• 2020-10-23, 12:09
  • 18

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn men nu är det ljusare och ser skönt ut.

Moules frites! Musslor och krispiga pommes kan vara bland det godaste jag vet. Jag tröttnar aldrig. Jag bara älskar det! Moules är en belgisk/fransk rätt som motsvarar brittiska fish and chips, jag föredrar dock moules alla dagar i veckan.

Musslor är vackert, romantiskt och otroligt gott. När vi firade nyår i Bryssel 2019 så åt jag moules frites tre dagar i rad, haha! Och nu har jag återskapat det hemma på det sättet jag tycker är godast.

I Göteborg finns det några restauranger som serverar bra moules men inte alla. Vi åt på ett Brasseri i vasastan som hade morötter och selleri i, jag kunde knappt äta. Även om många recept säger det ska vara så. För mig blir det soppa och en konstig bismak.

Nej, jag gillar musslor kokta i vin, grädde, massor med vitlök. Sedan frasiga pommes och majonäs. Man kan även ha tryffelmajo eller aioli.
Här kommer min variant och jag hoppas ni gillar! Våga testa om ni inte provat, ofta kan det ta några gånger att “lära sig” just musslor, för inte tala om ostron.

Musslor är även billiga! Ett nät som räcker till två personer kostar runt 65-75 kr. Sedan grädde, lite vitt vin, potatis till pommes. Så du får en riktigt billig men romantisk och härlig rätt, det är trevligt att sitta och plocka och njuta av vackra blåmusslor.

Igår åt jag och Janne lite senare middag, satt och pratade länge och njöt av en god rätt. Vi tog ett glas rosevin men till den här rätten passar det mesta. Men det allra godaste är Champagne till! Det är så gott till salta pommes och musslorna så det är nog den bästa drycken helt klart. Eller vitt vin eller en ljus öl om man hellre vill ha det. Jag har ingen chili i så jag tycker även torrt vin funkar. Har du chili i spadet passar ett fruktig vin bättre.

Frasiga, hemmagjorda pommes och doppa i tryffelmajo, himmelskt till musslorna!

Moules frites /blåmusslor i vin och grädde och krispiga pommes 2 personer 
1 kg blåmusslor i nät
3 vitlöksklyftor
1 stor schalottenlök
3 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl grädde
3 msk hackad färsk persilja eller fryst
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:
Börja med pommes, se nedan. När potatisen har ca 15 minuter kvar, börja koka musslorna. 

Skölj, borsta och syna musslorna noga. Alla ska vara hela och slutna skal. Är de öppna, släng dem.
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka persiljan. Hetta upp en vid kastrull, slå i oljan och vänd ner den hackade löken. Låt löken fräsa några sekunder och tippa i musslorna. Häll på vinet och sätt på lock.

Låt musslorna fräsa några sekunder, sänk värmen och vänta i 3 minuter utan att lyfta på locket. Dra kastrullen från värmen och ta upp musslorna med en hålslev. Alla musslor ska ha öppnat sig.

Koka upp musselspadet och slå i grädden. Låt allt koka kraftigt i minst 5 minuter. Lägg i persiljan och smaka av med salt. Sänk värmen och låt koka ca 5 minuter till. Lägg i alla musslor och låt de värmas snabbt.

Ställ fram grytan på bordet eller häll upp i skålar, både spad och musslor.

Krispiga hemmagjorda pommes 1 plåt
500 g potatisar fast sort
2 msk rapsolja
flingsalt
Gör så här:
Sätt på ugnen på 220 grader. Skrubba och skölj potatisen. Skär potatisen i raka skivor, jag skär bort lite på änden så de inte ser ut som klyftor utan raka som pommes.
Lägg ut allt på en plåt med bakplåtspapper, lägg dem inte på varandra. Ringla rapsolja över allt, strö lite flingsalt över.
Kör i mitten av ugnen ca 30 minuter, fast potatis tar lite längre tid men blir godare och går inte sönder lika lätt som mjölig.
Vänd efter halva tiden så du lyfter upp allt och vänder runt lite.
Ta ut dina krispiga pommes, strö lite mer flingsalt över och lägg i en skål.

