• 2020-10-12, 12:46
  • 2

Innehåller annonslänkar

Vad kallt det var i morse när jag var ute med Lucy, men jag gillar det! Frisk luft och lite varmare kläder är skönt. Jag tränade på morgonen idag, härligt att komma igång ordentligt och väcka kroppen. Drack kaffe och tog ett ägg för jag kände mig hungrig, äter sällan frukost tidigt annars utan brukar äta runt 11-12 annars. Efteråt tog jag en grön smoothie och ska laga lunch snart.

Har hittat sköna träningskläder jag vill tipsa er om, lite höstfärger och riktigt sköna! Linnet HÄR, tightsen HÄR. Jag tycker man kan gå ner en storlek på tightsen om man är osäker. Finns fler färger!

Idag körde jag rygg, biceps och triceps. Avslutar alltid med mage som inte blir lika “trött” som andra muskler så där kan man mosa på mer.

Direkt efter träningen gick jag bort till vårdcentralen för att ta nya prover på mitt ferritinvärde, jag ökade ju dosen med järntabletter i slutet av juli för mitt ferritinvärde inte hade gått upp så mycket som det borde ha gjort. (Åt bara 60 mg järn/dag)

Nu ska det bli spännande att se vad dessa prover visar. Jag har ätit 200 mg Duroferon per dag i ett par månader nu. 100 mg sista månaden.

Mitt ferritinvärde låg på endast 9 i april, järnförrådet hade gått ner sakta under ett par år, det är nog därför man inte riktigt förstår alla symtom som smyger sig på. Tvinga er läkare att ta ferritinvärden om ni har skumma symtom som trötthet, blekhet, sömnsvårigheter, kramp/pirr i benen, öronsus/pip i öronen, håret rasar och är torrt och eländigt. Listan är lång om man har järnbrist och/eller blodbrist.

Jag mådde så dåligt den sista tiden men förstod ändå inte vad det var. (Skrivit mycket om det HÄR) Jag tycker fler borde kolla upp sina värden, inte bara ta HB som ofta kan vara helt missvisande. Ferritinet kan vara mellan 15-150 så det är ett brett spann, men flera läkare säger att har du under 10 är ditt järnförråd på väg att ta slut i kroppen, då kan det tydligen gå snabbt för ditt blodvärde (HB) att rasa och det är inte så kul. Jag var blek, gul och såg håglös ut i ansiktet, men jag trodde det var vintertrötthet. Min läkare säger att har du runt 40 i ferritin är det jättebra.

Man kan alltså ha ett perfekt HB men katastrofalt ferritinvärde. Jag vet att ni ofta tipsar om järnsprutor men det är för de som inte tål järntabletter eller är sjuka. Läkarna säger att kan man ska man alltid ta järntabletter i första hand. För mig har det gått bra med mage och allt. Nu återstår bara provsvaren som kommer i veckan. Håll tummarna.

 

 

2020-10-12 Hälsa

Kommentarer

Anna Johansson 4 månader sen

Jag har just fått svar att mitt ferritin värde ligger på 6! Fick bara brev att : ja det är nog bra om du börjar äta järntabletter… men inget mer skrev han!?! Har utretts för magproblem en hel del och trodde jag hade magsår. Gastroskopi såg rätt bra ut men borde de inte kolla mig mer?

Julia 5 månader sen

Håller tummarna att det blir bättre. Skönt med morgonträning :)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg