• 2020-10-16, 09:00
  • 2

Fredag är här! Hoppas ni har en skön fredagmorgon i den krispiga höstluften. I dag är det även champagnens dag! Det ska vi fira med en skön tur ut i Göteborgs skärgård med MS Trubaduren och våra härliga vänner. Så kul!

Här kommer förrätten jag bjöd på när jag hade mina tjejkompisar på höstmiddagen förra veckan.
Västerbottenostkorgar med skagenröra och löjrom! Så otroligt gott och den här förrätten kan du förbereda, sånt gillar jag. Det är fullt upp med en middag så gör så mycket du kan innan.

Jag gjorde korgarna dagen före, skagenröran gjorde jag på morgonen och hade i kylen, enkelt att bara klicka i röran i korgarna precis innan servering!

Jag serverade Petit Chablis till förrätten.

Västerbottenostkorgar 4 portioner
2,5 dl riven Västerbottensost

Skagenröra:
1,5 dl creme fraiche
4-5 msk majonäs
200 gram skalade räkor, spara några till dekoration
100 gram kräftstjärtar
5 msk löjrom, ta den du vill. Jag hade Vänern löjrom, Kalix är också god
1 msk hackad rödlök
2 msk hackad färsk dill
0,5 msk pressad citron
salt och peppar
4 små dillkvistar till dekoration
4 små citronskivor till dekoration

Gör så här:
Ostkorgarna kan du göra dagen innan. Skönt ha dem klara. Sätt på ugnen på 175 grader. Ta ca 1/2 dl ost per korg. Lägg ut fyra högar på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. De får inte bli för mörka, då blir det en bitter, bränd smak. De ska heller inte vara för vita för då går de inte att böja sen.
När du tagit ut plåten, låt ostflarnen stelna en halv minut. Lyft försiktigt upp en och en med hjälp av en stekspade, lägg det sedan på ett litet upp och ner på vänt glas och låt det svalna.
Då får du en fin ostkorg.
Fyll korgarna med skagenröran precis innan servering.

Skagenröran: Blanda ihop creme fraiche majonäs och grovhackade räkor och kräftstjärtar. Hacka rödlöken fint och smått och blanda i röran. Hacka dillen och rör ner den ihop med 1 msk löjrom. Spara resten av löjromen till garnering. Krydda med lite salt och peppar.

 

Fyll korgarna: Häll i röran i varje korg, lägg gärna ut lite salladsblad på små tallrikar och ställ korgarna på. Dekorera med en klick löjrom på varje, en kvist dill och en liten citronskiva och några räkor.

Servera och njut av dina goda Västerbottenostkorgar!

2020-10-16 Recept

Kommentarer

Cissi 6 månader sen

Hej Johanna! Ska absolut göra denna rätt. Fråga, vart förvarar du korgarna tills nästa dag? Kylskåp? Tack för bra inspo! Kul att du kör Lexus! Jobbat med dessa bilar och haft en själv!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Ja gör det! Det var en underbar förrätt.

Jag ställde inte in dem i kylen för jag var rädd att om det kommer fukt så blir de mjuka, vill att det ska vara knaprigt och det blev det!

Jag ställde korgarna i ett svalt utrymme vi har i trappan, på ett fat bara. Men det är som ett svalt skafferi kan man säga.

Kul att du jobbat med Lexus, vilken underbar bil. Haft den sedan fredags eftermiddag och älskar den redan!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg