• 2020-10-24, 16:57
  • 19

Hoppas ni har en fin helg! Vi är både i Skövde och Göteborg och för er som inte vet så är vi fortfarande särbo jag och Janne. Funkar hur bra som helst. Vi går in på vårt nionde år nu! När vi träffades januari 2012 så var våra tjejer mellan 11 och 14 (de yngre) och jag var helt bestämd med att inte flytta förrän mina flyttat ut. Dels har jag svårt för när barn ska “tvingas” flytta ihop bara för deras mamma eller pappa träffat en ny och sedan vet jag hur många förhållanden som lättare kraschar om man bor ihop med “andras barn”. Vi fostrar dessutom ganska olika så det hade bara inte funkat.

Mina barn älskar verkligen Janne och jag vet det hade gått fint, men de har också sagt att det är skönt vi kunnat bo själva. Därför är det jag som pendlat, istället för att rycka upp barnen från skola och kompisar. Samma med Janne. Och nu är mina barn 21 och snart 23 år, de bor fortfarande hemma vilket jag älskar för det är högskola och vi har stort hemma så de är ändå mycket själva, de går inte på varann.

Mina krav har varit att de måste jobba eller plugga, det är inget hotell de bor på- de får hjälpa till med det mesta hemma och allt funkar superbra och vi respekterar varandra. Det är ju en helt annan tid när barnen blir vuxna, gör som de vill men ändå bor hemma. Tar ett tag innan man kommer in i alla nya rutiner tror jag.

Sen betalar de inget alls hemma förutom deras telefon, gym och allt de vill spendera osv. Jag vet en del som tycker det är fel. Men det tycker inte jag. Jag har istället krävt att de ska spara pengarna och nu har de byggt upp ett riktigt bra sparkonto och har fonder, de behöver tex inte ta studielån eller så har de pengar till insats till en lägenhet. Jag vägrar ta hyra av mina egna barn, men de har fått spara pengarna istället. Alla gör som man själv tycker är bra.

Så var och en gör som man vill, men jag tror det kan vara bra att dela med sig hur man gör, andra kanske gör helt tvärtom. Vi är nöjda med vår situation, jag och Janne är som “hemma” hos mig och även “hemma” hos honom. Och barnen är nöjda och glada, Lisa-Marie pluggar på högskolan, har kille också så tids nog kommer hon att flytta ut. Marilyn tackade nej till högskolan och jobbar heltid på Kvantum i delikatesscharken men planerar högskolan nästa år istället.

Bor ni Skövde måste ni kika in på Kvantums nya bistro och bar! Urban Bistro öppnade i torsdags och igår var vi där! Så kul med nya ställen och detta var både gott och mysigt.

Streetfood och öl och vin, vi tog tryffelburgaren som var jättebra! Saftigt, smakade mycket och så där krämigt god ost.

Senare på kvällen körde vi lite lagom med plock. Jag köpte med några goda ostar och chark, visst är det gott. Ibland känner jag inte för att ställa mig och laga massa mat en fredagkväll, men plock är aldrig fel. Den här gången körde jag en betydligt mindre charkbricka än vad jag brukar göra, det blir alltid så mycket över och jag vill inte slänga något. Så less is more.

Även om ögat älskar den gigantiska brickan med mängder med ost. Det viktiga är att man har några riktiga godbitar och DET hade vi igår.

Från vänster: Tryffelbrie, en dansk blå Kornblomst, så galet god blåmögelost! Sedan en Saint Albray, lite besk men krämig, så god. Och en gruyere! Alltid en hårdost på brickan. Lite salami och parmaskinka och kvantums egengjorda tomatmarmelad, några kex och lite snacks. Det räckte gott och väl, det var otroligt gott.

Har ni testat dessa nya cheddarbollar? Smakar inte jättemycket men lite cheddar, inte lika feta som vanliga ostbollar. Goda och trevliga att bjuda på. Gott till bubbel!

