• 2020-10-07, 21:13
  • 107

Min mormor har blivit av med hela sitt älskade hus i Sjötorp. Hon äger det inte längre. Det gör i stället en närstående som hon borde kunnat lita på till hundra procent – och som fick hela stället för noll kronor. Mormor har alltså skrivit på ett gåvobrev – som hon inte förstått vad det betydde.

Har någon av er varit med om något liknande? Gick det att lösa? Hur gjorde ni? Jag vet inte vad jag ska göra. Sprid gärna texten också så fler kan komma med goda råd, de behövs. För det här historien kan jag säga är helt åt helvete!

Den här mardrömmen önskar jag ingen. Vi är helt maktlösa och mormor är fullständigt förstörd. Hon ringer varje dag, flera gånger om dagen, och kan inte förstå att hon skänkt bort hela sitt hus. Vad namnteckningen på gåvobrevet betyder, det förstår hon bara inte.

Nu har det pågått i ett år. Men nu håller inte jag tyst längre. Jag kommer heller inte ge mig. Aldrig. 

Mormor är 88 år och har, som hon själv säger, svårt att minnas ibland. Hon gråter mycket och det enda hon vill är att få tillbaka sitt hus. Det är det enda hon vill nu. Vi ska hjälpa henne med det och tro mig, vi har försökt, men det är inte det enklaste att få ett gåvobrev ogiltigförklarat för att den som skänkte gåvan inte förstod att det var ju det hon gjorde. Pappret säger att hon gav bort sin käraste ägodel till någon som hon borde kunna lita helt på. Men hennes minne säger att hon bara skulle få hjälp med att ha hand om huset.

Ska en gammal människa få leva med detta? Är det verkligen omöjligt att få ett gåvobrev ogiltigt? Ska hon må så här dåligt hela dagarna resten av sitt liv?  Finns det någon sorts rättvisa så ska huset tillbaka. Och vi ska hjälpa henne med det, men det är en komplicerad situation. Att få en gåva ogiltig är inte det enklaste.

Sjötorp kommer alltid att ligga mig väldigt nära hjärtat, där har jag tillbringat en större del av min barndom. Det var min mammas föräldrahem och mina barns sommarställe när de växte upp. Mormor och morfar har haft detta fantastiska ställe sedan mamma var väldigt liten. 

Huset har en egen vik med en liten strand. Bredvid en brygga, strax till vänster om den lilla gräsplätten, står det en röd liten stuga. Det var vår stuga där jag, mina systrar, mamma och pappa bodde varje gång vi hälsade på. Varje morgon när alla hade vaknat öppnade vi dörren och rusade fem meter ned till vattnet och badade. Vid stugan ligger ett litet berg och en trappa upp mot det större huset som mormor och morfar bodde i och på tomten finns det ytterligare två stugor.

Hela stället har alltså tre stugor och ett större hus, egen vik och brygga. 

 

Allt har skötts så det har varit i toppskick. Mormor tog alltid hand om sitt ställe och jobbade så många timmar i trädgården. Jag vet ingen som har slitit så mycket som hon gjorde med alla blommor och buskar, från morgon till kväll, för att allt skulle vara fint och i ordning. Morfar snickrade och målade mycket själv, det fanns ingenting som inte togs om hand. Det är ett fantastiskt ställe där vi varit så mycket och som är en så stor del även i mitt liv.

För tre år sedan somnade min morfar in. Han var ändå 90 år fyllda och hade fått ett fint liv. Mormor flyttade till en lägenhet, det var för stort att bo kvar där själv men det var ändå hennes hem, hennes trygghet, hennes plats på jorden.

 Tills nu.

 

2020-10-07 Johanna Toftby

Kommentarer

Peter Hellman 3 månader sen

Kriminellt-vidrigt!
Har själv hus i Sjötorp och har spridit detta, så det kommer inte vara så roligt att visa sig i samhället!!!!!

Lillan 3 månader sen

Fy fasen så jäkla vidrigt att lura en stackars gammal människa. Fattar inte hur man som släkting ens kan överväga att göra så fula saker 🤔 Hoppas det ordnar sej och att din stackars mormor får tillbaka sitt hus ❤️ Du fixar säkert detta. Ge dej ALDRIG. Kämpa på och lycka till

Agneta 3 månader sen

Hej Johanna,
Vilka två bevittnade din mormors namnteckning?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Hans fru och deras gemensamma dotter.

Alltså han som fick hela fastigheten, det var hans fru och deras barn. Hemma hos mormor.
I gävobrevet står det även : Inget förskott på ett arv.

Birgitta 3 månader sen

Hej igen! Jag blir ju så vansinnig. Läste att vittnena skrivit på INNAN papperen undertecknades.Vittnena skall ju bevittna en namnteckning. Så det skall ju göras EFTERÅT.Johanna,hoppas verkligen att det här ordnar upp sig till din Mormors fördel.Kan inte tänka mig något annat avslut.Kramar 🤗

Malin 3 månader sen

Men vad är det för “närstående” som kan göra detta mot en äldre kvinna? Pengagiriga släktingar? Förstår inte …

Har “hen” inget samvete över huvudtaget? Kämpa nu för din fina mormor, gå ihop alla i släkten mot den där människan som utsätter din mormor för detta, det är fruktansvärt vad pengar kan göra med människor, vidrigt beteende!!!

Stackars lilla mormor mitt hjärta gör ont för hennes skull. Hoppas ni får hjälp med detta ♥

Ingrid 3 månader sen

Hur lågt kan en människa sjunka. Lura en gammal människa, som tom är en nära släkting. Fy . . .
Hoppas det löser sig och mormor får tillbaka sitt hus. Släktingar får inte vara vittne så det borde gå. Ge dig inte Johanna.

Ewa Gillberg 3 månader sen

Detsamma har hänt min farbror. Vilken chock. Men den här killen fixade 2 jurister från Herrljunga som vittnen!!!!!! Min farbror var 93 år och dement. Arvingarna är på olika sätt sjukliga och saknar ork och förmåga att strida. Så fort gåvobrevet var påskrivet så ändrades lagfarten nästa dag. Det gick snabbare är posten. Allt skedde bakom ryggen på arvingarna. Fasters finaste smycken, som hon gömt så fiffigt i kylskåpet, försvann. Med mera. Mycket mera.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Jag blir helt matt. Finner inga ord efter läst så många som varit med om samma sak.

Så jävla hemskt!! :(

Och ja, det går snabbare än posten. Tyvärr.
Jag har orka att driva detta, tänker inte ge mig. Har grävt ganska djupt i detta under ett par månader och vi ska vinna detta, mormor förstod inte att han fick hela stället, hon skrev dessutom bara på sida 2. Hon såg inte ens den första sidan på gåvobrevet.

Han sa- jaha, då är det bara din namnteckning kvar här. Jag sköter om stället åt dig nu. De som var vittnen hade redan skrivit på.

GALET!!! :/

Sofia 3 månader sen

De som är vittnen ska ju skriva på sist. Annars har de inte bevittnat något. Var den så kallade juristen med vid detta tillfälle? ” Ta hand om stället” är ju inte samma sak som att någon tar över ägandeskapet. Din mormor har vilseletts och juristen var med när detta hände? Såg du min kommentar om att kontakta deras kundombudsman?

Så tragiskt att höra om andra som utsatts för liknade situationer. Borde vara något för Uppdrag granskning att gräva i.

Malin 3 månader sen

Ewa, men fy vad hemskt! Att folk kan bli så giriga och känslolösa. Fruktansvärt beteende rakt igenom ruttet! Usch!!

Barbro 3 månader sen

Man tror ju inte det kan vara sant. En släkting som du/ ni suttit med och ätit och umgåtts med hos Mormor. Vilket kräk.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Kan man säga att han är.

Malin 3 månader sen

Håller med, vilket jävla kräk! Vidrigt beteende rakt igenom!

Birgitta 3 månader sen

Som svar till Anita, det här du rätt i.Det måste vara någon utomstående som bevittnar.
Johanna,kolla upp det här.Kan inte ha gått rätt till.

Anita 3 månader sen

Man kan väl inte bevittna namnteckning när man är släkt? Kolla upp det noga. Tror verkligen inte det är ok.

Nonno 3 månader sen

Gör en POLISANMÄLAN!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Ja det är nog det som krävs.

Anno Jonsson 3 månader sen

Hur kan en sån människa verkligen känna att det han gjort har gått helt rätt tillväga. En avsaknad av både samvete och empati en farlig kombination….
Han, frun barnen alla inblandade hur kunde dom ? Någon av dom måste väl ta sitt förnuft till fånga snälla…..

Sofia 3 månader sen

Jag känner ju inte dig men jag blir så engagerad i detta då jag avskyr när någon blir utnyttjad som din mormor blivit. Du skrev att det var Familjens jurist som varit delaktig i detta. Såg på deras hemsida att de har en kundombudsman. Kan vara värt att kontakta tycker jag:

https://www.familjensjurist.se/om-oss/kundombudsman/

Även om juristen kanske inte begått något formaliafel har de också etiska regler att följa. Exempelvis är det en jurist uppgift att förklara effekterna av en handling såsom undertecknande av ett gåvobrev. Det verkar ju inte ha skett i det här fallet? Det hade ju räckt med att säga att ”om du skriver på det här dokumentet innebär det att du ger bort Sjötorp till x och att varken du eller någon annan av dina barn kommer att bo där”.

Annelie 3 månader sen

Så hemskt! Vad säger er advokat?

Annika 3 månader sen

Goda råd har du fått flera så jag vill bara skriva Fy fan för satans avskum till folk det finns!!

Elsa 3 månader sen

Efter att jag skrev min tidigare kommentar har jag nu förstått att det är frun och ett barn som skrivit under som vittnen.
Då godkänns inte gåvobrevet. Det måste ogiltigförklatas det ska ni se till om intepå annat sätt så via advokat.
Fy vad förb. jag blir på dem som lurar en stackars godtrogen människa!
Jag känner så mycket med henne och er alla. Rättvisa måste skipas. Mormor ska inte behöva må dåligt för att andra burit sig åt som i…..r.

