ANNONS

Biff med bambuskott och wokade grönsaker

/


Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är inne i liten sån period där jag gör ganska mycket asiatiska rätter här hemma, det doftar så gott och när det är kallt och ruggigt ute så är det extra gott med heta nudlar och krispiga grönsaker.
Biff med bambuskott är den mest populära rätten på kinarestauranger men jag gör den med en annan tvist så du får lite mer thaismaker i rätten. Kör med biff eller kyckling, nudlar eller ris.


Torkade limeblad ska ni ha hemma, det är så gott att smula ner i thaimaten eller om du gör en kycklinggryta med kokosmjölk, det blir riktigt gott.

Här kan man variera vad man har hemma, men köp hem basingredienser som står sig länge så kan man snabbt svänga ihop en kina eller thairätt som är precis lika god som på restaurang, men ännu godare för jag häller inte i socker som många asiatiska restauranger gör.


Ta vilka nudlar du vill, finns massor. Jag har kört både med äggnudlar, glasnudlar och det finns ju även shirataki nudlar utan kolhydrater om man hellre vill ha det.


Strö på lite hackade jordnötter, eller så kör du med cashewnötter och blandar i woken, recept på ett annat recept med kyckling hittar du HÄR. 


Biff med bambuskott, wokade grönsaker och nudlar 4 port
ca 500 gram nudlar
ca 400 gram lövbiff eller ryggbiff. Jag körde lövbiff
1 stor broccolihuvud
1 gul paprika
1 röd paprika
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 stor burk bambuskott
3 msk soja
3 msk sweet chili, för sötman och lite hetta
2 tsk sambal oelek (ta mindre om du inte vill ha starkt)
1 msk röd currypasta
2 tsk krossade limeblad (finns på asiatiska hyllan)
1  lime, saften
1/2 dl oystersås (står på asiatiska hyllan)
1/2 msk fisksås (står på asiatiska hyllan)
salt och svartpeppar
ev hackade jordnötter
eller häll i 1 dl cashewnötter i hela rätten
lite olivolja till stekning
Gör så här: Koka nudlarna enligt förpackningen. Ta fram köttet en stund innan, strimla i tunna skivor ca 1 cm breda, ca 3-5 cm långa. Stek köttet i en panna med lite olivolja några minuter på hög värme, salta och peppra. Ta åt sidan.
Skär löken i båtar, skär vitlöken i små bitar. Skär paprikorna i mindre bitar, dela broccolin, fräs alla grönsaker ihop med löken på hög värme i olja, det ska vara hög värme så du wokar, grönsakerna ska inte bli för mjuka så kör detta snabbt. Häll av vattnet på bambuskotten och vänd ner i pannan.
Häll i soja, oystersås, sweet chilisås, röd currypasta, pressad lime, finkrossade limblad, sambal oelek, fisksås, svartpeppar och lite salt. Vänd runt allt, häll på lite vatten och rör ihop, smaka av om du vill ha mer smaker tex soja eller sweet chili.
Vänd ner nudlar i pannan och vänd försiktig runt allt. Servera rykande varmt och njut av din hemmagjorda asiatiska wok!
(Har du hackade jordnötter strösslar du på det på tallriken)

9
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00