ANNONS
Integritet på Tailsweep

Indisk gryta med halloumi

/


God morgon torsdag!
Gillar ni indiskt? Halloumi? Då ska ni laga den här grytan, oj oj så god den blev. Vi äter vegetariskt ett par gånger i veckan, det finns ju så mycket gott! Sedan är jag tokig i halloumi. Och jag ska berätta knepet hur man får den mjuk och inte gnisslig.
Den här grytan har goda indiska kryddor och ingefära, spenat, halloumi och påminner om den indiska klassiska Palek Paneer. Hittar ni den indiska osten Paneer så kör den. Annars funkar halloumi minst lika bra.


Man kan även göra Raita och baka naanbröd, men det finns färdiga naanbröd att köpa som man värmer. Älskar doppa naanbröd i indiska grytor.Tyvärr fotade jag inte under tiden jag lagade maten utan filmade istället till stories, men grytan är busenkel att laga, servera ris och sallad så har du en riktigt god indisk gryta att bjuda på.


Indisk gryta med halloumi och spenat 4 portioner (Palek paneer)
300 gram halloumi eller paneer
250 gram färsk bladspenat
400 ml kokosmjölk
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
10 babytomater
2 msk tomatpure
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk torkad gurkmeja
1 tsk torkad garam masala krydda
1/2 tsk chiliflakes (mer eller mindre beroende på hur stark)
1 msk vegansk Knorrs fond
3 msk olivolja till stekning halloumi
salt och svartpeppar
ev späd med vatten
Gör så här: Förbered riset. Ta fram en högre stekpanna med kanter. Dela babytomaterna. Skär löken och vitlöken i mindre bitar. Fräs i lite olja så det mjuknar. Lägg åt sidan. Skär halloumi i ca 3X2 cm bitar, jag skär halloumin i skivor och delar skivorna på mitten.
Stek på medelvärme i ganska mycket olivolja. Halloumin ska fä färg men inte brännas. Lägg åt sidan.
Lägg i löken i pannan, häll i kokosmjölken och alla kryddorna, chiliflakes och fonden. Riven ingefära och tomatpure. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär färska spenaten grovt, häll i den i grytan i omgångar. Blir överfull annars. Låt koka på svag värme ca 10 minuter, blir den för tjock späd med lite vatten. Vänd ner tomaterna och halloumin. Låt småkoka ca 5 minuter. Då blir osten mjuk och inte gnisslig. Den smälter inte. Smaka av igen, ev krydda mer med salt eller svartpeppar. Jag kryddar alltid lite åt gången, smakerna sätter sig när grytan kokat ett tag.
Serveringstips: Basmatris eller råris och krispig sallad. Raita är också gott till, naanbröd också så klart! Älskar doppa naanbröd när det är gryta, brödet finns att köpa som du värmer om du inte bakar själv.

4
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00