Barbro 3 månader sen

Stackars Er och din fina mormor..Önskar allt löser sej och att man bara kan med att göra så mot en äldre människa.
Många styrkekramar till Er alla.

Magdalena 3 månader sen

Men så fruktansvärt att höra om din fina mormor. Viken människa gör ens så ? Hur kan man sjunka så lågt? Den mänskan är enbart ute efter pengar då det ligger miljoner bakom det vackra stället. Jag tänker att kan man verkligen ge bort något så värdefullt utan att kontakta din mamma som är arvtagare ifrån sin mamma? Barn ärver sina föräldrar i Sverige, sen vet jag av egen erfarenhet att två bevittnade vittnen aldrig kan vara nära släktingar så då kan detta ogillas , fru & barn är för nära att kunna skriva under som vittne ! Den juristen visste mycket väl att det inte godkänns …. allt luktar skumt & bedrägeri lång väg. Som många skriver så kan ni hävda att eran mormor var dement / psykiskt nedsatt vid tillfället & förstod inte vad hon skrev på vid tillfället.
En annan väg , som ni säkert prövat redan kan ni inte prata m den familjen & säga vilka skitar de är hur de ens agerat omoraliskt & kriminellt….!! Bedrägeri är ett allvarligt brott. Polisanmäl igen & igen . Ett annat tips är att ni kan göra en anmälan till kronofogden då ni kan ansöka om att detta gåvobrev ska ogillas , ansöka om prövning & sen ta det till tingsrätten !! En bra advokat i ert fall krävs , bara den bästa , ta ingen jurist utan en advokat som har rätt kompetens i frågan .
All kärlek till din mormor & er❤️

Tina 3 månader sen

Menar du Johanna att denna man med fru och dotter har umgåtts med dig och kunnat titta er i ögonen utan att berätta vad han gjort??? Vilket svin, det vidrigaste jag hört!

Marko 3 månader sen

Ta kontakt med advokater och läkare som bedömmer din mormor. Lycka till Usch vad tråkigt

Svar på kommentaren:
z 3 månader sen

+1

Marie J 3 månader sen

Vi har varit med om likande. En gammal släkting som blev gift på demensboendet. Hon var änka, och hade levt som sambo (med skild ekonomi) de senaste åren. Sambons barn fick reda på att hon var förmögen, och kom med förslaget att de skulle gifta sig. Förutom giftemålet fanns det även papper om arvsrätt, till sambons barn. De utsåg sig själva till hennes “god man” med hon ff levde. När hennes syster fick reda på detta var hon redan gift, och allt var inskickat. Personalen på äldreboendet tyckte att detta var “gulligt”, med bröllop och kontaktade aldrig hennes syskon. Vi stred i rätten, och fick ett skadestånd på 50 000.- , indirekt fick vi alltså rätt, men vad hjälpte det när de återstående fastigheterna, pengarna och lösören(miljonbelopp, stuga i Uddevalla vid havet, lägenhet i Göteborg) fick behållas av tjuvarna? Det värsta var inte att de stal hennes egendom, utan att de dessutom inte ens lät henne få pengar till att gå till frisören eller köpa vad hon ville de sista åren i livet.. De tömde hennes konton det första de gjorde när de fick tillgång till hennes konton. Personalen sa att hon “är pank”, när vi frågade varför de inte köpte hygienartiklar mm längre.. Fy fan, detta är 20 år sedan men blir ff förbannad när jag tänker på det.

Monika 3 månader sen

Jag har hört något liknande en del gånger, tyvärr.
Det är ett sätt att inte behöva köpa ett fint ställe.
Utan lura sig till av de äldre som bara tror gott om folk.
Blir nog svårt, om det finns en underskrift och pappren är i ordning.
Så sorgligt. Försök i alla fall.
Men om det inte går att fixa så måste ni alla gå vidare.
Ni måste peppa henne och säga att det inte gör något.
Kan hon få komma och hälsa på där, vid fint väder?
Det borde väl gå att ordna för den som fått det?
Lägg ingen skuld på henne bara, visa inte hur arga och ledsna ni är.
Det sårar henne bara mer.
Hon behöver stöd och förlåtelse.
Antar att hon anser att det är hennes fel.
Så synd om henne.

Anki Carlsson 3 månader sen

Mycket bra skrivit, Johanna!

Anna-Lena 3 månader sen

Gåvobrev går att ohiltigföfklara med en bra advokat, där kan man hävda tillfällig psykisk ohälsa, eller att den d om skrev på inte förstod att det var en gåva. Kolla öven upp om den nya Gåvotagaren har ansökt om lagfart (bli registrerad som ägare) hos Lantmäteriet. Så länge dessa krav är uppfyllda torde gåvobrevet vara giltigt. Det är lättare att ohiltigföfklara gåvobrev et om detta inte är gjort.
Kram och lycka till ❤️ förfärligt hela historien och hoppas din mormor får upprättelse.

Lena 3 månader sen

Vid upprättande av ett gåvobrev när det gäller en fastighet krävs inga vittnen.
Men, vid upprättande av lagfart krävs
vittnen som bevittnar namnteckningarna. Krav på vittnerna att de är över 15år och förstår vad det är de bevittnar. Får vara släkt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Ja han vet nog vad han gjort men han ska få ge tillbaka huset. Kommer strida in i det sista.

Ann 3 månader sen

Tycker det är fruktansvärt att det får gå till på detta viset.
Utnyttja en äldre människa på detta sätt.
Som kanske skriver på i tron att någon ska se till huset
efter flytt till lägenheten. Och att det finns fler arvingar …så fult.
Detta kan inte godkännas. Strid in i det sista.

Malin 3 månader sen

Det stämmer inte. Jordabalken säger att överlåtarens namnteckning ska bevittnas oavsett fånget (typ av överlåtelse).
Det finns inga särskilda formera för lagfart, bara jordabalken.

Lotta 3 månader sen

Fy vilken mardröm för din mormor o er andra. Va är de för människor som utnyttjar en äldre människa på detta vis? Lycka till o hoppas allt ordnar upp sig så din mormor får lugn o ro. Kramar till er alla

Anna 3 månader sen

Hej! Det har ett mycket lägre bevisvärde om vittnena är partiska. Och det är de ju verkligen i det här fallet.

Paula 3 månader sen

Bästa finaste mormor i hela världen. Undra om det kan vara så att när man blir äldre och glömsk så saknar man i juridisk mening samtyckekompetens om man inte får innehållet tydligt förklarat, alltså möjligheten att sätta sig in i svårbegripliga juridiska texter? Därför borde det gå att ogiltigförklara namnunderskriften. Hoppas Ni får tillbaka det som ni förvaltat i familjen under alla år.

Anita 3 månader sen

Det är inte lagligt att låta fru och dotter bevittna .
Det ska vara av en tredje part som ska närvara så juristfirman hänger löst som gått med på detta.

Sussanne Rimnell 3 månader sen

Fruktansvärt girigt !!! När det handlar om pengar finns inga släktband tydligen har sätt det själv hoppas på karma🙏 Kämpa för din mormor 💪🏽

Lena M 3 månader sen

Usch, fy f-n! Man kan inte lita på någon. Jag har själv råkat ut, så jag vet hur det känns. När det sedan sker på en gammal människas skörhet och bekostnad är skamligt. Jag håller med om att ni måste anlita en jurist. Ibland har man det knutit till sina banktjänster, så att det inte kostar skjortan.
Jag håller tummarna att ni andra kan hålla ihop och lösa detta.
Kram

Eva 3 månader sen

Men fy så lågt gjort, jag hade nog tagit ett snack med den som gjort detta, berättat att du kommer bestrida o hen inte kommer undan med detta. Jobbar med äldre o att någon ens tänker tanken är så lågt ..lycka till med allt kram

Siv Åhlin 3 månader sen

Hej Johanna så fruktansvärt att din mormor blivit lurad, vidrigt hur man kan lura en gammal kvinna. min väninna råkade ut för nåt liknande med sin gamla pappa, då gällde det en sommarstuga som han gav bort!!!! Dom tog hjälp av advokat, det va inte lätt kan jag säga, men dom vann till slut. Hoppas det ordnar sig för er med. Ge dig inte.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Tack. Nej det är en mardröm, men vi ska vinna detta. Mormor har idag även talat om för personen att nu jävlar ska huset tillbaka.
Hon är så arg! Och ledsen och förtvivlad.

Menar du det!! ÅH det låter fantastiskt!! Bra!

Maria 3 månader sen

Jag kommenterar igen, kolla länken nedan.https://lawline.se/answers/16123. Detta borde innebära att dotter och fru inte kan vittna namnteckning då de indirekt får nytta av gåvan och borde ogiltigförklaras.

Kram!

Svar på kommentaren:
Sofia 3 månader sen

Jo, de kan bevittna. Läs igen.

Lena W 3 månader sen

Finns inte ord för nära släktingar som gör så. Så utstuderat!! Din mamma finns ju så det är ju självklart att hon ska tillfrågas innan din mormor ”ger bort” något. Du gör helt rätt Johanna som tar fighten!! Heja dig!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Precis. Och om du visste VEM detta var som gjort så här skulle ni nog blivit chockade.

Det är så många fel här så man tror det är en mardröm.

Mamma ska såklart bli tillfrågad av juristen när mormor 87 år GER BORT ALLT HON HAR.

Susanne 3 månader sen

Men är det hennes egen familjemedlem som gjort detta mot henne? Ett barn eller barnbarn? Tänker i o m att det står ”detta är inte ett förskott på arv”. Vad är det för vidrigt giriga människor? Men blod är då fasen INTE tjockare än vatten, det är jag den första att skriva under på!

Monica 3 månader sen

Om de som bevittnade namnteckningen är släktingar är dokumentet ogiltigt!

