• 2020-10-16, 09:46
  • 6

Uppdatering: Jag hade ju missat helt att spara texten jag skrev här i fredags, ni måste ju undrat varför det var tomt här uppe, haha. Ingen ingress alls! Men nu så.

Här kommer pastarätten vi hade när jag bjöd hem mina tjejkompisar på middag förra veckan. Vill du inte ha oxfile kan du köra rostas, lövbiff eller vad du känner för.

Tips: Vill du inte ha tryffelolja skippar du det, blir gott ändå. Men jag älskar den smaken! Har du inte kantareller kan du byta ut mot champinjoner eller ostronskivling. Glöm inte riva massor med ost och lägg på tallriken precis innan du ska servera.

Njut av en underbar pastarätt!

Jag serverade ett rött Valpolicella Ripasso 2017

Oxfilepasta med kantareller och tryffel 4 portioner
ca 500 gram linguini
300 gram oxfilé
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesanost
250 gram kantareller eller annan svamp
1 msk oxfond
1 msk soja
5 dl grädde
2 msk tryffelolja (står vid olivolja)
nypa timjan krydda
salt och svartpeppar
2 dl riven Parmigino-Reggiano till dekoration
4 små färska rosmarinkvistar
0,5 dl pastavatten till pastasåsen
olivolja och smör

Gör så här:

Ta fram köttet en timma innan du ska steka det. Rensa svampen och fräs den i en torr panna på högre värme. När vattnet kokat ur häll i lite olja och en liten klick smör och lite salt. Fräs svampen några minuter så den blir lite knaprig.

Skär köttet i mindre strimlor. Sätt på pastavattnet och förbered pastan. Skär löken och vitlöken i små bitar och fräs i olivolja så det blir mjukt. Lägg löken åt sidan fräs köttet snabbt, tar ett 1-2 minuter bara. Krydda och salta.
Lägg åt sidan.

Häll i grädden i stekpannan, fonden, sojan, koka ihop och smaka av med salt, peppar, lite timjan och tryffelolja. Under tiden kokar du pastan. När pastasåsen i stekpannan kokat ihop något vänder du ner köttet och löken och 1 dl riven parmesanost. (Parmigino-Reggiano) Smaka av om du vill ev ha mer tryffelolja. Ta upp 0,5 dl pastavatten och häll i såsen.
Häll av pastan (låt den inte koka riktigt klart, dra av någon minut) och vänd ner pastan i såsen och vänd runt allt.

Ta upp pasta och snurra runt en tång som på bilden, “ställ pastan upp” på tallriken, toppa med den rivna parmesanosten och en rosmarinkvist. Servera direkt.

2020-10-16 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Birgit 6 dagar sen

Åh vad det ser gott ut. Älskar dina recept. Får jag fråga vad du har för tryffelolja, vit el svart.

Åsa 1 vecka sen

Maten ser super god ut😋Jag undrar vad du har för tallrik på den bilden?

Anneli 1 vecka sen

Åh, den har jag ju gjort och den är SÅ god!
Tack, den hade jag glömt, nu blir det pasta i helgen ;)
Trevlig helg!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Jag har dock inte haft den här innan! Men testa :)

Trevlig helg du också!

Anneli 5 dagar sen

Åh, jag trodde det var samma som du hade i maj då du hade Italientema…
Nåja, god var den, hur som helst så tack för recept :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 dagar sen

Ja just det, den är också god! Mums med pasta :)

Kul att du gillar!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn…

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är…

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn…

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är…