Halstrad tonfisk med grillade grönsaker och wasabikräm


Halstrad tonfisk med wasabikräm och soja, alltså det är bara så gott och fräscht. När jag träffade Janne januari 2012 åt vi ofta på Farellis i Göteborg, där hade de en fantastisk tonfisk med just wasabikräm och krispiga sötpotatis eller risotto. Så den rätten har så fina minnen, mat är inte bara för att ”bli mätt” tycker jag. Mat är så mycket mer. Möten med unga och gamla, middagar där man sitter länga och pratar, att umgås över maten skapar trygghet och minnen.
Detta har jag skrivit mycket om i min bok Middag hos mig!


Igår blev det halstrad tonfisk! Gott med fisk och vi var sugna på lite asiatiska smaker. Har ni inte testat detta så måste ni prova. Vi gillar tonfisken när den är rare, den ska inte vara genomstekt. 30-60 sekunder på varje sida i pannan. Wasabikräm och soja. Nu när vi är hemma mer så varför inte prova nya maträtter?
Vi hade ett lätt rödvin till, men fruktigt vitt vin är ju perfekt också om man vill ha vin. Eller en asiatisk öl. Eller varför inte julmust 🙂
Halstrad tonfisk med wasabikräm och rostade grönsaker 4 portioner
Jag serverade med rostade grönsaker och klyftpoattis, wasabikräm, soja
4 bitar färsk tonfiskfilé a 200 gram styck
1 msk sesamfrön
2 msk smör
2 msk olja
salt och peppar
Gör så här:
Lägg fram tonfisken minst 30 minuter innan du ska steka. Under tiden gör du wasabikrämen och grönsakerna och potatisen.


När allt är klart, stek tonfisken på hög värme, mycket smör och olja. Pensla fisken med det smälta smöret och olja, salta och peppar. Vänd efter ca 45 sekunder, det går snabbt. (Inte steka tonfisken helt genomstekt. Ni kan om ni vill men det är nästan att förstöra den)
Skär tonfisken, strö lite sesamfrön över allt.
Lägg upp på tallriken och servera direkt.
Wasabikräm 4 portioner
3 dl creme fraiche
1 msk wasabikräm
1 tsk risvinäger eller vitvinsvinäger
salt och peppar
Rör ihop och ställ kallt.
Rostade grönsaker och klyftpotatis
Jag hade på en plåt:
Broccoli
Morötter
Gul paprika
Röd paprika
Röd lök
2 pressade vitlöksklyftor
Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter på hög värme, häll olja och flingsalt över
Nästa plåt:
Klyftpotatis
olja
havssalt
Rosta i ugnen ca 20 minuter, häll rapsolja över så blir de frasiga, strö flingssalt både före och efter.

4
1

Idag skulle vi åkt till Gran canaria


Idag skulle vi åkt till Gran Canaria. En vecka med sol och bad och ett jobb jag skulle gjort, men förra veckan valde vi att avboka. Jag kände i magen att det känns inte rätt just nu. Kluvet.
För man måste jobba. Detta är mitt jobb, men jag kollade med företaget och de förstod. Jag kunde flytta fram resan. Jag erkänner att jag tycker det är skit. Men jobbet och resan kommer bli av så fort det lättar.


Gran Canaria finns kvar, och jobbet flyttas fram. Jag måste ta mitt ansvar.


Hatar den här pandemin. Har haft covid-19, vet hur jobbigt det är. Jag lider med alla som blir svårt sjuka, sån tragedi 🙁 tänker ofta på de som kämpar i sjukvården, respekt till er.
Men fy vad trött jag är på skiten. Jag tror man måste få lov att säga så. För det är jag. Lider med de som blir av med sina jobb, som inte får jobba. Det är en katastrof för många företagare i Sverige nu. Och många anställda. Hela världen är kaos.
Ändå måste vi hålla ut. Jag tänker varje dag att detta är inte för evigt. Det går över. Vi måste hålla i. Vi ska ta oss igenom detta.
Jag tränar mycket, ute och går, pyntar hemma mer, lagar massor med god mat. Testar nya maträtter, ska göra massor med julgodis, jag ser så fram emot jul så jag nästan spricker, ska pynta sönder hela mitt hem, haha!


Idag har vi njutit av naturen och frisk luft, Lucy är däckad efter flera timmar uppe på Billingen, vilken dag vi fick! Jag älskar gå i skogen, älskar naturen och idag hade vi även med korv som vi grillade. Hur mysigt?

Nu har jag stått i köket ett par timmar, min älskade borg. Jag har gjort årets första julgodis- Wienernougat och förberett middagen. I morgon blir det saffransbullar.
Lucy säger god natt, hon är så trött, haha!


Här blir det grillad tonfisk till middag, wasabikräm och krispiga rotgrönsaker.
Ha en skön lördagkväll, kram på er alla

21
1

Tacorulle med frasig smördeg


Igår gjorde vi tacorulle till idol, har ni gjort det? Tacos men man rullar in det i smördeg, himmelskt! Fick det av våra vänner Bettan och Dave i somras på Käringön och en festlig variant på tacos. Jag ÄLSKAR allt med smördeg, på helgen kan man lyxa till det.

Älskar när alla är hemma, Janne, Marilyn och Lisa-Marie och hennes kille Mathias. Bästa som finns att laga mat till alla och kolla Idol eller någon film.
Testat dessa? Så goda!


Här kommer tacorulle! 
Tacorulle  6 portioner med högrevsfärs eller nötfärs/vegetarisk färs
800 gram färs
2 rullar kyld smördeg (jag gör två rullar med köttfärs)
2 ägg
2 påsar tacokrydda
1 hackad vitlök
1 nypa spiskummin
1 nypa paprikapulver
1 nypa cayennepeppar
200 gram stark riven ost
1 dl tacosås/salsasås
Tillbehör:
guaccamole /vitlökssås
gurka
majs
tomater
paprika
isbergssallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Stek färsen i lite olja och tillsätt tacokryddorna och även övriga kryddor. Rör runt, späd med lite vatten.
Ta fram en stor skål och häll i köttfärsröran. Häll i ett ägg och en äggvita. SPARA gulan från ena ägget. Den penslar du smördegen med sen. Rör runt allt och låt den svalna.

Lägg ut den kylda smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den avsvalnade köttfärsen i en sträng på smördegen. (Lägg inte varm färs på smördegen för då går den sönder.) Häll över lite salsasås, även lite stark ost.
Rulla ihop rullen med kanten nedåt. (Funkar förstås även om du viker ihop rullen uppåt.) Pensla hela din tacorulle med äggulan. Gratinera mitten  i ugnen så den får färg, ca 15 minuter.

Njut!

6
82