Lite bubbel och Janne tog en öl, sedan kollade vi på Idol! Jag säger bara. CASPAR! Herregud vilken stjärna han är. Bästa deltagaren genom hela idol i alla år tycker jag.

Två månader till julafton idag! Jag kommer gå all in, även om jag alltid gör det. Men ännu mer i år när vi är i denna ledsamma pandemin. Vi behöver mer ljus och mys än någonsin nu!

Långa goa tröjan finns HÄR. Jag älskar den, har den även i beige. Sticks inte. Fin till leggings, som klänning eller skön över byxor.

Nu ska jag sätta fart här, vi är i Göteborg och ska strax iväg på middag med Lasseman och Therese. Men först är det travet, Janne kör Movember för full och det är SÅ kul att ni är med, hälften av insatsen går ju rakt in till Movember. Hans facebook hittar ni HÄR. In och gilla! :)

 

 

2020-10-24 Johanna Toftby

Kommentarer

Anna 4 veckor sen

Vilken sund inställning och underbart att kunna ge sina barn den starten i livet. Det önskar jag att jag också har möjlighet att göra med mina! Också väldigt härligt att höra att ni sätter barnen först när det kommer till nya relationer.

Martina 1 månad sen

Fint att dina barn inte behövt betala hemma, men tyvärr är det ju inte alla som har möjlighet att låta sina barn bo gratis hemma när de väl börjat jobba. Själv började jag betala hemma direkt när jag började jobba och lyckades ändå spara till kontantinsatsen till en lägenhet. Och jag var bara glad att kunna bidra hemma då min mor var ensamstående. Så alla gör som de har möjlighet och lust att göra.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Så är det, precis som jag skrev. Man gör som man vill. Men man har heller inga utgifter när barnen tjänar egna pengar, så det är ju helt annat när de blivit vuxna och kan köpa egna kläder, gymkort, nöjen osv osv.

Jag har varit ensam med mina barn sedan de var 5 och 7 år, betalat allt själv. Så det var tuffa år när de växte upp, men jag har en annan inkomst nu så det är skillnad.

Skönt du kunde spara till kontantinsatsen!

Martina 1 månad sen

Man gör som man vill, skriver du, eller så gör man som man måste! Jag förstår att du har en annan inkomst nu men när jag växte upp hade min mor fortfarande en dålig inkomst när jag slutade skolan, och då fick hon inte längre bostadsbidrag osv osv när barnen hade egen inkomst. Detta är ingen avundsjuka bara att jag vill säga att alla människor inte har samma inkomster och möjligheter och det är inget barnen behöver lida av. Tvärtom är det bra att få med sig vad saker och ting kostar, det kostar att bo, äta osv.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Just precis så. Ni får också läsa allt vad jag skrivit. Jag hade inga pengar alls när barnen var små. Jag stod för alla kostnader helt själv.

Vet hur det är att kämpa som ensamstående mamma.

Men du har heller inga utgifter när barnen tjänar egna pengar. Du betalar varken kläder, nöjen, aktiviteter, telefoner osv osv.

Det är mycket pengar du sparar när du inte betalar allt sånt.

Men varför märka ord på MÅSTE eller VILL. Det är ju en självklarhet att man gör som man vill, det är ju samma sak. Eller om du måste ta betalt hyra av dina barn.
Men kom ihåg att det är helt andra utgifter är när barnen tjänar egna pengar, så man har inte inte i närheten av den ekonomin man hade när de tex var tonåringar då de kostar som allra mest.

Mat klart de kan vara med och betala men jag skulle aldrig någonsin ta hyra av mina egna barn.Jag har istället peppat dem att de sparar allt de kan, vilket det gjort nu.

De har lärt sig gå den hårda vägen, tro mig. Vi kunde inte resa eller göra något extra alls när de var små, jag fick kämpa som en galning och barnen mådde ändå jättebra. Jag har ju till och med skrivit en bok om den tiden.

Men det klart det är roligt när jag har en bra ekonomi nu och vi kan hjälpas åt. :-)

Anna 1 månad sen

Jag håller helt med dig om er lösning. Har tyvärr sett hur en bekant efter en otrohet separerade och flyttade direkt ihop med nya kärleken och barnen fick bara hänga med på det. Inte en tanke på att barnen kanske behövde landa med sina föräldrar i seperationen. Tycker så synd om barnen att de ska tvingas in med en ny partner och de ska minsann vara lyckliga för att den ena föräldern är nykär. Egoism helt enkelt.

lanja almlöf 1 månad sen

vad gott!

Barbro 1 månad sen

Bra concept ni har. Vi har aldrig tagit något betalt för mat och husrum när killarna bodde hemma, för oss kändes det fel. Inte gjorde de så mycket i hemmet heller. Mamma fixade.
Blev bra killar av dom med stort ansvar och familj. Tror det är annat idag ser ju att de hjälps åt i hemmet på ett annat vis. Jobbar båda så är det självklart att ta del i hemmet lika mycket.

Marie 1 månad sen

Hej , jag har varit särbo i 28 år funkar utmärkt !träffades när våra barn var små och bodde hemma ( gör dom ju inte längre då precis !) men vet inte vad som skulle vara bättre om man bodde ihop ? Tycker så synd om alla barn som tvingas ihop bara för att man som förälder gör ett val . Och nu när jag bor själv är det jättekul när vi träffas på helger och semester men lika skönt när man kommer hem ” till sitt ”.

Maria 1 månad sen

Måste bara säga att jag älskar ditt hem. Det är verkligen så inspirerande med ditt fina hem precis som en inredningstidning ❤️ älskar det 🙂

K 1 månad sen

Har inte så mycket att vare sig dela med mig av eller spara till barnen
Men fördenskull har de inte behövt betala för sig när de bodde hemma.
Bättre DE sparar det de kan om de har möjlighet.
De har fått lära sig att man ska vara ekonomisk och det har de varit duktiga på.
Ingen av dem har heller behövt låna av vare sig oss eller andra sen de flyttat.
Charkbricka är gott!!

Sofia 1 månad sen

Mina barn betalde inte heller något hemma under tiden de pluggade. De kunde börja karriären skuldfria och med ett bra startkapital för att köpa egen bostad. På köpet fick jag ju ha dem hemma längre. Win-win 😊

Tycker att Janne och du hittat en bra lösning som fungerar för alla. En praktisk fråga – har ni två uppsättningar av allt?

Svar på kommentaren:
Marie 1 månad sen

Hej , bara nyfiken ..vad menar du med uppsättningar ? De har ju varsitt hem ?

Sofia 1 månad sen

Hej Marie, nej jag tänkte mer på praktiska saker som toalettartiklar, kläder och skor. Inte så praktiskt att behöva packa en väska varje gång.

Kristina 1 månad sen

Och glömde nästa Delice de bourgogne😜 så god!

Kristina 1 månad sen

Mums!😊Mina favoriter på charkbrickan är Vesterhavsost, Creamy Kaltbach och Salamin Magnificio chili! Finn crisps chips creamy ranch är inte heller fel!

Annika 1 månad sen

Ni verkar ha det så mysigt tillsammans ❤

Sussi 1 månad sen

Skönt att se att någon mer än jag tänkt samma när det gäller barn och nytt med förhållande.
Det är inte så lätt att få ihop det alltid men funkat bra här när vi tagit en bit i taget. Barnen går ju alltid först….
Tror man vinner på det både för barnen och nya kärleken Och för egen del.
Du har många kloka inlägg Johanna

Anna 1 månad sen

Håller helt med! Ja har en dotter o träffar en kille nu med 4 ungar. Såå skönt o va särbo. Ibland ses vi hela ligan o ibland på tuman osv! Älskar att ja o min lilltjej har vår egna älskade lgh att va själva i när vi vill 😃

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg