ANNONS

Så förlorade mormor sitt hus

/

Häromdagen skrev jag om mormor som förlorat sitt hus i Sjötorp och ni är många som har engagerat er, tack för all hjälp! Det här ärendet är en riktigt tragisk historia som jag inte önskar någon. Jag hoppas att fler blir vaksamma när det gäller gåvobrev och testamenten och tar själv gärna emot fler råd och tips.

Mormor har inte från början förstått vad detta innebär. Först blev hon kallad till ett möte med en nära anhörig och en jurist. Det är åt helvete att en så pass gammal människa ska sitta själv och bli utfrågad. När hon ringde min mamma efteråt och berättade så sa mormor att ”jag svarade bara ja och nej på en massa konstiga frågor”.

Hon skrev inte på några papper, men det var förmodligen därefter som avtalet författades. Mormor förstår inte det sammanhanget. Men nästa gång kom tre personer hem till henne. Nära anhöriga. En var gåvomottagaren som skulle få hela hennes hus. Den andra personen var gåvomottagarens fru. Den tredje var deras gemensamma dotter.

Mormor säger att hon trodde att hon bara skrev på för att han skulle sköta om huset och hjälpa henne att få ordning på det. Men när de gick därifrån var huset inte längre hennes.

Detta gåvobrev togs emot av gåvomottagarens jurist, som skickar in det till Lantmätariet. En jurist tar alltså inget som helst ansvar för att en så pass gammal människa skänker bort ett hus och en vacker sjötomt, värt miljoner för noll kronor.

Efter ett tag ringde mormor till min mamma och sa att något har blivit väldigt fel! Vi började allihop att gräva i vad som hänt och jag smsade gåvomottagaren som svarade att det fanns inga papper förutom ett testamente. Men det stämmer inte, gåvobrevet hade redan gjorts klart och personen hade fått ut lagfarten. När vi också fick se den var katastrofen ett faktum.Får det verkligen gå till såhär? Familjen bevittnar ett gåvobrev där de själva får en fastighet som är värd flera miljoner för noll kronor! Mormor säger själv att hon inte visste vad hon skrev på. Ingen utomstående finns där för att kunna säga att allting gått rätt till. Juristen reagerade inte heller när hon får gåvobrevet.

I fredags ringde jag juristfirman. Hon som skickat in lagfarten hade slutat, men jag fick prata med en annan jurist som sa att om en familj bevittnar ett gåvobrev där en fastighet skänks så är det inte till en fördel för gåvomottagaren. Därför brukar de inte rekommendera att familjen bevittnar. 

Jag är inte jurist men detta är helt åt helvete. Om allt nu gick rätt till, varför inte ha med jurister? Eller grannar, vänner, vem som helst förutom sin egen familj? Varför skulle just den egna familjen bevittna vad stackars mormor skrev på?

Mormor måste ha hjälp, hon ringer varje dag och gråter och vill ha tillbaka sitt hus. Hon kan inte förstå att det hon skrev på gjorde att hon förlorade sin käraste ägodel som hon ville ha kvar så länge hon lever. 

Jag tänker hjälpa henne så mycket jag kan. Vi är många som kommer strida in i det sista för att mormor ska få tillbaka sitt hus. Och jag orkar strida hela vägen.


60

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00