ANNONS

Paneng röd curry med scampi och kokosmjölk

/


God afton! Eller god morgon till er som lagt er. Jag sladdar in sent här för att tipsa er om en jättegod paneng med scampi jag gjorde igår. Jag älskar den rätten! Krämig, spicy och bara så god! Kanske till fredagsmyset?
Så gott med vitlöksfrästa scampi, krispiga grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Detta ska ni testa, det är kul att laga riktigt god thaimat hemma. Även om det är kul att äta ute också så klart.
Vill ni inte ha räkor kan ni ta kyckling. Man kan även ha minimajs, sockerärtor.


Jag köpte stora scampi som finns fryst. Alltid bra att ha hemma en påse i frysen. Eller så kör ni stora räkor.



Fräs grönsakerna i olja med röd curry, sambal oelek, vitlök, salt och peppar.





Njut av din goda Paneng med scampi! Och i morgon är det fredag, yeay!


Paneng med röd curry och scampi 4 portioner


ca 400 gram kokt scampi (fryst)
2 burkar kokosmjölk a 400 gram
1 stor röd paprika
1 stor gul paprika
1/2 purjolök
2 stora morötter
Liten burk bambuskott
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek, för starkare-ta mer
2 msk röd currypasta
2 tsk fisksås
2 msk sweet chilisås
1 lime, saften
1/2 msk krossade torkade limeblad (ta mer lime om du inte hittar limeblad)
2-4 msk soja
olivolja att steka i
salt och svartpeppar
1 dl vatten
Gör så här:
Låt scampin eller räkorna tina långsamt i ett durksalg, krama ur lite vatten.
Hacka vitlöken, fräs scampin lite i taget i en het panna med olivolja och lite vitlök. Spara en klyfta till grönsakerna.
Stek inte alla räkor på en gång, då blir det lätt kokta och mer vatten. De ska stekas på hög värme, snabbt så de inte krymper. De är färdigkokta så ska bara få lite krispig yta.
Skär paprikorna i lite större bitar, skär morötterna i ”pengar” och även purjolöken.

Fräs grönsakerna med en hackad vitlöksklyfta i olja på hög värme och bambuskotten. Häll i soja, röd curry, sambal oelek, sweet chili, fisksås och blanda ihop allt väl.
Häll på kokosmjölken, pressad lime och krossade limeblad. Rör ihop allt, låt koka ihop på lägre värme och smaka av.
När det blivit lite tjockare, späd med lite vatten. Den ska alltså inte bli för tjock, men det är bra om den får småkoka under ca 10 minuter. Späd under tiden med lite vatten.
Lägg ner scampin när du stängt av plattan och drar den åt sidan. Scampin får inte koka. Rör runt allt så blir det varmt snabbt. 
Servera med ris, basmatris passar och doftar så gott. Strö ev hackad persilja över.
Njut!

10
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00