• 2020-10-02, 09:26
  • 14

Fredag är här! Visst är det en härlig känsla? Jag har precis bakat en äppelkaka som jag ska ta med till min mormor, men skyndar mig och skriver receptet om ni vill baka en god äppelkaka i helgen. (Tips på kanelbullar kommer också)

Jag fick så fina och goda äpplen från pappa när han hade varit i Varberg i deras hus förra helgen, har så mycket äpplen så jag ska nog skära klyftor och frysa in. Visst kan man det?

Den här äppelkakan är med kardemumma i smeten, jag älskar den kryddan! Sedan har jag toppat med mandelmassa och skivat kallt smör över, då blir det knaprigt och en riktigt festlig kaka. Äpple och kanel gör att det inte blir så sött som det låter.

Skivat kallt smör över innan du bakar kakan gör den frasig och lite knäckig. Kakan doftar otroligt gott!

Tips: Istället för florsocker kan man ha pärlsocker innan du bakar den i ugnen.

Äppelkaka med mandelmassa ca 15-18 bitar
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
150-200 gram mandelmassa
100 gram kallt smör
4 äpplen
1,5 tsk kanel till äppelklyftorna
1 tsk socker till äppelklyftorna
Garnering: Florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vaniljpulver, bakpulver i en skål och rör om. Sikta mjölblandningen ner i äggsmeten, vänd försiktigt ihop allt med en slickepott.
Häll smeten i en form på ca 35 X 25 cm. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Blanda skivorna med kanel och socker i en skål. Stick ner äppelskivorna i smeten. Riv sedan mandelmassa över, avsluta med att hyvla kallt smör och lägg över smeten. Det gör den knäckig och frasig.
Baka kakan nedre delen i ugnen i ca 40 minuter. Testa med en sticka, kakan ska få färg.
Låt den svalna helt, skär den sedan i fyrkantiga bitar och pudra på florsocker. Servera som den är eller vaniljvisp eller en kula vaniljglass till.

 

2020-10-02 Desserter, Recept

Kommentarer

Liliek 3 veckor sen

Tack än en gång för svar. Det ska bli riktigt spännande att prova. Jag tror det kommer smaka fantastiskt 😊😋❤️

Liliek Hultin 3 veckor sen

Tack för svar Johanna. Ok jag dubblar satsen i långpanna. Vad tror du då om tiden i ugnen? Mvh Liliek

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Känn med en sticka, den ska få färg och inte bli för torr så låt den inte stå längre, kanske en liten stund bara men eftersom du tar en så mycket större form som en plåt blir den inte högre så kör samma tid.

Hoppas det smakar, den är så god!

Liliek Hultin 3 veckor sen

Hej. Jag tänkte göra detta recept i långpannan som då är lite större än den i receptet. Hur mycket större sats måste jag göra då tro för att det ska bli samma höjd på dem som dina? Mvh Liliek

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Hej!

Då hade jag dubblat allt.

Kram Johanna

Helene 3 veckor sen

Åh, vad gott det låter och den ser himla god ut också, den ska jag göra.
Kram och tack för ännu ett smaskigt recept.

Karin 3 veckor sen

Ser väldigt smarigt ut.Jag skulle torka äpplen i ugnen.Det går säkert att frysar men tror att det blir lite sladdrigt.

Anneli 3 veckor sen

Den här måste jag baka i helgen, har en hel korg med egna äpplen och mandelmassa finns i kylen så tusen tack för receptet :)
Trevlig helg!

Anneli 3 veckor sen

Det funkar alldeles utmärkt att frysa äpplen.
Trevlig helg!🍎🍎🍎

Anonym 3 veckor sen

Den ska jag testa att baka. Tips ang äppelklyftor. Sätt dom i en plastpåse med kanel och socker och skaka om. Trevlig helg. Hoppas ni får sol.

Anya T. Velickovic 3 veckor sen

Det ska gå bra att frysa in äppelklyftor, men konsistensen kan förändras har jag läst, men det gör ju inte så mycket om du ska ha dem i en äppelpaj eller äppelkaka. Smaklig fika!

Susanne 3 veckor sen

Hur gott lät inte detta då :-)
Ett recept som jag också måste göra.

Barbro 3 veckor sen

Finns så mycket gott man kan göra av äpplen.Som att torka i ugnen och ha som snacks senare i höst.
Önskar dej en bra helg.

Ulrika Hultberg 3 veckor sen

Hej!
Så bra att du kom med receptet på äppelkaka. För jag har också fått äpplen. Denna kan jag göra i helgen. Tack för receptet. Ha en trevlig helg.
Kram Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn…

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är…

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn…

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är…