Mysan 3 månader sen

Men vad i helvete!!!
Anmäl, hitta en BRA advokat och ge er inte!!!

Och om du (eller hans fru med barn) som ligger bakom hela händelsen läser detta: hoppas ni vet att synden straffar sig….på ett eller annat sätt…förr eller senare. Kan låta klyschigt men ack så sant. Förresten, sover ni gott om nätterna?

Anneli 3 månader sen

Hej Johanna!
Detta gäller vid testamente eller gåvobrev, se text nedan….har din mormors gåvobrev bevittnats av nära släkt till personen som numera äger fastigheten ( för jävligt), så borde ju inte gåvobrevet vara giltigt?

”Vem får bevittna? Vittnena ska ha fyllt 15 år. De får inte vara nära släkt eller vara omnämnda i testamentet. De ska samtidigt närvara när testatorn undertecknar handlingen”,

Hoppas innerligt att det löser sig i slutändan, rötägg borde inte få klara sig 😡

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Är det verkligen så? Testamente vet jag men även gåvobrev?

Det är hans familj som bevittnat gåvobrevet.

Susanne 3 månader sen

Då ska juristfirman också ställas till svars! De borde veta bättre!! Eller var de också jäv kanske och kände sin uppdragsgivare? Fy sjutton så lågt gjort! Kämpa på Johanna!

Helene 3 månader sen

Jag förstår inte hur man som närstående kan göra så, helt ofattbart. Tycker så synd om din mormor.
Måste inte gåvobrev bevittnas av en tredje part när det gäller fastighet?
Jag hoppas verkligen det ordnar sig.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

HEMSKT.

Jo, det bevittnades av hans fru och hans dotter. Hos Familjens jurist i Mariestad. Men vi fick inte veta något alls. Jag har ringt många gånger till juristen kan jag säga och ifrågasatt HUR hon kan låta en 87-årig äldre människa skriva över en fastighet värt många miljoner, men inte kontakta mamma ens. Vi fick veta allt efteråt.

Det borde var olagligt att familjen kan bevittna, gåvan är ju till deras fördel.

Helene 3 månader sen

Ja, det borde verkligen vara olagligt.
Jag tänkte på lagfarten, är den skriven på honom för annars äger han inte huset men det har han säkert tänkt på.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Jajamen. Han har lagfarten, han har även tänkt på att i gåvobrevet står det: Detta är inte ett förskott på ett arv.

Maria 3 månader sen

Jag är inte advokat eller liknande MEN i alla fall som rör lagen och mot myndigheter och instanser krävs intyg till förbannelse. Samla på er alla intyg som finns, dvs ev.
Utredningar, sjukhusbesök, medicinlistor.
Gåvobrevet, är det bevittnat av 2 personer och isåfall vilka? Var dessa ens närvarande? Det bästa som jag tror i denna situation är att på något sätt styrka att din mormor inte är/ var vid sina sinnes fulla bruk och inte visste vad hon skrev under. Betalar hon räkningar själv? Kolla upp alla sådana saker som kan tänkas bevisa att hon inte klarar sig själv. Det låter kanske hemskt att försöka samla in material som styrker att din mormor är sjuk men förmodligen enda chansen till att få tillbaka fastighet och tomt.

Anlita dessutom en bra advokat och ta kontakt med flera byrå som arbetar med den här typen av ärenden. Polisanmälan från olika håll, dvs.. Du, din mormor, din mamma och dina systrar- alla i närheten som är reko.

Leta efter kryphål, bedrägeri, förfalskning, vilselednlng, stöld etc.

Jag önskar er all lycka till och fyfan för sådana kräk som gjort detta. Äldre människor och nyttja situationen. Fy fan rent ut sagt!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Tusen tack. Vi har massor med intyg, massor med sjukhusintyg alltså vilket stärker vissa saker som bevisar att hon INTE har förstått.

Hon hade INGEN god man eller förvaltare.
De två som var vittnen är dotter och fru till hans om har hela fastigheten nu. :/

Karman kommer bita honom i röven, så är det men vi ska ändå försöka göra så mormor får lugn och ro hennes sista tid i livet. För just nu är det riktigt illa och jobbigt för henne.

Tack för allas engagemang. Hoppas rättvisa skipas.

Momita 3 månader sen

Så överjävligt. Det här sker överallt och hela tiden. Mina föräldrar skrev nyligen på en förenklad bygglovsansökan och som medfinansiärer för något deras grannar vill ha.
Det stoppades i sista stund.

Jag blir skogstokig och tycker att det är dags att vi, av omsorg för de äldre, inför en slags flaggning för äldre. En flaggning som innebär att myndigheter försäkrar sig om att den som skriver under inser vidden i vad de skriver under.
Samhället vill att de äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt.
De flesta gör det, utan något extra stöd.
Många känner sig utsatta.
Min pappa har känt sig hotad av sin granne, en väletablerad man i 40-årsåldern. Han skulle ha skrivit på vad som helst för att få lugn och ro.

