ANNONS
Integritet på Tailsweep

Schnitzel med svampsås

/


Jag har en stor kärlek till Schnitzel! Jag och Janne älskar det och när vi är i Österrike och åker skidor äter vi det varannan dag tror jag. Det är bara så gott! Jag längtar ihjäl mig till alperna och vi har trots allt stora förhoppningar om att kunna åka ner i vinter. Vi håller tummarna.


Men man kan ju även laga god schnitzel hemma också, den här gången gjorde jag med svampsås- jägarschnitzel! Kalv eller fläskkött, det väljer man själv. Jag gör oftast på kalv för jag tycker det blir så gott men såg att CoopExtra hade bra pris så köpte ett par paket igår. 69.90kr/kg och jättefint kött. Dessa blev jättebra, saftiga och möra.


Panera och gör klart schnitzlarna och värm i ugnen innan servering om ni är fler än två, det är lite pill med att panera och steka så de kommer hinna kallna om ni ska servera en och en. De håller sig knapriga och krispiga ändå om ni lägger dem i ugnen en liten stund.Bland det godaste som finns. Man kan ju variera också, tysk potatissallad är också gott.

Jag började med potatis, sedan panerade schnitzeln och gjorde svampsåsen, sist stekte på schnitzeln när alla tillbehör var klara.
Schnitzel med med svampsås (jägarschnitzel) 4 portioner 
ca 500 gram eller 4 skivor kalv eller skinkschnitzel
2 dl ströbröd (eller hälften panko som gör det riktigt knaprigt)
2 ägg
1 dl vetemjöl
40 gram smör
3 msk olja
salt, peppar
citron
hackad fryst persilja
Gör så här: Jag förbereder allt  så det går snabbt att steka när man har panerat.
Knäck äggen i en skål och vispa lätt. Häll mjöl på en tallrik och ströbröd på en tallrik. Banka ut schnitzeln så den blir lite tunnare, ca 0,5 cm.
Doppa schnitzeln i mjölet, sedan i ägg, sist ströbröd. Hetta upp en stekpanna och lägg i rejält med smör och lite olja, inte allt smör på en gång. Sänk plattan något och stek schnitzeln när smöret slutat ”bubbla” i pannan.
Salta och peppra lite. Stek varje schnitzel ca 2 minuter på varje sida. Lägg i ugn för att behålla värmen eller servera direkt.
Svampsås: 
ca 200 gram champinjoner
4 dl grädde
3 msk creme fraiche
1-2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
1/2 msk tomatpure
1 msk soja
1 tsk honung
salt och peppar
klick smör
ev lite maizena
Gör så här:
Dela svampen i mindre bitar. Stek den i en torr panna på hög värme utan smör så vattnet kokas ut. När svampen krympt och blivit lite brun, lägg i en klick smör och hackad vitlöksklyfta. Salta och peppra något.
Häll på grädden, creme fraiche, dijonsenap, fonden, lite tomatpure, honung, skvätt soja. Akta för saltet om du har soja, smaka av och prova dig fram. Har du mer soja kan det bli salt och då behöver du inte salta.
Låt koka ihop på medelvärme, strö ev över lite maizena. Smaka av.

Tillbehör:
Klyftpotatis, kokta ärtor, skiva citron och lite hackad persilja. 

10

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00