ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kycklinggryta med soltorkade tomater och gratinerad blomkål med parmesan

/

Grytor

,

Kyckling

,

Recept

,

Varmrätter

,


Hoppas ni fått en fin start på veckan. Här är det full fart, jag åker till Stockholm torsdag, fredag för möten och uppföljning på mötet jag var uppe på sist. Jag ska även på Frida Boisens bokrelease ”Berätta aldrig det här”. Ser fram emot att läsa boken.
Tog en runda med Lucy efter lunch men hon blev trött efter 3 km så då fick jag bära henne en bit, lilla plutten är en lat tjej om det är för varmt ute.

Idag åt vi en god kycklinggryta och jag tror aldrig jag tröttnar på kyckling. Det går att göra så många olika rätter, sätt till massa goda smaker så har du en middag klar på ett kick. Jag hade en kruka färsk basilika, soltorkade tomater och syltlök. Jag tar alltid vad jag har hemma, så vips har man en god middag. Jag har cremé fraiche för syran, blir supergott.



Har ni gratinerat blomkål med olivolja och riven parmesanost? Det är så gott, älskar blomkål!



För vegetariskt byter du ut kycklingen mot halloumi.
Kycklinggryta med soltorkade tomater och färsk basilika 4 portioner
ca 800 gram kycklingfilé
2 dl creme fraiché
4 dl grädde eller valfri vätska
3 msk soltorkade tomater i olja
3 msk syltlök
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 kruka färsk basilika
2 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond eller grönsaksfond
2 msk soja
salt och peppar
1 msk olivolja att steka i
ev majzena
Gör så här:
Börja med blomkålen innan grytan.


Dela kycklingefiléerna i två delar. Stek i olivolja och lite olja från soltorkade tomaterna i en hög panna, kycklingen ska få färg. Salta och peppra. Häll i grädde och creme fraiché. Häll i tomatpuré, fonden, pressa i vitlöken, soja, soltorkade tomater och syltlöken. Låt koka 10-15 minuter så kycklingen blir klar. Grovhacka den färska basilikan, lägg ner i grytan. Sänk plattan och låt stå en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Smaka av med salt och peppar.
Gratinerad blomkål
1 blomkålshuvud
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
1/2 tsk italiensk salladskrydda
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lite små hål i blomkålen med en gaffel, ringla sedan olivolja över blomkålen så det rinner ner i blomkålen. Spara lite av olivoljan och ringla över när den stått ca 15 minuter i ugnen.
Häll på italiensk salladskrydda, salt och svartpeppar.
Ringla lite olja på en plåt och gratinera blomkålen i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Efter 20 minuter tar du ut blomkålen och strör mer olivolja över och riven parmesan . Sätt in den i ugnen igen och gratinera i 10 minuter till eller tills den fått färg.
Servera med ris eller klyftpotatis, och en krispig sallad med vinegrette och en god olivolja.
Njut!

3
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00