️☠️

Linda S 1 månad sen

När folk använder 1000 olika adjektiv och med fel s k ändelse ”aste” i sina statusar på Facebook blir jag galen!
Typ i stil med ”Mysigaste kvällen med godaste maten med bästaste och finaste vännen. ” (Inte heller ovanligt att dessa statusar avslutas med 200 hjärtan vilket stör mig ännu mer! )

Fia 1 månad sen

När någon lägger en fin morgonbild på instagram och skriver:
Morgonstund har guld i mun!!!!
Det heter mund!!

Annika 1 månad sen

Det som stör mig mest är: När man säger “jobb” men menar “jobbet”. Ungefär så här: “jag glömde ta med mig lunchen till jobb idag” …. jobb!!!! Det heter ju jobbet!!! Bli galen på detta. Vet inte om det är ett nutida uttryck eller något “skånskt”. Jag är inflyttad till Skåne sedan rätt många år. Så vet som sagt inte om det är dialektalt eller något “nytt”.

Svar på kommentaren:
Camilla 1 månad sen

Blanda inte in dialekter med uttryck och förkortningar och framförallt inte skånskan, den hackas det tillräckligt mycket på men jag är själv en mycket stolt skåning :)

Kan förstå förkortningarna som man kan störa sig på, men hallå ni som kommenterar här säger ni aldrig fel?

Ordet styrkekramar används ofta så vet inte vem som stör sig på just det ordet. Har funnits många gånger på kommentarer utan att någon har anmärkt på det.
Trött på språkpoliser många gånger.

Malin 1 månad sen

Folk som använder De och Dem fel, typ ’Dem är snälla’

K 1 månad sen

Folk som säger minutrar istället för minuter. Samt att det numera är vanligt att meningar blir jääättelånga för att man skiter i kommatecken och punkt. Sånt orkar man inte ens läsa.
Sen heter det förrän, och inte förens.
Trevlig kväll

Jenny 1 månad sen

Jag blir galen på alla som säger “även fast”! I min värld heter det “även om” eller “trots att”.
Håller med om att “ijenkligen” lätt kan göra vem som helst tokig…
Har också väldigt svårt för alla som envist säger “jag stog där borta” det heter STOD!
Det finns onekligen mycket man kan reta sig på här i livet… ;-)

Pernilla 1 månad sen

Interjuv
Måste var det värsta!!🥵😨

Emma 1 månad sen

Även fast.. ”fastän”, trots att” eller ”även om”

Maja 1 månad sen

Begreppet ”tävla ut”. ”Tävla om” eller ”lotta ut”

Beatrice 1 månad sen

Stör mig mest av allt på vart, som i ”vart är han”? Det heter ”var är han” och inget annat!! Vore så roligt att vinna din bok. Testar många av dina recept i bloggen.

Gina 1 månad sen

Ser ofta hur många skriver “sorligt” när de menar sorgligt. Att man inte tänker på att det kommer från ordet sorg.

Petra 1 månad sen

Jag stör mig på när det står dem i stället för de, tror en del tror att dem är en snyggare version av dom, men det är det inte. Stör mig även på särskrivningar, super snyggt och supersnyggt är två helt olika saker…

Maria 1 månad sen

När min dotter skulle på ett skoldisko skulle Tjejerna träffas före och gå tillsammans till bussen. Det var hos en tjej i ett samhälle utanför orten där vi bor och där min kollega oxå bor. Min dotter hade berättat för mig att kompisen bodde strax utanför samhället å min kollega (som var född i samhället) frågade var det var för någonstans, så jag skickade ett sms till dottern och frågade.
Svaret: Venö
Som jag berättade för kollegan som såg undrande ut och sa, det har jag aaaaaldrig hört talas om 🙄
Efter en stund gick det upp för oss (vilket dottern oxå sedan konfirmerade): att ”venö” är en förkortning och/eller ett tonårssätt att i sms form liksom rycka på axlarna och svara ”vet inte”.

Alltså lång berättelse för ett ord 🤪 men jag skrattar fortfarande åt denna händelse 😌

Svar på kommentaren:
Marie 1 månad sen

Men du använder ”oxå ” ganska frekvent ?🙄

Camilla 1 månad sen

Hej! Har en vän som skriver förkortningarna på namn..& det är många namn hon nämner så har inte en aning om vem hon prata om…man bli tokig på sådant! Så säger man till henne…vem prata du nu om?🤔 vet du väl?.. å där kom en förkortning igen!!🤯 kram till dig 💖

Inger 1 månad sen

Särskrivningar, inte kunna skillnaden på de och dem, välja “egna” när det ska vara “egen”, mellanslag före punkt och utropstecken bl a. Något som fascinerar mer än stör är hur ofta det skrivs “pga av”; på grund av av alltså.

Anna 1 månad sen

När man skriver medans istället för medan…

A-C 1 månad sen

Styrke kram. Både ordet och särskrivningen. Dubbelkräks!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

ÅH den är HEMSK!! Jag klarar inte ens styrkekram. Vad då STYRKE? Har aldrig klarat det ordet.

Liselotte 1 månad sen

Jag har flera vänner som enligt statusuppdateringar på facebook har tillbringat väldigt mycket av sommaren på ballen, ja jag förstår att de menar balkongen men jag tycker det låter hemskt, har haft en skön dag på ballen exempelvis. Det kanske är önsketänkande vad vet jag ;-)

Carina 1 månad sen

När man blandar förkortningar som lr, imon, asap och liknande med ord som fett nice, ägd, keff osv då tappar jag intresset och slutar läsa.

Mona 1 månad sen

Lärare 😂😂😂

Therése 1 månad sen

På delad förstaplats kommer särskrivningar och alla som nu för tiden inte verkar veta skillnaden mellan de och dem 🤯 “Dem bor i huset” 😫🤦‍♀️ Jag tror ju knappast att folk skulle skriva “Henne bor i huset” eller “Oss bor i huset”, så varför fattar man inte att det heter “De bor i huset”?! På talspråk säger man “Dom bor i huset” men det innebär inte att man skriver dem. Stör ihjäl mig! 😂

Mona 1 månad sen

“Svensklärara” ska det vara. Kan inte låta bli att påpeka 😂. Annars skulle jag lätt nominera “ism”, “inte så mycket”. Min systers barn använder sådana förkortningar flitigt på familjens chatt.

Mvh Mona

Caroline 1 månad sen

När man inte kan skilja på de och dem. Tex man skriver “dem kommer imorgon” det heter “DE kommer imorgon”

Minna 1 månad sen

Mig sticker det i ögonen när folk inte kan skilja mellan var och vart på svenska, t.ex. “Vart är du?” när det borde vara “Var är du?”. Var berättar på vilken plats man befinner sig och vart berättar i vilken riktning man är på väg.

Marita 1 månad sen

Särskrivningar och ordet HEN I hate it 😅

Maria 1 månad sen

Jag har en kompis som skriver kalmaritiska, alltså stavar så man pratar, samt med förkortningar. Hab kan skriva “Ja ha tatt”.. . Då menar han ” jag har tagit” eller så kan han skriva ” hu ha du d? ” och så menar han ” Hur har du det? ” Jag blir fullständigt galet på detta, varför kan man inte lära sig stava och skriva ordentligt eller orkar man inte?

Tack Johanna för din härliga och ärliga blogg!

Marie 1 månad sen

Alla stockholmare ( för det verkar vara det eller yngre ) som skriver han i stället för honom , ” jag väntar på han ” jag tittade på han ” och så vidare … galen 🙄

Eva 1 månad sen

Snälla kan nån tala om vad lol och vgd betyder🙈
Vgd= var god dröj eller🤔
Fattar faktiskt, hälsningar närmare 50😂

Svar på kommentaren:
Eva 1 månad sen

Fattar faktiskt ”INTE”ska det stå🙈

Anya T. Velickovic 1 månad sen

Lol = lots of love. Tillhör allmänbildningen i engelska!

Jenny 1 månad sen

… Hur var det nu med allmänbildningen i engelska…
Lol är förkortning av ”laugh out loud” (gapskratta)
Jenny

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Så är det. En del av mina troll använder gärna det trista patetiska uttrycket. INTE love. ;)

Johanna 1 månad sen

Hmm är tämligen säker på att Lol betyder laugh out loud. Om man tror att det betyder lots of love kan det bli väldigt fel och opassande 😳

Anya T. Velickovic 1 månad sen

HÄNDELSEVIS så betyder Lol BÅDE “laughing out loud” eller “lots of love”. Följ länken it-ord.idg.se – jag kan inte kopiera in den här. Känner till den första betydelsen, och det är den som man oftast hittar när man googlar, men “lots of love” är nog vanligare att man använder.

Jane 1 månad sen

Vgd = vad gör du?

Linda N 1 månad sen

”Eftersom att”….
Retar ihjäl mig! 🙈

Paula 1 månad sen

Meningar som börjar med ”Och”. Det verkar vara ok numera att börja en mening så (framförallt inom marknadsföring) men det känns helt fel för mig (”tant 46 år”)

Anette 1 månad sen

”Imon” tillhör definitivt bland de mest irriterande. Eller ”imån” som en del skriver. 🙈🙈🙈