Dagens situation är verkligen inte okej.
Jag har försökt att få till ett möte med socialnämndens ordförande här i stan. Han har inte besvarat mina två mejl.
Intresset känns väl inte överväldigande.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Åh nej!! TUR ni kunde stoppa detta. Som du säger, det sker hela tiden. Så hemskt! Vi hade ingen aning om detta hemska när de skrev över allt, tänk om vi bara hade vetat.
Då jävlar kan jag säga.

Jag håller med helt. Man ska ha de äldre hemma så länge som möjligt, men samtidigt ska de också få ta hand om sig själva, de kan lätt bli lurade och indragna i saker de inte hade valt eller gått med på innan de blivit äldre eller snurriga. Demens ska vi inte tala om…

Lagarna måste ses över kring detta med gåvobrev. Det är för lätt för de gamla att skriva på men inte ha förstånd vad som sker.

ALLA barn till en gammal människa borde tex bli informerad, kontaktad om det handlar om mycket pengar eller fastigheter, det är ju sjukt att tex min mormor som var 87 år ska kunna GE BORT ett ställe för många miljoner till en person, men min mamma står helt utan och inte ens kontaktad när detta hände på familjens jurist i Mariestad i oktober förra året.

Helt ofattbart och väldigt sorgligt.
Och de som bevittnade är hans fru och dotter.

Carolin 3 månader sen

Vilken soppa! Sånt önskar man att folk bara inte gör. Karma, det kommer bita den personen ordentligt i baken. Det kan den lita på. Jag är ingen expert men läste på sånt för några år sen…

1. En typ av läkarintyg som visar på hennes förvirring behövs, från en specialist och gärna flera. Har hon en demens finns det underlag att gå efter. Se till att få läkarutlåtande och tex fysioterpseut (min kompis är specialistutbildad demens fysioterapeut finns inte så många).
Man får inte vilseleda en sådan handling, den ska ske precis som vid testamente ske och intygas att personen är vid klart förstånd och sinnenas fulla bruk som det heter. Eller hur? Annars borde ni kunda hövda egenmäktigt förfarande, vända det emot den person som gjorde detta.
2. Går det inte att ogiltigförklara, då gäller det att visa att det är en stor del av arvet till de som har sin laglott och att övriga arvingar måste få ut sin del. Huset kommer inte tillbaka i ägo men arv måste utbetalas. Dock är gåvobrev ett sätt att komma runt arv om annan arvslott finns.
3. Ta hjälp av en riktigt bra advokat, rådfråga och lägg upp en plan.

Lycka till!!!
Mormor har så klart rätt att få tillbaka sitt hus och inte bli lurad på det 😥

Anette 3 månader sen

Fy fan vilka drägg det finns. Ingen skam i kroppen. Giriga gamar som bara roffar åt sig. Usch man blir vansinnig på att det får gå till så här. Och hur kan det vara så här enkelt att få igenom ett gåvobrev. Jag menar att det inte behövs vittnen som bevittnar det hela och att det går rätt till.
Det stod någonstans att gåvobrevet måste vara utformat på ett speciellt sätt och innehålla vissa kriterier. Att man inte ska ladda ner från nätet och tro att det blir rätt.
Kanske finns det något där att rota i för att ta ärendet vidare.
Kämpa och dra han i skammens rännsten.
Kramar till dig och mormor

Åsa 3 månader sen

Hej!! Så sjuka människor det finns. Det finns ett liknade fall i Malmö en läkare som lurar av sin granne huset på samma vis. Kolla hur det gått där, ta kontakt med de anhöriga. Detta hände för ca 4 år sedan..

Martina 3 månader sen

Om jag mins rätt måste sånna här brev förankras via Lidköping, brevet måste vara vattenstämplat och bevittnat av två personer. Dessutom är frågan finns det någon diagnos på mormor, isfåll hävda demens. Det här med arv o gåvor måste kontrolleras med en jurist spelt som bara kan den här sortens juridik. Lagfart? Mm.

Elsa 3 månader sen

Ja vad mer kan man säga! Fyy på den personen som lurat din mormor!
För nån vecka sedan skrev jag och min man under som vittnen på ett gåvobrev. Det var vår granne som ville ge bort en av byggnaderna på gården åt sin sambo.
Vad jag inte förstår i din mormors fall är vem som skrev på som vittnen på gåvobrevet? De måste ju ha vetat vad som pågick? Den som får gåvan får inte heller ensam komma och få underskrifter, utan den som ger bort gåvan måste närvara, just för att allt ska gå rätt till och ingen har blivit lurad.
Hoppas verkligen ni får rättat till detta! Hur kan man vara så hjärtlös att lura till sig något på detta sätt!
Om din mormor hade haft en godman kunde detta inte ha skett, men nu hade hon ju tyvärr inte det.
Jag skulle blitt galen av ilska om min mormor råkat ut för detta så jag förstår dig.
Fortsätt kämpa.

Susanne 3 månader sen

Man kan inte gå till en läkare som styrker att hon har problem med minnet och förstår inte alltid riktigt alla papper. Och på det sätter gå vidare med ett läkarintyg?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Jo, det FINNS ju redan papper på att hon varit inne. Finns massor!
Måste gå!

Lena 3 månader sen

Det du kan göra är att ta kontakt med en jurist. För att få ett gåvobrev ogiltigförklarat ska vissa kriteriet vara uppfyllda enligt lag. Ogiltigförklaring sker i en dom hos tingsrätten.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Det har vi gjort, men mycket komplicerat. Det GÅR att vinna detta däremot säger en del, nu vill jag ha ut detta i ljuset och få en vass advokat. Jag kommer inte ge mig.

Eva 3 månader sen

Så sorgligt! Stackars din mormor. Hon måste väl kunna prata med vederbörande.
Usch hur kan man göra så och gå ”förbi” sina närstående.

Annica 3 månader sen

Nej fy vad hemskt! Stackars mormor!

Carina H 3 månader sen

Finner inga ord.att folk ens kan göra så här.skickar massor styrkekramar att detta går att lösa.❤

Susanne Mariestad 3 månader sen

Bra Johanna! Har väntat på att du ska skriva.

Stackars, stackars din mamma. Hennes bror… fy fan rent utsagt.

Annika 3 månader sen

Hej Johanna
Jag jobbar på en affärsjuridisk byrå mitt i Gbg med experter inom fastighet. Om du vill komma i kontakt med någon där kan du meddela mig så fixar jag det. Detta e för jävligt rent ut sagt!

Anonym 3 månader sen

Kan man inte polisanmäla någon som lurar en gammal människa? Det är ju stöld!
Jag hade anmält (om ni inte redan gjort det)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Vi har gjort det, men då sa det att det inte gick att bevisa.
men jag anmäler gärna igen.

Lotte 3 månader sen

Lilla mormor, mitt hjärta gör ont för er skull❤ Fan folk gör allt för pengar!!

Marita 3 månader sen

Närstående släkting 🙄 hur fan kan man göra så mot en äldre människa stackars din lilla Mormor
Hoppas verkligen att det löser sig ge er inte ❤️

Bia 3 månader sen

Det låter som att din mormor utsatts för ett bedrägeri. Blivit vilseledd av någon som med uppsåt lura henne på hennes tillgångar. Hon behöver göra en polisanmälan.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Exakt.

Anette 3 månader sen

Hon har skrivit på i oförstånd , ett gåvobrev behöver två som bevittnar namnteckningen. Är det gjort annars kan det ogiltighetsförklaras. Vem i er närhet är så falsk? Usch !!!

Marlene 3 månader sen

Jag är verkligen ledsen för det som hänt. Jag har varit med i en liknande situation. Tyvärr måste jag säga att det är i princip omöjligt att ogiltigförklara ett gåvobrev. Isf måste motparten (läs ni) kunna bevisa att mormor blev lurad (och inte bara ändrat sig nu) eller icke var vid sina sinnens fulla bruk. Att bevisa det sistnämnda är jättesvårt om ingen utav er var med vid tillfället. Ni kan såklart alltid anlita en advokat. Det finns dock en stor risk för att det blir dyrt, och att ni själva i värsta fall får stå för både era och gåvomottagarens kostnader. Riktigt SKIT att det kan bli så här! Stackars mormor. En liten klen tröst är att bröstarvingar kommer att bli kompenserade efter mormors ev frånfälle.

Moa 3 månader sen

Jag råder dig att ta kontakt med en jurist som vet vad som gäller vid gåvobrev.🙏

Mia 3 månader sen

Som sagt… ett gåvobrev måste bevittnas av 2, är de det?
Önskar er lycka till och GE dig aldrig

Svar på kommentaren:
Sofia 3 månader sen

Krav på namnteckningens bevittnande är inte kopplat till gåvobrevets giltighet, utan möjligheten att kunna söka lagfart på en fastighet som man har fått i gåva. När en underskrift ska bevittnas krävs att vittnet är närvarande och ser när avtalet skrivs under, det är där själva bevittnandet ligger.

Vet du vem som bevittnade? Är de insatta i situationen och kanske kan berätta vad mottagaren och din mormor pratade om?

Förstår inte hur någon kan vara så elak och vistas i fastigheten med gott samvete? Sjuk människa.

Helena 3 månader sen

Hej vill ge dig styrka i detta, sök efter klausul bättre rätt till bostad. Skaffe en duktig advokat. Din mormor kan än prata för sig och det är till fördel. En kamp jag känner till genom själv gått en del av denna väg. Många styrkekramar från en läsare. ❤️

Ulrika 3 månader sen

HUR kan någon göra detta mot dig? En närstående! Man tappar tron på att det bor något gott i alla när jag läser detta hårresande!
Det lämpar sig inte i skrift att uttrycka vad jag tycker om detta!
Hoppas innerligt att det går att bestrida så fel blir rätt!
Gick igenom en liten arvstvist för några år sedan och USCH vad pengar tar fram det absolut sämsta hos en del, hjälp!!
Kram och allt gott till din mormor och till dig Johanna!

