ANNONS
Integritet på Tailsweep

Lyxig äppelkaka med mandelmassa

/


Har ni äpplen hemma? Baka den här ljuvliga äppelkakan med mandelmassa! Den är enkel att göra i en långpanna och bara så god!


Jag fick så fina och goda äpplen från pappa när han hade varit i Varberg i deras hus förra helgen, har så mycket äpplen så jag ska nog skära klyftor och frysa in. Visst kan man det?Den här äppelkakan är med kardemumma i smeten, jag älskar den kryddan! Sedan har jag toppat med mandelmassa och skivat kallt smör över, då blir det knaprigt och en riktigt festlig kaka. Äpple och kanel gör att det inte blir så sött som det låter.Skivat kallt smör över innan du bakar kakan gör den frasig och lite knäckig. Kakan doftar otroligt gott!
Tips: Istället för florsocker kan man ha pärlsocker innan du bakar den i ugnen.
Äppelkaka med mandelmassa ca 15-18 bitar
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
150-200 gram mandelmassa
100 gram kallt smör
4 äpplen
1,5 tsk kanel till äppelklyftorna
1 tsk socker till äppelklyftorna
Garnering: Florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vaniljpulver, bakpulver, kardemumma i en skål och rör om. Sikta mjölblandningen ner i äggsmeten, vänd försiktigt ihop allt med en slickepott.
Häll smeten i en form på ca 35 X 25 cm. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Blanda skivorna med kanel och socker i en skål. Stick ner äppelskivorna i smeten. Riv sedan mandelmassa över, avsluta med att hyvla kallt smör och lägg över smeten. Det gör den knäckig och frasig.
Baka kakan nedre delen i ugnen i ca 40 minuter. Testa med en sticka, kakan ska få färg.


Låt den svalna helt, skär den sedan i fyrkantiga bitar och pudra på florsocker. Servera som den är eller vaniljvisp eller en kula vaniljglass till.

17
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00