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

HATAR det!! Haha

Caroline 1 månad sen

Hej,
Skriver själv en blogg men mest för mig själv samt släkt och vänner som vill se hur det går för barnen osv. Jag kan komma på mig själv när jag skall ”korrekturläsa” att jag på något sätt inte börjar ny mening med stor bokstav vilket är en bieffekt av att skriva på mobilen. Oftast så fixar mobilen själv stor bokstav efter punkt men ibland så blir det inte så…När jag ser det hos andra skribenter på diverse sociala medier eller i sms så blir jag tokig 😜. Även om man inte uppmärksammar stavfel så att det blir ex män när det skall vara men eller vilket kan leda till stor förvirring och få meningar att betyda något helt annat 😆. Även om man på något sätt måste ersätta ett fullt dugligt svenskt ord till ett engelskt i en mening gör mig crazy…😜 Dessa språkliga händelser samt de du visade på gör mig tokig! 👍🏻

Jenny 1 månad sen

CS och Lr (ses och eller) är utan tvekan dom störigaste förkortningarna tycker jag!
Sen röstar jag för att folk som säger ”ijenkligen” (egentligen) ska få gå om hela jävla grundskolan som straff.🤣
Jenny

Svar på kommentaren:
Eva 1 månad sen

😂😂

Stina Polvi 1 månad sen

Ja usch. Jag har så enormt svårt ibland, jag får lätta allergiska utslag.
D istället för det, gör mig tokig. Jag tappar koncentrationen.
Jag vet det finns de (inte dem) som är dyslektiker, det (inte de) är såklart okej. Däremot alla lata … Nä.
Numer pratar ju vissa så:
– vgd? Jag blir tyst.
-OMG, liksom. Då blir jag tystare. Kanske slutar jag prata snart? Jag blir tom i huvudet, orkar de inte prata med mig då kan de väl låta bli :)

Sussi 1 månad sen

Jag fick först i dag klart för mej vad `lol`står för :) Tant Sussi hänger inte med,,,,,

Kristina 1 månad sen

Finns många ord. Men det mest otrevliga är nog asap. Fatta inte alls vad de menade och när jag fick veta då blev jag så irriterad och ignorerade så länge som möjligt🤣

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Hahaha!

“Kan du svara asap”?

Nej. Jag svarar inte alls.
Hej då.

Anneli 1 månad sen

Jag har oerhört svårt för särskrivningar och förkortningar, det sistnämnda förstår jag mig inte alls på och ännu värre när någon förkortar orden även då de pratar 😳! Jag har även svårt att acceptera då någon skriver ” man” vid tillfällen då det exempelvis skrivs att : ” ja, då har man badat för första gången iår” istället för att skriva ” ja, då har jag badat för första gången iår”.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Du menar när en del drabbas av mansjukan? Den tar vi i nästa inlägg men jag ville inte röra ihop allt i ett inlägg.

För jag hatar, hatar när jag läser på facebook flera gånger om dagen:
-Jaha, då har man sprungit milen då.
eller
-Jaha, då fick man löneförhöjning och nu ska man ut på stan och handla.

Jag får panik! Det heter JAG har sprungit milen! Punkt. Haha!

Jag tror många är osäkra.

Detta ska vi prata om i nästa lektion. De värsta uttrycken MAN kommer på ;)

Jeanette Piskorowski 1 månad sen

”Skrattar” kan bara hålla med detta inträffade igår för mig då jag chatta lite med en person..samtal flöt på men helt plötsligt kom det bara SJ i samband med personen arbete…alltså jag bara va fan kan det vara 🙈😂…jag trodde det var Sj ja du vet tågtrafiken men nä det var ”jag själv” som var förkortningen…alltså jag kände mig så tappad 🙈😂 hade det varit en 20-åring okej men nu en 50 åring man jag kände bara men näää!!!

Maria 1 månad sen

Jag gillar inte förkortningar som man inte förstår vad det ska stå.
Blir bara fruktansvärt irriterad på sånt.

Pia Karlsson 1 månad sen

Jag hatar särskrivningar 🙈 Säger man ordet i en följd så är det ett ord, annars två så hur svårt kan det vara liksom 😃 Jag skulle gärna vinna din bok då du gör så mycket gott 😋

Caroline 1 månad sen

När man lägger in extra bokstäver eller kastar om bokstäver i ord. Exempelvis ordet “ordentligt” som jag tyvärr ofta hör personer säga “ordRentligt”. Sen finns det ju “intervju” som då istället sägs “interjuv”

Annalinda 1 månad sen

Jag har redan din bok Johanna, men jag måste ändå bara få ur mig att särskriva ett ord som dessutom har ett foge-s i sig är helt hjärndött: sammets gardiner! Hur kan man inte se det? Faktiskt riktigt roligt att du tar upp detta och att du också stör dig! Nu kommer många störa sig och tycka att det inte är så farligt och att man faktiskt kan skriva förkortat i sms eftersom det förr var bra att skriva med så få tecken som möjligt :)

Madde 1 månad sen

Måste vara u.a. Utan anmärkning.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn…

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är…