Oxfilé med smashed potatoes och pepparsås


Letar ni efter tips på en god sås till kött eller kyckling har jag tips! Pepparsås förstås.
Vi hade även smashed potatoes. Kokt potatis man ”plattar till” och häller på smält smör, parmesanost, vitlök och flingsalt. Riktigt gott till helgmaten.
Kött kan man ta vad man vill, oxfilé, rostas eller fläskfilé. Kyckling passar också till detta. Även vegetarisk schnitzel.


Potatisen doftar så gott, smart sätt att bli av med kokt potatis man har över också.


Pepparsåsen är många som gillar här inne, men nu har jag lagt till lite cognac, även rosepeppar kan man strö över. Lägg på en stor färsk timjankvist, även gott i formen med potatisen.



På dessa bilder är det potatishalvor. Man delar potatis i tre delar och gör som klyftpotatis i ugn.

Kött kan man ta vad man vill! Jag gillar oxfilé, men kyckling är också gott till. Rostas är likt oxfilé och helt annat pris.

Pepparsås 4 portioner:
1 msk mald pepparkorn- Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar (Finns färdig på kryddhyllan)
5 dl grädde
3 msk Cognac
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 tsk honung
1 msk smör
skvätt soja
Smaka av med salt
Gör så här: 
Fräs malda pepparkorn  i smör, tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen, låt småkoka ca 10-15 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig.
Njut av en god middag!

Smashed potatoes 4 portioner
1 kg fast potatis (Funkar även med färsk)
1 dl parmesanost
50 gram smör
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk timjan krydda
färsk rosmarin
salt och svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen med skal ca 20 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader. Häll av vattnet av potatisen. Häll olja på en plåt, lägg ut potatisen. Tryck till den med en stekspade och häll smält smör över alla potatisar. Pressa vitlöken över. Riv parmesanost och strö över potatisen. Häll på timjankrydda, salt och svartpeppar.


Gratinera potatisen mitten av ugnen på 220grader, de ska få färg och bli krispiga.