Alt fritera, men jag gillar att köra dem i ugnen. Dessa blev så galet goda!

Serveringstips: Aioli eller tryffelaioli eller tryffelmajo. Jag köpte färdig men lätt att göra själv också. Även gott med rostad vit baguette som du doppar i det goda musselspadet.

 

2020-10-23 Recept , ,

Kommentarer

Stina 5 månader sen

Har gjort musslor tidigare men aldrig moule fries. Blev verkligen supergott. Tack för fin blogg med mycket inspiration.

vit tvålpump 5 månader sen

Jag sökte just online och kom till din artikel. Intressant. och tack för att du delade

K 5 månader sen

Jag var fast för musslor efter första gången jag testlagade. Supergott!
Jag älskar fisk och skaldjur men tyvärr är det bara jag här hemma som vill ha skaldjur så det blir inte så ofta.
Men ska nog beställa ett nät musslor till nästa gång fiskbilen kommer

Yvonne 5 månader sen

Första gången min dotters pappa skulle bjuda mig på middag då vi nyss hade träffats bjöd man mig på moules frites. Han hade bott i Belgien i 13 år så han kunde laga denna rätt med hemgjord majonnäs. Jag var mycket skeptisk men lärde mig att gilla den för mig nya maträtten.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 månader sen

Oh vilken första middag! Wow!
Vad roligt att han lagade den till dig, det är ju något speciellt med just den där första middagen.

Förstår du gillade den!

Kristina 5 månader sen

Supergoda recept, du är så bra på goda rätter som även är enkla att göra. Spännande att även prova musslor som jag inte provat. Ha en trevlig helg.

Jeanette 5 månader sen

Åh musslor är så gott. Får nog bli lördagens middag 😊

Anneli 5 månader sen

Jag älskar Moules Frites 😍😍😍 OCH bubbel 😍…. klarar nog inte att göra rätten själv, så jag och min man kommer till dig en dag, säg till när det passar 😁

Karin 5 månader sen

Älskar också musslor, men föredrar bara vitlöksbröd till. Måste jag göra snart igen, så gott!

Lotta 5 månader sen

Måste testa o göra själv blir sugen o inspirerad! Jag pendlade till Belgien ett tag o åt ofta denna rätt i olika varianter med pommes.
Väldigt gott!
Trevlig helg på er härinne på bloggen!

Anonym 5 månader sen

Om man gillar pilgrimsmusslor- gillar man moules frites också då? Har varit så tveksam till att äta “musslor” men om det är typ samma smak o konstistens så skulle jag nog kunna testa :)

Svar på kommentaren:
Ulrika 5 månader sen

Dom är namnet till trots helt olika i smak och utseende. Själv tycker jag pilgrimsmussla kan vara gott men hiskeligt dyrt för att vara en “fiskbulle” ; ) ; )

Moa 5 månader sen

Åh va gott!! ostron har jag inte testat än. Ha en fortsatt fin dag och helg :)

Maria 5 månader sen

Så roligt, köpte med mig musslor hem idag för jag tänkte ”Moules frites” är ju perfekt en fredag som denna!
Tack snälla för recept!
Ha en fin helg 💕

Anneli 5 månader sen

Får nog fundera lite på det där… ;)
Jag har lärt mig äta musslor på “äldre dar” så det känns lite osäkert att tillreda själv,
men ditt recept ska jag spara, kanske jag provar sen då jag “funderat” färdigt.
Ha en skön helg!

Moa 5 månader sen

Så gott!! ostron har jag inte vågat mig på än. Ha en fin dag och helg :)

Martina 5 månader sen

Jag förstår inte hur du gör?? Vilket recept du än delar med dig av låter så galet gott. Jag har alltid tänkt att jag inte gillar musslor men nu känner jag att ja absolut måste testa med min man😅🥂 Har gjort massor av recept till både tjejmiddagar och familjen och allt har blivit superpopulärt😋😋
Kram o trevlig helg på dig🤗🌸

Caroline 5 månader sen

Hej, Du får ta dig en tur till Bryggvingen på Lyrön utanför Orust! Där har de fantastiska musslor!! 🤗

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.