• 2020-11-20, 08:34
  • 6

God morgon fredag! Vilket väder idag, kallt och krispigt. Och sol! Nu får vi ut och njuta av ljuset, blir en bitande kall men skön runda strax. Men först ska ni få tips på helgbak om ni ska baka något gott i helgen.

Igår bakade jag saffranssnittar! Jag älskar allt med saffran och just den här tiden är det extra mysigt. Jag såg ett recept i mormors tidning som jag fotade av, detta är från Hemmets journal och det blev så fina mördegssnittar. Frasiga, krispiga och sega. Vill ni inte ha saffran tar ni bara bort det. Men vackert att lägga fram till advent, gyllene syltsnittar med saffran.

Nu har jag fryst in allt och mysigt att ha till helgerna och på gottebordet till jul.

Receptet står det att det blir 35 stycken och man ska dela i 4 längder, jag gjorde som ni ser 6 längder. 4 först men “bitarna som blev över” efter lagt ut på plåtarna så gjorde jag två lite kortare längder.

Jag gillar när snittarna är tunna. (Även om de blir lite mer sköra)

Recept saffranssnittar med sylt ca 50 tunna eller 40 tjockare
0,5 g saffran (1 paket)
1 tsk strösocker
2 tsk konjak (kan uteslutas)
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1 1/2 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm flingsalt 
Fyllning:
3/4 dl röd sylt (jag tog jordgubbsylt vi hade hemma)
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk mjölk eller vatten
ugn: 200 grader

Gör så här:
Mortla saffran med socker och ev konjak.
Rör rumstempererat smör, socker, sirap och saffran poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Häll ner i saffransdegen och rör samman allt.
Dela degen i 4 delar, jag rullade ut och lade på plåtar, tog ändarna och rullade så det blev två kortare längder.
Forma till längder som på bilderna, lika långa som plåtarna. Lägg ut två på varje plåt. Gör en skåra med lillfingret i mitten längst hela längderna. Lägg sylt i mitten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Glasyr: Rör ihop ingredienserna. Bred glasyren över de varma längderna när du tagit ut dem från ugnen. Jag väntade ett par minuter. Skär längderna i sneda snittar innan längderna svalnat.
Njut av krispiga och sega saffranssnittar!

 

 

 

Kommentarer

Julia 3 dagar sen

Supergott ju :)

Annica 3 dagar sen

Bakade dessa i helgen, så goda och vad fint med rosetten!

Nettan 4 dagar sen

Hej, en fråga som inte har med detta inlägg att göra. Jag undrar vad du har för sorts smartwatch? Såg den på din arm i ett inlägg på insta.
Tack o må så gott!
/Nettan

Cina 5 dagar sen

Åh det såg gott ut. Jag ska börja tjuvstarta julen lite här hemma oxå :-)

Trevlig helg, Cina
https://cinaslivsstil.wordpress.com/

Anita 5 dagar sen

Det är gott med saffran, har precis gjort en saffranskladdkaka som blir till fikat ikväll med grädde o rårörda lingon.

Tror du inte snitten blir kladdiga när man fryser dom med glasyr.

Ha en skön helg.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 dagar sen

Nej jag har lagt bakplåtspapper mellan allt.
Frös en annan gång så tror det går fint nu också.

Trevlig helg! Gott med saffran 😍

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänk Mindre än fyra veckor kvar till första advent! Idag packade jag upp tre nya adventsljusstakar jag beställt och var bara tvungen att testa. Visst blev var den fin? Nu vet…