• 2020-11-10, 20:30
  • 10

Jag har en stor kärlek till Schnitzel! Jag och Janne älskar det och när vi är i Österrike och åker skidor äter vi det varannan dag tror jag. Det är bara så gott! Jag längtar ihjäl mig till alperna och vi har trots allt stora förhoppningar om att kunna åka ner i vinter. Vi håller tummarna.


Men man kan ju även laga god schnitzel hemma också, den här gången gjorde jag med svampsås- jägarschnitzel! Kalv eller fläskkött, det väljer man själv. Jag gör oftast på kalv för jag tycker det blir så gott men såg att CoopExtra hade bra pris så köpte ett par paket igår. 69.90kr/kg och jättefint kött. Dessa blev jättebra, saftiga och möra.

Panera och gör klart schnitzlarna och värm i ugnen innan servering om ni är fler än två, det är lite pill med att panera och steka så de kommer hinna kallna om ni ska servera en och en. De håller sig knapriga och krispiga ändå om ni lägger dem i ugnen en liten stund.

Bland det godaste som finns. Man kan ju variera också, tysk potatissallad är också gott.

Jag började med potatis, sedan panerade schnitzeln och gjorde svampsåsen, sist stekte på schnitzeln när alla tillbehör var klara.

Schnitzel med med svampsås (jägarschnitzel) 4 portioner 
ca 500 gram eller 4 skivor kalv eller skinkschnitzel
2 dl ströbröd (eller hälften panko som gör det riktigt knaprigt)
2 ägg
1 dl vetemjöl
40 gram smör
3 msk olja
salt, peppar
citron
hackad fryst persilja

Gör så här: Jag förbereder allt  så det går snabbt att steka när man har panerat.
Knäck äggen i en skål och vispa lätt. Häll mjöl på en tallrik och ströbröd på en tallrik. Banka ut schnitzeln så den blir lite tunnare, ca 0,5 cm.
Doppa schnitzeln i mjölet, sedan i ägg, sist ströbröd. Hetta upp en stekpanna och lägg i rejält med smör och lite olja, inte allt smör på en gång. Sänk plattan något och stek schnitzeln när smöret slutat “bubbla” i pannan.
Salta och peppra lite. Stek varje schnitzel ca 2 minuter på varje sida. Lägg i ugn för att behålla värmen eller servera direkt.

Svampsås: 
ca 200 gram champinjoner
4 dl grädde
3 msk creme fraiche
1-2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
1/2 msk tomatpure
1 msk soja
1 tsk honung
salt och peppar
klick smör
ev lite maizena

Gör så här:
Dela svampen i mindre bitar. Stek den i en torr panna på hög värme utan smör så vattnet kokas ut. När svampen krympt och blivit lite brun, lägg i en klick smör och hackad vitlöksklyfta. Salta och peppra något.
Häll på grädden, creme fraiche, dijonsenap, fonden, lite tomatpure, honung, skvätt soja. Akta för saltet om du har soja, smaka av och prova dig fram. Har du mer soja kan det bli salt och då behöver du inte salta.

Låt koka ihop på medelvärme, strö ev över lite maizena. Smaka av.

Tillbehör:
Klyftpotatis, kokta ärtor, skiva citron och lite hackad persilja. 

 

2020-11-10 Johanna Toftby, Kött, Recept

Kommentarer

Malin 2 veckor sen

Förstår inte hur man kan använda “kalvfond” hör ni inte hur hemskt det är! Kalvar … alltså små brynta kalvben. Tvi vale!

Snälla tänk om!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Eller så väljer du något veganskt. Jag är uppvuxen på stor bondgård med nötkreatur 100%
Det är inte tvivale, det som är tvi vale är personer som ska försöka ändra om vad andra vill laga eller äta.

Göra egen kalvfond eller oxfond kan man förstås också göra, eller så köper du veganska fonder om du hellre vill ha det.

Jag tvingar ingen laga varken vegansk eller köttbaserad mat. Man väljer själv.

Malin 2 veckor sen

Jag förstår inte hur man kan döda kalvar…för att få kalvfond
Nötkreatur som haft ett långt och bra liv på en gård, fine men inte kalvar. Det är vidrigt! 🤬

Jag är inte vegan.
Inte vegetarian.

Äter fisk och kyckling

Sure, ät du dina små kalvar
Hur skulle du tycka om man åt små hundvalpar, låt säga små söta pomeranian ben och gjorde fond av dom? Valpfond?

Ser ingen skillnad!

Anette 2 veckor sen

Malin, jag är vegetarian men blir mörkrädd av din kommentar.

Usch. Är det normalt att vi i Sverige äter hundar alltså, valp säger du.

Så sjukt skrivet.

Malin 2 veckor sen

Anette: tvivlar på att du faktiskt LÄST vad jag skriver #korkad

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Hej igen Malin

Jag äter inte hundar, gör du?

Och du får tycka vad du vill och äta vad du vill.
Ha en fin fredag :-)

K 2 veckor sen

Min älsklingsrätt !
Ja, eller en av dem, för jag älskar mycket i matväg.
Men det här ska jag göra i helgen
👍👌

Anneli 2 veckor sen

Åh en riktig 70-talsklassiker, den blir det till helgen ;)
Tack för alla “nostalgirecept” du bjuder på.
Ha en bra dag!

Petra 2 veckor sen

Blev nyfiken på vad tysk potatissallad är för något? 😃

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Det är tärnad potatis med vinäger, olja, kapris, lite rödlök, persilja.
Lättare än den med majonäs och den serveras ofta till schnitzel i Tyskland och Österrike.

Då får man även lingon till. Supergott!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg