• 2020-10-29, 22:30
  • 10

God afton! Eller god morgon till er som lagt er. Jag sladdar in sent här för att tipsa er om en jättegod paneng med scampi jag gjorde igår. Jag älskar den rätten! Krämig, spicy och bara så god! Kanske till fredagsmyset?

Så gott med vitlöksfrästa scampi, krispiga grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Detta ska ni testa, det är kul att laga riktigt god thaimat hemma. Även om det är kul att äta ute också så klart.

Vill ni inte ha räkor kan ni ta kyckling. Man kan även ha minimajs, sockerärtor.

Jag köpte stora scampi som finns fryst. Alltid bra att ha hemma en påse i frysen. Eller så kör ni stora räkor.

Fräs grönsakerna i olja med röd curry, sambal oelek, vitlök, salt och peppar.

Njut av din goda Paneng med scampi! Och i morgon är det fredag, yeay!

Paneng med röd curry och scampi 4 portioner
ca 400 gram kokt scampi (fryst)
2 burkar kokosmjölk a 400 gram
1 stor röd paprika
1 stor gul paprika
1/2 purjolök
2 stora morötter
Liten burk bambuskott
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek, för starkare-ta mer
2 msk röd currypasta
2 tsk fisksås
2 msk sweet chilisås
1 lime, saften
1/2 msk krossade torkade limeblad (ta mer lime om du inte hittar limeblad)
2-4 msk soja
olivolja att steka i
salt och svartpeppar
1 dl vatten

Gör så här:
Låt scampin eller räkorna tina långsamt i ett durksalg, krama ur lite vatten.
Hacka vitlöken, fräs scampin lite i taget i en het panna med olivolja och lite vitlök. Spara en klyfta till grönsakerna.
Stek inte alla räkor på en gång, då blir det lätt kokta och mer vatten. De ska stekas på hög värme, snabbt så de inte krymper. De är färdigkokta så ska bara få lite krispig yta.
Skär paprikorna i lite större bitar, skär morötterna i “pengar” och även purjolöken. Fräs grönsakerna med en hackad vitlöksklyfta i olja på hög värme och bambuskotten. Häll i soja, röd curry, sambal oelek, sweet chili, fisksås och blanda ihop allt väl.
Häll på kokosmjölken, pressad lime och krossade limeblad. Rör ihop allt, låt koka ihop på lägre värme och smaka av.

När det blivit lite tjockare, späd med lite vatten. Den ska alltså inte bli för tjock, men det är bra om den får småkoka under ca 10 minuter. Späd under tiden med lite vatten.
Lägg ner scampin när du stängt av plattan och drar den åt sidan. Scampin får inte koka. Rör runt allt så blir det varmt snabbt. 

Servera med ris, basmatris passar och doftar så gott. Strö ev hackad persilja över.

Njut!

2020-10-29 Grytor, Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Kajsa 3 veckor sen

Så gott, tack för tips kan varmt rekommendera detta. 👍👍👍

Lisa 3 veckor sen

Är det röd currypasta du menar när du skriver röd curry?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Maten heter så men självklart ska det stå röd currypasta i receptet.
2 msk röd curry är ju inte rätt 😉😅

Lätt något ord kan bli fel ibland i recept men bra ni är vakna!

Anonym 4 veckor sen

Tack för en underbar blogg!

Vilken röd curry använder du? Senast köpte vi coops egna, den enda de hade, och den smakade nästan ingenting :(

Louise 4 veckor sen

Hej! Var köper du dina scampi någonstans!

Marie.S 4 veckor sen

Åh vad gott, ska laga i morgon. Tack!

Lotta 4 veckor sen

Tack Johanna för den bästa bloggen, detta recept ska jag testa i helgen!
Älskar att du blandar dina inlägg med fest och flärd och viktiga ämnen som berör.

Trevlig helg!

Sophie 4 veckor sen

Perfekt! Tack detsamma!

Anonym 4 veckor sen

Åh vad gott! Detta ska jag laga till helgen! Ville bara dubbelkolla, ska scampin ner i pannan innan jag kokar i 10 min? När jag lagar mat med vanliga räkor är jag så rädd de ska bli sega, så vänder alltid bara ner innan servering typ.. ser supergott ut och vill inte misslyckas, så bäst att fråga :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Gör det! Så otroligt gott.
Missade skriva det. Förlåt!!
Den får inte koka alls, den ska ner när du stängt av pannan och du drar pannan åt sidan.

Ska skriva med det. Trevlig helg!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg