ANNONS
Integritet på Tailsweep

Moules frites!

/


Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn men nu är det ljusare och ser skönt ut.
Moules frites! Musslor och krispiga pommes kan vara bland det godaste jag vet. Jag tröttnar aldrig. Jag bara älskar det! Moules är en belgisk/fransk rätt som motsvarar brittiska fish and chips, jag föredrar dock moules alla dagar i veckan.


Musslor är vackert, romantiskt och otroligt gott. När vi firade nyår i Bryssel 2019 så åt jag moules frites tre dagar i rad, haha! Och nu har jag återskapat det hemma på det sättet jag tycker är godast.


I Göteborg finns det några restauranger som serverar bra moules men inte alla. Vi åt på ett Brasseri i vasastan som hade morötter och selleri i, jag kunde knappt äta. Även om många recept säger det ska vara så. För mig blir det soppa och en konstig bismak.
Nej, jag gillar musslor kokta i vin, grädde, massor med vitlök. Sedan frasiga pommes och majonäs. Man kan även ha tryffelmajo eller aioli.
Här kommer min variant och jag hoppas ni gillar! Våga testa om ni inte provat, ofta kan det ta några gånger att ”lära sig” just musslor, för inte tala om ostron.


Musslor är även billiga! Ett nät som räcker till två personer kostar runt 65-75 kr. Sedan grädde, lite vitt vin, potatis till pommes. Så du får en riktigt billig men romantisk och härlig rätt, det är trevligt att sitta och plocka och njuta av vackra blåmusslor.






Igår åt jag och Janne lite senare middag, satt och pratade länge och njöt av en god rätt. Vi tog ett glas rosevin men till den här rätten passar det mesta. Men det allra godaste är Champagne till! Det är så gott till salta pommes och musslorna så det är nog den bästa drycken helt klart.

Eller vitt vin eller en ljus öl om man hellre vill ha det. Jag har ingen chili i så jag tycker även torrt vin funkar. Har du chili i spadet passar ett fruktig vin bättre.




Frasiga, hemmagjorda pommes och doppa i tryffelmajo, himmelskt till musslorna!


Moules frites /blåmusslor i vin och grädde och krispiga pommes2 personer 
1 kg blåmusslor i nät
3 vitlöksklyftor
1 stor schalottenlök
3 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl grädde
3 msk hackad färsk persilja eller fryst
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Börja med pommes, se nedan. När potatisen har ca 15 minuter kvar, börja koka musslorna. 
Skölj, borsta och syna musslorna noga. Alla ska vara hela och slutna skal. Är de öppna, släng dem.
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka persiljan. Hetta upp en vid kastrull, slå i oljan och vänd ner den hackade löken. Låt löken fräsa några sekunder och tippa i musslorna. Häll på vinet och sätt på lock.
Låt musslorna fräsa några sekunder, sänk värmen och vänta i 3 minuter utan att lyfta på locket. Dra kastrullen från värmen och ta upp musslorna med en hålslev. Alla musslor ska ha öppnat sig.
Koka upp musselspadet och slå i grädden. Låt allt koka kraftigt i minst 5 minuter. Lägg i persiljan och smaka av med salt. Sänk värmen och låt koka ca 5 minuter till. Lägg i alla musslor och låt de värmas snabbt.


Ställ fram grytan på bordet eller häll upp i skålar, både spad och musslor.
Krispiga hemmagjorda pommes 1 plåt
500 g potatisar fast sort
2 msk rapsolja
flingsalt
Gör så här:
Sätt på ugnen på 220 grader. Skrubba och skölj potatisen. Skär potatisen i raka skivor, jag skär bort lite på änden så de inte ser ut som klyftor utan raka som pommes.
Lägg ut allt på en plåt med bakplåtspapper, lägg dem inte på varandra. Ringla rapsolja över allt, strö lite flingsalt över.
Kör i mitten av ugnen ca 30 minuter, fast potatis tar lite längre tid men blir godare och går inte sönder lika lätt som mjölig.
Vänd efter halva tiden så du lyfter upp allt och vänder runt lite.
Ta ut dina krispiga pommes, strö lite mer flingsalt över och lägg i en skål.
Alt fritera, men jag gillar att köra dem i ugnen. Dessa blev så galet goda!
Serveringstips: Aioli eller tryffelaioli eller tryffelmajo. Jag köpte färdig men lätt att göra själv också. Även gott med rostad vit baguette som du doppar i det goda musselspadet.

18

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00