ANNONS
Integritet på Tailsweep

Rådjursbiffar med svampsås och potatismos

/


Hoppas ni haft en skön tisdag, den här dagen har gått i ett, men 15. 000 steg är avklarade och två rundor uppe på berget. Gillar ni vilt? Jag älskar det! Pappa jagar en hel del och det är en lyx att få så fint kött. Magert, nyttigt och naturligt hållbart. Idag gjorde jag rådjursbiffar och har du inte viltfärs går det förstås bra med annan färs. Bestäm själv och följ receptet som vanligt.
Detta blev otroligt gott! Känns bra i kroppen att äta vilt.


Detta är ju en lyxig söndagsmiddag men varför inte lyxa till det mitt i veckan när det ändå är pandemi. Just nu är jag så galet trött på corona. Hatar det förbannade viruset. Men bara fortsätta att kämpa och tänka framåt. Därför jag motionerar massor, lagar massor med god mat. Lyssnar på härlig julmusik. Då blir dagarna lättare 🙂


Vilt är magert kött så det kan bli något torrare, tillsätt grädde så blir det supergott. Gör jag på älgfärs blandar jag i lite fläskfärs.Jag tredubblade, haha! Har lunchlådor för hela veckan nu. 8 matlådor blev det över och tjejerna är gladare än gladast.


Jag gjorde maten i den här ordningen: Ta fram färsen. Skala potatisen och koka den. Rulla färsbiffar och stek i smör och olja. Ställ in biffarna i ugnen. Gör svampsåsen. Värm på såsen när du ska göra moset.
Tips: Gör egen pressgurka, recept HÄR. Där har du även mitt bästa recept på gräddsås om du inte vill ha svamp.
Rådjursbiffar 4 portioner med svampsås och potatismos 
500 gram rådjursfärs (eller valfri färs)
1/2 gul riven lök
1 dl grädde
1/2 msk dijonsenap
1 stort ägg
3-4 msk ströbröd
1 msk oxfond eller viltfond
salt och svartpeppar
smör och olja
Servera mer lingon eller gelé, toppa med hackad persilja 
Gör så här: Har du rådjursfärs- ta fram det en timma innan du ska steka och strö salt över och blanda ihop. Det binder ihop färsen bra.
Häll grädde och ägg i en skål, vispa ihop. Häll ströbröd och låt svälla en stund. Vänd ner färsen och rör runt. Häll i fonden, riven gul lök, salta och peppra. Forma till biffar och stek i en stekpanna på högre värme i rejält med smör och olja. Lägg biffarna i en form och lägg i ugnen på ca 150 grader så håller de värmen och steker färdigt där.
Svampsås 4 portioner
200 gram blandsvamp, jag hade kantareller, champinjoner
1/2 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
4 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
1 msk oxfond eller viltfond
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt och peppar
olja och smör
ev lite maizena
Gör så här: Skär löken och vitlöken smått. Skär svampen i mindre bitar, stek svampen i en torr stekpanna på hög värme tills vattnet är borta. När svampen krympt och fått färg, häll i lite smör och olja, salta lite. Häll i löken och fräs ihop allt. 
Häll på grädde, creme fraiche, fond och dijonsenap, honung. Sänk plattan. Låt såsen koka ihop, strö ev lite maizena över. Ställ åt sidan och värm på när du ska servera.


Potatismos 4 portioner
ca 800 gram mjölig potatis
30 gram smör
0,5-1 dl mjölk
salt
nypa muskotnöt
vitpeppar
Gör så här:
Skala potatisen, koka med saltat vatten. Häll av vattnet och stompa eller mosa med gaffel, pressa med en potatispress eller vispa med elvisp. Rör ner lite smör och mjölk i taget, salta, peppra, smaka av med lite muskotnöt. Ev häll mer mjölk eller smör. 
Servera direkt med lite brysselkål eller valfria grönsaker 

11

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00