Birthe 3 månader sen

Det gör fixar du Johanna 👍❤
Hon har ju skrivit på i “oförstånd”
Lycka till 🤗❤👍

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Exakt.

Tack.

Tusse 3 månader sen

Tråkig historia. Tyvärr inte ovanligt inom familjer när det gäller pengar eller egendom. Alltid någon som anser sig ha större ”rätt” än någon annan. Har själv varit i den sitsen. Gåvobrevet måste väl ha varit bevittnat av två personer? Kontakta en advokat Johanna. Först då vet du om du kan gå vidare eller inte. Lagen är lagen. Rättvist eller ej…

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

HEMSKT. Precis så är det. Så vidrigt så jag nästan vill skriva ut namn och hela skiten. Men det kan jag tyvärr inte. Just nu.

Så är det. Bevittnat men det spelar ingen roll när det är en så pass gammal människa som 87 år då. Mamma var inte med. Tyvärr.

Nu gråter mormor hela dagarna, hon förstod inte gåvobrevet. Men det klart att “personen” som fick hela stället säger att mormor förstod och “var hel klar”. Så klart.

Men vi har även sjukintyg, ganska många… så detta borde gå att få det ogiltigt.

Ska tilläggas att mormor inte haft varken god man eller förvaltare.

Camilla 3 månader sen

Har ingen erfarenhet av detta ämne hos någon närstående, men detta är otäckt tycker jag… Bra advokat hittar säkerligen bästa vägen framåt. Men hur fungerar det igen med arv? Finns det något att luta sig mot i laglotten redan nu, även om alla har hälsan i behåll?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Inget arv alls. Den jävlen som lurat mormor har allt.

Och ja, jag kommer kalla honom för jäveln, jag står för varenda ord.

Laglotten gäller den dagen mormor är borta. Men nu är allt väck. Han fick stället för 0 kr.

Marie 3 månader sen

Är det din mammas bror? Känns som det va…

Anita 3 månader sen

Jag vet inte om det går att ogilltigförklara gåvobrevet om man kan bevisa att din mormor är dement och blivit lurad att skriva på gåvobrevet.
Ta kontakt med en riktigt bra advokat. Låt det kosta för så här får det inte gå till.
Jag blir så förbannad när de lurar äldre på det viset.

Svar på kommentaren:
Marie 3 månader sen

Det ska gå, jag har en släkting som tyvärr varit med om samma.

Johanna, lägg ut pengar på en duktig, vass advokat. Ni kommer vinna detta.

Helt säker.

Sofia 3 månader sen

Åh stackars din mormor. Jag o en vän bodde hos de i stugan nere vid sjön med alla våra barn en sommar för säkert minst 10 år sedan. Vi badade, tittade på båtarna i slussen och fick en pratstund med både mormor och morfar. Ett fint minne som ofta dyker upp i minnet.
Hoppas verkligen att det går att lösa. Kramar

Icka 3 månader sen

Åhhh det gör ont i hela hjärtat att läsa detta. Mitt hjärta brister för din mormor och er skull 💔 och samtidigt blir jag så in i helvete jävla förbannad. Vad fan är det för människa och släkting som gör något sådant mot en äldre kvinna (dessutom sin släkting) 😡😡😡😡 har människor inga skrupler i kroppen, jävla egoister som bara tänker på sig själva. Som inte bryr sig om att de skövlar och förstör för andra människor.
Har ingen erfarenhet eller kunskap om hur man går tillväga men visst borde man (Myndighet menar jag nu) reagera på att en äldre människa inte bara ger bort sitt hus sådär utan vidare. Hade inte Maggan Graaf någon hon kände som blivit utsatt för samma sak? Kanske du kan få hjälp och tips därifrån eller någon bra advokat. Hoppas och ber att allt löser sig för er 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 Och att jäveln som gjort detta får sitt 😡 Kram ♥️♥️♥️♥️

Svar på kommentaren:
Sofia 3 månader sen

Ja Maggans väninna Barbro utsattes för något liknade. Tror personen tog sitt förnuft till fånga…

Lotta 3 månader sen

SKÄMTAR DU???
Fy fan vad hemskt :(

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hoppas ni haft en riktigt skön helg, vilket väder vi haft. Riktigt härligt vinterväder med strålande sol, krispigt klart och kallt. Igår lördag tog vi en skön långrunda ut på Eriksberg och…

Innehåller annonslänkar Fredag är här! Har ni kallt? Shit vilken kyla idag, men klart och fint ute. Jag vaknade på så bra humör efter sovit 7,5 timmar, hoppade i understället och har…

Hoppas ni haft en riktigt skön helg, vilket väder vi haft. Riktigt härligt vinterväder med strålande sol, krispigt klart och kallt. Igår lördag tog vi en skön långrunda ut på Eriksberg och…

Innehåller annonslänkar Fredag är här! Har ni kallt? Shit vilken kyla idag, men klart och fint ute. Jag vaknade på så bra humör efter sovit 7,5 timmar, hoppade i understället och har…