• 2020-10-22, 17:42
  • 8

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är inne i liten sån period där jag gör ganska mycket asiatiska rätter här hemma, det doftar så gott och när det är kallt och ruggigt ute så är det extra gott med heta nudlar och krispiga grönsaker.

Biff med bambuskott är den mest populära rätten på kinarestauranger men jag gör den med en annan tvist så du får lite mer thaismaker i rätten. Kör med biff eller kyckling, nudlar eller ris.

Torkade limeblad ska ni ha hemma, det är så gott att smula ner i thaimaten eller om du gör en kycklinggryta med kokosmjölk, det blir riktigt gott.

Här kan man variera vad man har hemma, men köp hem basingredienser som står sig länge så kan man snabbt svänga ihop en kina eller thairätt som är precis lika god som på restaurang, men ännu godare för jag häller inte i socker som många asiatiska restauranger gör.

Ta vilka nudlar du vill, finns massor. Jag har kört både med äggnudlar, glasnudlar och det finns ju även shirataki nudlar utan kolhydrater om man hellre vill ha det.

Strö på lite hackade jordnötter, eller så kör du med cashewnötter och blandar i woken, recept på ett annat recept med kyckling hittar du HÄR. 

Biff med bambuskott, wokade grönsaker och nudlar 4 port
ca 500 gram nudlar

ca 400 gram lövbiff eller ryggbiff. Jag körde lövbiff
1 stor broccolihuvud
1 gul paprika
1 röd paprika
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 stor burk bambuskott
3 msk soja
3 msk sweet chili, för sötman och lite hetta
2 tsk sambal oelek (ta mindre om du inte vill ha starkt)
1 msk röd currypasta
2 tsk krossade limeblad (finns på asiatiska hyllan)
1  lime, saften
1/2 dl oystersås (står på asiatiska hyllan)
1/2 msk fisksås (står på asiatiska hyllan)
salt och svartpeppar
ev hackade jordnötter
eller häll i 1 dl cashewnötter i hela rätten
lite olivolja till stekning

Gör så här: Koka nudlarna enligt förpackningen. Ta fram köttet en stund innan, strimla i tunna skivor ca 1 cm breda, ca 3-5 cm långa. Stek köttet i en panna med lite olivolja några minuter på hög värme, salta och peppra. Ta åt sidan.
Skär löken i båtar, skär vitlöken i små bitar. Skär paprikorna i mindre bitar, dela broccolin, fräs alla grönsaker ihop med löken på hög värme i olja, det ska vara hög värme så du wokar, grönsakerna ska inte bli för mjuka så kör detta snabbt. Häll av vattnet på bambuskotten och vänd ner i pannan.

Häll i soja, oystersås, sweet chilisås, röd currypasta, pressad lime, finkrossade limblad, sambal oelek, fisksås, svartpeppar och lite salt. Vänd runt allt, häll på lite vatten och rör ihop, smaka av om du vill ha mer smaker tex soja eller sweet chili.

Vänd ner nudlar i pannan och vänd försiktig runt allt. Servera rykande varmt och njut av din hemmagjorda asiatiska wok!
(Har du hackade jordnötter strösslar du på det på tallriken)

2020-10-22 Recept

Kommentarer

Inis 1 månad sen

Åt en kexchoklad på vägen hem från sjukhuset och spanade in din goda mat:)
Äggnudlar är en klassiker hemma. Ska börja laga lite mer grytor framöver med ett gott ris till när man får till lite tid.

Ha det fint!

Kram

Marie 1 månad sen

Älskar thaimat men gör också hemma på grund av allt socker de har i, undrar varför ?smakar ju bara jättesött . Jag använder Katrins ” bantarnudlar ”är krispiga o goda .

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

För att de tror vi gillar när det är sött och det är lättare för dem att kasta i socker istället för massa andra goda smaker som kostar mer.
Så trist!! Jag brukar faktiskt säga- utan socker.

Ska testa hennes nudlar!

Anneli 1 månad sen

Vad passar att dricka till detta? Öl?? 🤔

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Vatten, haha! men till helgen antingen öl eller ett fruktigt vitt vin som funkar till lite starkt.

Susanne 1 månad sen

Ååå så gott 😋😋 Vilka nudlar hade du?

Stå på dig Johanna! Du är grym ❤❤❤💪💪💪

Eva 1 månad sen

Mums lät gott😋 måste jag testa! Gjorde en wok med fläskfilé igår med strimlad vitkål, salladslök och morötter ihop med oystersås och soja. Också väldigt gott. Men denna var med lite mer hetta.

Ulrika Hultberg 1 månad sen

Det såg gott ut. Jag tycker också om asiatisk mat. Men har aldrig lagat någongång. Ha det så bra.
Kram Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg